Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
Összesszedném ide, csak hogy meglegyen a Fidesz összes szemé
  2016-10-17 20:37:56, hétfő
 
  Összesszedném ide, csak hogy meglegyen a Fidesz összes szemétségét. Írj hozzá nyugodtan, mert biztos kifelejtek sok mindent.


1. Magánynyugdíjpénztár - 3 000 000 000 000

2. Trafikmutyi - trafikosok tönkretétele, kiváltságosok előnybe hozása

3. Termőföld pályázatok - gazdák, állattenyésztők tönkretétele, oligarchák földszerzése

4. Letelepedési kötvény biznisz

5. Paks 2 - lehetetlen megmondani, hogy mennyi lesz a vége

6. Értelmetlen stadion építések

7. Térkövezés, fakivágás

8. Várba költözés

9. Autópálya közbeszerzés

10. Civil szervezetek vegzálása

11. Hopp, majd elfelejtettem: a “sziklaszilárdságú" alaptörvény

12. Farkas Flórián ámokfutása a romák pénzével

14. Questor..Budacash..

15. Az MNB látógatóközpont bezárása

16. 3 Metró

17. Túlárazott vasútépítés

18. Moszkva tér (Széll Kálmán)

19. Az oktatás központosítása

20. Revizionista és antiszemita történelmi személyek “sztárolása"

21. Szabadság téri “emlékmű"

22. Egészségügy teljes leépítése

23. Az Áfa csalások nem kivizsgálása (zöld dosszié)

24. Matolcsi féle “közpénzjelleg" vesztés

25. Népszavazási kezdeményezések megakadályozása

26. MTVA - TV2 - Origó - és most a Népszabi

27. A Kossuth tér

28. Túlköltekezés a vizes vb-re

29. 47.000 forintos közmunka program

30. Az iskolakötelezettség 18 éves korról 16 éves korra való leszállítása

31. Kamukilátók, kamu idegenforgalmi beruházások

32. Habony

33. Üzemanyagok adójának novelése, miközben csökken annak világpiaci ára

34. Migráció elleni és Brüsszel elleni plakátkampámy milliárdokért

35. Értelmetlen és érvénytelen népszavazás

36. Elmúlt nyolcévezés ... már rég elmúlt az a nyolc év

38. A devizatartalék felégetése és a mesterséges forintgyengítés - az életben nem lesz Eurónk!

39. A deviza hitelesek “megmentése"

40. Különadók főleg a külföldi vállalatoknak és bankoknak

41. A vízművek, gázművek, elektromos művek “államosítása"

42. ÜBER

43. Mindeközben jaszkarizás, szállodázás, helikopterezés

44. Belvárosi ingatlanmutyi

45. Ráhel telefonja utáni nyomozás

46. Orbán család meggazdagodása

47. Mészáros Lőrinc gázszerelő fantasztikus karrierje

48. Stratégiai partnerszerződések a semmiről

49. Házmesterek, házkezelők bevonása a rezsicsökkentés propagálásába, aminek mértéke lényegesen kissebb, mint amennyi lehetne

50. Focihuligánok bevetése

51. TEK

megj. félelmetes, hogy folyamatosan le tudtam ennyit írni, gondolkodnom se kellett rajta...

Lehet folytatni!

az emberi aljasság provokálása szegény és kiszolgáltatott tömegekbôl, hosszútávon komolyan beláthatatlan pusztítást okozó demagógiával

értelmes emberek szándékolt elzavarása az országukból




https://deadheadingcrew.tumblr.com/post/151899028445/%C3%B6sszesszedn%C3%A9m-ide- csak-hogy-meglegyen-a-fidesz
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbán: A munkaerő elfogyott
  2016-10-17 20:34:25, hétfő
 
  Orbán: A munkaerő elfogyott

Beteg a fidesz minidiktátora. Egyre súlyosabb beteg.

Orbán szerint “Magyarországon ,,a munkaerő elfogyott", sikerült munkát adni az embereknek, lassan elérjük a teljes foglalkoztatottságot"
Most tényleg ez az ember mikor nézett ki utoljára az ablakon? És tényleg az lenne a “munkaadás" hogy százezrek, milliók dolgoznak olyan bérért, amiből nem tudják felnevelni a gyereküket? Az a “munkaadás", hogy a családok 30% kényszerül hitelfelvételre az iskolakezdéskor? Ez nem “munkaadás" ami a közmunkában, és a közszféra nagy részében, illetve a magánszférában megy, hanem bérrabszolgaság!

lassan át lehetne írni a dalt arra, hogy magyarország elfogyott..
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
ez az alkotmánymódosítás semmi más, mint egy politikai önk
  2016-10-17 20:16:17, hétfő
 
  "ez az alkotmánymódosítás semmi más, mint egy politikai önkielégítés a kormány részéről, sehova nem vezet, de nekik biztosan nagyon jólesik"

Hadházy
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton
  2016-10-17 19:06:11, hétfő
 
  Orbánista milliárdosok építkeznek a Római-parton

szerző
Pálos Máté
publikálva
2016. okt. 06., 10:10


Luxuslakóparkot építenek a Római-parton, közvetlenül a Duna mellett. A Garancsi István és Nagy György érdekeltségébe tartozó projektet egy cseppet sem zavarja, hogy a part egyrészt hullámtér, másrészt üdülőterület, ráaadásul a lakóparkot lopott fényképekkel hirdetik.

A római-parti mobilgát nem a jelenlegi fővédvonalat erősíti meg, hanem egy természetes hullámteret, és így településszabályozás-jogi értelemben üdülőterületet véd majd a Duna árhullámaitól. Éppen ezért újra és újra felmerül a sajtóban, hogy a part természetes ökoszisztémáját a maga 1500 fájával együtt legyaluló, közel 13 milliárd forintos gigaberuházás mögött ingatlanspekulációs érdekek állnak. A fideszes Illés Zoltán volt államtitkár szerint például Tarlós István főpolgármester azért ragaszkodik a ,,fizikailag és gazdaságilag is rosszabb tervhez", mert a főváros ,,ingatlanspekulációba szeretné bevonni" a parti telkeket: ,,Álságos biztonságot ígérnek, hogy aztán 70 hektárt beépítsenek" - fogalmazott Illés korábban. Jávor Benedek EP-képviselő nemrég szintén arra a következtetésre jutott magyar hatóságokkal folytatott levelezése után, hogy a projekt ,,egyre inkább egy gigantikus ingatlanpanama formáját" ölti. A közpénzből megvalósuló beruházás jelentősen megnöveli az ingatlanok értékét, és nyilvánvalóan az építési kedvet is - ahogy az sem kérdéses, hogy a part menti szállodák is jól járnának a mobilgáttal. De többen attól is tartanak, hogy a mobilgát felhúzása után áthelyezik a fővédvonalat a partra, amivel megnyílhat a lehetőség arra is, hogy az önkormányzat lakóövezetté minősítse a területet, ezzel kedvezve a beruházóknak. Ezzel persze a terület elveszítené egyedi arculatát, és jelentősen károsulnának a természeti értékek is.
false



Fotó: Sióréti Gábor

Tarlós István és az önkormányzat természetesen minden ilyen szándékot tagad, értelmezésük szerint a mobilgáttal lehet megvédeni a teljes csillaghegyi öblözetet, és csak így tudják megoldani több mint ötvenezer ember biztonságának és vagyontárgyainak védelmét - az ebihalak meg majd arrébb mennek, hogy Tarlós szavait idézzük a környezetvédelmi szempontokról.

