Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Rósejbni (burgonyachips) házilag
  2016-10-06 23:19:46, csütörtök
 
  Rósejbni (burgonyachips) házilag

Hozzávalók

75 dkg piros burgonya
75 dkg lila burgonya

olaj a sütéshez


Elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, majd egy uborkagyalun hajszálvékony karikákra szeleteljük. Megmossuk, és teljesen leszárítjuk.
Serpenyőben vagy wokban olajat hevítünk. Bő, forró olajban több részletben, kisebb adagokban kisütjük a burgonyát. Amikor aranysárgára pirul, azonnal kiszedjük.





Papírtörlőre terítve lecsöpögtetjük a burgonyaszirmokról az olajat, majd sóval ízesítjük. Köretként vagy sör- és borkorcsolyaként is fogyaszható.





Megjegyzés

Ízesítve is készíthetjük: az olajba tehetünk rozmaring vagy kakukkfű ágat, vagy csilipaprikát-fokhagymát is süthetünk benne.
Mutatósabb, ha színes burgonyával készítjük.
Dr.Gondek Károlyné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Kakaós-túrós reszelt sütemény
  2016-10-06 23:15:28, csütörtök
 
  Kakaós-túrós reszelt sütemény

Hozzávalók

A tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg margarin
15 dkg porcukor
1 db tojássárgája
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 ek kakaó
A túrókrémhez:
50 dkg túró
12,5 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
2 db tojássárgája


Elkészítés

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd két cipót formázunk belőle, és 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük. A túrókrém hozzávalóit is összekeverjük egy villa segítségével, majd szintén a hűtőbe teszem.
Az 1-1,5 óra letelte után a sütőt előmelegítjük 200 fokra, valamint sütőpapírral kibélelünk egy közepes méretű tepsit. Az egyik tésztacipót almareszelő segítségével a tepsibe reszeljük, majd elegyengetjük és kicsit lenyomkodjuk, hogy ne legyen benne rés.
Ezután egyenletesen rásimítjuk a túrókrémet, majd a tetejére ráreszeljük a másik tésztacipót is. 200 fokon kb. 50 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, felszeleteljük. Másnap igazán finom, ha áthűlt a hűtőben.





Megjegyzés

További receptjeimet itt találod: http://izzelszivvelszenvedellyel.blogspot.hu/
Ízzel, szívvel, szenvedéllyel

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött padlizsán (Ájult imám padlizsánja)
  2016-10-06 23:09:19, csütörtök
 
  Töltött padlizsán (Ájult imám padlizsánja)

Hozzávalók

4 db padlizsán

2 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
2 db érett, húsos paradicsom
2-3 db zöldpaprika
4 ek olívaolaj
30 dkg darált bárányhús
1 csipet morzsolt majoránna
1-2 tk cukor
1 csokor petrezselyem
4 ek joghurt
bors
őrölt fahéj


Elkészítés

A padlizsánokat hosszában bevágjuk úgy, hogy rajtuk hagyjuk a szárakat. A belsejüket kivájjuk és félretesszük. A kivájt részt és az üreget is besózzuk, állni hagyjuk kb. 30 percet, majd leöblítjük.
A vörös- és a fokhagymát, a meghámozott paradicsomot és a zöldpaprikát apróra kockázzuk. Kb. 2 ek felhevített olajon megpirítjuk a vörös- és a fokhagymát, majd hozzáadjuk a darált húst, a zöldségeket és a fűszereket. Amikor majdnem kész a hús, belekeverjük a padlizsánok kivájt belét, és az egészet készre pároljuk. A húsos keveréket a kivájt padlizsánok üregébe töltjük.
A maradék olajat egy tepsibe öntjük, majd néhány kanál vizet adunk hozzá. Beletesszük a padlizsánokat, és közepes lángon sütjük kb. 45 percig.





Megjegyzés

A legenda szerint hajdan egy hosszabb böjtöt tartott imám annyira megszédült a friss, gőzölgő padlizsán illatától, amellyel kínálták, hogy elalélt. Az étel innen kapta a nevét.
MME
PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Bárányhús helyett sertéssel, marhával vagy vegetáriánus változatban is elkészítheted.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sajtos-sonkás melegszendvics almával
  2016-10-06 23:06:41, csütörtök
 
  Sajtos-sonkás melegszendvics almával

Hozzávalók

20 dkg szeletelt főtt sonka
20 dkg sajt
1 db alma
8 szelet toastkenyér
4 tk mustár

Elkészítés

A sonkaszeleteket kissé megpirítjuk egy száraz serpenyőben. A sajtot 8 db, vastagabb szeletre vágjuk. A megmosott, kimagozott almát felszeleteljük.
A kenyérszeleteket megkenjük mustárral. A sonkát, az almát és a sajt felét 4 szeleten elrendezzük, majd befedjük a megmaradt kenyérszeletekkel.
Végül a szendvicsek tetejére rakjuk a megmaradt sajtszeleteket, és a forró grillsütőben addig sütjük, amíg a sajt megolvad.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Őszirózsák
  2016-10-06 23:03:35, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Emlékezzünk
  2016-10-06 22:35:06, csütörtök
 
  Mindenkiért egy-egy gyertya égjen



 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Október 6.
  2016-10-06 22:29:27, csütörtök
 
  Reményik Sándor: Október 6.

