Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Ma, kiállítás rendezés
  2016-10-12 14:46:49, szerda
 
  A mosonmagyaróvári Hansági Múzeum ötvenhatos emlékévi kiállításának emlékezet ( 1986-2016) részét én állítom össze és rendezem. Az utóbbi hetekben több doboznyi anyagot vittem be a múzeumba, s ma négy órán keresztül töltöttem fel a négy álló és a két fekvő vitrint, Szikora Eszter múzeumi munkatárs segítségével. Köszönöm neki. Holnap folytatom a fotók, képek, festmények kihelyezését.Október 20-án lesz a megnyitó. Az idő sürget s még sok minden hátravan.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Tank a sétálóutcán
  2016-10-12 07:23:50, szerda
 
  Ma reggel a tévében láttam és hallottam, hogy Kaposváron az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából egy tankot állítottak ki a város sétálóutcájára. Erről eszembe jutott, hogy ilyen ötlettel mi is bírtunk korábban, de aztán ...

Egyébként minden, ami Kaposvár ötvenhatos emlékévi programja, elérhető a város hivatalos honlapjáról. Példaértékű, örülök, hogy felfedeztem.

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Történelmi emlékhelynek szeretnék a December 8. teret
  2016-10-12 06:25:06, szerda
 
  Kezdeményezik a December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását

Az egykori salgótarjáni sortüzek helyszíne, a December 8. tér történelmi emlékhellyé nyilvánítását kezdeményezi a város önkormányzata és a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége (Pofosz) országos elnöksége - döntött egyhangú szavazással keddi ( 2016.09.27.) ülésén a közgyűlés.

A téren, amely jelenleg emlékpark, két sortűz dördült el 1956. december 8-án. Különböző források 46 és 131 közé teszik az áldozatok számát.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elmondta: közösen nyújtják be az indítványt a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz, a történelmi emlékhellyé nyilvánításról szóló döntést a kormány hozza meg a bizottság javaslata alapján. A polgármester közölte:
közös feladatunk és felelősségünk biztosítani, hogy a jövő nemzedékek is megismerhessék történelmünk fontos emlékhelyeit; a December 8. tér emlékeztet Salgótarján történetének meghatározó eseményére, sorsfordító tragédiájára.

A December 8. téren jelenleg egy képzőművészeti alkotás és két emléktábla őrzi az 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűz emlékét. 1992-ben állították Szabó Tamás szobrát, az áldozatok emlékművét: az emlékpark központi részén bronz férfialakkal szemben egy rusztikus andezitoszlop áll. A sortűz - levéltári adatok alapján ismert - áldozatainak nevét megörökítő, mészkő alapon elhelyezett fekete gránit emléktáblát, Varga István alkotását 1996-ban állította az önkormányzat. Az 1956. december 8. emlékparkot jelölő névtáblát 2000-ben közösen készíttette el a Pofosz Nógrád megyei szervezete és az önkormányzat.

Salgótarjánban 1956. december 8-án mintegy négyezren tüntettek a Vásártéren (a későbbi December 8. téren) a letartóztatott forradalmárok kiszabadításáért, amikor karhatalmisták és szovjet katonák tüzet nyitottak a békés tömegre. A sortűznek levéltári források szerint 49 halálos áldozata és mintegy 80 sebesültje volt, a Pofosz 131-re teszi az áldozatok számát.

In.: MTI

Megj. : Én személy szerint ennek nagyon örülök, hisz ötvenhat okán Mosonmagyaróvár és Salgótarján test-vér város. Míg Mosonmagyaróváron 1956. október 26-án, addig Salgótarjánban december 8-án dördültek a sortüzek. A két város között sokáig megvolt a kapcsolat a Schirilla György emlékfutás országos rendezvény kapcsán, de aztán ez 2013-ban megszakadt.
Mosonmagyaróvár '56-os emlékparkja különben 2011-ben vált történelmi emlékhellyé.
Remélem Salgótarján December 8-a tere is mielőbb az lesz!

