Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát, szép álmokat!
  2016-09-29 23:59:41, csütörtök
 
  Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Spenótos-gombás vegán palacsinta
  2016-09-29 23:34:22, csütörtök
 
  Spenótos-gombás vegán palacsinta

Hozzávalók

A palacsintához:
1,25 dl szójatej
5 dkg vegán margarin
12,5 dkg liszt
1 ek olívaolaj vagy kókuszolaj
A spenótos-gombás töltelékhez:
1 tk olívaolaj vagy kókuszolaj
18 dkg vékonyra szelt csiperkegomba
40 dkg bébispenót
1 ek citromlé
tengeri só
frissen őrölt fekete bors
A tálaláshoz:
tejtermékmentes joghurt
1 db citrom


Elkészítés

A tejet egy nagy tálba öntjük, hozzáadjuk a margarint, a lisztet és egy csipet sót, végül 1,7 dl vizet, és az egészet simára keverjük. Lefedve a hűtőbe tesszük 1 órára.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és beteszünk egy hőálló tányért melegedni. A palacsintához egy 18 cm átmérőjű palacsintasütőben 1 teáskanálnyi olajat felhevítünk, és annyi tésztát teszünk bele, amennyi épen befedi a serpenyő alját. Mindkét oldalát kisütjük, addig amíg az oldala is világos aranyszínű nem lesz. A palacsintákat az előmelegített tányérra szedjük, lefedjük, és melegen tartjuk a sütőben, amíg a maradék tésztát is kisütjük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Kevés olajat hevítünk egy serpenyőben, majd beletesszük a gombát, és folyamatos kevergetés mellett 10 percig sütjük, illetve amíg levet nem ereszt. (Ha a gomba elkezdene a serpenyőhöz tapadni, hozzáadunk 1 teáskanál vizet.) A spenótot is a serpenyőbe öntjük, és a lángot levesszük takarékra. 2-3 percig sütjük, amíg a spenót összeesik, majd beleöntjük a citromlevet is, és sóval, borssal fűszerezzük.
1 evőkanálnyi tölteléket kanalazunk a palacsinta egyik felére, majd óvatosan feltekerjük. Ugyanezt megismételjük a többi palacsintával is, majd a megtöltött palacsintákat egy hőálló edénybe tesszük, és 10 perc alatt átmelegítjük az egészet. (De tálalhatjuk szoba
hőmérsékleten is, ha úgy szeretnénk.) Joghurttal és citromszelettel díszítve tálaljuk.





Recept és fotó:Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2016

Megjegyzés

Forrás: Adele McConnell: Vegán szakácskönyv, Bioenergetic Kiadó, 2014
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Dióba forgatott mini kürtöskalács
  2016-09-29 23:29:40, csütörtök
 
  Dióba forgatott mini kürtöskalács

Hozzávalók

1 dl tej
1 ek cukor
1 csipet só
1,7 dkg élesztő
13 dkg liszt
1 db tojás
1/2 tk reszelt citromhéj
1 ek olaj
5 dkg cukor
1 dl víz
A külső borításhoz:
10 dkg darált dió
3 dkg porcukor
2,5 dl tej
2 db tojás
Az öntethez:
2,5 dl tej
1 rúd vanília
1 dkg liszt
5 dkg porcukor
2 db tojás


Elkészítés

1. 1 dl langyos tejbe tegyünk 1 ek cukrot és egy csipet sót. Felfuttatjuk benne az 1,7 dkg élesztőt. Hozzáadjuk a 13 dkg lisztet, az 1 db tojást, az ½ tk reszelt citromhéjat és 1 ek olajat. Addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edénytől. Letakarjuk tiszta konyharuhával, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.

2. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd levágunk belőle 1×20 cm-es csíkokat. Megkenünk néhány kisebb fahengert 1 ek olajjal, és csigavonalban rácsavarjuk a tésztacsíkokat.

3. Sűrű szirupot főzünk 5 dkg cukorból és 1 dl vízből. Kivajazunk és kilisztezünk egy kisebb tepsit. Belehelyezzük a kalácsokat, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük. Még melegen lecsúsztatjuk a kalácsokat a formákról, és megkenjük őket a cukorsziruppal. Ezután 10 dkg darált dióban és 3 dkg porcukorban megforgatjuk a kalácsokat.

4. Amíg hűl, elkészítjük az öntetet: sűrűre főzünk 2,5 dl tejet 2 db tojássárgájával, 5 dkg porcukorral, 1 dkg liszttel és ½ rúd vanília kikapart belsejével. A tányérra kanalazzuk, mellé tesszük a kürtöskalácsokat, és eperszemekkel, citromfűvel díszítjük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Sertésbordafilé vajbabbal és kecskesajttal
  2016-09-29 23:27:03, csütörtök
 
  Sertésbordafilé vajbabbal és kecskesajttal

Hozzávalók

50 dkg vajbab
tengeri só
8 szelet sertésbordafilé
frissen őrölt bors
4 ek olaj
20 dkg koktélparadicsom
10 dkg puha kecskesajt
1 csokor bazsalikom
2 ek olívaolaj

Elkészítés

A megtisztított babot roppanósra főzzük forrásban lévő, sós vízben. Félreteszünk 0,5 dl főzővizet, majd leszűrjük és lecsepegtetjük a babot.
A megtisztított húst megsózzuk és megborsozzuk, majd meg mindkét oldalát megsütjük a felforrósított olajon. A visszamaradt olajban átforgatjuk a félbevágott paradicsomokat és a babot, majd hozzáadjuk a félretett főzőlevet, és felforraljuk.
Levesszük a tűzről, rámorzsoljuk a kecskesajtot, és rátépkedjük a bazsalikom leveleit. Meglocsoljuk az olívaolajjal, és a hús mellé kínáljuk.





