Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Film Az AJTÓ . Teljes film
  2016-09-06 11:25:47, kedd
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Történet
  2016-09-06 11:18:48, kedd
 
  Erőszak a családban


Nagyon sok család él e világon,ahol az erőszak szinte mindennapos,még sem kerül napvilágra.

Miért? - Mert azok az emberek,akik ilyen körülmények közt élnek,a legtöbb esetben nem a valós képet mutatják a külvilág felé.Boldogságot,megelégedettséget színlelnek.Álszenteknek is nevezhetjük őket.Legtöbb szülő szinte beleneveli gyerekeibe,hogy ami otthon történik az mások számára tabu,főleg ha szégyellni való.

Ezt a borzalmas történetet egy 73 éves asszony mesélte el férje halála után.Eddig azért nem tárta napvilágra,mert férje azt mondta,az ilyen dolgokat legjobb örökre eltitkolni,főleg faluhelyen,ahol örökre megbélyegeznék őket.Ő azonban már másképp látja.A szavaival élve - azt mondta:

-Ha a mai világban lettem volna gyerek,azonnal a rendőrséghez fordultam volna a sérelmeim miatt.

Hogy odafordult volna segítségért,vagy nem,nem tudni,de az biztos,hogy a mai világban is sok az eltitkolt erőszak a családokban.

1950-et írunk,akkor a néni 14 éves volt.

Meleg,nyári éjszaka volt,pontosan egy óra,mikor veszekedés hangjaira felébredtem.Az ilyen civakodások,nálunk szinte mindennaposak voltak,de mindig a délutáni órákban,mikor apám hazaért a munkából.Éjszaka még eddig sohasem riadtam fel ilyesmire.

Óvatosan leléptem az ágyról,és lábujjhegyen a konyha ajtóhoz lopakodtam.Apám ordított,anyám pedig nyöszörgő hangokat hallatott.

-Majd megmutatom én,mi jár annak,aki engem becsap,megcsal az állomás főnökkel,te szemét,ribanc...

Apám szinte magánkívül volt,úgy ütötte anyámat a nadrágszíj csatos felével,hogy szegény az aléltságtól már csak nyöszörögni tudott.Nagyon megijedtem,nem tudtam, mit tegyek.Anyám,mindig,ha én kaptam a nadrágszíjból,persze minden esetben ok nélkül,mindig azt mondta:- ne mondd el senkinek,apád sokat dolgozik,azért ideges.

Vártam,mikor hagyja abba.Nem kellett sokáig,mert apám a nadrágszíjat anyám nyakára csatolta,és mint egy kutyát kivonszolta az utcára,majd elindultak az állomás felé.Hogy ott,mi történt,másnap anyám mesélte el.

Mikor kiértek az állomásra,apám a sínekre fektette és imára tartott kezeit a sínekhez kötözte.

-Csak annyit mondott neki:

-Imádkozz,hogy jöjjön a vonat!

Miután apám ott hagyta,anyám imádkozott,de nem azért,hogy jöjjön a vonat,hanem az életéért.

Apám,mikor pirkadni kezdett felkelt és odajött az ágyamhoz.Én mozdulni se mertem,csak a szuszogását hallottam.Borzasztó büdös pálinkaszag csapta meg az orrom,gondoltam alvást színlelek,nehogy gorombáskodjon velem.Elmotyogta,hogy kimegy anyámért az állomásra,ha életben van még hazahozza,ha nincs, ott hagyja,és akkor majd kettesben fogunk élni azután.

Mielőtt elindult volna undorító dolgot tett:-Alányúlt a paplanomnak és a fenekem kezdte markolászni.Mikor kielégítette magát,ott hagyott.

Félóra sem telt el,mikor hazaért anyámmal.Bevágta az ágyam mellé,és azt ordítozta:

-Majd imádkozol még,hogy jöjjön a vonat!Könyörögsz te még...

Mikor kiordítozta magát anyámat belekötözte egy székbe...Istenem...engem levetköztetett,és anyám szeme láttára megerőszakolt.

Anyám hiába ordítozott,hogy ne bántson,inkább vigye vissza őt a sínekre,mert meg akar halni,apám hajthatatlan maradt.