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Gulyás Lajosra is megemlékeznek majd
  2016-10-12 06:09:53, szerda
 
  Olvasom a reformatus.hu-n, hogy

'56-os emlékülést tart a Zsinat

Az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, az áldozatok és üldözöttek emlékére a Magyarországi Református Egyház Zsinata október 14-én 13 órától emlékülést tart a Dunamelléki Református Egyházkerület Székházának dísztermében (Budapest, Ráday utca 28.).

A délután egykor kezdődő nyilvános zsinati ülés nyitó áhítatát Zán Fábián Sándor kárpátaljai refmátus püspök tartja, köszöntőt mond Orbán Viktor miniszterelnök, felszólalnak 56-os túlélők, történelmi előadást tart Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke, teológiai előadást tart Bogárdi Szabó István, a Zsinat lelkészi elnöke, majd ünnepi nyilatkozatot fogad el egyházunk legfőbb tanácskozó testülete.

A budapesti teológia '56-os mártírjainak emlékművének megkoszorúzását követően, 16.30-kor a Kálvin téri templomban (Budapest, Kálvin tér 7.) hálaadó istentiszteletet tartanak, úrvacsorai közösséggel, melyen Fekete Károly tiszántúli püspök prédikál. Az emlékülést és az ünnepi istentiszteletet is élőben közvetítjük honlapunkon.

Az évforduló alkalmából a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöksége levélben szólította meg a református gyülekezeteket és intézményeket, hogy helyi közösségeikben is teremtsék meg a méltó emlékezés alkalmait: ,,Állítsunk emléket a hősöknek és az áldozatoknak. Támogassuk településeinken a forradalom és szabadságharc évfordulójával kapcsolatos megemlékezéseket, rendezvényeket, ismeretterjesztő programokat, emlékhelyek, emléktáblák létrehozását. Bátorítsuk a még köztünk lévő áldozatokat történetük elbeszélésére, s tegyünk meg mindent, hogy ezeket gyülekezeteink fiatalabb nemzedékei is megismerhessék."

,,Adjunk hálát a Szentháromság Istennek a megtartó kegyelméért. Adjunk hálát a hősökért és az áldozatokért, akiknek küzdelme nem volt hiábavaló. Áldjuk Őt azért, hogy örökségük és mindazok fáradozása, akik készek továbbvinni 1956 értékeit, egy független és szabad Magyarországban él tovább" - olvasható a körlevélben.

reformatus.hu

Megj.: Nem az írottakból, s nem is a meghívó szövegéből tudom, hogy Gulyás Lajos református lelkészükre, egyetlen '56-os mártírjukra is megemlékeznek majd egy rövid előadás keretében. Sajnálom, hogy a 60. évfordulón sem írják le a nevét.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az előadás után kiállítás
  2016-10-12 05:18:03, szerda
 
  Még alig zajlott le a Jobbágyi-Zétényi előadás, már egy másik dologgal foglalkozom, méghozzá a helyi múzeum ötvenhatos kiállításának az '56 emlékezete Mosonmagyaróváron és környékén 1986-2016 című részével. Többször nagyon sok anyagot bevittem már, egy autósfordulóra be sem fértek volna, úgyhogy van mit kihelyezni a tárlókba. Míg hétvégén megírtam hozzá a kért féloldalas szöveget, addig ma elkezdem a kiállítás összeállítását.

1956 emlékezete Mosonmagyaróváron és környékén
1986-2016

A kiállítás befejező részének összeállítója Simon Zsuzsanna, aki tíz éve gyűjti Mosonmagyaróvár ötvenhatjához (is) kapcsolódó mindenféle dokumentumot, képet, könyvet, kiadványt, egyéb sajtóanyagokat, a megemlékezések, előadások, kiállítások meghívóit, plakátjait, emléktárgyakat, plaketteket, műalkotásokat. Gyűjteménye nagy részét könyvárusoktól, antikvitásokban és az interneten keresztül vásárolta meg. Kisebb részét emlékbe, ajándékba kapta magánszemélyektől.
Jelen összeállítás időtartama a mosoni temetőben elsőként állított szimbolikus síremlék évétől, 1986-tól, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójáig, 2016-ig eltelt harminc esztendő.Az álló vitrinekben plakátok, meghívók, könyvek láthatók, a fekvő tárlókban a 25 éves Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület relikviái. A falakra helyi művészek alkotásaiból készült bemutató. A kiállító köszönetet mond mindazoknak, akik jelen kiállításra, kérésére, kölcsönözték féltve őrzött emléktárgyaikat.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Engem is érintett
  2016-10-12 04:40:00, szerda
 