CSEH JÁNOS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Tárkonyos pityókaleves
  2016-09-29 23:24:17, csütörtök
 
  Tárkonyos pityókaleves

Hozzávalók

50 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 fej vöröshagyma
10 dkg kolbász
4 ek sertészsír
2 ek liszt

bors
10 dkg tejföl
1 ek tárkonyecet
2 ág tárkony


Elkészítés

1. Meghámozzuk a zöldségeket és a kolbászt. A burgonyát nagyobb kockákra vágjuk, a répát felszeleteljük, a hagymát finomra aprítjuk, a kolbászt felkarikázzuk.

2. Felforrósítjuk a zsírt, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a répaszeleteket a kolbászkarikákkal együtt, és 2 percig pirítjuk. Ezután meghintjük 1 ek liszttel, felöntjük 1 l vízzel, és beleforgatjuk a burgonyakockákat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd közepes lángon 15 percig főzzük.

3. Simára keverjük a tejfölt a megmaradt liszttel, majd a leveshez adjuk, és 5 percig forraljuk. Végül lehúzzuk a tűzről, és a tárkonyecettel, zöld fűszer lecsipkedett, felaprított leveleivel ízesítsük.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Kellemetlen őszi idő jön
  2016-09-29 20:36:19, csütörtök
 
  Kellemetlen őszi idő jön





A jövő héten az ősz megmutatja morcosabb arcát is, szeles, hűvös, időnként csapadékos napok jönnek.

A kellemes vénasszonyok nyarának egy vasárnap délután érkező hidegfront vet véget. A Dunántúlon és északon néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de keleten, délkeleten még mindig mérhetünk majd 25 fok körüli maximumokat. A felhőzet fokozatosan megnövekszik, délután pedig a Dunántúlon már csapadékra is számítani kell eső, záporok formájában, de helyenként az ég is megdörrenhet. Az esti, éjszakai órákban a csapadékmező fokozatosan halad majd kelet felé. Délután északnyugaton már északnyugatira fordul a szél, mely megélénkül, helyenként megerősödik, majd este, éjjel egyre többfelé számíthatunk szélfordulásra, feltámadó légmozgásra.

Morcos őszi idő





A jövő hét első két napján erősen felhős, borult lesz felettünk az ég, ismétlődő esőre, záporokra is számítani kell. Az északi-északnyugati szél tovább erősödik, bár hétfőn még csak kevés helyen lehetnek viharos széllökések, kedden azonban kellemetlenül szeles lesz az idő az országban, a Dunántúlon a magasabban fekvő helyeken

akár 80 km/h körüli széllökések

is előfordulhatnak. A hőmérséklet jelentősen visszaesik, hétfőn 14-21 fok közötti értékeket mérhetünk, kedden pedig újra sokfelé hideg lesz a reggel, és napközben sem mérhetünk már 20 fokot, mindössze 13-18 fok közötti maximumokra van kilátás.

A jelenlegi számítások szerint a hét közepén is marad a barátságtalan, szeles, hűvös, időnként csapadékos őszi idő.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vasárnapig tart a vénasszonyok nyara
  2016-09-29 20:32:01, csütörtök
 
  Vasárnapig tart a vénasszonyok nyara





A hét második felében többfelé mérhetünk 26-27 fokot, a jövő hét elején azonban több fokkal hűvösebbre fordul az idő.

Igazán szép, napos, meleg idővel búcsúzik első őszi hónapunk, és hasonlóan kellemes idővel köszönt be az október.

Vasárnapig a napsütést inkább csak fátyol-, esetleg középmagas felhők zavarhatják, csapadék nem várható, bátran tervezzünk szabadtéri programokat! Pár fokkal enyhülnek az éjszakák, délutánonként a maximumok pedig sokfelé a

26-27 fokot is elérhetik.

A délnyugatira forduló szelet elsősorban a nappali órákban kísérhetik majd többfelé élénk lökések, ugyanakkor a hajnali, reggeli órákban a szélcsendesebb tájakon pára-, ködfoltok is képződhetnek, de ezek még a reggeli, kora délelőtti órákban feloszlanak.




Molnárné Busa Bernadett fotója, köszönjük szépen!

Vasárnap délutántól délnyugat felől egyre több felhő érkezik fölénk, és előbb a Dunántúlon, majd máshol is számítani kell szórványosan esőre, záporokra, néhol akár egy-egy zivatarra is. Ezzel együtt északnyugatira fordul és főként hétfőn többfelé feltámad a szél, mellyel hűvösebb légtömegek árasztják el hazánkat,

véget ér a vénasszonyok nyara.

A jövő hét első felében észak, északnyugat felől élénk, erős szél, elszórt záporok kíséretében több hullámban is hűvös légtömegek érkezése körvonalazódik, kedden és szerdán előreláthatólag már mindenhol 20 fok alatt maradnak a maximumok, és az éjszakák ismét hidegebbek lesznek.

Borítókép: Hódos Tamás

Írta: Cséki Gergő

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 223 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3181
  • e Hét: 7762
  • e Hónap: 21667
  • e Év: 151374
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.