|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2016-10-24 15:41:32, hétfő
|
|
|
Lencsesaláta zöldhagymával és sárgarépakockákkal.
A lencsét régebben a szegények eledelének gondolták, de manapság inkább úgy tartják az emberek, hogy aki újév első napján lencséből készült ételt fogyaszt, akkor abban az évben mellé szegődik a szerencse. Indiában az egyik főbb táplálék a lencse, talán nem véletlenül, hiszen rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne. A lencse tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, mangánt és szelént. A C- és E-vitaminok olyan antioxidánsok, amelyek eredményesen képesek kivédeni a szabad gyökök károsító hatásait. Ezáltal az immunrendszer megerősítésében is kiemelkedő szerepet játszanak.
Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az aprócska magvaknak milyen kiemelkedő élettani hatásaik vannak. A lencse csak kevés kalóriát tartalmaz és csak keveset is elég belőle fogyasztanunk, hiszen nagyon jól laktat. Köszvényben szenvedő betegek csak módjával fogyasszák, mivel a lencsében purin található.
A lencsében rengeteg fehérje van, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni.
A lencsében lévő B-vitaminok serkentik az idegrendszer működését és az idegek működésére is kedvező hatással van.
A lencse csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet.
A lencse elősegíti a sejtek oxigénellátását, és a benne lévő vas a vérképzésben játszik kiemelkedő szerepet.
A lencse javítja a májfunkciót, felpörgeti az anyagcserét és még székrekedésre is rendkívül hatásos. Viszont puffasztó hatása van. Ha valaki mégsem bír ellenállni a lencsének, akkor érdemes minden étkezés után valamilyen gyógynövényt bevetni, amely csökkenti vagy megszünteti a kellemetlen tüneteket. Ilyen lehet például a fekete retekből készült csepp.
A lencse fogyasztása ajánlatos lenne minden kismamának, hiszen a benne lévő folsav megakadályozza a magzati fejlődési rendellenesség kialakulását.
Lencsesaláta zöldhagymával és sárgarépakockákkal.
A lencsét régebben a szegények eledelének gondolták, de manapság inkább úgy tartják az emberek, hogy aki újév első napján lencséből készült ételt fogyaszt, akkor abban az évben mellé szegődik a szerencse. Indiában az egyik főbb táplálék a lencse, talán nem véletlenül, hiszen rengeteg értékes tápanyag megtalálható benne. A lencse tartalmaz B1-, B2- és C-vitamint, illetve káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, mangánt és szelént. A C- és E-vitaminok olyan antioxidánsok, amelyek eredményesen képesek kivédeni a szabad gyökök károsító hatásait. Ezáltal az immunrendszer megerősítésében is kiemelkedő szerepet játszanak.
Nem is gondolnánk, hogy ezeknek az aprócska magvaknak milyen kiemelkedő élettani hatásaik vannak. A lencse csak kevés kalóriát tartalmaz és csak keveset is elég belőle fogyasztanunk, hiszen nagyon jól laktat. Köszvényben szenvedő betegek csak módjával fogyasszák, mivel a lencsében purin található.
A lencsében rengeteg fehérje van, amely energiával, életerővel tölti fel az emberi szervezetet. Nem csupán a fizikai, hanem a szellemi teljesítőképességünket is képes megnövelni és emellett a fáradtságot is képes elűzni.
A lencsében lévő B-vitaminok serkentik az idegrendszer működését és az idegek működésére is kedvező hatással van.
A lencse csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szabályozza a vérnyomást és kordában tartja a vércukorszintet.
A lencse elősegíti a sejtek oxigénellátását, és a benne lévő vas a vérképzésben játszik kiemelkedő szerepet.
A lencse javítja a májfunkciót, felpörgeti az anyagcserét és még székrekedésre is rendkívül hatásos. Viszont puffasztó hatása van. Ha valaki mégsem bír ellenállni a lencsének, akkor érdemes minden étkezés után valamilyen gyógynövényt bevetni, amely csökkenti vagy megszünteti a kellemetlen tüneteket. Ilyen lehet például a fekete retekből készült csepp.