Milliárdosok játszótere

Az mindenesetre tény, hogy a Nánási út-Királyok útja és a part közötti természetes hullámtéren lakóépület csak pár tucat van, ezek még a 30-as években épültek. Lakóépületre az önkormányzat nem is adhat ki engedélyt, ugyanakkor - és itt van a jogi szürke zóna - üdülőépületre igen, azt pedig nem akadályozhatja meg, hogy valaki az üdülőjében lakjon egész évben. Szállodák és vendéglátóhelyek is épülhetnek a nagy telkes üdülőövezetben, maximum 11 méteres magassággal.
false



Fotó: Sióréti Gábor

És tény az is, hogy a római parti beruházás támogatói vagy haszonélvezői között rendre gazdag és befolyásos emberek tűnnek fel. A mobilgátat övező viták és a beruházást aktívan támogató Római-partért Egyesület emblematikus alakja a vegyi áruk szállításából és műtrágya előállításából meggazdagodott Egri Gábor, aki egy 2013-as napi.hu-cikkben 6,7 milliárdos becsült vagyonnal szerepelt a száz leggazdagabb magyar listáján. Egrié a közvetlenül a partra épült négycsillagos, 63 szobás Holiday Beach Budapest Wellness and Conference Hotel, amely a honlapján Budapest egyetlen hajó formájú szállodájaként, egyhektáros parkkal, fűtött élményfürdővel hirdeti magát. A szálloda sajtóinformációk szerint 2,4 milliárdos beruházással épült fel, az Átlátszó egyik videójában pedig maga Egri mondja el, hogy egy áradásnál durván 40-60 millió forintot veszít a védekezés költségei és a bevételkiesés miatt. Arról nincsenek pontos információink, hogy a szálloda mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket, de a cég­adatokból az látszik, hogy a hotel címére bejegyzett, Egri Gáborhoz és feleségéhez, Bakos Adrienne-hez köthető, feltételezhetően a szállodát korábban üzemeltető cég felszámolás alatt áll. Ahogy azt a molbilgát ügyével és az egyesület képviselőinek érdekeltségeivel részletesen foglalkozó cikkünkben megírtuk, azóta a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének adatai szerint az új tulajdonos Egri másik, üzemanyag-szállítással is foglalkozó cége, az Envikút Kft., amely nyereséges: az elmúlt években megduplázta értékét, ami 2014-re majdnem elérte a 13 milliárd forintot.
false



Fotó: Sióréti Gábor

Ne higgyük azonban, hogy nincs több olyan befolyásos üzletember, akinek a Rómain komoly érdekeltsége van. Pár nappal ezelőtt rábukkantunk egy olyan beruházásra, amely Orbán Viktor egyik bizalmasához és egy Csányi Sándor szövetségeseként számon tartott üzletemberhez köthető; mindketten gyakran tűnnek föl olyan jól profitáló üzletekben, amelyek létrejöttéhez valamilyen formában a kormány is asszisztált.

Triumvirátus

A szálak felfejtése egy szórólaptól indult, amit a Maradjanak a Fák a Rómain nevű nyilvános Facebook-csoport osztott meg. Ezen a Római Lakópart nevű luxuslakóparkot a ,,Mindenhol jó, de legjobb itt egy otthon" szlogennel hirdetik. A feltüntetett beruházó a Terrassa Kft., a kivitelező a Market Zrt., a finanszírozó pedig a Duna Takarék.

A lakópark honlapja meg is erősíti ezeket az információkat: két épületben ötven lakást kínálnak eladásra, gyakorlatilag pár méterre a Dunától és a parton húzódó sétánytól a mintegy 11 ezer négyzetméteres telken a Királyok útja 195-203-as szám alatt.

A Terrassa Kft. a Csányi Sándorral üzleti kapcsolatban lévő, a MET-bizniszből Garancsi Isvtánnal együtt részesedő milliárdoshoz, a Wallis-alapító Nagy Györgyhöz köthető, akinek vagyonát a napi.hu 7,6 milliárd forintra becsülte 2013-ban, de ez mára jóval több lehet. A Terrassa Kft. ügyvezetője 2007-től a korábban kardvívóként ismert Fernacsik Domokos, ő Nagy Györggyel együtt vezeti a Tarrassát tulajdonló WEL Holdingot, amely a szintén a két üzletember által vezetett Westbay Kft.-hez tartozik.

A rendelkezésre álló adatok alapján nagyon valószínű, hogy a most beépítésre váró telek a Terrasa Kft. tulajdona, és a magyar államtól vásárolta meg még 2007-ben. A 2007. június 27-i Hivatalos Értesítőben az áll ugyanis, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által a magyar állam tulajdonában lévő ingatlanokat (két helyrajzi számon, egymás mellett lévő telkeket) nyilvános pályáztatás után az akkor még Terrassa-Építő néven futó cég nyerte meg. A céget 2006 végén alapította két izraeli üzletember, Matti Lis és Yan Lis a Bilbao-Építő Kft.-n és az Elephant Holding Zrt.-n keresztül; a testvérpárhoz kötődő cégcsoport akkoriban több lakópark-projektben érintett volt, ötmilliárdos MKB-hitelt is kaptak beruházásaikra (ami később oda vezetett, hogy jelenleg is perben állnak a bankkal). A Terrassában mindenesetre Nagy György embere, a Westbay jelenlegi pénzügyi igazgatója 2007 júliusában lett ügyvezető, szeptemberre pedig a cég átkerült a Westbay tulajdonába. Azt nem tudjuk, hogy a római-parti ingatlant pontosan mikor vették meg az államtól, de 2007 végén már a Királyok útján volt a cég egyik telephelye a cégadatok szerint.

Visszatérve a szórólapon szereplő cégekhez: a Római Lakópart építtetője a Market Zrt., amely a Garhartt Investen keresztül Orbán Viktor bizalmasához, a Videotont tulajdonló Garancsi Isvánhoz köthető. Garancsi a napi.hu listája szerint a harmincadik leggazdagabb magyar, az érdekeltésgébe tartozó cégek rendre jól járnak az állami intézkedésekkel - nemrég például az építőipari adó csökentésével és a CSOK bevezetésével -, és derekasan nyerik a közbeszerzéseket.

Ezek után egyáltalán nem meglepő hogy a lakópark-projekt finanszírozója a szintén Garancsi által tulajdonolt Duna Takarék Bank, amelyet korábban az a szerencse ért, hogy a takarékszövetkezeti törvényben lévő kiskaput kihasználva nem kellett belépnie a ,,központi bankba".

