Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Már csak 23 beszédnek van hely
  2016-10-23 16:23:14, vasárnap
 
  A Százötvenhat beszéd Ötvenhatról című '56-os Emlékévi blogomban már csak huszonhárom beszédnek van hely. Akik eddig nem adták, nem küldték ötvenhatos beszédüket, csak ígérgették, hitegettek, hogy megkeresik stb ... már ne keressék, ne küldjék. A huszonhárom helynek már megvan a gazdája.  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Vörös csillag és forgószél
  2016-10-23 16:15:58, vasárnap
 
  Október 23. vasárnap van. Délelőtt a mosoni temetőben nyugvó áldozatokért volt a megemlékezés.
Délután ugyanúgy, mint 20-án, most is Reisinger Attila könyvbemutatója keresztezi a városi eseményeket. Aki egyébként tavaly polgármesteri elismerő oklevelet kapott a várostól a kultúra napján. De lesz két kiállítás megnyitó is ma. Az egyik szabadtéren, a Flesch előtt felállított óriásplakátokból, a másik kiállítás megnyitó zárttéren a Fleschben. Az utóbbi egy országos pályázat eredményhirdetése és kiállítása, melyen a vörös csillag és a forgószél alkotóit kimagaslóan díjazzák majd. Ezután lesz csak az ünnepség, a beszéd, a műsor és emléklapok átadása a sortűz még élő túlélőinek, szemtanúinak. Miközben ezeket a sorokat írom, hallgatom a miniszterelnök beszédét a tévében, amibe csak bekúsznak a füttyök, sípok, dudák hangjai is.


 
 
0 komment , kategória:  Általános  
'56-os közös nyilatkozat. Az MSZP nem írta alá.
  2016-10-23 05:40:22, vasárnap
 
  Közös nyilatkozat

Az 1956-os forradalom és szabadságharc a magyar nemzet történelmének egyik legfontosabb és legfelemelőbb pillanata. Hatvan esztendővel ezelőtt nemzetünk összefogott, hogy lerázza az elnyomó hatalom rabigáját és hitet tegyen a szabad és demokratikus Magyarország mellett.

A Magyar Országgyűlés pártjai 2016 őszén, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján arra hívnak fel minden magyart, éljen a világ bármely részén, hogy hajtson fejet '56 hősei és áldozatai előtt és ünnepelje az évfordulót szeretettel és büszkeséggel. Arra kérünk mindenkit, ápolja és adja át utódainak a magyar nép szabadságvágyának legszebb emlékét! Arra kérjük a magyarok barátait és tisztelőit a világ minden táján, hogy ünnepeljenek és emlékezzenek együtt!

Szeretnénk, ha 2016 őszén azzal a derűvel és közös reménnyel ünnepelnének, ahogyan 1956. október 23-a délutánján a forradalom lángra kapott, győzött és máig biztos mércével szolgál a világ minden szabadságvágyó embere számára!

Kelt Budapesten, 2016. október 17-én



Aláírta: Schmuck Erzsébet, frakcióvezető Lehet Más a Politika
Harrach Péter, frakcióvezető Kereszténydemokrata Néppárt
Vona Gábor, elnök JOBBIK
Orbán Viktor, elnök FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség

Nem írta alá: Molnár Gyula, elnök Magyar Szocialista Párt
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Bemutatták a Szabadság bélyegét
  2016-10-23 05:06:09, vasárnap
 
  A Magyar Posta emlékbélyeg kibocsátásával tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt. A bélyegblokk bemutatójára 2016. október 21-én a budapesti Bélyegmúzeumban került sor a Szabadság bélyege című kamarakiállítás megnyitó-ünnepségén.