15 évesen gyereket szültem apámnak.Az az éjszaka életem legborzalmasabb éjszakája volt.Szülés előtt apám megerőszakolt,azt mondta nekem is jobb lesz,mert könnyebben meg lesz a gyerek.

A kisfiam,mikor megszületett rögtön felsírt.Apám ekkor a nadrágszíjat a nyakára csatolta,és addig lóbálta,míg szegény gyerek megfulladt.Anyám akkor már nem volt velem,miután elvágta a köldökzsinort kiment az udvarra...,de előtte még azt mondta:

-Én a többiben nem akarok részt venni,hallgass apádra!

Apám utána arra kényszerített,nadrágszíjjal a nyakamban,hogy halott kisfiam dobjam a vécébe.Azt hittem a szívem szakad meg.Miután megtettem apám levizelte,majd mint aki jól végezte dolgát lefeküdt.Anyám csak utána mert odajönni hozzám.

-Meglátod,mostmár minden rendben lesz - mondta megsimogatva az arcom - látod,apád lenyugodott...

Anyám vigasztalgatott még egy ideig,de már nem sokat értettem belőle,mert összeestem.Jó pár órát fekhettem eszméletlenül,mikor megláttam anyám arcát,aki vizes ruhával törölgette a homlokom.Mellette egy öregasszony állt,aki,mikor már teljesen magamhoz tértem, kamilla teát próbált belém erőltetni.

-Meg kell innod!-mondta parancsolva.Ettől majd rendbe jössz.De nem elég meginni,naponta többször kamilla fürdőt is kell venni.

Az öregasszony egy hétig ott tartózkodott nálunk,anyámék etették,itatták,hogy engem meggyógyítson.Mikor felerősödtem elment,de előtte a lelkemre kötötte:

-Most az egyszer még nem jelentem az esetet,de ha legközelebb ilyet teszel,nem hallgatok.Örülhetsz,hogy ilyen szüleid vannak.

Én a döbbenettől meg se tudtam szólalni.Mire összeszedtem gondolataimat az öreg néni elment.

A végén kiderült,hogy anyámék azt mondták neki,hogy én olyan fajta lány vagyok,aki mindenkivel elmegy.A gyerek pedig halva született,és én eltüntettem.Anyámék nem tudom,mennyit fizethettek neki,mert az asszony hallgatott, nem jelentkezett többet.

Az eset után apám 18 éves koromig majdnem minden nap megerőszakolt.Közben anyámnak is csinált még 6 gyereket.Mikor nagykorú lettem feleségül adtak egy messzire való 40 éves agglegényhez.Az életem innen kezdve megváltozott.A férjem végtelenül kedves,jó ember volt.Igazi, apa lánya viszony alakult ki köztünk.Soha nem nyúlt hozzám,soha nem bántott meg.Akkor,miért vett feleségül?Sohasem mondta el.Annyit tudtam meg a falu szájától,hogy képtelen volt a szexuális életre.Azzal,hogy engem magához vett az emberek előtt akarta csak bizonyítani,hogy ő is férfi.Szegény már húsz éve halott.Halála után eszembe jutott,hogy meglátogatom anyámékat,hogy számonkérjem a borzalmas gyerekkorom tőlük,de kiderült,hogy már ők is halottak.Egy leány testvéremről tudok,aki elmegyógyintézetben van,valószínű olyan problémák hatására,mint amiken én is keresztül mentem.Egyszer meglátogattam,de sajnos nem volt olyan állapotban,hogy tudtam volna beszélni vele.

Azt kívánom a jó Istentől,hogy minden olyan embert ,aki az én szüleimhez hasonló büncselekményt követ el,és nem kerül napvilágra, a legszigorúbb büntetésbe részesítse a halála után.

És ez a legkevesebb!Nem vagyok erőszakos típus ,de az ilyen embereket szívem szerint nyársra húzatnám.

Vége


Pálné Lele Ilona





 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Érdekességek
  2016-09-06 10:55:46, kedd
 
 
INTERNET ILLEMTAN!