Garázsmedence

A Római Lakópartot szeptember elején kezdték építeni, a tervek szerint 2017 végére beköltözhető állapotban lesznek a lakások. Ahogy az a szórólapon is látható, a lakásokat leplezetlenül lakóotthonként hirdetik annak ellenére, hogy hivatalosan ezen a területen csak üdülni lehet. A lakópart honlapján egyszer sem szerepel az üdülő szó - de az árvízveszélyről is hallgat, miközben a Duna gyakorlatilag a kert végében folyik. Úgy tudjuk, a lakópart felhúzása során nem terveznek saját mobilgátat vagy más védműrendszert kiépíteni. A kerületi előírásokat betartva a földszinti lakások padlószintjét két centiméterrel a mértékadó árvízszint fölé tervezik, amiből az is következik, hogy a garázsban egy áradás során biztosan feljön a víz. Kérdés, hogy ilyen feltételek mellett, a mobilgát késlekedése közepette milyen hatékonysággal tudják eladni a lakásokat.


http://magyarnarancs.hu/belpol/orbanista-milliardosok-epitkeznek-a-romai-parton-1 01106
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzd
  2016-10-17 18:35:23, hétfő
 
 
H. Andrea 2016-10-17


Morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzdeni e fékevesztett rezsim ellen


Az Orbán nevű egyén és Lovász László, az MTA elnöke érkezik a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésére az MTA dísztermébe 2016. május 2-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI) Az Orbán nevű egyén és Lovász László, az MTA elnöke érkezik a Magyar Tudományos Akadémia 187. rendes közgyűlésére az MTA dísztermébe 2016. május 2-án (Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Kezdjem az elején, hogy kerek legyen. Már amennyire kerek lehet egy ilyen történet. Májust írtunk, amikor az Orbán nevű - akit azóta szerkesztőségileg megfosztottunk a címeitől - a Magyar Tudományos Akadémia ünnepi közgyűlésén prezentálta, hogy a gyógyszerek nem szedése komoly következményekkel jár. A háttérhatalmak általi agyelszívásról tartott előadást, meg arról, hogy ebbe az alárendelt és kiszolgáltatott helyzetbe sem a kormány, sem az akadémia nem törődik bele és bezzeg:

,,...közös felelősség, közös feladatok, közös munka - össze vagyunk láncolva. Akkor haladhatunk előre, ha egy irányba mozgunk. Nem érdemes zsákbamacskát árulni: a magyar tudomány jövője, minősége, jó híre Magyarországon politikai ügy. Nem pártpolitikai, nemzetpolitikai."

Ez van: valamiért nem volt senki, aki pofáncsapta volna. Októbert írunk most, amikor kiderült, hogy az Orbán-kormány vállalhatatlan, elnyomó politikája, a társadalmi szabadság és igazságosság pusztulása miatt visszaadta az MTA tiszteleti tagságát Thomas Jovin biológus, biofizikus emeritus. Hasonló okból mondott le külső tagságáról Hernád István Róbert, magyar származású pszichológiaprofesszor.

Néhány nappal később csaknem harminc tudós (a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, illetve doktora) fordult levélben Lovász László elnökhöz. Aggodalmukat fejezték ki a Magyarországon végbemenő ,,antidemokratikus" folyamatok, különösen a sajtószabadság veszélyeztetése miatt. Fontos gondolatok, idézek:

Igen károsnak tartjuk az Alkotmány olyan módosításait, amelyek csökkentik a demokratikus államokra jellemző fékek és ellensúlyok szerepét, és a menekültválságot felhasználva idegengyűlöletet ébresztenek. Az oktatás, kutatás és az egészségügy súlyos válsága mellett különösen aggályosnak tartjuk a közmédiumok államosítását, kormányszócsőként történő használatát, és a meglévő független sajtóorgánumok felszámolását, így előbb az Origo átalakítását, majd a napokban a Népszabadság bezárását.

Az aláírók - Mellár Tamástól közgazdásztól Ferge Zsuzsa szociológusig tiszteletre méltó a sor - arra kérték az elnököt, az MTA vezetése mielőbb tárgyalja meg ezen kérdéseket és kötelezze el magát amellett, hogy e kérdésekről tudományos feltárómunkát és vitasorozatot kezdeményezzen. Válaszképpen (vagy helyett) Lovász nagyívű interjút adott a Magyar Idők nevű tudományos-fantasztikus lapnak, amelyben világossá tette:

,,Ismerem a levélírók aggodalmait, de erről közösen kell gondolkozni és tárgyalni. Ígérem, tanulmányozom a levélben foglaltakat. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az Akadémia nem egy politikai szervezet, az MTA egyetlen vezetőjét sem politikai platform alapján választották. A tagság véleménye politikai kérdésekben megosztott, de én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam. Véleményem szerint az MTA-nak ilyen kérdésekkel kell foglalkoznia, és nem politikával."

Az lenne a feladat számomra, hogy megértsem Lovász László kutatót, szakembert, a tudomány emberét, aki így hárítja a felelősséget: ,,én sem a bal-, sem a jobboldalt nem képviselem, én a tudomány, az oktatás, a kultúra ügyeinek képviseletére vállalkoztam." Azt hiszem, ennél letaglózóbb, a gyomorszájon vágás erejével ható aberráció ma már nem lesz, pedig még a hetedik alaptörvényfércelés nagyszerű munkája hátra van. Megdöbbenve tapasztalom, hogy a fent vázolt kérdést a Magyar Tudományos Akadémia elnöke (nem Kósa Lajos vagy Németh Szilárd) a politikai értelemben (is) pejoratív és helytelen bal-jobb, jobb-bal szembenállásaként definiálja. És ha akként definiálja, és ezt igaznak véli, akkor már rég hangosan kellene csapkodnia az asztalt. De ha nem is, kötelező módon meg kellett volna szólalnia. Nem most. Évekkel ezelőtt.

Más szavakkal: Lovász László MTA-elnök álláspontját elfogadhtatatlannak tartom. Mondanám, hogy le kellene takarodni végre az elefántcsonttoronyból, de ezt már mások jóval markánsabban kifejezték előttem, úgyhogy mást mondok ugyanarról. Lovász László MTA elnöknek ebben a minőségében előbb-utóbb színt kell vallania, akármennyire is próbálja lavírozással megúszni a helyzetet. Ez már nem az a pont, ahol a tudományos élet elefántcsonttornyában eltartott ujjal lehetne fintorogni, fanyalogni és moralizálni azon, hogy mi az értelmiségi elit feladata, és mi nem.

Ha valaki a barnanyelvű, elvtelen, hírhamisító kormánymédiának interjút ad, akkor az állásfoglalás, amelyet Lovász László ezeknek a tényeknek az ismeretében vállalt fel. Teszi ezt úgy, hogy a levél aláírói nem politikai állásfoglalást követeltek tőle, hanem azt, hogy ezekről a súlyos társadalmi folyamatokról kezdeményezzen vitát és tudományos igényű feltárómunkát. Konkrétan arról, hogy Lovász László körül, csakúgy mint mindenki más körül is lebontják a demokráciát és az ország visszafordíthatatlanul sodródik az önkényuralom felé. Ez vállalhatatlan politikai állásfoglalás lenne? A Magyar Időkben eltartott kisujjal elemezgetni az akadémia viszonyát a fennálló rezsimmel és elhatárolódni az értelmiségtől jogosan elvárható felelősségvállalástól, az nem politikai állásfoglalás?

