Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Hasznos tanács mindenkinek - az immunrendszerről
  2016-10-05 17:05:14, szerda
 
  http://twice.hu/eletmod/igy-keszitsd-fel-az-immunrendszered-telre-hasznos-tanacso k-mindenkinek

Ha az immunrendszerünk elég erős, akkor sokkal jobban el tudjuk kerülni a ránk leselkedő betegségeket. A hidegebb idők beálltával nagyon fontos, hogy megfelelő támogatásban részesüljön a szervezetünk.

Fotó: Pixabay.com
Fotó: Pixabay.com
A forró nyár után, a hirtelen beköszönő hideg nagyon megterheli a szervezetet, segítenünk kell, hogy megfelelőképpen tudjon alkalmazkodni. Ha valakinek erős az immunrendszere, akkor sokkal könnyebben meg tud birkózni a megpróbáltatásokkal, betegségekkel, sőt, akár a rákos megbetegedésekkel is.

Az immunrendszer a szervezet védekező mechanizmusa, sejtek, szövetek és szervek együttese, melyek közösen vesznek részt a fertőzések, vírusok elleni védelemben. Ugyanez a rendszer száll szembe a rákkal is, felismeri, és elpusztítja a káros sejteket.

Soha ne felejtsük azt a mondást, hogy: az vagy, amit megeszel. Élelmiszereink erősítik az immunrendszerünk, de ennek ellenkezője is előfordulhat, ha nem megfelelően táplálkozunk. A káros zsíroktól mentes, egészséges zsírokban gazdag táplálkozás titka az egészséges immunrendszernek.

Ennek érdekében fogyasszunk sok diót, kesudiót, mandulát, pisztáciát, szezonális, bio gyümölcsöt, zöldséget. Fontos az is, hogy elegendő B-vitamin komplexet, vasat, C-, és E-vitamint, cinket juttassunk a szervezetünkbe. Mivel a szükséges ásványi anyag és vitamin mennyiséghez nem tudunk hozzájutni pusztán élelmiszereinkből, ajánlott ilyenkor ősszel egy kiegészítő kúrát elvégezni.

Az egészséges immunrendszer másik fontos kelléke a harmónia! Próbáljunk meg kiegyensúlyozottan élni, teremtsünk harmóniát a munka, magánélet és a pihenés, kikapcsolódás területein. Mindenikre jusson elegendő idő! Ne hanyagoljuk el partnerünket, barátainkat. Tanulmányok alapján kimutatták, hogy azok az emberek, akik hangsúlyt fektetnek társadalmi kapcsolataikra, sokkal kiegyensúlyozottabb, harmonikusabb, és egészségesebb életet élnek.

Próbáljuk megszüntetni a stresszt, felejtsük el a gyötrő gondolatokat, és kerüljük a másokkal való konfliktust. Végezzünk minden nap testmozgást, jógázzunk, piláteszezzünk, hiszen ezek nagyon jól ellazítják a testet és a lelket is, sőt, az immunrendszert is erősítik.

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vízparton egy hölgy
  2016-10-05 16:46:54, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A szőlőröl
  2016-10-05 14:09:50, szerda
 
  A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.
.


Egy bibliai hagyomány szerint az édenkerti fa szőlőtőke volt, amely ott zöldült, virágzott, termett az olaj-, füge- és gránátalmák között.

A vízözön után Noé első teendői közé tartozott, hogy elültesse a bárkáján megmentett szőlővesszőket.A vegetáriánus életmódú esszénusok ? kiknek gyülekezetéhez egykor Jézus is tartozott ? híresek voltak bölcsességükről és hosszú életűségükről.

Nem véletlenül.

A szőlő nyersen és aszalva alapélelmük volt, és úgy tartották, hogy ez a gyümölcs táplálék és gyógyszer is egyben. Az ősi népek empirikus bölcsességének igazát, napjaink tudománya sorra igazolja.


Tápérték, folyadék, ásványi anyagok, vitaminok, lúgosítás


A szőlő értékes anyagok tárháza,

nem véletlenül nevezik latinul vitisnek.

A gyümölcs neve ugyanis a vita, azaz az élet szóból származik.

A szőlőbogyó 80 százaléka víz, energia és szénhidráttartalma kiemelkedő. Magas szénhidráttartalma ellenére glikémiás indexe (vércukorszint-emelő hatása) mindössze közepes mértékű.

Nagy víz- és káliumtartalmának köszönhetően jó vízhajtó, méregtelenítő, nagyobb mennyiségben fogyasztva csökkenti a vér, illetve a vizelet savanyúságát.