Az 1956-os Emlékév közönségszavazásán győztes bélyegblokk érdekessége, hogy színvilágával és a középen található kör alakú bélyegképpel az 1956-os forradalom és szabadságharc közismert jelképét, a lyukas zászlót idézi. A blokk bélyegképén az '56-os események egyik hőse és egyben áldozata, Szeles Erika Kornélia (1941-1956), míg keretrajzán a forradalom eseményeiről ismert és ismeretlen, elhunyt vagy még ma is élő hősökről készített fotók alkotta montázs látható. A bélyegújdonság Elekes Attila grafikusművész közönségszavazaton nyert tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomdában készült. Október 21-től kapható az elsőnapi postákon és a Filapostán, de megrendelhető a Magyar Posta internetes áruházából is.

magyarforradalom1956.hu

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Újraállítás és újraavatás
  2016-10-23 04:42:48, vasárnap
 
  Az erdészet 1956-os kopjafájának újraavatása 2016. október 25-én, kedden, délelőtt 10 órakor lesz.
Helyszín: Moson- Kálnoki hídon túl-jobbra, a Lőtér
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Emlékhely a tömegsírba temetetteknek 1956-2016
  2016-10-23 04:10:42, vasárnap
 
  Elkészült a tömegsírba temetett ismeretlen sortűz áldozatok emlékoszlopa a magyaróvári temetőben. Avatása: 2016.10.28. péntek 10 óra  
 
0 komment , kategória:  Általános  
Az első díj, a külön díj és a kiemelt különdíj
  2016-10-23 03:37:54, vasárnap
 
  IN MEMORIAM 1956
2016.10.23. - 16:00
III. ORSZÁGOS KÉPZŐMŰVÉSZETI PÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS

A kiállításon 69 művész 100 alkotásával emlékezünk és tisztelgünk az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.

Az ünnepélyes megnyitóra, és díjátadásra a Flesch Központ színháztermében kerül sor.

A megjelenteket Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere és Csiszár Péter, a Flesch Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója köszönti.

A kiállítást N. Mészáros Júlia művészettörténész nyitja meg.

A megnyitón közreműködik a Theatrum Ad Flexum.

A tárlat október 23. és november 12. között látogatható.


Az IN MEMORIAM 1956 c. országos pályázatról bővebben:

Intézményünk 1996-ban hirdette meg első alkalommal az 1956-os Forradalom- és Szabadságharc 40. évfordulója alkalmából In memoriam 1956 című országos pályázatát. Ekkor 40 alkotóművész 58 műve szerepelt a kiállításon.

Az 50. évforduló alkalmából meghirdetett országos pályázatra 45 művész adta be 80 pályaművét, amelyből a Képző-és Iparművészeti Lektorátus által biztosított zsűri 24 művész 38 művét javasolta kiállításra.

Most, a 60. évforduló alkalmából felhívásunkra 106 művész közel 200 pályaműve érkezett a Flesch Központba, amelyeket a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. által biztosított zsűri értékelt, és választotta ki az itt látható műveket, 69 művész 100 alkotását.

A zsűri szakértő tagjai voltak:

Mészáros Júlia művészettörténész, aki első pályázatunk zsűrijének is tagja volt, és talán nem titok, de Ő 1956-ban Mosonmagyaróváron született.

Pázmándi Antal szobrász- és keramikusművész

Lévay Jenő grafikusművész

A zsűrizésnél a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. részéről jelen volt Orgován Kinga művészeti tanácsadó, és a Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület képviseletében Németh Alajos.

A pályázattal célunk most is az volt, hogy a kiállításra kiválasztott pályaművek kifejezésmódjukkal, eszköz-, motívum-, és szimbólumrendszerükkel, érintsék meg a fiatalabb generációkat is, szellemiségükkel, érzelmi hatásukkal elgondolkodtató módon tisztelegve 1956 eszmeisége előtt. A tárlat november 12-ig látogatható, és az iskolai csoportokat előzetes egyeztetés szerint tárlatvezetéssel várjuk.

Október 23-án a 3. Országos Képzőművészeti Kiállítással is emlékezünk, és ünneplünk együtt a 60. évfordulón abban a városban, ahol több mint száz embert kaszabolt le a gyilkos sortűz. Az áldozatok pontos számát a későbbi vizsgálatok sem tudták megállapítani, de azt pontosan tudjuk, hogy a családok többségét személyesen érintette, és egész életüket végigkíséri a tragédia.