Az, aki sem a bal-, sem a jobboldal véleményét nem képviseli (nagyon helyesen), de ellátja ezt a tisztséget, annak a megalkuvás, a modoroskodó finomkodás helyett most nyilvánosan és egyértelműen vállalnia kell, hogy mi az álláspontja. Békeidőben a tudomány apolitikus jellege szinte magától értetődő és nincs is baj vele. Azonban ami ma Magyarországon történik az Orbán nevű kormányzása idején (hetedik éve folyamatosan történik) már régen túl van azon a kritikus ponton. Ami után egy akadémia elnökének világossá kell tennie, hogy hajlandó szó nélkül tolni ezt a szekeret, vagy tiltakozik az ellen, ami körülötte zajlik. Amíg még lehet tiltakozni. Nem pusztán magánemberként, hanem egy tekintélyes intézmény vezetőjeként.

Amikor ezen a bezárkózó, fojtogató szemétdombon a Nógrádi Györgyök, Széles Gáborok, Schobert Norbertek és Németh Szilárdok formálják a véleményt, ahol hosszú hónapokig azzal lehet hülyíteni és uszítani a lakosságot, hogy mindmeghalunk, ahol a kormányzatnak az akadémiáról legfeljebb a Puskás Akadémia jut eszébe, ahol a sajtószabadságnak azért kellene örülni, mert még egyetlen újságírót sem börtönöztek be, ott megbocsáthatatlan bűn az értelmiségi elitnek (nem az önjelöltnek, hanem az igazinak) sarokba szorítva hallgatni.

Már így is hat év komoly fáziskésésben vagyunk, de ezt már nem lehet megúszni, Lovász úr! Még egyszer: ez már nem az a helyzet, amiért megbocsátható lenne, hogy a tudományos élet krémje szakmai önbecsülését, értelmiségi gerincét beáldozza azzal, hogy közönséges maffiózók napi aljasságaihoz asszisztál. Ez nem baloldali vagy jobboldali történet. Ez ellen a rezsim ellen ugyanúgy kötelességes szót emelni egy jobboldali-konzervatív-keresztény világnézetű embernek, mint a liberális-baloldalinak. Mert itt nem az egyesek vagy a kettesek szabadságáról, emberi jogairól, emberhez való életéről van szó, hanem mindenkiéről.

Úgyhogy Lovász László tévúton jár, ha azt hiszi, hogy a Magyar Tudományos Akadémiának ezekben az időkben semmi köze ahhoz, ami politikai utasításra történik Magyarországon. Lovász Lászlónak, pont azért mert nem képviseli sem a jobb-, sem a baloldalt, kutya kötelessége felismerni és beszélni arról, hogy egy fasisztoid, bolsevik beütésekkel bíró bűnözői csoport uralja az országot és tiporja lábbal a neki nem tetsző vélemények megfogalmazóit; kiáltja ki többségnek a kisebbséget és önkényeskedik, lop, csal, hazudik. Meg lehet ezt fogalmazni eltartott kisujjal is, de morális kötelessége minden írástudónak minden eszközzel küzdeni eme elszabadult, fékevesztett rezsim ellen.

Frissítés és nem politizálás, természetesen semmi köze semmihez: Martonyi János, a Demokrácia Központ Közalapítvány kuratóriumi elnöke, volt külügyminiszter beszél az 1956-os forradalom és szabadságharc hatása a magyar rendszerváltoztatásra című konferencián a Magyar Tudományos Akadémián 2016. október 17-én. (MTI)

http://kolozsvaros.com/2016/10/17/moralis-kotelessege-minden-irastudonak-minden-e szkozzel-kuzdeni-e-fekevesztett-rezsim-ellen/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nincs is szebb annál, mint amikor egy érvénytelen népszavaz
  2016-10-17 18:27:26, hétfő
 
 
Tamás Róbert 2016-10-17

Nincs is szebb annál, mint amikor egy érvénytelen népszavazást meglovagoló dakota vezeti az új egységet
MTI Fotó MTI Fotó

Az aktuális kormány időörvénybe kerülhetett, amikor egyszerre van jelen a múlt és a jövő. Természetesen mindkettő fideszízű, szabadon értelmezhető. Nincs is szebb annál, mint amikor egy érvénytelen népszavazást meglovagoló dakota vezeti az új egységet, mögötte a saját erőből életképtelen lakájmédia lohol és igyekszik legalább időnként elérni a gazda hátsóját. A nyelvével.

Ebben a zűrzavaros helyzetben nem (semsem) irigylem a bérből és fizetésből meggyőződéses klaviatúra-huszárokat. Nehéz lehet egy seggel jelen lenni különféle idősíkokon. De nem gond, megoldják. Olykor egészen sajátosan. G. Fodor Gábor összelapátolt személyzete is ezen dolgozik. Nekik ráadásul nehezebb a helyzetük az átlag-lakájokénál, mert lazának, fiatalosnak és trendinek is kellene lenniük. Ebből olykor egészen kínos dolgok sülnek ki.

,,Állítólag volt valami összejövetel délután a fővárosban" címmel és ,,Pár ezren voltak csak kíváncsiak az ellenzéki törpepártok népszabis sivalkodására" felütéssel indítja a hetet a 888.hu. Ezzel mindössze pár pici probléma van. Az első mindjárt az, hogy egy közpénzből eltartott weboldal közpénzen eltartott szerzője írja le. Az összefüggés ott van, hogy a sivalkodás résztvevőinek adóforintja is benne van abban a borítékban hó végén, vagy hó elején. Értelemszerűen: azokat pocskondiázza szerző úr, akik a fizetését - bár távolról sem önkéntes alapon - összedobják.

Ezt akkor engedhetné meg magának a 888.hu és neves szerzőgárdája, ha az olvasók támogatásából élnének akár közvetlenül, akár piaci körülmények között eladott reklámfelületekkel. Miután ez nem így van - nem is tartom valószínűnek, hogy az olvasók hajlandóak lennének a zsebükbe nyúlni azért, hogy a 888.hu fennmaradhasson - nem igazán tudom másnak nevezni ezt a tartalmat és stílust, mint szánalmasnak.

Erről a rajtkőről indulva érdemes lenne tudomásul venni, hogy nem a törpepártokról és nem az ő szavazóikról szólt a tüntetés. Pont annyira nem, amennyire a Népszabadság beszántása sem üzleti döntés volt. Ennek ellenkezőjéről valószínűleg meg lehet győzni a 888.hu olvasótáborát, ami azért nem egy túlságosan nagy tömeg.

