Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Őszi falevelek
  2016-10-08 20:11:07, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Színterápia
  2016-10-08 20:00:20, szombat
 
 



A színterápia elve azon a feltételezésen alapul, hogy minden szín egy adott hullámhosszon és energián rezeg. Ezek a rezgések átvihetők az emberi szervezetre, amely a test, a lélek és a szellem harmonizálásához vezet.

Jellemző tulajdonságok
A színterápia a fényspektrum hét színét összeköti bizonyos tulajdonságokkal. Aszerint, hogy milyen panaszok állnak fenn, a megfelelő gyógyító színeket alkalmazzák.

Vörös
Az életerő, az érvényesülési képesség színe. Serkentő hatása van, fokozza a szexuális energiát és a teljesítőképességet.

Narancs
Az öröm, a kreativitás, az önbizalom színe.

Sárga
A bölcsesség színe. Aktiválja az elmét, segít a fáradtságon és a borús hangulaton.

Zöld
A belső harmónia, a növekedés, az egészség színe. Elősegíti a pihenést és a lazítást, csökkenti a duzzanatokat a szövetekben.

Kék
A nyugalom, a béke, a hűség, a hit színe. Támogatja a relaxációt, segít szorongásos állapotoknál, alvászavaroknál és szívdobogásérzésnél.

Indigó (sötétkék)
A befelé fordulás színe. Nyugtató, hűsítő hatása van, segít görcsöknél, vérzéseknél és fájdalmaknál.

Ibolya
A jótékonyság, a bűnbánat, a megtisztulás színe. Előmozdítja az érzékenységet, segít a problémák tisztázásában, támogatja a koncentrációt.

Az egyiptomiak már 3000 évvel ezelőtt használták a színek pozitív hatásait. Színtemplomokat építettek hét teremmel, amelyeket különböző színűekre alakítottak. Ezekben a termekben a betegek a tüneteiknek megfelelően vehettek színfürdőt.

Kombinált terápia
A mai idők színterápiáját gyakran kombinálják más kezelésekkel, amelyek hasonló elveken alapulnak. Ide tartozik például a Bach-virágterápia vagy a hangterápia. Különböző lehetőségek léteznek, hogyan lehet a színeket alkalmazni. Ez legegyszerűbben egy színlámpával működik. A megfelelő aromaolaj és a háttérben szóló lágy zene erősíti a hatást. Hasonlóan működik a színbesugárzás, melynek során egy fényforrás alá kell feküdni. A színakupunktúrás kezelésen a terapeuta bizonyos akupunktúrás pontokat sugároz be. Ehhez speciális, ceruza alakú színlámpákat használnak, amelyek a klasszikus akupunktúrához hasonlóan az energiaáramlás zavarait szüntetik meg. A színterápia mindenki számára alkalmas, a kezeléseket részben saját magunk is elvégezhetjük.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A "D" vitaminhiány és megelőzése
  2016-10-08 09:41:45, szombat
 
  Éljünk egészségesebben - akadályozzuk meg a D-vitamin-hiányt!

A modern életstílusnak ára van: egyre többen szenvednek D-vitamin-hiányban és az abból eredő következményekben. Ehhez nemcsak a széles körben elterjedt csontritkulás tartozik, hanem jóval súlyosabb betegségek is, pl. a daganat. De hogyan akadályozhatjuk meg a D-vitamin-hiányt?

A prohormon nemcsak az erős csontokért fontos, hanem számos más folyamat miatt is a szervezetben. Tanulmányok például alátámasztják a vérnyomásra és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását. De nem csak ezekből az okokból kell elkerülni a D-vitamin-hiányt: újabb ismeretek szerint egy bizonyos deficit kedvez a daganat kialakulásának.

D-vitamin: definíció és képzés
A D-vitamin egy úgynevezett prohormon, egy hormon előzetes fokozata. Kalcidiolnak is nevezik, és fotokémiai reakciók révén képződik a bőrben jelen lévő koleszterolból.
A szervezet saját D-vitamin-termeléséhez a bőrben csupán a napfény UVB-sugárzására van szükség. Ez errefelé csak nyáron kerül elegendő mennyiségben a Földre.
Ősszel és télen az UVB-sugárzás túl gyenge a D-vitamin előállításához. Ezért nyáron megfelelő tartalékot kell képezni, mert a táplálékkal bevitt D-vitamin sem elegendő.

Éljünk egészségesebben - akadályozzuk meg a D-vitamin-hiányt!
A modern életstílusnak ára van: egyre többen szenvednek D-vitamin-hiányban és az abból eredő következményekben. Ehhez nemcsak a széles körben elterjedt csontritkulás tartozik, hanem jóval súlyosabb betegségek is, pl. a daganat. De hogyan akadályozhatjuk meg a D-vitamin-hiányt?