Az első kiállítás alkalmából megjelent katalógus előszavában N. Mészáros Júlia így fogalmazott:

,,Kevés helyet lehet említeni, ahol mélyebb érzelmi indítékokkal, keserűbb emlékekkel és őszintébb tiszteletadással várnák az 1956 szellemiségét kifejező és a magyar nép szabadságszeretetéről megemlékező tárlatot, mint a mosonmagyaróváriak."

A kiállítás alkalmából megjelenő katalógushoz most is N. Mészáros Júlia írta a bevezetőt a művek megtekintéséhez. Húsz évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatai igazak, és érvényesek ma is. A katalógus grafikai terveit Kelemen Benő Benjamin készítette, a kiállítást Bakó Tünde a Flesch Nonprofit Kft. munkatársa szervezte.

A 3. Országos Képzőművészeti Pályázat és Kiállítás kiemelt támogatója az 1956-os Emlékbizottság. A rendezvény ,,A magyar szabadság éve" programsorozat része.

További támogatók:

Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület, Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata, Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, Sensaria Képzőművészeti Egyesület, Újrónafő Község Önkormányzata.

Köszönjük a Magyar Alkotóművészek Egyesületének, és a Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft-nek, hogy a pályázati kiírásunk minél több alkotóművészhez való eljuttatásában segítségünkre voltak.

DÍJAZOTT MŰVÉSZEK:

A pályaműveket bíráló zsűri az 1. helyezett díját egyöntetűen KELEMEN BENŐ BENJAMIN (Újrónafő) grafikusművésznek ítélte “1956, és In memoriam 1956" című plakátterveiért.

A 2. helyezett díjjal TURCSÁNYI ANTAL (Budapest) festőművész Virágpusztító című alkotását ismerte el,

a 3. helyezéssel ANTAL ANDRÁS (Alsótold) Ferenczy Noémi-és Gádor- díjas keramikus iparművész Ég és föld között Jövet- menet I-II. című pályaművét méltatta.

A fődíjakat dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár város polgármestere adja át.

A kiemelt különdíjat A juss című festményével KARCZAGI ENDRE (Mosonmagyaróvár) festőművész érdemelte ki.

A díjat Csiszár Péter úr, a Flesch Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója adja át.

A zsűri által különdíjra érdemesített művészek:

CSÍZY LÁSZLÓ (Budapest) képalkotó grafikusművész - Kemény üzenet, és A tragédia évgyűrűi című pályaműveiért. A Mosonmagyaróvár Város Önkormányzata által adományozott különdíjat Staár Katalin képviselő asszony, a Társadalmi Kapcsolatok Bizottság elnöke adja át.

MAGYAR MÓNIKA (Sopron) grafikusművész - a díjat a Mosonmagyaróvári Kulturális Egyesület, és a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség adományozta, átadja Nagy Sándor úr, a szövetség elnöke. A művésznő Fal- kép- sor- tűz I-II. című alkotásáért kapta az elismerést.

MIKLÓS JÁNOS (Úrhida) keramikusművész a díjat Mementó című alkotásával érdemelte ki.

A díjat dr. Iváncsics János úr, Mosonmagyaróvár város alpolgármestere adja át.

A zsűri ELISMERŐ OKLEVÉLBEN és díjban részesítette BALOGH TAMÁS grafikust, a díjat adományozza: Újrónafő Község Önkormányzata, átadja Kertész Attila úr, Újrónafő polgármestere. Balogh Tamás díjazott pályaművei a Generációk forradalma, és a Mosonmagyaróvári tragédia című tusrajzok.

A Mosonmagyaróvári '56-os Egyesület különdíját Gábor Józsefné, az egyesület elnöke adja át

MATUSZ PÉTER PÁL (Mosonmagyaróvár) festő-, grafikusművésznek, 1956 Mosonmagyaróvár I-II. című alkotását méltatva.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 81 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 422
  • e Hét: 1054
  • e Hónap: 5935
  • e Év: 27988
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.