A cikk - és a tegnapi tüntetés - lényege azonban az volt, hogy el kell juttatni az üzenetet Orbánnak: elég volt. Ez azért lesz bajos, mert láthatólag van egy kisebbség az országban, akiknek nem volt elég. Rajtuk kívül van egy többség, akiknek igen, de nem igazán találnak maguknak elfogadható pártot.

Ha bukni fog Orbán rendszere - márpedig bukni fog, miután semmi nem tart örökké - a jelenlegi parlamenti ellenzékével fog bukni. Már régen összetartoznak, össze is nőttek, le is fogják egymást rántani a szakadékba. Csak azt remélem, hogy megy velük az a rengeteg szemét is, amit sikerült a felszínre kotorni. A megélhetési politikusok sokasága, az oligarcháik, strómanjaik, fizetett és lefizetett híveik, közpénzből fenntartott pártmédiájuk.

Ha a 888.hu olvasói táborát nézem, nem lesz, nem lehet békés változás. Ránézésre polgárháború lesz, amennyiben imádott vezérük megcsúszik a turulszaron. Ez persze távolról sem jelenti azt, hogy feltétlenül ez fog történni. Sok embernek akkor nagy a szája, amikor lényegében semmiféle kockázattal nem jár a pofázás. Abban a pillanatban, amint ez áldozattal járna - akár egzisztenciális, akár büntetőjogi következménye van - a legtöbbjük mindjárt megvilágosodik. Ezek azok a lények, akik mindig, minden hatalmat kiszolgálnak és utólag mindig kiderül: ők belülről akarták bomlasztani a rendszert. Az összeset. Ez vonatkozik az említett weboldal szerzőire csakúgy, mint olvasóira. Nem gondolom, hogy most máshogyan lesz.

De addig is nyugodtan lehet gúnyolódni azokon, akik máshogyan gondolkodnak, mint az Orbán-rendszer kitartottjai. Ettől még semmi sem fog változni. A hazugság nem lesz igazság, a korrupció nem lesz működő üzleti modell, a lakájmédia pedig nem lesz szabad sajtó. Ez van így, hétfőn reggel. Meg köd.

http://kolozsvaros.com/2016/10/17/nincs-is-szebb-annal-mint-amikor-egy-ervenytele n-nepszavazast-meglovagolo-dakota-vezeti-az-uj-egyseget/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
LÉZENGÉS A SZABADSAJTÓ ÚTOn
  2016-10-17 18:24:24, hétfő
 
 
2016. október 16., vasárnap

LÉZENGÉS A SZABADSAJTÓ ÚTON


Persze sokan voltunk, főleg, ha rendőr számolta: egy-kettő-három-sok...
De, ha tárgyilagosak szeretnénk lenni, hát éppenséggel tömegtüntetésnek nem volt mondható.
Mégis, minden fenntartásom dacára maximálisan tisztelem a résztvevőket, akik elmentek, mert azt gondolták, hogy jelenlétükkel a sajtószabadság és a demokrácia ügyét erősítik, még ha véleményem szerint manipulálták is őket, és a szervezők kontraproduktívvá is tették a megmozdulást.
Aki ma eljött, nem biztos, hogy 23.-án is eljön, főleg, ha feleslegesnek érzi a hőbörgést.
Tüntetni úgy lehet, ha tömegeket mozgatunk, ha nincsenek ezrek és ezrek, tízezrek, százezrek, akkor a szervezők inkább tartsanak éhségsztrájkot, egy-egy mérlegen függő ketrecben ülve a Kossuth téren.
Ott legalább lehetne látni, hogy nem csalnak, és mire elérik az ötven kilót, addigra már ki is vívták a tömegek együttérzését.
Egy olyan esetben, mely ki kellene, hogy vívja minden magát polgárnak és demokratának tartó ember szolidaritását, tíz és tízezreknek, százezreknek kellene utcára menni ahhoz, hogy az akció elérje a célját, és a hatalom, miután összecsinálta a lába szárát, komolyan vegye a követeléseket.


Igen, követeléseket, melyeket egy tüntetés előtt meg illene fogalmazni, konkrétan és pontosan.
Például Rogánt váltsák le, Matolcsy mondjon le, - ezek konkrét dolgok, börtönt Orbánnak - ez is konkrét, de hogy legyünk szabadok, az túl általános, különösen akkor, ha ezt az érzést soha nem tapasztalta meg a nép, amikor meg módja lett volna rá, akkor az orránál fogva vezette néhány szépreményű fiatalember, akiknek csak a lelke volt rohadt...
Az nem megy, hogy tíz éven keresztül felmásznak mindenféle tribünökre mindenféle önjelölt váteszek, zömében ugyanazok elmondják ugyanazokat a mondatokat és általánosságokat - sajtószabadságot, demokráciát, stb... - követelnek, majd hazazavarják híveiket, jobb esetben elmellőzve, hogy tudatmódosult állapotban a 3.14csába küldjék őket a tribünről.
Szép délután volt ez a mai, persze nem olyan szép, mint a hajdanvolt boldog millás időkben, amikor a tömegek még hittek abban, hogy ha ott ordítják együtt, hogy nem hagyjuk (de aztán azért persze hagytuk...), akkor változik valami.
Mikorra kiderült, hogy ez csak arra jó, hogy kiengedjük a nyomást a kuktából, addigra elfogytak a tömegek, a népek megunták, hogy semmi sem történik és ma már inkább otthon maradnak, legyen a meghirdetett megmozdulás célja bármi is.
Mondjuk, ha ugyanaz volt a cél, mint a millás tüntetéseknél, hát elégedetten állapíthatjuk meg, hogy a tüntetés nem érte el a célját, a társadalmi feszültségek nem csökkentek, sőt - legfeljebb visszaigazolta a hatalom prekoncepcióját, mely szerint ez a nép felettébb ostoba és azt lehet vele csinálni, amit akarnak.
Orbán nyugodtan árulhatja tovább a gagyit, miközben a család besurranói ellopják a pénztárcádat.


Az utolsó tüntetésnek mondható tömegmegmozdulás az Opera előtti tüntetés volt, azt gondolom, a szervezők szándékain túl, hiszen a tüntetés ott is keveredett eleinte egy hatvanas évekbeli irodalmi színpad műsorával, csak éppen a magyar nácik provokációja és a felháborodás megváltoztatta a terveket és a nép elkezdte javasolni, hogy látogassuk meg az Operaházban üldögélő elitet.
Ez aztán gyors távozásra ösztökélte őket, Orbán egy alagúton át pucolt el, és valahogy nem volt túl nagy a többiek pofája sem - százezer ember felettébb meggyőző tud lenni.
De százezer ember nem fog odamenni sehova, ha nem szervezi senki a dolgot, és főleg nem, ha többen szervezik az eseményt, egymástól egy héten belül.
Márpedig itt ez történt, az ellenzék október 23.-ra szervezett tüntetést az Astoriához, majd koncepciót váltott, mint részeg a lakásajtóban ( hozd a lavórt Anyukám, hányni fogok! Kösz, már nem kell, koncepciót váltottam, beszartam...) - jelenleg a Blaha Lujza tér a helyszín, pedig az Astoria jobb lett volna - össze lehetett volna kötni egy tíz éves megemlékezéssel a Nagy Októberi Puccskísérletről - ehhez persze kellett volna némi politikai bátorság is...
Mindegy.
A lényeg az, hogy addig, ameddig a nép nem dühös és a hatalom nem retteg, a tüntetés nem tüntetés, csak egészségügyi séta.