A prohormon nemcsak az erős csontokért fontos, hanem számos más folyamat miatt is a szervezetben. Tanulmányok például alátámasztják a vérnyomásra és az immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását. De nem csak ezekből az okokból kell elkerülni a D-vitamin-hiányt: újabb ismeretek szerint egy bizonyos deficit kedvez a daganat kialakulásának.

D-vitamin: definíció és képzés
A D-vitamin egy úgynevezett prohormon, egy hormon előzetes fokozata. Kalcidiolnak is nevezik, és fotokémiai reakciók révén képződik a bőrben jelen lévő koleszterolból.
A szervezet saját D-vitamin-termeléséhez a bőrben csupán a napfény UVB-sugárzására van szükség. Ez errefelé csak nyáron kerül elegendő mennyiségben a Földre.
Ősszel és télen az UVB-sugárzás túl gyenge a D-vitamin előállításához. Ezért nyáron megfelelő tartalékot kell képezni, mert a táplálékkal bevitt D-vitamin sem elegendő.


A D-vitamin feladata a szervezetben
A táplálékkal felvett vagy termelt D-vitamin a májban és a vesében kalcitriollá alakul. Ez a hormon szintén fontos szerepet játszik a kalcium-anyagcserében, így a csontépítésben is. Aki tehát el szeretné kerülni a csontritkulást, annak feltétlenül meg kell akadályoznia a D-vitamin-hiányt.
A D-vitamin ezen kívül az immunvédelem kialakításában és a sejtdifferenciálódásban is részt vesz. A D-vitamin-hiány tehát kedvezhet a cukorbetegségnek, a daganatnak és a magas vérnyomásnak, valamint egy gyenge immunrendszernek.

Hogyan akadályozhatjuk meg a D-vitamin-hiányt?
Ennek megelőzéséhez a nyári hónapokban legalább hetente 3-5 alkalommal napfürdőzzünk. Ehhez leginkább a déli órák alkalmasak, és bőrtípustól függően 10-30 perc ajánlatos.
Legalább az arc és a karok legyenek fedetlenek és napozókrémtől mentesek.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Aloe vera
  2016-10-08 09:37:04, szombat
 
 



Az Aloe vera egy sokoldalú gyógynövény, amely sivatagi területeken őshonos. Vastag, húsos leveleivel egy kissé a kaktuszokra emlékeztet, de az aloe egy liliomféle. Arab hazájában az Alo verát már több mint 6000 éve gyógynövényként ismerik, Közép-Európában kb. 1930 óta alkalmazzák gyógyászati célokra. Eleinte errefelé a legtöbb ember számára viszonylag ismeretlen volt ez a növény, csak az új évezred kezdetével terjedt el az alkalmazása, de mára az Aloe vera számos kozmetikumban, élelmiszerben és hétköznapi termékben is fellelhető. A levelekben található gélnek különféle gyógyhatásai vannak, elsősorban a bőrre használják.

A friss gél külsőleges alkalmazása:
A legfrissebb aloét akkor kapjuk, ha otthon ültetünk magunknak. Amint a levelek elég nagyra nőttek, levághatjuk őket, és a bennük lévő gélt felhasználhatjuk. A friss géllel - amely hidratáló összetevőket tartalmaz, nyugtató, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású is egyben - egyszerűen bekenhetjük az érintett bőrterületeket. Az Aloe vera gélt külsőleg többféleképpen felhasználhatjuk. Mivel a gél jól hűsít, elsősorban napégésnél és viszketésnél hat kellemesen. A viszketést csökkentő és sebgyógyító hatása miatt a zselét neurodermitisznél és más ekcémáknál is bevethetjük. Horzsolásoknál is enyhítő hatása lehet a gélnek, és javíthatja a sebgyógyulást. Az antibakteriális és sebgyógyító hatása az Aloe vera zseléjét jó akne elleni szerré teszi. Az égési sérüléseknél és napégésnél tapasztalt gyógyhatást orvosi tanulmányok is alátámasztják.

Az Aloe vera gél belsőleges alkalmazása:
A friss gélt egyszerűen megehetjük, de keverhetjük joghurtba, fogyaszthatjuk müzlivel vagy gyümölcsökkel gyümölcssaláta formájában. Mindenesetre ne főzzük meg, mert akkor megváltoznak az értékes hatóanyagok. A gél belsőleges alkalmazása elsősorban nyugtató hatású, így gyomorégésre és különböző gyomor-, bélpanaszokra alkalmas. Az Aloe vera gél rendszeres fogyasztásával erősíthető az immunrendszer és csökkenthető a vércukorszint, valamint a megemelkedett vérzsírértékek, mint a koleszterin- vagy a trigliceridszint.
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Gyömbér gyógyhatásairól
  2016-10-08 09:28:16, szombat
 
 



Ahogy sok más gyógynövényt, a gyömbért is legtöbben kizárólag fűszer formájában vagy élelmiszerek összetevőjeként ismerik. Intenzív íze miatt mindenesetre megoszlanak a vélemények. Sokan vannak, akik a gyömbért ki nem állhatják. Ők lemaradnak egy sor gyógyhatásról, amelyek a gyömbér fogyasztásához köthetők.

