Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
Kohut Katalin: Egyoldalúság
  2016-10-16 23:14:03, vasárnap
 
 
Űrhalál-hidegség tilinkoló hangja, óriási tűz isteni illata együtt, egymás ellen, a sátán néma. Fogságuk hatalmas. Erőm hitem az emberben, ennyi, több nem lehet. Önkielégítésem hiánnyá vált. Bizalmat és szeretetet éreztem, egyoldalúan. Sért minden igazságtalanság, a legerősebb bajnoka a szónak, győz az érzések felett. Ki ellenem van, jutalmat arat. Lehetetlen elfogadnom a sikerét a megváltottaknak. Skizopren refrén zengett a kiolvasott tanok és könyvek közben és után. Egyesek ünnepeltek, mások művészi hajlamokkal szolgáltak. Súgtak nekik, felpörgött gondolattal zenéltek és írtak.

Az ember jótékonykodik néha a szavakkal, hazudja a szeretetet, míg a szív hiányérzettől gyötörve vágyik a valós érzésekre. Néha koldulja a napi betevőt, elég egyetlen levél, egy kérdés, a nagy hitetők becsapása, mikor érdeklődnek hogyléte felől. Ezek az érdeklődések nem rögzülnek, nyom nélkül törlődnek. Marad a magány.

Ő, a világom volt, a szívemben lakozott. Eltaszított. Vesztettem, sokáig marcangolt, hogy lemondjak róla, kiszakítsam magamból. Várakoztam, lehetetlennek tűnt, hogy az egyetlennek nem hiányzom, képes nyugodt álmot aludni, előtte nem kíváncsi rám, nem köszön, nem kíván jó éjszakát.
Értéktelen és terhes nyűgtől szabadult egy pillanat alatt. A világ megszűnt létezni. Nincsen életkönyvem, hogy lapozhassak, kínom megértését vártam, szívem megtartását a bizonytalan és fájdalmas jelenben.

Ki hallott még egyoldalú ember-szeretetről? Pedig létezik és dőzsöl a szív-fájdalmak fölött, lenéz és visszaél, míg a másik csodál, rajong és boldog. Egy darabig, míg a nagy csaló, a szerelem eltakarja a valóságot. Valamikor létezett, egymásra ritkán találtak. Néha felkiáltottak, íme az ember, kit a meg nem értés övezett tisztelet és szeretet helyett. A neve a békesség, becsület, igazságosság és szerelem.

2016. október 16.

 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: A szakácsok
  2016-10-16 19:03:01, vasárnap
 
 

Éjfél előtt néhány perccel a sötét gyermekjátszótéren megjelent a szálloda fehér sapkás főszakácsa, a chef, az egyik alszakács és a cukrász; fölálltak a hintára, és szótlanul, sok gyakorlattal és lendülettel hintázni kezdtek. Egy szót sem szóltak. Sütött a hold. A vendégek már aludtak, vagy a vörös fényű bárban táncoltak.
A közelben ültem, egy padon, s cigarettáztam. Arra gondoltam, hogy a világ megfejthetetlen, s örökké kellene élni, míg valamit is megtudunk a valóságról. A madarak ősszel költöznek. A gyermekek szeptemberben iskolába mennek. A Jupiternek négy holdja van.
A szakácsok éjjel hintáznak.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Szabadság
  2016-10-16 19:01:48, vasárnap
 
 

Délután lejöttem az erdőből a fürdőhelyre, és beültem a társaskocsiba. Ültünk a meleg és szagos őszben, vártuk az indulás pillanatát, sütkéreztünk a kései melegben, mint a gyíkok a kövek között. Egy kövér, fiatal ember, aki semmiben sem hasonlított az irodalom keménykalapos detektívjeire, ezt mondta:
Megvan a betörő, aki ellopta a pokrócokat. Itt fogtuk el az erdőben. Régi hilós. Mindig meglóg: egyszer megette nálunk a fogdában a kályha füstcsövéből a rézkarikákat. Kórházba akart kerülni, hogy felvágják a hasát, s aztán megszökhessen. Ennyire kellett neki a szabadság.
Ez a szó: ,,szabadság", elhangzik a társaskocsiban, az őszben, a meleg és csendes erdőben. Egy ideig cseng még; aztán nem hallatszik semmi. Senki nem felel. Az erdőbe nézünk, ahol már alkonyodik. Aztán elindul a kocsi a völgy felé.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 57 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2285
  • e Hét: 4607
  • e Hónap: 10848
  • e Év: 63114
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.