Pedig lassan meg kellene tanulnunk ezt a műfajt is, hiszen az már kiderült, hogy ezek csak az erőből értenek.
Ha valaki erős akar lenni, akkor annak edzenie kell magát - munka nélkül nincs eredmény.
És kellenek edzők, akik tudják, hogy mit kell gyakorolni, fejleszteni, mert a sportoló is könnyen kárt tud tenni magában, ha összevissza erőlködik.
Addig kellene megtanulnunk, míg még módunk van rá.


Neki kellene kezdeni...

http://www.pupublogja.hu/2016/10/lezenges-szabadsajto-uton.html
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
A megváltó ötlet: Döbrögit ki kell fütyülni!
  2016-10-17 17:57:51, hétfő
 
  A megváltó ötlet: Döbrögit ki kell fütyülni!

Közzétéve 2016-10-17

Nem kell az Orbán takarodj, egy füttyből mindent érteni fog


Lopják a szabadságunk! - Repüljenek! címmel tartott közös tüntetést az Együtt és az LMP a Szabad sajtó útján. Az Együtt alelnöke mellett beszédet mondott Jávor Benedek, a Párbeszéd, Hadházy Ákos, az LMP társelnöke és Hargitai Miklós, a lényegében megszüntetett Népszabadság újságírója is. Az Erzsébet hidat már valamivel három előtt lezárták, a tömeg teljes szélességében elfoglalta a Szabad Sajtó útját, a tömeg vége a Petőfi Sándor utcánál volt. Több ezren lehettek.

Az esemény oldalán azt írták, ,,azt látjuk, hogy a kormány intézkedései semmi mást nem céloznak, mint hogy a szabad rablás rendszerét kiépítsék, aki pedig erről beszélni mer, azt elhallgattatják. Láttuk ezt az Origóval, látjuk most a Népszabadsággal. Nem nézhetjük végig szótlanul, hogy a szemünket is kilopják, hogy a közpénzt magánvagyonná alakítják át, és elegünk van abból, hogy meg akarnak félemlíteni bennünket!"
A korrupció maga a rendszer
Az első felszólaló Jávor Benedek volt háromnegyed négykor. Azt mondta, Magyarországon a korrupció maga a rendszer, és a kormányzás csak egy járulékos tevékenység: ,,a rendszert tökéletesre csiszolták, a jogszabályokat magukra, a közintézményeket családjukra, szeretőikre szabták, az országnak szánt uniós pénzeket pedig egymás közt osztják szét" - mondta.
Jávor szerint van azért rés a pajzson: a független sajtó, akik beszámolnak a valóságról, illetve a bátor civilek. Most őket akarja a kormány eltiporni, mondta.
Közben több tüntető is arról beszélt, hogy úgy érzi, az egzisztenciáját kockáztatja azzal, hogy nyilvánosan tiltakozik. Egy férfi például azt mondta, hogy ő kijött ugyan, de a barátnője minisztériumban dolgozik, és nem mert kijönni. Egy nyomdaipari kisvállalkozó pedig elmesélte, hogy az egyik tendernél közölték az egyik tulajdonossal, hogy azért nincs esélyük nyerni, mert a cég másik tulajdonosa a Facebookon rendszeresen kormányellenes bejegyzéseket oszt meg.
A legnagyobb füttyöt egyébként a Jávor által megemlített Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke kapta. Vajon megtippelte volna bárki, hogy egy ellenzéki tüntetésen nagyobb fújolást kap az NVB elnöke, mint a miniszterelnök?
A kormány nem bírja elviselni a kérdéseket
Hargitai Miklós, a Népszabadság újságírója arról beszélt, hogy ugyan azt mondják nekik, hogy reorganizálják a Népszabadságot, de a lap egy hete halott. A lap felfüggesztése óta pedig folyamatosan hazudnak a megszüntetés előzményeiről, miközben tudják, hogy a szerkesztőség nem tud visszavágni.
,,1994 óta dolgozom a Népszabadságnál, az első sajtópert a Horn-kormány indította ellenem, és azóta az összes létező kormány beperelt, és mindig korrupciós ügyekkel. Ennyit arról, hogy mennyire volt ez bolsevista műhely" - mondta a kritikákra Hargitai.
Hargitai hozzátette, hogy a bezárással sokkal nagyobb kárt okoztak a kiadónak, mint a lap egész éves vesztesége lett volna. Ezért is nevetséges szerinte kizárólag gazdasági okokra hivatkozni. Az újságíró szerint a mostani kormány az első, amely még a kérdéseket sem viseli el. Orbán Viktor 10 éve nem ad interjút a lapnak, nincs olyan európai ország, ahol a miniszterelnök nem ad a vezető ellenzéki lapnak interjút, mondta. ,,Ez rosszabb, mint a Rákosi-rendszer" - mondta erre elvonulóban egy idős hölgy.
Hadházy Ákos szerint igaz, hogy mindenhol van korrupció, de az nem igaz, hogy ne lehetne megfelelő törvényekkel visszaszorítani azt. ,,Lehet hogy 2018 az utolsó lehetőség hogy ezt a rendszert meg lehessen dönteni demokratikus választásokon" - mondta az LMP-s politikus, aki szerint nem lenne jó megvárni, amíg forradalom lesz, mert az kiszámíthatatlan és senkinek nem jó. A helyszínen lévő tüntetők közül többen azt mondták, hogy ők már nem biztosak abban, hogy választással elmozdítható ez a kormány.
Hadházy arról beszélt, hogy még 9000 milliárd EU-s pénzt lophat el ez a kormány, ami nem csak eltűnik, hanem arra költik, hogy fenntartsák ezt a rendszert. A tömegből erre sokan felkiáltottak, hogy reméljük, inkább meg sem kapjuk azt a pénzt.
Orbánt ki kell fütyülni
Juhász Péter szerint a kormány el akarja fedni a magyar valóságot, ami a kórházak lepergő falai, az elmenő orvosok, ápolók, a kisemmizett vállalkozók, az elutasított munkavállalók.
Orbán Viktor lop. Orbán Viktor és az emberei lopnak. Lopják a közvagyonunkat, ez a valóság− mondta Juhász, aki szerint Orbán mai tevékenységét nem lehet kormányzásnak, ezt csak bűnözésnek lehet nevezni. A történelmi bűn, hogy ,,Magyarországot Moszkva seggében képzelik el, Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot" - mondta az Együtt politikusa.
Szerinte a Fidesz politikájával már nem teremthető többség, ezért a közbeszédből és a nyilvánosságból minden ellenzéki pártot és civilt ki akar zárni Orbán. Azért akarja kiszorítani a nyilvánosságot, hogy ne szembesüljenek a megnyomorított, megfélemlített emberek azzal, hogy Orbánt már egy stadionavatón is kifütyülik.
Ezért arra szólította fel az embereket, hogy mindenhol, ahol Orbán megjelenik, fütyüljék ki. És tegyenek így október 23-án is a Kossuth téren, ahol a miniszterelnök beszédet fog mondani.
Egy füttyszó. Nem kell az Orbán takarodj! Egy füttyből mindent érteni fog.- mondta.
(index)
Bal-Rad komm: “...,,Magyarországot Moszkva seggében képzelik el, Putyin seggébe akarják rakni Magyarországot..." - mondta Juhász! Elhallgatva azt a tényt, hogy az Ő NYELVÜK IS-DÖBRÖGIÉVEL EGYÜTT!-BRÜSSZEL VALAGÁBAN CSAPKOD! Egy kis júdáspénzért! Versenyt csapkodnak!
“...sokan felkiáltottak, hogy reméljük, inkább meg sem kapjuk azt a pénzt..."
Nos! ITT ÉRHETŐ IGAZÁN TETTEN BRÜSSZEL ÉS AZ EU ROSSZINDULATA A MAGYAR NÉP IRÁNT!
A júdáspénzek folyósítása a látványos és mindenki előtt nyílt ellopása dacára! Brüsszel és az eurokraták látják a mértéktelen és minden képzeletet felülmúlóan pofátlan lopást és rablást! Számukra nem az a lényeg hogy mi lesz a százmilliárdok sorsa, hanem hogy “becsületesen megfizessék a mindenkori rablóelitnek a rendszerváltáskor kialkudott járandóságot". Ők eleget tesznek a lízingdíj megfizetésének, hiszen ezt vállalták Magyarországért cserébe! Hát fizetnek! Hogy a pénzzel mi lesz?-az őket nem érdekli! ŐK IGAZOLHATÓAN KIFIZETTÉK! Az aktuális helytartónak!
Moszkva és Vlagyimir Putyin emlegetése Döbrögi kapcsán egy eleve szándékos és kimondottan rosszindulatú kontexus! A Kreml számára Döbrögink egy senki! Aki miatt egy darab kavicsot nem érdemes fölvennie!-nemhogy az EU-felé azt eldobni. EGY PROBLÉMAFORRÁS EURÓPA KÖZEPÉN! Mindössze egy paraszt a politikai sakktáblán. (Moszkva nem felejt! Pávatánc ide vagy oda, a “putyinpincsizés" mélyen belopta magát a Kreml legeldugottabb zugába is!)
A tegnapi pesti brüsszelista nyafogás a sajtószabadság féltésének ürügyén néhány tehetetlen bohóc és hiteltelen politikusjelölt szánalomra méltó erőlködése volt. Megunták oszt' hazamentek! Az a néhányezer, aki könnyed kis vasárnap ebéd utáni orbántakaroggyozásra vágyott.
“...Ez rosszabb, mint a Rákosi-rendszer" - mondta erre elvonulóban egy idős..."
-Aki talán még emlékszik AZOKRA AZ IDŐKRE! Amikor-még ha hibákkal-bűnökkel tarkítva is, DE EGY ORSZÁG ÉPÜLT! Amely aztán a rendszerváltásra egészen étvágygerjesztőre kerekedett! És amely országot BRÜSSZEL KITARTOTTJAI ELHERDÁLTÁK BRÜSSZEL IGÉNYEI SZERINT!
Ha úgy tetszik Döbrögitől-Füves Juhászig!