Alkalikus miliőben a savanyú salakanyagok, mint például a húgysav, jól oldódnak, így könnyen kiválasztódnak a szervezetből.

Ezáltal csökken a vér és a vizelet húgysavszintje, nem rakódnak le húgysavkristályok a szövetekbe, mérséklődnek, elmaradnak a köszvényes fájdalmak, panaszok.

A szőlőtermés magas A-, B-, C-, K-vitamin-, továbbá kálium-, szelén-, biotin-, vas- és folsavtartalma elősegíti a vérképzést, a szervezet önvédelmi képességét, a szellemi és fizikai erőnlét fenntartását.



Fitovegyületek, polifenolok, flavonoidok


A fitovegyületek (másodlagos növényi anyagok) fő feladata a növényi sejtekben a negatív külső környezeti hatások kivédése, és ezek a hatóanyagok az emberi szervezetben is fontos védelmi szerepet töltenek be.

A flavonoidok antioxidáns hatása megvédi a szervezetet a szabad gyökök roncsoló hatásától. A szőlő (elsősorban a vörös és bíbor színű fajta) igen gazdag ezekben az egészségmegőrző vegyületekben.

A procianidin megőrzi az erek rugalmasságát, semlegesíti a szabad gyököket, megelőzheti az érelmeszesedést, csökkenti a vérnyomást, gátolja a vérlemezkék összetapadását, a vérrög kialakulását, véd a szívinfarktustól.

Gátolja a gyulladás folyamatában résztvevő anyagok képződését, így a hisztamin képződést is, ezáltal mérsékli az allergiás tüneteket.

A quercetin természetes, organikus festőanyag. Megakadályozza a hisztamin és más allergiát, ill. gyulladást okozó anyagok termelődését. Csökkenti a szívinfarktus kockázatát, antioxidánsként az LDL (rossz) koleszterin káros hatásai ellen is védelmet nyújt.

A resveratrol a növény immunválaszaként termelődő, a nem flavonoid-fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely véd a fertőzések ellen.

Amerikai vizsgálatok szerint a resveratrol lassítja a jó- és rosszindulatú daganatok növekedését, francia kutatók pedig úgy találták, hogy meggátolja annak az enzimnek a képződését, amely szerepet játszik az emlőrák kialakulásában.

Kozmetikai hatása sem közömbös: lassítja a bőr elöregedési folyamatát.

A flavonoidok csoportjába tartozó fisetin, amellett hogy hátráltatja a daganatképződést, az egerekben végzett kísérletek szerint javítja a hosszú távú memóriát.

A szőlőmag pycnogenolt is tartalmaz, amely erős antioxidáns hatású vegyület. Csökkenti az ízületi fájdalmakat, jó hatással van a szív- és érrendszerre. Oldja a stresszt, mérsékli az allergiát. Nagy valószínűséggel a pycnogenol képes áthatolni a vér-agy gáton, és védi az idegszövetet a káros oxidációs folyamatoktól.


Vásárlási, fogyasztási tanácsok


Vásárláskor fordítsunk figyelmet a fürtök épségére és a bogyók feszességére.

A szőlőszemeket bevonó vékony fehéres lepedék a jó minőség jele lehet. Ez a finom, egyenletes bevonat nem permetszer maradék, hanem a bogyókon kicsapódó éjszakai levegőnedvesség nyoma.

Ne válasszunk félig érett fürtöket, mert a banánnal ellentétben, a leszedett szőlő már nem érik tovább.

Másrészt minél érettebb a szőlő, annál több benne az antioxidáns.

A biológiailag fontos hatóanyagok főleg a szőlőhéjban és a magokban találhatók. Tartózkodjunk hát a magnélküli fajtáktól, és ugyanezen meggondolásból ne héjazzuk le a bogyókat, és ne kaparjuk ki belőlük a magvakat.

A magvakat rágjuk össze alaposan, hogy minél több biológiailag hasznos anyag szabadulhasson fel belőlük az emésztés során.

A hűtőben a szőlő egy hétig is eláll.
Fogyasztás előtt mindig mossuk meg a fürtöket.

A szőlő érdemeit sorolva úgy tűnik, hogy termése, illetve a belőle préselt lé az emberiség értékrendjében szinte vetekszik az istenek italával, a nektárral. E névvel illeti a szőlőnedűt nemzeti himnuszunk is: ?...Tokaj szőlővesszein Nektárt csepegtettél?.
Forrás:webbeteg.hu

 
 
0 komment , kategória:  Család  
Kellemes szép napot
  2016-10-05 13:32:35, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 622 db bejegyzés
e év: 7482 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1587
  • e Hét: 6725
  • e Hónap: 13108
  • e Év: 134981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.