A lencse fogyasztása ajánlatos lenne minden kismamának, hiszen a benne lévő folsav megakadályozza a magzati fejlődési rendellenesség kialakulását.
Férfiaknak és nőknek is ajánlatos lenne minél gyakrabban lencsét fogyasztani, mivel nőknél a változókori tüneteket képes lecsökkenteni, enyhíteni, míg férfiaknál a nemzőképességre van kiemelkedő hatással.
Cukorbetegek is bátran fogyaszthatják, hiszen alacsony a glikémiás indexe és a vércukorszintet csak lassan emeli meg.
A lencsefogyasztás a szépségünknek is jót tesz, hiszen a benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően lassítja a bőr öregedését, de a sebgyógyulást is elősegíti és a hajnövekedést is megtámogatja.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2016-10-24 15:37:05, hétfő
|
|
|
Mákgubó és mákszemek makrofotón.
A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.
A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.
A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.
A mákolajat hidegsajtolással nyerik ki a mákszemekből, így a készítése minden vegyi eljárástól mentesül, és még tartósítószerek sem kellenek hozzá. Ma már szakorvosok is javasolják a mákolajat, mivel rendszeres fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás, illetve a már kialakult betegségfolyamat jelentős mértékben csökkenthető. Ezzel kapcsolatban több kutatást is végeztek. Az egyik vizsgálat során két, nőkből álló 20-20 fős csoportot hoztak létre. Ezek a nők előrehaladott csontritkulásban szenvedtek. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik csoport tagjai naponta mákolajat is fogyasztottak. A kezelés több mint egy éven keresztül tartott. Azoknak a nőknek voltak normális értékei csontozatuk vizsgálata során, akik a kísérleti hónapokban mindennap megkapták a mákolajadagjukat.
A hidegen sajtolt mákolaj nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, amelynek a csontképzésben van kiemelkedő szerepe. A kalciummal együtt egészséges csontozatot és fogazatot hoz létre és erősíti is azokat. Mindemellett feladata a sejteket körülvevő hártya felépítése, szabályozza a fehérjék létrehozását és működését, a foszfortartalmú vegyületek pedig tartalmazzák azt az energiát, ami a sejtek működéséhez elengedhetetlen.
A mákolaj gazdag E-vitaminban, magnéziumban és vasban is. Ez utóbbi a vérszegénység kialakulását akadályozza meg. Csökkenti az öregedési folyamatokat. Fogyasztását javasolják szív- és érrendszerei megbetegedésekben szenvedőknek, magas vérnyomással rendelkezőknek. Normalizálja a vér koleszterinszintjét is. A mákolaj kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően csökkenti a trombózis és embólia létrejöttének esélyét. Erősíti az idegeket, nyugtató hatással bír, de a hozzászokás veszélye nem áll fenn. Az immunrendszert is megtámogatja, így sok betegség elkerülhetővé válik. Gyorsítja a sebgyógyulást, növeli a szellemi teljesítőképességet. Természetes altatónak is tartják, így aki nehezen alszik el vagy egyéb alvásproblémával küzd, nyugodtan fogyasszon belőle este, lefekvés előtt.
Felnőtteknek célszerű naponta egy evőkanálnyit reggel éhgyomorra elfogyasztani ebből az értékes olajból, és ezzel máris sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal támogatja meg a szervezetét. Ha már csontritkulás miatt kezelik, akkor az adagot meg kell emelni egy evőkanállal, de kezelőorvosát mindenképpen tájékoztassa erről. Aki nem szereti önmagában az olaj ízét, az keverjen hozzá egy pici mézet, és így könnyebben fogja lenyelni. A rendszeresség nagyon lényeges a mákolaj fogyasztásánál is, hiszen csak úgy fognak érvényesülni a jótékony hatásai, ha mindennap kortyolgat belőle. Jó, ha tudja, hogy csak a 100 százalékban természetes hidegen sajtolt mákolajat érdemes megvásárolni.
Forrás: Link |
|
|
0 komment
, kategória: Csontritkulás... |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2016. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
110 db bejegyzés |
e év: |
4199 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3008
- e Hét: 9364
- e Hónap: 23113
- e Év: 227814
|
|
|