A Háló törvényei

Kitekintés a monitoron túlra

A "valódi" világban életünket sokféle normarendszer szabályozza. Ahhoz, hogy jobban megértsük a Háló működését, először ezeket kell megismernünk. Az egyik legfontosabb a jog; a különböző szintű jogszabályok az államba szerveződött társadalmak minden tagjára kötelezőek. A jogalkotás nemzeti vagy helyi (önkormányzati) szinten történhet, de az egységesülő Európa az Unió szintjén, a tagországok felett is alkot szabályokat. (Ezért jelenti az EU-csatlakozás az állami szuverenitás egy részének feladását.) A jogszabályok betartását az állam saját hatalmi szervei révén kényszeríti ki; ha erre történelmének egyes pillanataiban gyengesége miatt nem képes, akkor következik az anarchia, s ilyenkor az élet biztonsága is megszűnik.

Az állam természetesen nem képes mindig minden jogszabály maradéktalan betartatására. A modern világban a legközelebb ehhez a diktatúrák jutnak, amelyek félelmet ébresztenek az emberekben, s így érik el a jogkövető magatartást. A demokráciák ezt az eszközt kisebb mértékben használják, s inkább az állampolgárok öntudatára, önbecsülésére próbálnak építeni, s megmutatni a szabályok betartásának előnyeit.

A másik társadalomszervező erő az erkölcs. Ennek tartalma korról korra változik. Az élet alapkérdéseiben rendet vágó filozofikus (és olykor merev) elvektől egészen a napi cselekedeteinkig terjed, s csak a legfontosabb kérdésekre ad egyszerű, egyértelmű válaszokat. Az erkölcsös magatartás a hétköznapokban a másik emberre való odafigyelésben, az embertársainkkal szembeni empátiában (azaz beleélésben) valósul meg.

Két új fogalmat kell megtanulnunk. Az egyik a már előbb említett netizen: a net és a citizen összevonásából keletkezett szó a Háló polgárát jelöli. A netizen hűséges polgára saját hazájának, de munkája, szórakozása vagy kommunikációs szokásai folytán az internetes közösség tagjának is érzi magát, s e két minőség kiválóan megfér benne egymás mellett. A másik fogalom a Netikett. A net-etikett a hálózat illemtana, maga is a fenti ajánlások sorába tartozik (RFC 1855). De a Netikett több is ennél; a fentiekből következően a Netikett a Háló belső törvénye, az a szokásokon és tapasztalatokon alapuló szabályrendszer, amely a Háló lakóinak együttélését biztosítja. Aki a Netikettet megsérti, nem egyszerűen illetlenséget követ el, hanem gyakran akadályozza a többieket a hálózati erőforrások használatában, esetleg mérhető anyagi kárt is okozva. S ami a legfontosabb: veszélyezteti a Net önszabályozáson alapuló működési módját. Ezért kell megértenünk az Internet fent vázolt tulajdonságait.
Névtelenség

A Net számos lehetőséget kínál a névtelen (anonim) megjelenésre: e-mailezhetsz, cseveghetsz, weblapokat készíthetsz anélkül, hogy fel kellene fedned a valódi nevedet. Hogy ezzel milyen mértékben tudsz élni, az az ügyességedtől és a tudásodtól is függ.

Jó, ha tudod, hogy amikor te azt gondolod, hogy névtelen vagy, számos nyom utalhat a kilétedre. Lehet, hogy egy nálad hozzáértőbb felhasználó, lehet, hogy csak egy rendszergazda, s az is, hogy csak hivatalos nyomozás derítheti ki az azonosságodat. Hogy az olvasóid megpróbálják kitalálni, ki vagy, arra mindig számíthatsz, hiszen az ember kíváncsi természetű lény. A rendszergazdák viszont nem fognak téged kiadni, amíg a szabályokat betartva játszol.

A névtelenség az Internet hagyományaiban gyökerezik, és általában jogosnak tartják. Tehát álnéven levelezni vagy csevegni nem ugyanaz, mint névtelen leveleket írogatni a csigapostán (azaz a hagyományos postai úton). Sok esetben hasznos is, mert az ember bátrabban mer kérdezni is, válaszolni is. Aki sokat mozog a Hálón, és nem szeretné kiadni magát, annak a névtelenség fontos önvédelmi eszköze is, mert megnehezíti, hogy személyiségképet állítsanak össze róla, őt magát vagy családját feleslegesen zaklassák vagy éppen bűncselekményeket kövessenek el ellenük. Gondolj csak arra az egyszerű esetre, hogy valaki, aki tisztában van a személyazonosságoddal, akár különböző levelező- és csevegőfórumokon leírt hozzászólásaidat összehasonlítva megtudja, hogy milyen értékek lehetnek a lakásban, és mikor megy a család nyaralni - ez utóbbira akár egy egyszerű elbúcsúzás is utalhat! Előfordulnak azonban olyan közösségek, amelyekben megkívánják, hogy felfedd magad - ezt is tiszteletben kell tartani. Csak akkor alkalmazd a névtelenség eszközét, ha ez indokolt.