Hogy a gyömbér pontosan honnan származik, már nem követhető vissza. A növény már sok ezer év óta ismert a legkülönbözőbb kultúrákból, és mind a hagyományos kínai gyógyászatban, mind a nyugati orvostudományban szinte a kezdetektől fogva alkalmazzák. De mi teszi a gyömbért ilyen értékessé?

z orvosságként történő felhasználásban elsősorban a gyömbér gyökere érdekes. A növény kizárólag trópusi és szubtrópusi területeken nő, ma például Afrika nagy részein, Ázsiában és Közép-Amerikában termesztik. Magas illóolajtartalma miatt a gyömbérnek nagyon intenzív illata és erős íze van. Ezek az illóolajok azonban, amelyek közül a legmarkánsabb az úgynevezett gingerol, nemcsak a gyömbér illatáért és ízéért felelősek, hanem gyógyhatásai nagy részéért is.

A gyömbér csodaszernek számít az egész emberi gyomor-bél traktus számára. Bevétele segít például émelygésnél, hányásnál, gyomor- és bélgörcsöknél, felfúvódásoknál és e terület sok más panasza esetén. De nemcsak a gyomorban, hanem az egész emésztőrendszerben nagyon pozitív hatást fejt ki a gyömbér. Különösen azokon segíthet, akiknek egyáltalán nincs étvágyuk. Fokozza az étvágyat, és kiegyensúlyozott, jól működő emésztésről gondoskodik. Csípős összetevői a gyomrot az emésztőnedvek fokozott képzésére serkentik, sőt a gyömbér fogyasztásával több epe termelődik, ami ugyancsak hasznos az emésztés számára - különösen a zsírok hasznosításában.

Ezen kívül a gyömbér lázcsillapító hatású, enyhíti a fejfájást és mindenféle fertőző betegséget. Nálunk a gyömbér elsősorban tea formájában ismert, amelynek ízét bár nem mindenki szereti, de sokféle pozitív hatással bír az egész szervezetre.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
A béta-karotin hatása
  2016-10-08 09:19:53, szombat
 
 



A béta-karotin az egyik legcsodálatosabb anyag a karotinoidok közül, amely gondoskodik róla, hogy ételeink étvágygerjesztő vörös, sárga és narancs színekben pompázzanak. Ezek a természetes színezőanyagok, amelyek a paprikában, a sárgarépában, a sárgabarackban és más gyümölcsökben és zöldségekben fordulnak elő, a szervezetben A-vitaminná alakulnak át. Ebben a formában a béta-karotin csökkenti az oxidációs folyamatokat, szabályozza a sejtnövekedést, irányítja az immunrendszer reakcióit, és ezen felül még sok más fontos funkciót lát el a szervezetben.

A legjobb béta-karotin-források
A béta-karotin legjobb forrásainak számít az édesburgonya, a sütőtök, a cékla, a sárgarépa, a paradicsom, a paprika, a sárgabarack, a mangó, a papaya és a sárgadinnye. Aztán - még ha kevésbé is nyilvánvaló - a spenót, a zöld káposzta, a brokkoli és a vörös pálmaolaj is kitűnő lelőhelyei a béta-karotinnak.

A béta-karotin megelőzi a szívbetegségeket
Sok területen profitálhatunk a béta-karotin erős antioxidatív hatásából. Például a magas koleszterinszinttől éppúgy megvédhet, mint a szívbetegségektől, amelyeknek agyvérzés vagy szívinfarktus lehet a következménye. Ez az antioxidáns úgy győzi le a szabad gyököket, mint víz a tüzet. Megakadályozza az artériák szűkületét, ezáltal hatékonyan megelőzi az érelmeszesedést.

A béta-karotin véd a daganatos betegségektől
Azok a sejtek, amelyek elsőként profitálnak az A-vitaminból, az emésztőrendszerben találhatók, például a gyomorban. Az A-vitamin fontos a gyomornyálkahártya-képzéshez. A nyálkahártya védi a gyomorfalat a savas gyomornedvektől. Ezért nem véletlen, hogy az A-vitaminban, alfa- és béta-karotinban gazdag élelmiszerek rendszeres fogyasztása felére csökkenti a gyomordaganat rizikóját. Erős antioxidatív hatása miatt a béta-karotin más daganatos betegségektől is megvéd, például a nyelőcsődaganattól, a májráktól, a hasnyálmirigy-daganattól, a béldaganattól, a prosztatadaganattól, a petefészek-daganattól és a méhnyakráktól.

