Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Könnyek az esőben (1988) - teljes film magyarul
  2016-10-26 21:49:53, szerda
 
 



Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2016-10-26 21:30:51, szerda
 
 



Link

Az intrada (entry, entrée, entrata, entrada) többnyire rövid hangszeres darab, mely szó szerinti vagy átvitt értelemben valamilyen "belépésre", "bevonulásra" utal. Az intrada mindenekelőtt magas rangú személyek megjelenésekor hangzik fel, s általában trombitaszignál, tus vagy rövid fúvósdarab, később színházi és balettprodukciókban (változatos hangszer-összeállítással) a szereplők bevonulását kíséri, különösen a francia balettben. Átvitt értelemben az intrada valamilyen ünnepi rendezvény, különösen zenei esemény nyitányaként, "belépőjeként" is szolgálhat. A 17. században (M. Reimann szerint) a következő típusok különböztethetők meg:
- felvonulás-típus, amelyre a páros ütem, indulóritmus, szignálmotivika és hangismétlés jellemző (M. Franck, Intrada a Neue musikalische Intradenből, 1608)
- ugyancsak páros ütemű, ünnepélyes Pavane-típus
- páratlan ütemű élénk tánctípus
- végül a homofon, népdalmelodikájú daltípus.

Az intradát az istentiszteleten a kórust bevezető hangszeres intonációként is alkalmazták, erre többek között (M. Altenburg utal (Kirchen-Intraden, 1620). A 17. századi zenekari szvitben az intrada köbülső tételként is megjelenik, de nem szilárd karakterű tánc formájában. A Fantasia sobre la entrada di una baxa keletkezése óta az entrada (entrée, entrata) jelentése kibővült: a kontrapunktikus kompozíció szólambelépéseit is jelenti.

Kiemelésre érdemesek Franck, Schein, Hassler, Staden, Peuerl, Kindermann, Pezel gyűjteményeinek intradái. Még Gluck Alceste-jének olasz változatát, Mozart Bastien és Bastienne-jét és Beethoven D-dúr szerenádját (op. 25) is intrada vezeti be.


 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Hungarikum
  2016-10-26 21:13:00, szerda
 
  HÍZOTT LIBÁBÓL ELŐÁLLÍTOTT TERMÉKEK





A hungarikum rövid bemutatása:

Hazánkban a hízott lúdárutermelés - kulturális és gasztronómiai jelentőségén túl - nemzetgazdasági szempontból is fontos terület. A hízott libából származó termékek előállítását hazánk mezőgazdasági termelési kultúrájának egyik legfontosabb szimbólumaként tartjuk számon. A hagyományos, szabadtartásos módon előnevelt, és kukorica alapú takarmányon utónevelt libából készült termékek gasztronómiai kincsek. A világon mindenhol igazi különlegességnek számítanak a hízott májból, illetve a hízott állat húsából készült ételek. A hízott libából előállított termékek hazánk jó hírét viszik a világban, hozzájárulva ezzel a magyar élelmiszer- és ételkultúra hagyományainak ápolásához, amely egyben elősegíti nemzeti kultúránk ápolását is.

További részletes leírás és információk:

Javaslat nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Hungarikumok Gyűjteményébe.





 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2016-10-26 21:04:46, szerda
 
  A szlovák bortermelők üdvözlik a szigorítást a tokaji aszú termelésében

A szlovákiai bortermelők szerint esélyt adhat tokaji exportjuknak az, hogy a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának döntése alapján a jövőben már csak 5 és 6 puttonyos tokaji aszú készülhet a magyar borvidéken
A magyar döntés, amely a tokaji borok minőségének és exkluzivitásának növelését célozza, luxusterméket csinál a magyar tokajiból, ugyanakkor paradox módon Szlovákiában továbbra is előállítható lesz a tokaji borok 3-4 puttonyos, olcsóbb és kevésbé minőségi változata - állapította meg a lap.

A HN szlovákiai bortermelőket megszólaltatva rámutat: a Szlovákiában előállított bor a tokaji össztermelésének alig tíz százalékát adja, s annak exportja gyakorlatilag a nullával egyenlő. Hozzáteszi: a minőségi szigorításnak köszönhetően egyes külföldi piacokon valószínűleg megélénkül majd az érdeklődés a szlovákiai gyártású 3-4 puttonyos tokaji iránt, részben mert olcsóbb, részben amiatt, mert a jövőben a világon egyedülálló termék lesz.

A szlovákiai bortermelők nagy meglepetésként értékelték a magyar döntést, amelyről egyikük véleménye szerint hamarosan kiderülhet, hogy "zseniális marketing lépés vagy tévedés volt-e".

A kérdésre adható választ megelőlegezi a szlovák lapban a téma kapcsán megjelent, "Harc a puttonyokért" című kommentár írója, aki úgy véli: a szlovák tokaji annak mennyisége és gyakorlatilag nullás exportja miatt eddig sem tudta veszélyeztetni a magyar tokaji domináns helyzetét, most pedig bebizonyosodott, hogy a tokaji körüli vitában a magyarok sokkal inkább az elvet, mint az egyes intézkedések hatékonyságát tartották szem előtt.

Megjegyzi: "tiszta bort öntve a pohárba" látni kell, hogy a (tokaji bor) magasabb minőségi szintjének Szlovákiában sohasem volt hagyománya, az alacsonyabb minőségi kategóriába tartozó 3-4 puttonyossal pedig biztosan nem sikerül elárasztani a világot.






