Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
3 kiskuty :-)
  2016-08-31 20:29:27, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Stroke - hasznos tudnivalók
  2016-08-31 20:23:22, szerda
 
  A stroke egyike azoknak a betegségeknek, amelyek a legtöbb áldozatot szedik évente a világon. Sajnos az emberek igen nagy százaléka érintett lehet, mert sok környezeti, vagy éppen belszervi tényező növeli a kockázatát.

Figyeld az egészségügyi értékeket!
A stroke hajlamosító tényezői között számtalan olyan egészségügyi probléma, betegség fellehető, melyeket egy rutin kivizsgálással fel lehet deríteni, majd kezelni.
A rizikófaktorok között előkelő helyen szerepel a népbetegségnek számító magas vérnyomás, különösen, ha a mért adatok legalább két, egymást követő mérés alkalmával elérik vagy meghaladják a 160/90 Hgmm-es értéket. A megfelelő gyógyszeres kezelés beállítását követően a vérnyomás rendszeres ellenőrzése szükséges ahhoz, hogy a valóban hatékony terápia révén kiiktassuk vagy legalábbis mérsékeljük e rizikófaktor súlyosságát.
A cukorbetegség, főleg a kezeletlen, szintén komoly veszélyt jelenthet az agyi erekre. A megfelelő diéta, a szakorvos által javasolt terápia pontos betartása, a testsúlyfelesleg csökkentése egyaránt fontos a vércukorszint stabilizálásában, ekként a stroke kialakulásának lehetőségében.
Ezenkívül a vér magas húgysav- és zsírszintje is hajlamosító tényező.

Genetikai hajlam
Egyes esetekben sajnos a genetikánkban kódolva hordozzuk a stroke lehetőségét. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenképpen be is fog következni, csupán azt, hogy a rizikófaktorunk magasabb. Érdemes végigtekinteni a családban, a közvetlen környezetünkben: előfordult-e már stroke? A genetikai okok ma már vizsgálhatók, érdemes tehát szakemberhez fordulni, hogy felmérjük, milyen rizikófaktorral kell számolnunk.

Életmód és esélyek
A legtöbb esetben nem valamilyen rajtunk kívül álló ok áll a stroke nagy esélyének hátterében. Sokszor éppen mi fokozzuk a stroke kialakulásának lehetőségét.
A stroke előfordulási gyakorisága az utóbbi években emelkedő tendenciát mutat. Ez szorosan összefügg az életmóddal is, például ha a beteg túlsúlyos, vagy évek óta erős dohányos - vagyis napi minimum 10 szál cigarettát szív el -, akkor nagyobb az esély az agyi érkatasztrófa bekövetkeztére. A túlzott alkoholfogyasztás is negatív hatással van az erek állapotára, különösen, ha a családban már előfordult stroke.

Gyors reagálás
Aki tisztában van a magas rizikófaktorral, jó, ha azt is tudja, mit tegyen ő vagy környezete a szélütés bekövetkezésekor.
A stroke-kal percenként közel 2 millió idegsejt pusztul el, és 10 kilométernyi idegpálya semmisül meg. Ezért fontos, hogy a beteg minél előbb kórházba, esetleg stroke-ambulanciára kerüljön, mert a szélütés után 3 órán belül fel kell oldani a vérellátási akadályt. Minél előbb kezelik a beteget, annál több az esélye a túlélésre, és annál kevesebb maradandó károsodás várható.
Miután a beteg állapotát stabilizálták, rögtön megkezdődik a rehabilitáció, amit nagyban meghatároz a stroke által okozott károsodás mértéke. Ebben gyógytornászok, logopédusok, pszichológusok és más területen jártas szakemberek segítik a betegeket. A rehabilitáció megkezdésével nem szabad várni, mert a tünetek állandósulhatnak, és gátolhatják a beteget mindennapi életvitelében. A stroke-on átesett páciensnek szigorúan be kell tartania az orvosi előírásokat és az előírt gyógyszeres terápiákat. A szélütés utáni időszak nagy veszélyt jelent a betegre, mert ilyenkor nagy az esélye újabb agyérkatasztrófára.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 238 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.