Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
Észak Dunántúl - Szlovákia
  2016-09-06 18:00:45, kedd
 
 










ÉSZAK DUNÁNTÚL - SZLOVÁKIA


Azt hinné az ember, ha csodás képződményeket, mesebeli tájakat, és elképesztő látványosságokat akar látni, messzire kell indulni. Pedig ez nem így van, kis hazánk is számtalan lenyűgöző geológiai jelenséggel, izgalmas vidékkel és elragadó nevezetességekkel büszkélkedhet. Idei szokásos Nyárvégi Kirándulásunk az elmúlt hónap végén ismét jó példa volt erre. Ezúttal a Dunántúl északi részén jártunk Szlovákiai szomszédolással.

Nem kedvezett a szerencse az indulásnál, mivel ahogy közeledtünk első célpontunk felé, eleredt az eső és sajnos egész nap nem is állt el. Első állomásunk Felcsút volt. Itt található a Makovecz Imre tervei alapján készült Pancho Aréna, ami a Puskás Ferenc Akadémiának is otthont ad. A stadionban tett látogatás után tovább utaztunk Tatára, ahol megtekintettük az Öreg-tó partján található, mocsarakkal és vízzel körülölelt sziklamagaslatra épült Tatai várat, ami ma kiemelt műemlék. Következő megállónk a MOL-LUB Kft telephelye volt, majd nosztalgialátogatás következett a volt Komáromi Kőolajipari Vállalat /KVV/ területén, ami annak idején sok kollégánk első munkahelye volt. A termelő üzemeket 1985-ben leállították, a kőolaj feldolgozás így megszűnt, a telephely jelenlegi állapotát autóbuszból tekintettük meg. Komárom következett. Komárom több mint az erődök városa, hisz 17 évszázados fürdőkultúrája és gyógyfürdője rendkívül kedvelt a külföldi turisták és a környékbeli fürdőzni vágyók körében. A komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb, épen fennmaradt, újkori erődjei. A szlovák-magyar határ mentén található Komárno és Komárom erődrendszere szerepel az UNESCO Világörökség Várományosok listáján. Programunkban az építészeti és katonai szempontból is remekmű, a komáromi erődrendszer legnagyobb létesítménye, a monumentális méretű Monostori erőd meglátogatása szerepelt, amit a ,,Duna Gibraltájának" is neveznek. Az erőd megtekintése után szálláshelyünkre utaztunk, ami a helyi Gyógyfürdő közvetlen szomszédságában volt, és a fürdő területére saját bejárattal rendelkezett. A közvetlen kapcsolat által a gyógyfürdő összes létesítménye elérhető volt, amelynek a szolgáltatásait napközben korlátlan alkalommal vehettük igénybe.

Másnap már ragyogó időben indultunk a Felvidékre, Szlovákiába. Észak-Komárom belvárosában könnyed séta keretében megcsodálhattuk a történelmi városközpontot, a régi polgárházakat, a főbb látnivalókat: a Klapka téren a Városháza épületét és a tér közepén álló Klapka György tábornok szobrát, aki a komáromi vár védőjeként szerzett elévülhetetlen érdemeket; a főtéren található, a város egyik legrégibb emlékének számító Szentháromság szobrot, amit a várost sújtó katasztrófák és háborúk emlékére emeltek; a Szent András templomot, a Duna Menti Múzeumot Jókai Mór szobrával és az Európa udvart. A város jeles szülöttei: Jókai Mór és Lehár Ferenc. Ezután továbbutaztunk Ógyallára, ahol megtekintettük a Csillagvizsgálót és a Feszty kastélyt. A város szülötte Feszty Árpád, a felújított, a magyar honfoglalást ábrázoló hatalmas Magyarok bejövetele körkép festője. Tovább utazva Martos településre az 1975-ben megnyitott falumúzeumot tekintettük meg, majd a nemzetközi hírű Neszmélyi Hiltop borászatot kerestük fel, ami az ország egyik legnagyobb reduktiv pincészete, ahol vacsorával egybekötött borkóstoláson vehettünk részt és egyben a borkészítés technológiai folyamatába nyerhettünk bepillantást.

Következő nap Bábolnára buszoztunk. A település a lótenyésztéséről és a mezőgazdaságáról méltán híres. A bábolnai versenylovak nem csak Magyarországon, de az európai pályákon is kiváló eredményekkel öregbítették a ménes hírnevét. A Bábolna Nemzeti Ménesbirtok látogatása során lehetőségünk volt a Lovasmúzeum, a Ménesudvar, a Lovarda és a Kocsimúzeum megtekintésére is. Ezt követően győri séta következett a belvárosban. Győr Magyarország hatodik legnagyobb városa. Sétánkat a neobarokk stílusban épült Városháza elől kezdtük, amely a város legforgalmasabb pontján, a kelet-nyugati és az észak-déli tengely metszéspontján található. A Győri belváros jelentős része sétálóutcaként működik, szebbnél szebb épületekkel és üzletekkel. A város legnagyobb sétálóutcáján, a Baross úton végighaladva, az egykori Fehérvári-kapu és a fölé épült tűztoronyt érintve megcsodálhattuk a Széchényi teret, a Bazilikát, a Püspöki székesegyházat és Győr sok más turisztikai látványosságát.

