Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Hiábavaló istentisztelet
  2016-08-03 16:16:42, szerda
 
  HIÁBAVALÓ ISTENTISZTELET * JEREMIÁS 7-10

KÖZPONTI IGERÉSZ: JEREMIÁS 8

ÖSSZEFOGLALÁS * A bálványimádás és a képmutatás teljesen átitatta Júda népének életét. A nép, a próféták és a papok gőgös közömbösségükben mindannyian hiábavaló istentiszteleteket tartottak. De Jeremiáson keresztül Isten harsány vádbeszédet tart Júda ellen. A nép - külsődleges ragyogása ellenére - romhalmazzá lesz önteltsége és az idegen istenek imádata miatt. A gondolattól, hogy Júdára ,,mennyei műtét" vár, Jeremiás nem szégyell könnyeket ejteni konok szívű honfitársai felett.

NAPI ÚTRAVALÓ * Egy madár képes akár több ezer kilométert is repülni ismeretlen területeken, csakhogy elkerülje a téli hideget. A lazac hatalmas távolságot is megtesz annak érdekében, hogy visszatérjen származási helyére. A vadászkutya követi és elhozza a vadat, anélkül, hogy bárki tanította volna ezekre a képességekre. Mi a közös ezekben a jelenségekben ? Mindegyikük az ösztön működésének egy-egy példája: olyan Isten-adta képességek ezek, melyek hatására az egyes teremtmények úgy viselkednek, ahogyan senki sem tanította nekik. Éppúgy, ahogy vannak természetes ösztöneid, amelyeket Isten a testi egészség érdekében ültetett beléd, úgy vannak lelki ,,ösztönök" is, amelyek a lelki egészségedért felelősek. A 8,4-9-ben olvashatsz is egyről: egy ösztönről, amely felpiszkálja a lelkiismeretedet és arra ,,ösztönöz", hogy feltedd magadnak a kérdést: ,,Mit tettem?" Mint az autó műszerfalán a figyelmeztető jelzés, ez az ösztön is riasztást ad, amikor előáll egy probléma. A következő lépést azonban neked kell megtenned. Júda figyelmen kívül hagyta a figyelmeztetést. Vajon nem vagy-e veszélyben, ha ugyanígy teszel? Még a fecskék is okosabbak annál, mintsem hogy semmibe vegyék Istentől kapott ösztöneiket. Válassz egyet a most érzett mennyei ,,ösztönzések" közül, és válaszolj engedelmességgel!

BETEKINTÉS * AZ ÖLDÖKLÉS VÖLGYE (7,30-34) - A héber Tófet kifejezés szó szerint annyit jelent, hogy ,,oltár" vagy ,,a tűz helye". Ez volt az a hely, ahol gyermekáldozatot mutattak be a pogány Molok istenségnek. Ezt a gyakorlatot Jósiás betiltotta (2 Királyok 23,10), és Isten is elútasította (Jeremiás 7, 31). A Ben-Hinnóm völgyéből lett később a város szemétlerakó helye, ahol a tűz folyamatosan égve emésztette a hulladékot. Így vált az elnevezés a pokol szinonimájává (Márk 9,47-48) .

Mindaddig, amíg a lelkiismereted a barátod, nem kell az ellenségeiddel foglalkoznod.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
És nem talált...
  2016-08-03 08:43:59, szerda
 
  És elment, hogy azon gyümölcsöt keressen és nem talált. Lukács 13:6



És nem talált... A mennyei Gazda olyan gyümölcsöket keres, amelyekben gyönyörködik. Mutatós gyümölcsöket, gyümölcsöket, melyek jók és csodaszépek. Sajnos! Nem minden gyümölcs jó. A rossz gyümölcsök nem gyümölcsök. ,,Minden fa, amely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik" (Mát 7:19). Vannak gyümölcsök, melyek elfonnyadnak, és olyanok is, melyek már virágzáskor tönkremennek. Egyik sem érik meg. Ilyen gyümölcsöt teremnek azok a hívek, akik nagyszerűen kezdik. A megtérés és megjobbulás szép áldozatait hozzák. Kezdenek imádkozni, szilárd elhatározásuk, hogy igazság által szakítanak a bűnnel. De megmaradnak ennél a kezdetnél, és nem teremnek állandóan gyümölcsöt.
Van gyors termés is. A Zsolt 129-ben azt olvassuk: ,,Olyanok lesznek, mint a háztetőn a fű, amely kiszárad, mielőtt letépnék. Amelyet sem arató nem szed marokba, sem kévekötő az ölébe" (6.7.v).
Ez a termés gyorsan kikel, és hamar erőteljes szárba szökken. A végén mégis kitűnik, hogy a kalász üres. Ilyen termést lehet találni annál a hívőnél, aki hirtelen felébred, s nagyon meggyőződött és nagyon elfogódott állapotával kapcsolatban. Így ejt izgalomba valaki egész családot, egész szomszédságot, sőt egész várost. Egy ideig gyorsan, hevesen, panaszkodva, siránkozva beszél; mégis mindez csak roham vagy görcs. Ez az ember nem terem gyümölcsöket türelemmel. Ezek olyan gyümölcsök, melyekről Ézsaiás szól: ,,Mint a korai füge gyümölcsszedés előtt, amelyet mihelyt valaki meglát, alig veszi kezébe, lenyeli" (Ézs 28:4).
Terméketlen fügefa a gyümölcsöt nem termés szomorú jelképe. Gondolj arra, hogy ha ilyen vagy, szomorú véget fogsz érni!

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 309 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35910 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1113
  • e Hét: 9825
  • e Hónap: 21700
  • e Év: 209502
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.