Az Internet az információ, a színház, mozi, képtár, regény, verseskönyv az élmény megszerzésére szolgál. Ilyen formán tehát nem "konkurálnak" egymással, nem egymás rovására terjeszkednek. S ha a mai ember több időt tölt az információ megszerzését szolgáló tevékenységekkel, mint a harminc évvel ezelőttiek, az nem az Internet hibája, hanem a bennünket körülvevő változó világ sajátossága.

Mindent összevetve nem tűnik úgy, hogy az életnek nevezett veszélyes tevékenységen belül különösen veszélyes volna az Internet; s még ha az volna is, akkor is csak úgy segíthetünk értelmesen a fiatal generációnak, ha megtanítjuk őket felismerni és kivédeni a veszélyeket, s nem úgy, ha el akarjuk zárni előlük a lehetőséget. A számítógép csak eszköz, az Internet viszont (amely a kábeltévé után a hűtőszekrényben, a mobiltelefonon s lassan minden elektromos eszközön keresztül elérhető lesz) média; éppolyan információs eszköz, mint az írott sajtó vagy a televízió, s éppolyan kommunikációs eszköz, mint a telefon vagy a levélpapír. Ha nem a szülők és az iskola felügyelete alatt, akkor az ő ellenükre fogják használni a gyerekeink. A szellem kibújt a palackból, és többé nem lehet visszaküldeni oda


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-06 10:26:50, kedd
 
  AZ IDEGMÉREG, AMITŐL MINDEN FINOM

A kínai konyha európai és amerikai területen való elterjedésével együtt egy új "betegség" is megjelent, mégpedig a kínai étterem szindróma. "A tünetek hagyományos allergiás reakcióra utalnak, piros foltok a mellkason, fejfájás, hányinger, a vizsgált betegek pedig kivétel nélkül mindig kínai ételt fogyasztottak korábban..."
(E-621) hatása az idegrendszerre
A nátrium-glutamát széles körben elterjedt ízfokozó adalékanyag, érdekessége, hogy teljesen íztelen. Ízfokozó hatását úgy éri el, hogy stimulálja az ízlelőbimbókat. Nem az ételre, hanem az agyra hat, de az intenzív íz mellé fizikai tüneteket is kap a gyanútlan fogyasztó.
A Na-glutamát felhasználásának gyökerei egészen Japánig nyúlnak vissza. A japánok évezredek óta a tápanyagban gazdag tengeri hínárt használták ízfokozónak, egészen addig, amíg 1908-ban Dr. Kikunae Ikeda sikeresen izolálta a tengeri hínárban lévő ízfokozó anyagot. Ez volt a glutamát. Ezután Dr Ikeda céget alapított az anyag Na-glutamátként való forgalmazására. Idővel a nyugati világba is eljutott ez a színtelen, szagtalan, gyorsan oldódó kristályos por, ami az íztelen ételek ,,feljavítására" volt hivatott. Az élelmiszeripar kihasználta a nagy lehetőséget és a jelentős költségcsökkentés reményében minden komolyabb vizsgálat nélkül használni kezdte.
Az 1970-es években, amikor a gyorsétkeztetés megkezdte piaci növekedését, a Na-glutamát használata óriási növekedésnek indult az élelmiszerekben. Ma már szinte mindenben megtalálható. A feldolgozott ételek többségében, valamint a gyorséttermi ételek több mint 90%-ban nagy mennyiségben jelenlévő anyaggá vált, levesporok, leveskockák, mártások, konzervek, fűszerkeverékek, fűszer sók, fagyasztott készételek, virslik, felvágottak, szójatermékek, üdítőitalok, burgonya szirmok, snack-ek, stb. elengedhetetlen alkotóeleme lett. ez az anyag ráadásul függővé tesz bizonyos ételek fogyasztására.