  140 millió forintra bírságolta a GVH a Magyar Éremkibocsátó Kft.-t a fogyasztók ismételt megtévesztéséért

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Magyar Éremkibocsátó Kft. tisztességtelen magatartást tanúsított, mert hamisan keltette a hivatalosság látszatát, és valótlanul állította reklámjaiban, hogy ingyenesen biztosítja az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából kibocsátott emlékérmet a magyarországi lakosoknak. Elhallgatta továbbá azt, hogy több termék rendelése esetén termékenként számítja fel a csomagolási és a postázási költségeket. A jogsértésekért 140 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra a GVH.

A GVH megállapította, hogy a Magyar Éremkibocsátó Kft.

valótlanul sugallta 2014 áprilisától, hogy hivatalos háttérrel rendelkezik, és a különböző érméket népszerűsítő reklámstratégiáját teljes egészében a hivatalosság, az állami elismertség látszatára építette, így például

televíziós reklámjai teljes mértékben eltértek a kereskedelmi reklámok képi és hangzásvilágától; e reklámfilmekkel a hivatalos közlemények hangulatát tükrözte,

direkt marketing küldeményeit, tévéreklámjait fontos információ/tájékoztatás felirattal tette közzé,

a hivatalos eljárásokban alkalmazott ügyszámokra hasonlító számozást alkalmazott,

direkt marketing küldeményeit a hivatalos iratok kezelésekor alkalmazott, stilizált mintával csomagolta, amely a belső tartalom felbontás nélküli olvashatatlanságát hivatott szolgálni;

megtévesztette a fogyasztókat az emlékérem ingyenességét tekintve 2015 februárja és áprilisa között. Egy termék ingyenesként történő reklámozása ugyanis kizárólag az áru birtokbavételével összefüggő elengedhetetlen költségek felszámítását teszi lehetővé, azonban a vállalkozás olyan költségeket is felszámított csomagolási és postaköltségként (pl. kesztyűs kézzel történő csomagolás, 6 db-os éremtartó mappa, buborékos boríték), amelyek nem tekinthetők az emlékérem birtokbavételénél elengedhetetlennek;

nem nyújtott tájékoztatást 2011 márciusa és 2016 júliusa között arról, hogy minden terméknél külön-külön számítja fel a csomagolási és a postaköltséget, ha a fogyasztó egyszerre több terméket rendel.

A GVH a bírság kiszabásakor a reklámköltség összegét vette alapul. A GVH súlyosító körülményként értékelte, hogy

a jogsértő kereskedelmi gyakorlat intenzív volt és hosszabb ideig tartott, így a fogyasztói érdeksérelem kiterjedtnek tekinthető;

a kampányüzenetek a fogyasztók széles körét érték el, így a jogsértés potenciális hatása jelentősnek tekinthető;

a jogsértő kereskedelmi gyakorlat erőteljesnek minősül az 1956-os érem esetében, mert az ingyenesség ígérete egyértelműen eljutott a fogyasztókhoz;

a vállalkozás a jogsértésekkel jelentős gazdasági előnyhöz jutott.

Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a vállalkozás

az 1956-os emlékérem és a csomagolási és postaköltségek kapcsán visszafizette a fogyasztóknak okozott kárt;

módosította gyakorlatát;

kikérte az Önszabályozó Reklámtestület véleményét reklámkampányáról.

A fentieket követően a GVH korrekciós tényezőként vette figyelembe a bírságösszeg meghatározásánál, hogy a Magyar Éremkibocsátó Kft. - ismétlődő jogsértése miatt - visszaeső, így a bírság összegét a korábbi jogsértés súlyosságával arányosan növelte.

Az ügy hivatali nyilvántartási száma: Vj/30/2015.

Budapest, 2016. október 10.

In: gvh.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 93
  • e Hét: 1544
  • e Hónap: 6425
  • e Év: 28478
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.