 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2016-10-26 20:56:17, szerda
 
  CSABAI KOLBÁSZ VAGY CSABAI VASTAGKOLBÁSZ





A hungarikum rövid bemutatása:

Korábban csak borssal fűszerezték a kolbászt, de az 1809-es angol háborús blokád miatt a bors nem volt elérhető egy ideig, így a helyiek a saját termesztésű erős paprikát kezdték fűszerként alkalmazni. A Csabai kolbász készítése, a receptúra és az ahhoz kapcsolódó szokások generációk óta öröklődnek apáról fiúra. A Csabai kolbász jól csengő márkanév az egész Kárpát-medencében, de a tengerentúlon, Ausztráliában, Észak-, és Dél-Amerikában is jól ismert.

További részletes leírás és információk:

Javaslat nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez

Az érték a Hungarikum törvény 114/2013. (IV. 16.) Kormányrendelet a magyar nemzeti értékek és hungarikumok gondozásáról III. sz. mellékletének Hungarikum Bizottsághoz történő felterjesztésével és elbírálása által került a Hungarikumok Gyűjteményébe.





 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
Hungarikum
  2016-10-26 20:47:02, szerda
 
  Hivatalosan is hungarikum lett a pálinka
2013. március

A herendi porcelánnal, a pálinkával és a törkölypálinkával bővül a hungarikumok listája - jelentette be a vidékfejlesztési miniszter a Hungarikum Bizottság herendi kihelyezett ülése után.
A hungarikumtörvényt fogadta el a parlament, a Hungarikum Bizottság kezdte meg működését. A listára eddig kulturális, szellemi és épített örökségek a törvény erejével kerülhettek fel, mostantól azonban ,,külső" kezdeményezésre is hungarikummá válhat valami: a pálinkát és törkölypálinkát a Pálinka Nemzeti Tanács, a herendi porcelánt a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. javasolta a sorba. A mostani döntéssel a hungarikumok száma 15-re emelkedett.

A pálinka nemzeti ital

,,Mindegyik olyan komoly nemzeti értékünk, amire büszkék vagyunk" - hangoztatta Fazekas Sándor. Hozzátette: a pálinka nemzeti ital, igazi magyar sajátosság, az elkészítés módja, a termelés, az ízvilág része a magyar hétköznapoknak és ünnepeknek egyaránt.

A herendi porcelán nem csupán kézműves termék, hanem olyan kézműves kultúra, ami nemzeti kinccsé válhatott - jelentette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a sajtótájékoztatón. Úgy vélte, ha a kreatív ipart vesszük alapul, akkor ,,valójában Magyarország herendikum és nem Herend hungarikum" idestova 200 éve, hiszen az a kézművesség, formatervezés, technológia, amely világhírűvé tette a manufaktúrát, nemcsak Herend kincse, hanem az egész nemzeté.

A Herendi a dolgozók tulajdonában

A herendi manufaktúra a magyar design, a magyar kreatív ipar, a magyar jövő egyik leghagyományosabb pillére marad, ennek fontos megerősítése a Hungarikum Bizottság döntése - tette hozzá.

Kiemelte, hogy a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. legnagyobb része a dolgozók tulajdonában van, de 25 százalék plusz 1 részvény az államé. Ez is mutatja, hogy a helyi közösség és a tágabb közösséget képviselő állam hosszú éveken át együtt tud működni a fontosabb célok érdekében, ezt óvni kell, amit az is biztosít, hogy az Országgyűlés döntése érdekében a nemzeti vagyon elidegeníthetetlen részét képezi a porcelánmanufaktúrában lévő állami pakett - mondta a miniszter.


















 
 
0 komment , kategória:  Hungarikum  
vicc
  2016-10-26 20:26:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vicc  
vicc
  2016-10-26 20:24:00, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vicc  
vicc
  2016-10-26 20:21:06, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Vicc  
Szép estét kívánok mindenkinek!
  2016-10-26 20:14:10, szerda
 
 



Amikor szeretnénk mással lenni, de mégsem tehetjük valamiért. Elviselhetőbb a magány.

Beköszöntött a hűvös, esős idő. Menetrend szerint megérkezett. Ezzel egyidejűleg átalakulnak a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségeink. Némiképp beszűkülnek. A szabadtéri programok nagy részének lőttek. A szalonnasütés ideje leáldozott. Bár hűvösben is fontos kimozdulni, nagyokat sétálni a természetben, de az eső kifejezetten nem a barátunk. Amikor esik, akkor a lehető legjobb otthon maradni. Eljött az ideje, hogy leporoljuk és elővegyük könyveinket. Avagy beiratkozzunk egy könyvtárba. Ez utóbbi némiképp kényelmesebb megoldás. A nappalok rövidülésével, a korai sötétedéssel óhatatlanul együtt jár, hogy este hamarabb vackoljuk be magunkat az ágyba. Elalvás előtt izgalmas kézbe venni egy-egy jó könyvet. Lelkünket, szellemünket mindenképp melengeti az olvasás.
Ha nincs kreatívabb ötletünk (vagy kedvünk máshoz), akkor a fárasztó nap után bevackolhatjuk magunkat a tévé elé. Nem feltétlenül a híradó a legszórakoztatóbb műsor, bár kétségtelen, hogy tudni kell a világban történtekről. Az esténket nem az fogja feldobni. Szórakoztatóbb lehet akár egy film, akár egy könnyed, humoros sorozat megnézése. A nap levezetéseként ellazulhatunk testileg, szellemileg egyaránt.
Rengeteg lehetőségünk van szabadidőnk kellemes eltöltésére. Egy dolgot azonban nem tehetünk: nem szabad csüggedni, leengedni, sem lehangoltan bámulni a plafont. Csak az ősz köszöntött be, nem a világvége!


 
 
0 komment , kategória:  Vicc  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 305 db bejegyzés
e év: 2980 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1581
  • e Hét: 4657
  • e Hónap: 7999
  • e Év: 60707
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.