Nem véletlen hogy a természetes ízű zöldségek, gyümölcsök nem ízlenek sok gyereknek, annyira hozzászoktak ennek az ízfokozónak az ételekben való jelenlétéhez. A média által közvetített reklámok ínycsiklandó ételei a ,,gondosan válogatott összetevőivel, íz varázslataival, íz rafinériájával", szintén ezt függőséget erősítik.
Mi a gond vele?
A Na-glutamát egy neurotoxin, vagyis idegméreg. Tönkre teszi az agysejteket és többek között az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. A következő tüneteket okozhatja: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, gyerekeknél viselkedési zavarok. Jelentkezhetnek allergiás tünetek is: bőrpír, orrfolyás, kiütések. Egyéni érzékenységnek megfelelően van, akinél a legkisebb mennyiség is azonnali reakciót vált ki van, akinél csendesen a felszín alatt munkálkodik. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, mert náluk a vér-agy gát fejletlenebb állapota miatt a mérgező anyagok könnyebben találnak utat az agyba. A legújabb kutatások szerint a Na-glutamát nem egyszerűen csak allergiát okoz, hanem idegi elváltozásokat is pl. Parkinson-, vagy Alzheimer -kór. Káros hatásáról már 1968-ban lehetett cikket olvasni egy neves amerikai orvosi lapban, azóta számos kísérlet bizonyította sejtméreg mivoltát.
A glutamát ingerületátvivő aminosav, az agyi neuronok közötti információ átvitelben játszik szerepet. Ma már ismert, hogy a leggyakoribb daganatfajtáknak: mell, prosztata, bőr, vastagbél, tüdő, petefészekrák, valamint a fej és nyaki tumoroknak vannak glutamát receptoraik. Ha ezek a daganatok sok glutamátot választanak ki, sokkal gyorsabban nőnek és terjednek, valamint a szokásos kezelési eljárást is megzavarják.
Mégis minek köszönhető töretlen lendülete?
Ahol csillapíthatatlan a profitéhség, ott könnyen eltűnnek a tömeges fogyasztói panaszok és könnyű szőnyeg alá söpörni a kutatási eredményeket. Tény azonban, hogy az emberek zöme érzékenyen reagál a glutamátra. A nyugati orvosi modell nem veszi figyelembe az élelmiszer bevitelt és az élelmiszereken keresztül felhalmozódott kémiai anyagok hatását, ezért sokáig az FAO vagy az EU szakértői elbagatellizálták a jelenséget mondván, nincs tudományos bizonyíték a glutamát egészségügyi kockázatára.
A vitatott ízfokozók legújabb megítélése már sokkal szigorúbb. A Független Egészségtanács Fórumában megjelent cikk szerint a glutamát kerülendő, egészségkárosító hatású adalékanyag. Addig is, amíg eltűnik az élelmiszerekből - erre sok esélyt nem látok- , figyeljünk az összetevőkre! Ma már sokan tisztában vannak az anyag káros hatásával, ezért a glutamátot cselesen különböző nevek alatt rejtik el az ételek összetevőiben.
Ha ezekkel találkozol, ne vedd meg!!!!
E-621, hidrolizált növényi fehérje, élesztő kivonat, autogénezett élesztő, ízfokozók, kalcium kazein, nátrium kazein, texturált fehérje. Ha ezeket látod az élelmiszer címkén, akkor biztos, hogy glutamáttal akarnak megetetni. Az egészség nagyon fontos, ezért figyelni kell arra, hogyan táplálkozol, mit teszel kosaradba, mit adsz tovább gyermekednek.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-06 10:22:50, kedd
 
 
Mi van a parizerben?

Az emberiség nagy kérdései közé tartozik, mi van a parizerben és hogyan készül. A nehezen azonosítható összetételű hústermék számtalan gyomorforgató történet és városi legenda tárgya. Itt az ideje, hogy félretéve előítéleteinket, megpróbáljuk rehabilitálni szegény párizsit. Nézzük, milyen eredménnyel!

