Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Érdekességek
  2016-09-13 20:08:35, kedd
 
  Csodanövény válthatja ki az antibiotikumokat

A kerti sarkantyúka a 2013-as esztendő gyógynövénye





A würzburgi egyetem szakembereinek döntése alapján a kerti sarkantyúka lett a 2013-as esztendő gyógynövénye Németországban. A növény - latin nevén Tropaeolum majus - baktériumok, vírusok, gombák szaporodását gátló, valamint a vérkeringést serkentő hatásának köszönheti az elismerést.
A rikító sárga, illetve narancssárga virágú kúszónövény fogyasztása részben helyettesítheti antibiotikumok szedését, ezáltal pedig csökkenti a gyógyszerrel szembeni rezisztencia kialakulásának az esélyét - indokolták döntésüket a német szakemberek. Tormagyökérrel együtt fogyasztva a sarkantyúka sikerrel alkalmazható arcüreggyulladás, hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.

A kerti sarkantyúka mustárolajat - egyfajta növényi antibiotikumot -, illóolajokat, káliumot és olajat tartalmaz. A magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat. A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak az íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.

A keresztesvirágúak rendjén belül a sarkantyúkafélék családjába tartozó egynyári növény Peruból került Európába. Nemcsak gyógyhatása miatt hasznos. Joggal nevezik a kertek álomvirágának, mert gondozást alig igényel: magjait elszórva minden évben újra kihajt. Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.

Johannes Gottfried Mayer, a würzburgi egyetem botanikusa szerint Németországban ma még nem értékelik kellően a kerti sarkantyúkát mint gyógynövényt. "Ezt a növényt szinte mindenki ismeri, hiszen csaknem minden kertben ott virít. Ezért sokan úgy gondolják, hogy valamilyen közönséges növénnyel van dolguk, pedig erről szó sincs" - vélte Mayer.

Magyarországon a parasztházak kertjeiben egykor általánosan elterjedt dísznövény volt. Virágai lehetnek aprók, nagyok, szimplák vagy teltek. Hagyományosan sárgák vagy narancsszínűek, de újabban egyre több színváltozat ismert: vörös, rózsaszín, vagy akár kétszínű is. Magját április közepén vetik, a növény májustól októberig folyamatosan virágzik. Szegélynövényként, balkonládába vagy kosárba ültetve is gyönyörű látvány.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-13 20:06:28, kedd
 
  A krampácsoló fia a világ leggazdagabb embere

Van az úgy, hogy Bill Gates csak a második





A nyolcvan esztendős Amancio Ortega megelőzte Bill Gatest, és a világ leggazdagabb embere lett a Forbes listáján. Vagyonát 79,5 milliárd dollárra becsülik. Ez egymilliárd dollárral több mint a Microsoft alapítójának pénze.

Mitől ilyen gazdag Amancio Ortega? A spanyol üzletember, aki egészen alulról küzdötte fel magát, a Zara divat birodalom ura. Bár már nyolcvan éves, de még mindig ő a főnök.

A családban azt suttogják, hogy a 31 éves Marta Ortega hamarosan átveszi az irányítást. Az Ortega család már régen a leggazdagabb Európában. A világelsőséghez most úgy jutott el, hogy a részvényeinek árfolyama emelkedett a tőzsdén.

A vasúti krampácsoló fia tehát a csúcsra érkezett hiszen egy egészen kis céget sikerült világmárkává varázsolnia. Ráadásul úgy, hogy közben hazája, Spanyolország nem épp gazdasági sikereiről volt híres az elmúlt tíz évben
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekes történet
  2016-09-13 08:48:21, kedd
 
