2016-08-06 22:45:32, szombat
|
|
|
Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet-cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli).
Az uborkáról
Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3-6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7-10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.
Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.
Ropogós csemege uborka télire
petra Gasztro 2013. augusztus 22. 0
Nincs is annál bosszantóbb, amikor elveszti színét, ropogósságát, netán elromlik a gondosan eltett ecetes ubi. Tudnivalók következnek az uborkasavanyításról!
megosztás
27
Fotó: Cucumbers and PicklesBy Chiot's Run
Érdemes nekiállni az egyik legkedveltebb savanyúság házi eltevésének, mert így a töredékéből az asztalra varázsolhatjuk a téli ételek népszerű kiegészítőjét, és nem kell megalkudnunk a bolti ízével, magunk állíthatjuk be az ecet-cukor arányt (ki a csemegésebb irányt, ki az ecetesebb ízt kedveli).
Az uborkáról
Ideális méret nincs, abszolút ízlés kérdése, hogy mekkora uborkák kerülnek az üvegekbe: valaki az apróbb (3-6 cm-es) savanyú uborkákat szereti (pepecselősebb tisztítása ellenére), mások a nagyobb (7-10 cm-es) ropogtatnivalóra esküsznek (lehet pusztán praktikus megfontolásból).
Mint minden télire szánt befőtt, savanyúság esetében, itt is érvényes: csak ép, egészséges uborkát tegyünk el. Ami pöttyös vagy hibás, rakjuk félre, és készítsünk belőle egy jó kis uborkasalátát például.
NoSalty-tipp: Mielőtt nekilátunk az uborka tisztításának, mindig kóstoljunk meg egyet-kettőt, nem keserű-e, nehogy hiába fáradozzunk.
Minden egyes uborkát alaposan dörzsöljünk át hideg vízben. Ehhez javasoljuk a dörzsi szivacs használatát a körömkefe helyett, ui. a kefe sörtéje könnyen felsértheti az uborka héját, és ettől megromolhat az egész adag.
Tisztítás után mindig bő vízben, többször egymás után, alaposan mossuk át az uborkákat.
A módszerekről
Alapvetően két fő metódus közül választhatunk, ha uborkasavanyításra adjuk fejünket: vagy hideg vizes vagy meleg vizes eljárással tesszük el az uborkát. (A módszerek lényege a nevükben: előbbi esetében hideg felöntő lével öntjük nyakon az uborkákat, míg az utóbbi esetében felforraljuk a tartósító levet.)
Ezen a két irányon belül számtalan változat létezik: van olyan recept, amely szerint csak összekeverjük a felöntő léhez valókat, az uborkákat az üvegekbe rendezzük, ráöntjük a lét, lezárjuk, és mehet a kamrapolcra. Más receptúra szerint mindent bepakolunk az üvegbe (uborkát és fűszereket), erre jön a víz, lefedjük, és összerázzuk. A forrázós módszeren belül is nagy különbségek mutatkoznak: akad, aki száraz dunsztba teszi az üvegeket, van, aki vízben kidunsztolja, van, aki egyszer forrázza az uborkát, míg más kétszer, háromszor is felönti, leönti, forralja a levet.
Keressük meg a nekünk szimpatikus eljárást, vagy még jobb, ha van egy jól bevált családi recept vagy ajánl valaki egyet, amire esküszik, és ha tényleg jól működik és tetszik is, örüljünk, hogy megtaláltuk, sok értelme nincs váltogatni a módszereket.
A kiszerelésről
Családja válogatja, és persze az étvágy, milyen mennyiségben fogy télen az uborka, és főként, hogy egyszerre mekkora üveget lesz érdemes megnyitni. Tehetjük az uborkákat több, kisebb üvegbe, de választhatjuk a hordós/vödrös nagy tételes kiszerelést is. Ez utóbbi esetében fokozottan ügyeljünk a tisztaságra, nehogy az egész kárba vesszen.
A fűszerezésről
A vízen, az eceten, a cukron és a són kívül a felöntő lébe kerülhetnek még egész borsszemek, babérlevél, szegfűbors, mustármag, csombor, koriandermag, kapor, torma, de akár még karikákra vágott vöröshagyma is.
Ropogósság és élénkzöld szín
Tegyünk a felöntő léhez kevés borként és/vagy szódabikarbónát, segítenek megőrizni a ropogósságot és a szép színt. Mindegyikből egy-egy késhegynyit adva 1 liter léhez, garantáltan nem fog megpuhulni az uborkánk és megtartja eredeti árnyalatát is.
Egy bevált recept
hozzávalók / 4 adag
5 kg uborka
2 l víz
10 dl 10 %-os ecet
30 dkg cukor (ízlés szerint )
8 dkg só
2 db torma
kapor ízlés szerint
borsikafű ízlés szerint
mustármag ízlés szerint
szemes bors ízlés szerint
elkészítés
A vizet a sóval és cukorral felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, amikor újra felforr, belerakunk annyi megtisztított és megmosott uborkát, amennyit a lé ellep.
Átforgatjuk, hogy minden oldala átmelegedjen, kb. 2 percig hagyjuk benne, majd szűrőkanállal kiszedjük, és beletesszük a következő adagot. Az átmelegedett uborkát szorosan egymás mellé üvegbe rakjuk, közepébe tesszük a tormát, kaprot és csombort.
Amikor az összes uborka üvegbe került, az ecetes levet még egyszer felforraljuk, és az uborkára töltjük.
Beletesszük a borsot és a mustármagot, lezárjuk az üvegeket, és száraz dunsztba tesszük. Kihűlésig ott hagyjuk.
Ecetes uborka II.
Hozzávalók: nem túl nagy uborkák
torma
csípős paprika (kihagyható)
vöröshagyma
sárgarépa
A feltöltő léhez (nagyobb adaghoz többszörösét lehet számítani):
1 l ecet (9-10 fokos)
2 l víz
5 evőkanál só
5 evőkanál cukor
3-4 babérlevél
fél marék szemes feketebors
kapor
csombor
ízlés szerrint mustármag (kihagyható)
szalicil
Elkészítés
Elkészítés: Az uborkákat megmossuk. Egy nagyobb edényben összekeverjük a vizet, az ecetet, a sót, a cukrot, a borsot, a kaprot, a csombort, a babérlevelet és a mustármagot, majd főni tesszük.
Mikor felfőtt, beledobáljuk az uborkákat, és pár percig a forró lében hagyjuk, amíg megsárgulnak. Kiszedjük, és beföttes üvegbe helyezzük, jó szorosan egymás mellé (itt jó, ha vannak apróbb uborkák is a lyukak betömésére). Az uborkák közé beszúrunk néhány darab tormát, 1-2 vékony szelet hagymát, néhany sárgarépa karikát.
Mikor az üvegek megteltek, a megmaradt levet levesszük a kályháról, hozzákeverünk 1 kiskanál szalicilt, és feltöltjük az üvegeket. Ha lehet, a borsból és babérlevélből is kerüljön az üvegbe. A kupak alá ajánlott celofánt tenni.
Szárazdunsztban hagyjuk kihűlni másnapig.
|
|
|
0 komment
, kategória: receptek |
|
|
|