Szájról szájra

Az internet előtti évtizedekben gyorsan terjedő történetek szóltak arról, milyen szörnyűségeket is darálnak a párizsiba, de biztosat talán csak a húsiparban dolgozók tudtak mondani a témáról. Egy kisgyereket évekre el lehetett riasztani a parizertől azzal, hogy tehéntőgyből van, de még a nagyobbak is elhitték, hogy a nedvességtartalmát a csirke- és marhaszem biztosítja. A nyolcvanas évek iskoláiban a fantáziátlanabbak csak annyit mondtak: "Te, abba mindent beledarálnak", a dörzsöltebb riogatók kamionszám begyűjtött kutyákban és tenyésztett patkányokban vélték tudni a parizer alapanyagát.

Nincs benne vér, csak egy kevés hús


Az internet segítségével ma már könnyen kideríthető, valójában milyen alapanyagokat is tartalmazhat ez a felvágott, a meglehetősen szigorú fogyasztóvédelmi szabályozás és ellenőrzés nyomán pedig szinte kizárható, hogy belsőségek vagy egyéb állatok kerüljenek a felvágottba. A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, mit is tartalmazhat a parizer, ám ez a definíció még mindig elég tág ahhoz, hogy megnyugtató választ kapjunk a címben feltett kérdésre. Íme a passzus:

A párizsi: homogén metszéslapú, marhahúsból vagy sertéshúsból vagy a kettő keverékéből (lópárizsi esetében lóhúsból), gyártási szalonna alapanyagból, jelleg- és ízkialakító anyagokból, esetleg sertés- és marhavágás étkezési melléktermékeiből készült húspépet tartalmazó, nagy (legalább 60 mm) átmérőjű, természetes vagy vízgőzt áteresztő vagy át nem eresztő műbélbe töltött, főzéssel hőkezelt, füstölt vagy füstöletlen, jól szeletelhető húskészítmény.


Ahogy a nagykönyvben van írva

Az élelmiszerkönyv a meghatározáson túl százalékban is megjelöli az összetevők minimális, illetve maximális mennyiségét. A parizer fehérjetartalmának például minimum tíz százaléknak (m/m) kell lennie, ami nem egyenlő a hústartalommal. Az izomból származó fehérjének előírás szerint az ősz-fehérjetartalom hatvan százalékának kell lennie, gyors fejszámolással tehát leszűrhető: a parizernek legalább hat százalékban kell húst tartalmaznia.

Azoknál a termékeknél, ahol a gyártó az "extra", "príma" vagy hasonló, jobb minőségre utaló jelzőket használja, előírás szerint csupán abban kell különböznie versenytársaitól, hogy a hústartalomnak nem legalább hat, hanem a nyolc százalékot kell meghaladnia.

A párizsi további összetevői százalékos értékben vannak maximalizálva, így víztartalmuk nem haladhatja meg a hetvenegy tömegszázalékot, a só- két és fél a zsírtartalom pedig legfeljebb huszonhárom tömegszázalékban engedélyezett.


Alapanyagok

Dr. Zsarnóczay Gabriella, az Országos Húsipari Kutatóintézet igazgatója vezetett be minket a parizerkészítés rejtelmeibe, ami főképp az összetevők megismerését jelentette. Elsőként azt a tévhitet oszlatta el, hogy a parizerben nagy mennyiségű vér vagy vérösszetevő van. Néhány évtizeddel ezelőtt még valóban használták a vért, akkor is elsősorban a színező hatása miatt, mára azonban, főképp a tartósítási problémák miatt szinte teljesen kikopott a párizsikészítésből. A vért a húsiparban már csak a hurkához és a hurka jellegű készítményekhez használják, a parizerben a megfelelő színhatást színezékekkel oldják meg.

Ami a felhasznált húst illeti, az interneten megjelent írásokban, kommentekben erős túlzásokkal húshulladékot emlegetnek, ami nem egészen fedi a valóságot. Inkább húsapróléknak lehet nevezni, a feldolgozás során például a karajról, combról levágott aprólékok, csontról lefejtett darabok érthetők ez alatt. Az el nem adható, de fogyasztható hús kerül így a pépbe, az úgynevezett ipari szalonnával együtt. A feldolgozás során nagy mennyiségben marad még bőr, amit szintén felhasználnak a párizsihoz, ez lehet marha vagy sertésbőr is. Ezzel fel is soroltuk, mi is adja ki a felvágott tömegét. Ami az ízét illeti, még csak most jön a lényeg: az aromák, ízfokozók.