  Érdekes történet

Egy hatalmas hajó motorja az indulást megelőzően elromlott. Szerelők tömkelege próbálta megjavítani, mindhiába. A tulajdonos tudomására jutott, hogy él a közeli kisvároskában egy idős bácsika, aki úgy ismeri a hajókat, mint a tenyerét. Rögvest felkereste és megkérdezte, hogy eljönne-e vele megnézni mi lehet a baj. A bácsika összeszedte a csomagjait, szerszámos ládáját és beült a gazdag ember autójába, ami egészen a hajóig vitte őt. A motort vizsgálgatva eltelt lassacskán fél óra, mire az öreg sapkáját levéve felkiáltott: ,, Megvan! Kérem adja ide a kalapácsomat." -nyújtotta a karját a mellette álló kapitány felé. Azzal a lendülettel egy hatalmasat vágott a motor egyik pontjára, mire az hangos robajjal beindult. Sapkáját a fejére tette, szerszámos ládikáját összepakolta és odafordult a tulajdonoshoz: ,,Jöjjön, írja le nekem a címét és postán küldöm a számlát." A gazdag ember bólintott, majd a címcsere után mindketten dolgukra indultak. Eltelt 2 hét mikor a hajótulajdonos megkapta a levelet, amiben a számla volt a következő adatokkal: Hajó motorjavítás 10.000 dollár. Nagyra nyílt a szeme, nem akarta elhinni, amit lát. Fogott is egy tollat és válaszul ezt írta:
,,Tisztelt Uram! Megkaptam a számlát, amiben valószínűleg elírás történt. A számla összege 10.000 dollárról szól, amit én nagyon sokallok, ugyanis maga csupán egy hatalmasat ütött a motorra kalapácsával. Úgy gondolom ez nem ér meg ennyi pénzt. Kérem módosítsa a számlát. Köszönöm!".
Eltelt 2 hét, mire megérkezett az újabb levél a szerelőtől, benne a számlával és a magyarázattal: ,, Kedves hajó tulajdonos Úr! A számlán nem történt elírás, de a kedvéért részletezem. A motorra történő ütés költsége 2 dollár. Az, hogy tudjam, hova kell ütni vele 9998 dollár. Együtt a kettő 10.000 dollár. Üdvözlettel a szerelő!"



 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Érdekes írás !
  2016-09-13 08:35:21, kedd
 
  Hogy látná ma Arany János a TV-t ?

> Este van, este van: elpihen a világ!
> Tévé előtt gunnyaszt mind az egész család.
> Villog a képernyő, rombolja az elmét,
> Sokan ebben lelik életük értelmét.


> Csapong a hülyeség, az eget sodorván:
> Horror, krimi, thriller az összes csatornán.
> Frankenstein, Dracula, örülnek a kölykök,
> A mama kedvence: nyafka Golden Girlök.
>
> Véres, vajas-kenyér a temető falán,
> Batman, ET-kukac jönnek egymás után.
> Reggeltől estéig örömüket lelik
> Ahogy a gengszterek egymást ütik-verik.
> Étkezés helyett is a Supermant sp;nézik,
> Még a "dolgukat" is, bilin ülve végzik.
> A képernyő elől el nem mozdulnának,
> Napfényt, fákat, mezőt, talán nem is látnak.
>
> Háziasszony nem főz, nincs helye panasznak,
> Wrigley gumit rágnak, rája Colát isznak.
> Zúg a rock-popzene, ártalmas a fülnek,
> Hónapról hónapra egyre csak hülyülnek.
> Gyereket nevelni? Eszükbe sem szökik,
> Sokkal egyszerűbb, ha tévé elé lökik.
> Ott aztán fejlődik, egyre okosodnak,
> Sokan nem hogy írni, de olvasni sem tudnak.
>
> Tévé előtt hasal, a kiszolgált kutya,
> Évek óta nézi, azért olyan buta.
> Haza jön a gazda, ;munkából fáradtan,
> Felbont egy üveg sört, s tévé elé huppan.
> Üveges szemekkel bámulja a krimit,
> Éppen egy kispapnak szúrják ki a szemit.
> Autók nyikorognak, robbannak a házak,
> Kéjelegve nézi, amint torkot vágnak.
>
> Emberevő cápa, kisgyereket fal fel,
> Akit fürdés közben, szüleitől mart el.
> Élvezi a család, Hasfelmetsző Jack-et,
> S hogy kell beváltani, fedezetlen csekket.
> Bankot kirabolni, csupán egy pillanat,
> Tisztviselő rendőrt, lövik, mint a nyulat.
> Spriccel, folyik a vér, a padló is síkos,
> Ilyenkor a tévét kikapcsolni tilos!
>
> Egyik gyerek titkon, apj a zsebébe nyúlt,
> Hátha talál benne almát, netán kisnyúlt.
> Egyiket sem leli: helyettük a halál:
> Csőre töltve nehéz belga pisztolyt talál.
> Fegyver nélkül járni életveszély máma,
> Hálával gondolnak "Nagy Amerikára"!
>
> Hogy ez hová vezet, leírni is félek,
> Ettől "nemesedik" a gyermeki lélek!
> Pisztoly, bicska, bomba és egy rozsdás bökő,
> Így ragyog előttünk "egy új és szebb jövő"!

Máté György-től.



Arany János
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2016-09-13 08:24:53, kedd
 
 



Oly sokféleképpen össze lehet törni egy szívet. A mesék teli vannak szerelemtől összetört szívekkel, pedig igazán csak az töri össze a szívet, ha elvesszük tőle az álmokat - legyenek azok bármilyen álmok." (Pearl Buck)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 269
  • e Hét: 917
  • e Hónap: 4259
  • e Év: 56967
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.