Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Ninive ideje lejárt
  2016-09-18 18:38:25, vasárnap
 
  NINIVE IDEJE LEJÁRT * NÁHUM 1-3

KÖZPONTI IGERÉSZ: NÁHUM 1

ÖSSZEFOGLALÁS * ,,Akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon." Ninive abban a kiváltságban részesült, hogy megismerte az egy igaz Istent. Jónás prédikálásának hatására ez a hatalmas pogány város megtért, az Úr pedig kegyelmesen feltartóztatta ítéletét. 150 évvel később azonban Náhum a hajdan hatalmas Ninive bukását jelenti be. Asszíria megfeledkezett megújulásáról, és újra erőszakossá, bálványimádóvá és önteltté lett. Ennek eredményeként Babilónia úgy döntötte romba a várost, hogy még nyoma sem maradt - a prófécia fájdalmas részletességgel vált valóra.

NAPI ÚTRAVALÓ * Ugyanaz a város, de valójában mégsem ugyanaz. Pogány és bálványimádó, és Isten ítélete alá esett. De az egyik alkalommal megtért Jónás prédikálására, s így elérte a halálbüntetés felfüggesztését, a másik alkalommal magán érezte Náhum kárhoztatásának ostorcsapásait. Egykor engedélyt kapott az életben maradásra, máskor megsemmisült. Minek köszönhető ez a különbség?
Ninive gyászos végzete fontos lelki igazságot hordoz magában: tovább kell adnunk tapasztalatainkat a következő nemzedéknek. Ninive megújulása rövid életűnek bizonyult, de nem azért, mert a nép megtérése nem volt őszinte, hanem mert elmulasztották továbbadni az Istenről újonnan nyert ismeretet a következő generációnak. Ahogy teltek-múltak az évek, a ,,tenger prófétája", Jónás, és az általa hirdetett hatalmas Isten teljesen feledésbe merült. A megújulás hanyatlásnak indult, majd egészen kihunyt, hűlt helyén pedig újra megjelentek a régi pogány praktikák.
Érted már, mennyire fontos, hogy Isten igazságait megtanítsd a gyermekeidnek? E nélkül az ismeret nélkül valószínűleg elbuknak, amikor olyan nehézségekbe kerülnek, amikben te Isten erejével megtanultál győzni. Oszd meg gyermekeiddel az Istentől tanult lelki igazságokat! Ne feledd, az Úrral való ismeretük részben attól függ, hogy te hűségesen továbbadod-e az igazságot.

BETEKINTÉS * VALÓBAN FELEDÉSBE MERÜLVE (3,11) - Náhum Ninivének szóló kijelentése: ,,elfeledett leszel" (3,11 - új-Károli) szó szerint értendő! Ninive a Kr. e. 612-ben bekövetkező pusztulását követően eltűnt a térképekről, és feltáratlan maradt közel 2500 éven át!

Náhum üzenete úgy morajlik és hömpölyög, ugrat és száguld, mint az általa ábrázolt lovasok és harci szekerek.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Akik nem félik Istent
  2016-09-18 07:56:34, vasárnap
 
  ,,Jó lesz-é az, ha egészen kiismer benneteket?" (Jób 13:9)



Azok, akik Isten népét nyomorgatják, és igyekeznek őket háborgatni, nem félik Istent. Azok akik megpróbálják Isten gyermekeit letéríteni a helyes útról, szinté nem félik Istent.
Ez kitűnik abból, amire Mózesnek figyelmeztetnie kellett Izrael népét. Izraelnek ki kellett irtania Amálek népét. ,,Megemlékezzél arról, amit Amálek cselekedett rajtad az úton, amikor Egyiptomból kijöttetek... hogy reád támadt az úton, és megverte a seregnek utolsó részét, mind az erőtleneket, akik hátul voltak, amikor magad is fáradt és lankadt voltál, és nem félte az Istent" (5Móz 25:17.18).
Napjainkban is van sok amálekita, akik kellemetlenkednek Isten nyája gyenge tagjainak. Amálek megpróbálja megtámadni ma is a gyengéket, némelyeket túlerővel, másokat nyelvvel, némelyeknek életére és javaira tör, másoknak becsületét és jó hírnevét mocskolja be. Istentelen mesterkedése oka, hogy hiányzik nála az istenfélelem. Ha félné Istent, nem szomorítaná meg, nem kínozná és nem rágalmazná Isten gyermekeit.
Azok, akik gúnyolják Isten gyermekeit, amikor szomorúak, kísértésbe esnek és üldözik őket, szintén nem félik Istent. A részvét helyett inkább örülnek, örömükben ugrálnak, amikor Isten gyermekei nehéz körülmények közé kerülnek. Ilyen emberek is voltak mindig. Dávidot is, Izraelt is gúnyolták az ellenségeik. Amikor az Úr Jézus a kereszten függött, gúnyolta az egyik gonosztevő. Nem történik meg gyakran, hogy azok, akik nem félik Istent, kárörömmel örvendeznek Isten gyermekeinek nehézségein? Hogy kiderül akkor az istenfélelem elleni gyűlölet. Jaj azoknak, akik Isten gyermekeit nyomorgatják! Krisztus úgy tekinti ezt a bűnt, mellyel gyermekeit bántják, mintha ellene követnék el. Megszégyeníti és csúffá teszi azokat, akik népe lelkére törnek!

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 518 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.