Valódi fűszereket nem használnak már, Zsarnóczay szerint elsősorban azért, mert nagy mennyiségben jelentős szennyeződést jelentenek. Egészségügyi szempontból indokoltabb a mikrobiológiailag tisztább, sterilebb fűszeraromák alkalmazása. Hogy milyen aromákat milyen arányban használnak, általánosságban elmondani lehetetlen. A több száz parizerféle ugyanennyi variációban tartalmazza ezeket az összetevőket.

Amit ízfokozóként szoktak emlegetni, és annyi más termék mellett a parizerekben is van, nem más, mint a nátrium-glutamát, amit rendkívüli elterjedtsége miatt akár ötödik alapíznek is nevezhetünk. Ez az a bizonyos "leveskonzervíz", ami a vegetának is egyik alapanyaga. A parizerben elsősorban a húsízért felelős, az, hogy milyen százalékban alkalmazzák, a termék jellege mellett hústartalmától is függ. Nem csupán a párizsikról, de szinte minden felvágottról elmondható: minél kevesebb húst tartalmaz, annál több ízfokozó van benne. A nátrium-glutamát rendkívüli térnyerése az élelmiszeriparban akkortól eredeztethető, amikor divatba jöttek a csökkentett zsírtartalmú ételek. A gyártók ezzel a ma már mesterségesen előállított összetevővel pótolták a megfelelő ízérzetet.

Színezőanyagként a húsiparban egyedül a kárminsavat használják, használhatják. Ez az, ami a hússzín illúziójáért felelős, mennyiségileg a hústartalommal fordított arányban.


Gyártás

Mielőtt a húst, bőrt és ipari szalonnát az úgynevezett kutterbe, aprítóberendezésbe teszik, lefagyasztják, pontosabban nulla fok körüli hőmérsékletre hűtik. Ez azért kell, mert az aprító kései működés közben felmelegednek, ami kedvez a baktériumoknak. Persze az aprítás és keverés folyamata során idővel így is elkerülhetetlen a melegedés, úgyhogy közben is adnak jeget a pépesedő alapanyaghoz, míg az megfelelő állagú nem lesz. Ezek után kerülnek a masszába a színezőanyagok, ízfokozók, fűszeraromák és egyéb állagjavítók (E-k), majd miután a kutter homogénre keverte a parizerpépet, műbélbe töltik azt. A párizsirudak ezt követően hőkezelő szekrénybe kerülnek, ahol hetvennégy fokon főzik őket. Ezután vagy lehűtik és csomagolják, szeletelik a kész terméket, vagy megfüstölik, illetve egyéb extra eljárással kezelik.

Minden parizerféle készítésének ez az alapja, hogy miben különböznek mégis, csupán az összetételtől függ. A legdrágább összetevő a hús, az olcsó parizerben vélhetően ebből van kevesebb. Az alacsonyabb árfekvésű termékekben gyakran szójafehérjével helyettesítik a húst, ezeknél több ízfokozó és színezőanyag is kell, hogy a hús megfelelő illúzióját elérjék a gyártók. Jellemzően a baromfipárizsiba is több színezőanyag kerül, hiszen ez a hús halványabb alapszínt ad a pépnek.


Ellenőrzés

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) tavaly átfogó ellenőrzést végzett a parizerek között, összesen százhúsz terméket vizsgáltak meg. A kifogásolt párizsik csaknem fele jelölési hibák miatt akadt fenn a rostán - a teljes mintából csaknem minden ötödik. Jelölési hibának minősült például a nem értelmezhető "minőségi" jelző, például a "német minőség" megjegyzés (három termék esetében), de ide sorolható például a fogyasztási idő önkényes meghosszabbítása (két termék) vagy a marhahúsos párizsi megnevezése olyan termék esetében, amiben sertéshús is van (két termék). A hatóság minden ötödik terméknél kifogásolta az alacsonyabb fehérje-, illetve magasabb víz- vagy zsírtartalmat, ezek közül is azok az esetek voltak többségben, ahol az előírásnál kevesebb fehérje volt a mintában (hét termék).