http://www.balrad.com/2016/10/17/a-megvalto-otlet-dobrogit-ki-kell-futyulni/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Lakatos Pál: Veesenmayer közbelép- A Horthy hölgyek szökése
  2016-10-17 17:33:26, hétfő
 
  Lakatos Pál: Veesenmayer közbelép- A Horthy hölgyek szökése (Napra pontosan 72 éve történt.)

,,Lakatos Pál (a továbbiakban L. P.) 1944. október 16-án, a hajnali órákban felsivított a csengő Budán, a Dísz tér 5. szám alatt a pápai nunciatúrán. Ádám György teljesített akkor ott szolgálatot. Vendégeik érkeztek.

Ádám Gyögy (a továbbiakban Á. Gy.) Nem tudtam elképzelni, hogy ki csönget. Még sötét volt, borongós, ködös hajnal. Legnagyobb meglepetésünkre az ajtó előtt Horthy kormányzó úr kocsija állt. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy be akar a kocsival valaki az épületbe jönni. A vezetők nem tartózkodtak az épületben. Nem volt ott Angelo Rotta nagykövet úr és Balázskövi József sem. Ügy tervezték ugyan, hogy vasárnap este visszajönnek Budapestre, de nem érkeztek meg. Éreztük, hogy késésük összefügg a Horthy-proklamációval és az előző napi eseményekkel. Biztos jöttek volna, ha jöhettek volna. Úgyhogy én voltam az egyetlen, aki utasíthattam a portást, hogy nyissa ki az ajtót és engedje be a kormányzó úr autóját.

L. P.: Akkor még nem látták, hogy kik ülnek a kocsiban, vagy egyáltalán hányan is lehetnek?

Á. Gy.: Nem láttuk, csak amikor a kocsi begördült a kapun, és legnagyobb meglepetésemre a hátsó két ülésen Horthy kormányzó úr feleségét és a megboldogult kormányzó-helyettes, Horthy István feleségét láttam. Horthy Istvánné ölében ott ült a kisunoka, ifjabb Horthy István. A sofőr mellett pedig elől, a híradóból, fényképekből jól ismertem, ott volt Ilus nővér, a kisfiú állandó gondozója.

L. P.: Mit mondtak? Miért jöttek? Menedéket kérnek?

Á. Gy.: Horthy Istvánné volt az, aki lehúzta az autó ablakát, nagyon udvariasan bocsánatot kért a korai zavarásért, és közölte velünk, a nuncius úrral szeretnék fölvenni a kapcsolatot, szeretnének politikai menedékjogot kérni. Egy pillanatig gondolkoztam csupán, tudtam, hogy azonnal döntenünk kell, de a döntés tulajdonképpen megtörtént már akkor, amikor a kocsi begördült a nunciatúra épületébe. Arra gondoltam, hogy a kormányzó úr és a nuncius úr erről a lehetőségről valószínűleg tárgyaltak már, nem kellett erről nekem tudnom. Kiraktuk az autóból a csomagokat, elég sok holmit hoztak, és a földszinten kinyitottunk egy nagy szobát, ahol kényelmesen elfértek, ahova berakodhattak.. A kaput azután újból kinyitottuk, még mindig sötét volt és a sofőr ugyanúgy, ahogy bejött, kihátrált és az üres autóval elhagyta a nunciatúrát.