Utolsó nap ellátogattunk Pannonhalmára. Pannonhalma legnevezetesebb intézménye a Pannonhalmi Bencés Főapátság. A Bazilika és az Altemplom megtekintése után megtekintettük a 400.000 kötetes könyvgyűjteményt őrző igen értékes Könyvtárat, és a Levéltárat, amelynek két legértékesebb darabja a Pannonhalmi és a Tihanyi apátságok alapítólevele. Innen a Bakonyon keresztül Zircen a ,,Bakony fővárosá"-ban megállva tovább utaztunk Veszprémbe. Zircen az Apátsági templom és a könyvtárat tekintettük meg. Veszprémben az Óváros térről, ahol a Városháza is található, a várnegyed felé vettük utunkat. Szinte mindenki járt már ezen a részen, a Vár biztosan mindenkinek biztosan szép emlékei között is szerepel, sok kollégánk végezte itt tanulmányait is, de Veszprém nem képzelhető el anélkül, hogy ha erre jár, ne keresse fel újra. A Szent Mihály székesegyház Gizella királyné ereklyéjével, a Szentháromság tér a Szentháromság oszloppal, Gizella kápolna a Várkúttal, a Várhegy Szent István és Gizella királyné szobrával és a ragyogó panorámával mindennél többet mond. A várlátogatás után a város legnyugodtabb és legcsaládiasabb kornyékén, a Jeruzsálem hegyen egy kisvendéglőben igen finom és ízletes ebéddel fejeztük be a napot.

Négy felejthetetlen nap után kissé elfáradva, de rengeteg új élménnyel gazdagodva, jó kedvűen indultunk haza. Az igen gazdag program, a történelmi, művészeti és kulturális bőség és sokszínűség, és az idilli környezet mind kellemessé tették ezt a néhány napot.


Link








Dvihally Károlyné/Oszuskó Sarolta/Sári néni: KOMÁROM


A Duna két partján
Fekszik két szép város.
Kettő van belőle,
Pedig csak egy város.

A trianoni átok
Miránk is lesújtott,
Ami egy volt egykor
Rögtön ketté válott.

Két ország városa lett
Egy-egy fele,
Szívünk azért
Csak egynek képzelte.

Egyikben születtem,
A másikban most élek,
Úgy,hogy a két partra
Mindig fájón nézek.

De jó lenne ha már
Végre eggyé válna!
S a Duna két partján
Mindenki,boldogan sétálna!

/Dvihally Károlyné Sári néni egy Ismerősöm általános iskolai matematika tanárának verse/







PANCHO ARÉNA - PUSKÁS FERENC AKADÉMIA


Videó

Pancho Aréna

Link



Képek
















































TATA


Videó

Tata - légi videó 2012

Link



Képek




































KOMÁROM


Videó

Happy Komárom

Link



Képek




































ÉSZAK KOMÁROM


Videó

Észak Komárom

Link



Képek


































































































































ÓGYALLA (Hurbanovo)


Videó

Feszty Árpád nyomában

Link



Képek


















MARTOS (Martovce)


Videó

Link



Képek















NESZMÉLY


Videó

A neszmélyi borvidék - dunai panoráma, Borút

Link


Neszmély, Melegeshegy, Hilltop szőlőbirtok - 2016

Link


Neszmély Hilltop

Link



Képek

































BÁBOLNA


Videó


Bábolna Rt.

Link


Bábolna 2016

Link



Képek


































































GYŐR


Videó


Győr, Hungary

Link


Szeretem Győrt!

Link



Képek












































































PANNONHALMA


Videó


Pannonhalmi Bencés Főapátság

Link


Pannonhalma - ezer év jelen idő

Link



Képek



















































ZIRC


Videó

Zirc

Link


Zirc - Lenyűgöző látvány a zirci apátságban

Link



Képek




































VESZPRÉM


Videó

Veszprém

Link



Képek


































































Képgaléria /összes kép/

A Képtár az első képre kattintva indul, utána egyesével váltható, vagy a jobb felső részben a Vetítés jellel automatikus! A bejelentkezéshez regisztráció szükséges, mivel ennek hiányában a Szolgáltató megtagadhatja a hozzáférést.

A blogbejegyzés képei jobb klikkel képernyő méretben is láthatók!





Link



















 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 1 
2016.08 2016. Szeptember 2016.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 31 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 4840 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3047
  • e Hét: 14125
  • e Hónap: 36613
  • e Év: 214488
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.