,,Lehullott a rezgő nyárfa..."
Nem.
Nem ezüstszínű most a levele.
Feketén hull a fákról a levél,
S a föld, amelyre hull,
Kemény, mint a koporsó fedele.
Hallottátok: így szól a rendelet:
Gyászolni ne merjen ma senki sem,
Senki ne merjen ülni ünnepet,
Mert a nép, melynek e nap ünnepe volt:
Csak volt...!
Halottnak -- hallgatás;
De a hamu alatt,
Valahol mélyen -- izzik a parázs!
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Világosnál
  2016-10-06 22:26:33, csütörtök
 
  Gyulai Pál - Világosnál


Világosnál, Világosnál
Huszárok könnyeznek,
Sirva sirnak veszedelmén
A magyar nemzetnek.
A sohajtás zajszelében
Hajlik meg a zászló,
Szegény gyalog gazdájára
Búsan nyerit a ló.
Csak egy régi, vén huszár űl
Mozdulatlan, némán,
Mély bánattal, mély sebekkel
Napsütötte arcán.
Csak egy régi, vén huszárnak
Zászlója lobog még,
Mintha várna csatajelre
És vért szomjuhoznék.
Hejh vén huszár, hejh vén huszár,
Szállj le, szállj le immár!


Nem rohamra harsog a kürt,
Nem a győzelem vár.
Tépd el, tépd el lobogódat,
Nincs már Magyarország!
Őseinknek szent sírhalmát
Kozákok tiporják.
Hall és lát és föltekint majd
Kétségbeesetten,
Mintha nézné, tudakozná
Van-e Isten mennyben?
Hall és lát és búsultában
Pisztolyát ragadja,
Mintha sors és világ ellen
Csatázni akarna.
"Magyar vagyok, rabbilincset
Nem visel magyar kéz,
Huszár vagyok, zászlajával
A huszár együtt vész.
Foszlányai ezt a sebet
Legjobban takarják...
Isten hozzád, édes hazám,
Szegény Magyarország!"

Dörren a cső, piros vér foly,
Meghajlik a zászló;
És haldokló gazdájára
Búsan nyerit a ló.
Honja sirján ott feküszik
Mozdulatlan, némán,
Mély bánattal, mély sebekkel
Kebelén és arcán.





Világosi fegyverletétel (Magyar festő, 19. század közepe)
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Október hatodikán
  2016-10-06 22:24:12, csütörtök
 
 
Ábrányi Emil - Október hatodikán


Amennyi könny van a szemekben,
Hulljon ki lassan, permetegben,
S elsírva mind, kezdd ujra még;
Siratni őket nincs elég!
Nő, könnyeid peregjenek,
Mint szerte hulló gyöngyszemek.
S te férfi-szív, zord mint a kő,
Olvadj, ne szégyeld! Könny, elő!
Légy forrás, szirtből szökkenő.
Hulljon ki mind, gyász árjakint,
Amennyi könny van a szemekben!
Ahány fohászt szűl ember ajka,
A legnemesbbet fölsohajtva,
Mit a tusázó szív terem,
Mikor szent búja végtelen...
Fohász, a mélyek mélyiből:
Értük szakadjon égre föl!
Istent, ha alszik, verje fel
A gyász s iszony regéivel!...
Vihar gyanánt zokogja el
E nap setét történetét
Ahány fohászt szűl ember ajka!
Ahány virágot kéz letéphet,
Még hervadatlant, ifjat, épet,
Díszitni a halált vele:
Jövel! tegyük kövükre le.
Mosolygó, szép menyasszony, add
Mirtusból font koszorudat.
Oltárra fűzött friss virág
Jer méltóbb helyre: fonjad át
Kilenc bitó talapzatát!
Itt haltak, itt! E helyre vidd
Ahány virágot kéz letéphet!
Amennyi villám van az égben,
Szülemlő rémes, vad sötétben,
Mikor a nemző fergeteg
A bősz felhőt csókolja meg
S nász-táncot jár a föld pora:
Sújtson le, mint nyíl zápora!
Ahány bakó, ahány cseléd
Az árulást szolgálja még:
Szakgassa, törje, zúzza szét!
Álljon e rút fajon boszút
Amennyi villám van az égben!
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Október 6.
  2016-10-06 22:23:27, csütörtök
 
  Faludy György - Október 6.
(részlet)


A vesztőhelyre sáros út vitt
és kikericsek kékjei.
Száz év, s meghaltam volna úgyis-
vígasztalódott Vécsey.
Lahner György sírt s a földre nézett,
Damjanich szekéren feküdt,
Leiningen felmentő honvédek
árnyát kereste mindenütt.
S a táj olyan volt, mint a fácán:
tarlók, fák vérző foltjai,
és ők, tarkán, libegve, hátán:
elhulló, bús-szép tollai.

Aradon így. A pesti téren
is ütötték a dobokat,
de ő; nem félt, csak arca széle
vetett rózsálló lobokat.
Mosolygott. Mi bánta, hogy vége?
Branyiszkónál nevét az égre
karcolta kardja, a híres.
Ez volt Dembinski hadsegéde,
Abancourt Károly ezredes.
S mi elfeledtük. A miniszter,
bár hívták, maradtak egyedül.
- Az Al-Dunán szólt mély a gázló
s vénember már nem menekül.
Leszek bitófán harci zászló,
ha sorsom ezt így rótta ki-
s habár magyar volt Csány László,
úgy halt meg, mint egy római.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 173 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 678
  • e Hét: 3483
  • e Hónap: 11749
  • e Év: 128402
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.