L. P.: Ezt követően aztán jött még egy vendég.

Á. Gy.: Alig tizenöt-húsz perc telt el, egyszer csak egy sokkal élesebb csengő szólalt meg. Erősebben hangzott, mint az előbbi. Türelmetlenebb. Visszamentem a kapuhoz, kinéztem a kukucskálón. A kapu előtt Hitler teljhatalmú megbízottja, a német birodalom nagykövete, Edmund Veesenmayer állt személyesen, mögötte öt-hat lépésre négy vagy hat fegyveres SS. Veesenmayer német diplomata uniformisban lehetett, széles fehér hajtókákkal. Igen elegáns volt, mintha fogadásról jött volna. Álltam vele szemben belül, ő meg kint állt az utcán, és közölte vetem, tudomása van arról, hogy a kormányzó úr felesége és Horthy Istvánné itt vannak a követségen. Azzal a szándékkal jött, hogy visszaviszi őket azonnal a kormányzóságra. Nagyon meglepődtem, talán meg is ijedtem, de ilyenkor az ember mindig valahonnan erőt merít, nem tudom ma sem, hogy honnan, de azonnal nemmel válaszoltam. Mondottam neki, hogy én ebben a dologban nem tudok sem tárgyalni, sem dönteni, a nuncius úrral kell majd erről beszélnie...

L. P.: Azt mondta ön, hogy nincs ott Horthy Miklósné és Horthy Istvánné?

Á. Gy.: Nem tagadtam el a jelenlétüket, elismertem, hogy ott vannak. Azt mondtam azonban, hogy nem fogják elhagyni az épületet semmiképpen sem, hisz politikai menedékjogot kértek. Tudomásom van róla, hogy ezt megkapják. A nagykövet úr a továbbiakat a nuncius úrral beszélje meg. Erre ő azt válaszolta, a kormányzó úr kimondott kérésére érkezett ide, a kormányzó úr kéri, hogy a hölgyek menjenek vissza hozzá a várba.

L. P.: Valószínű, hogy Veesenmayer nem mondhatott igazat, hiszen a hölgyek megérkeztek önökhöz, menedékjogot kérvén, nyilván a kormányzó úr tudtával. Nem valószínű, hogy azonnal visszarendelte volna őket tíz-tizenöt-húsz pere múlva.

Á. Gy.: Ez volt az én gondolatom is, és azonnal éreztem, hogy Veesenmayer nem mond igazat. Ez már fölbátorított engem arra, hogy azt mondjam neki, ha ebben az ügyben tárgyalni akar, akkor segítsen és tegye lehetővé a nuncius úr Budapestre való mielőbbi visszatérését. Erélyes voltam, a szeme közé néztem. Veesenmayer vad és mérges volt, s azt mondta: Ki maga tulajdonképpen? Hazudtam, s azt válaszoltam neki: Követségi másodtitkár vagyok.

L. P.: Póker játszma volt.

Á. Gy.: Az. Veesenmayer érezte, nem kockáztathat, nem törhet be a pápai nagykövetségre, az állig felfegyverzett SS katonákkal, a hajnali órákban nem hurcolhatja el a hölgyeket. Hátraszólt az SS-eknek, megfordult, megígérte, hogy minél előbb, a saját érdekükben visszasegíti a nuncius úrékat Budapestre, és elköszönt. A hölgyek közben a szomszéd ajtó mögött végighallgatták az egész beszélgetést, remegve és tele félelemmel. Horthy Istvánné attól tartott és félt, hogy pár percen belül elcipelik őt az épületből valahova, a szürke kosztümöt, amiben érkezett, hirtelen és nagyon gyorsan átcserélte vöröskeresztes uniformisra. Kisétáltam velük a nunciaúura kertjébe. Akkor már teljesen világos volt, kezemben voltak az előző nap délutánján megjelent napilapok, a hétfőiek, ezekben nagy örömmel látták, a kormányzó úr megjelent szózatát. Ez nagyon megnyugtatta, és örömmel töltötte el őket. Majdnem dél volt, mire a nuncius úr visszaérkezett Verolino tanácsos úrral és Balázskövi titkár úrral. Verolino tanácsos úr visszament a várba, ahol a németek közölték vele, hogy a hölgyek. ha akarnak, maradhatnak, de ők a kormányzó urat még aznap elviszik Németországba. Közölték még azt is, hogy a kormányzó úr semmiféle kíséretet nem kap. Egyedül lesz, és ne számítson senki arra, hogy ha közben beteg lesz, valaki törődni fog majd vele. Ezzel a hírrel jött vissza késő délután Verolino tanácsos úr a nunciatúrára. A németek azt ígérték, ha a család a kormányzó úrral tart, Bécsben csatlakozik hozzájuk a Budapesten korábban elrabolt ifjabb Horthy Miklós. A Horthy hölgyek hittek a németeknek, elhagyták a nunciatúrát, visszamentek a Várba. Reménykedtek, hogy néhány óra múlva Bécsben talán megint együtt lesz az egész család.

Lakatos Pál: Németországba száz SS-katona és tizenkét Gestapo-ügynök kísérte Budapestről Horthy Miklóst és családját, miközben Szálasi átvette a hatalmat a fővárosban. Ön most Szlovákiából, Révkomáromból érkezett ide, ott is él. Az imént elmondottak, gondolom, további életét is megpecsételték.

Ádám György: Visszakerültem Komáromba, és 1953. január elsején az utcán letartóztattak. Bekötött szemmel, hárman vagy négyen azután elszállítottak a nyitrai fegyházba, ahol tíz és fél hónapon keresztül, szünet nélkül, éjjel-nappal kínoztak. Elkövettek mindent, hogy szóra bírjanak. Azt akarták, hogy valljam be, a Vatikánnak kémkedtem. Mert az elképzelhetetlen, állították, hogy ne a Vatikánnak lennék a kémje. Szerencsére, még abban az évben, 1953-ban meghalt Sztalin, később pedig Gottwald csehszlovák köztársasági elnök is. Egy kicsit enyhült a helyzet a börtönökben. Tíz és fél hónap után megjelent nálam két magas rangú prágai belbiztonsági tiszt, és a végén úgy döntöttek, akkor már október tizennyolcadika volt, hogy bírósági tárgyalásom lesz. A vád ellenem, nyugatra való szökési kísérlet lesz. A vád után a nyitrai bíróság, decemberben el is ítélt. Kétévi börtönbüntetést kaptam, szökési kísérletért. Ebből aztán egy esztendőt elengedtek. Végül aztán Ilován, Leopoldován, a prágai Ruzin börtönön és Valdiceu Jicinán keresztül, újból szabad ember lettem." (Vasárnapi Újság, 1993. június 13.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Irigylésre méltó ez a lényeglátás! :-)
  2016-10-17 16:07:01, hétfő
 
  Irigylésre méltó ez a lényeglátás! :-)



A Kormány 1559/2016. (X. 13.) Korm. határozata
az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program tapasztalatainak érvényesítéséről
A Kormány egyetért azzal, hogy az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program végrehajtásának tapasztalatait
a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program végrehajtása során érvényesítsék.
Orbán Viktor
s. k.,
miniszterelnök
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 13 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 412 db bejegyzés
e év: 5039 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1243
  • e Hét: 6995
  • e Hónap: 10740
  • e Év: 164236
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.