Parizer árkörkép (2000 forint/kg alatti termékek)


Tesco Kaiser's CBA
Pick sertés 1549 1760
Sajtos sertés 1629

Kaiser sertés

699
Spar sertés
899
CBA sertés

689
Kaiser pulyka 799 999
Falni Jó pulyka 889

Saga pulyka
1552 1115
Saga füstölt pulyka 1299

Borjú 1349

Marha

1529
EF baromfi
519



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-06 10:14:44, kedd
 
  Kína és az USA - a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátói

A tavaly december 12-én, a párizsi klímakonferencián 195 ország közreműködésével megszületett keretmegállapodás megerősíti azt a célkitűzést, hogy a Föld légkörének felmelegedését a kötelezettséget vállaló 195 ország 2 Celsius-fok alatt tartja az iparosodás előtti mértékhez képest, és folytatja az erőfeszítéseket, hogy a felmelegedés csak 1,5 fokos legyen.
A 1,5 fok megemlítése a megállapodásban a tengerszint emelkedésével létükben fenyegetett szigetállamok kérése volt, amelyet több mint száz ország, köztük az Európai Unió tagállamai, valamint az Egyesült Államok is támogattak.
Az USA is aláírta
Először Kína jelentette be szombaton a megállapodás ratifikálását, majd miután Barack Obama amerikai elnök megérkezett Hangcsouba, a G20-csúcstalálkozó helyszínére, Hszi Csin-ping kínai elnökkel együtt ünnepélyesen közölték, hogy mindkét ország megtette ezt.
Obama azt mondta: a megállapodás "messze a legjobb megoldás" a föld megmentésére. "Ez nem egy olyan küzdelem, amelyet bármelyik ország - bármilyen hatalmas is - egyedül meg tud vívni. Lehet, hogy majd egy nap úgy gondoljuk: ez volt az a pillanat, amikor végre eldöntöttük, hogy megmentjük a bolygónkat." Hszi pedig azt mondta: reméli, hogy bejelentésük más országokat is a ratifikálásra sarkall.
A két ország felelős a világ szén-dioxid-kibocsátásának közel 40 százalékáért.
A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki. Kína és az USA előtt eddig 23 ország ratifikálta a dokumentumot, köztük Magyarország - Európában elsőként.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-06 10:03:27, kedd
 
  KÉTÉVES A VÁRÓLISTA A VILÁG EGYIK CSODÁJÁRA

Húsz óra alatt elkapkodták a 800 ezer forintnál drágább jegyeket.
A vietnami Hang Son Doong a világ legnagyobb barlangja, amelyben akár egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne.
A legtágasabb helyeken az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas, és ugyanilyen széles. Van olyan terem is, ahol több mint 70 méter magas sztalagmitok találhatók. A legnagyobb üreg 5 kilométer hosszú.
A Phong Nha - Ke Bang Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnami-hegységben található barlang nem csak a méretei miatt lenyűgöző. A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a nap, és különlegessége, hogy
saját folyója és dzsungele van, néhol pedig még vékony felhők is kialakulnak benne.
Kevesek privilégiuma
A Hang Son Doongot eddig nem sok ember láthatta. 1991-ben fedezte fel egy helyi ember, de ő nem mert lemenni. 2010-ben tárták fel brit kutatók, az első turistacsoport pedig 2013 augusztusában érkezett a barlangba. Csupán egy cég, az Oxalis szervez ide túrákat, és
évente csak 500 látogatót fogadnak.
A napokban hirdették meg 2017-es időpontjaikat, de húsz óra alatt beteltek a helyek, így legközelebb csak 2018-ra lehet majd bejelentkezni - írja a Telegraph.
Pedig egy ilyen expedíció nem olcsó mulatság. Az ötnapos túráért 3000 dollárt, azaz 821 ezer forintot kérnek a szervezők. Az ebből elért nyereséget azonban környezetvédelemre és helyi projektekre fordítják.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2016-09-06 09:54:21, kedd
 
 



Nincs tökéletes, probléma nélküli élet, a küzdésmentes jólétben elpuhulna a test, és elbutulna az elme. (...) Nem azok az életélvezők, akiknek minden dologból a legjobb van, hanem azok, akik a legjobbat tudják kihozni abból, amijük van. ,,

(Bagdy Emőke)
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 300 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1024
  • e Hét: 4060
  • e Hónap: 13243
  • e Év: 65951
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.