A béta-karotin hatása az agyra
Antioxidánsként a béta-karotin pozitívan hat az agyfunkcióra is, mivel javítja az agysejtek közötti kommunikációt. Az agysejtek élettartamát is képes megnövelni. A-vitamin formájában a béta-karotin befolyással van a béta-amiloid fehérje feldolgozási folyamatára is. Ez azért különösen fontos, mert ha ez a folyamat elakad, Alzheimer-kór lehet a következmény.

A karotinoidoknak zsírra van szükségük
Mivel mind az A-vitamin, mind a béta-karotin zsírban oldódó vitamin, a béta-karotin-tartalmú élelmiszerek elkészítésekor mindig hozzá kell adnunk némi zsiradékot. Erre különösen alkalmasak a jó minőségű zsírok (vörös pálmaolaj, kókuszolaj vagy avokádó), valamint a hidegen sajtolt olajok.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Sütőtök
  2016-10-08 08:51:30, szombat
 
 



Az antioxidánsokkal teli sütőtök:
A sütőtök vitaminok és ásványi anyagok tárháza, hiszen van benne A-, B1-, B2-, B6-, C-, E- és K-vitamin, illetve kálium, kalcium, nátrium, magnézium, foszfor, vas, cink, réz, mangán, szelén, niacin, pantoténsav, béta-karotin, lutein és fitoszterinek. A sütőtök színe minél mélyebb narancssárga, annál több A-vitamint tartalmaz. Ez a sejtek növekedését és egészségét biztosítja, illetve a szemnek is nagyon jót tesz, hiszen hiányában úgynevezett éjszakai vakság alakulhat ki. A B1-vitaminnak az idegsejtek megfelelő működésében van kitüntetett szerepe, míg a B3-vitaminnak a koleszterin szabályozását kell ellátnia. Az E-vitamin egy kitűnő antioxidáns, amely többek között a szervezetben zajló öregedési folyamatokat képes lelassítani. A C-vitamin is egy fontos antioxidáns, amely nem csupán az immunrendszer megerősödésében vesz részt, de például a sebek is gyorsabban gyógyulnak, ha elegendő van ebből a vitaminból a szervezetünkben. A káliumnak vízhajtó és vérnyomáscsökkentő hatása van, a kalcium az egészséges csontozatot és fogazatot képes biztosítani, a vas pedig a vörösvérsejtek egyik fontos összetevője. A zöldségben található béta-karotin jó hatással van a vérkeringésre, de gyulladást is csökkent és daganatmegelőző hatása is van.

Régebben a falvakban élők a kukoricásban sok tököt vetettek, amit aztán télen a jószágoknak is felkínáltak, de a parasztemberek is sokat fogyasztottak belőle. Talán ez is lehetett az oka, hogy a gyulladásos megbetegedések és szembetegségek jobban elkerülték a falu lakóit. De nemcsak magát a tököt, hanem magját is előszeretettel fogyasztották, amelyet fogyasztás előtt megpirítottak. A férfiak között is ritka volt, aki prosztatagyulladásban vagy prosztatamegnagyobbodásban szenvedett, ami manapság igen sok férfit érint.

A sütőtök hatékonyan gyógyítja a gyulladásos megbetegedéseket, főleg a nyálkahártya-gyulladásokkal képes eredményesen felvenni a harcot. A téli, őszi meghűléses betegségeknél szinte kötelező lenne fogyasztani. Enyhíti a megfázás kellemetlen tüneteit, csillapítja a köhögést, de még tüdőgyulladás esetén is be lehet vetni. Ezeknél a betegségeknél célszerű a sütőtök levét rendszeresen fogyasztani.

A sütőtök az emésztési gondokat is orvosolni tudja, hiszen rosttartalmánál fogva tisztítja a beleket és a székrekedés ellen is nagyon hatásos, sőt még féregűzőként is gyakran használták régebben. A sütőtök nem csupán az emésztést képes serkenteni, hanem az étvágyat is csillapítani tudja.

Ez a zöldség még a bőrünket is széppé varázsolja, köszönhető ez a benne található E-vitaminnak, amely egy erős antioxidáns révén késleltetni tudja a bőr öregedési folyamatait. Az A-vitamin pedig a pattanások nagy ellensége.

A tökmagban található triptofán nevű vegyület elősegít a szervezetben a szerotonintermelést, amely nyugtatólag hat az idegrendszerre.

A sütőtök csökkenti képes a csontritkulás kialakulásának esélyét és még a koleszterinszintet is csökkenteni tudja. A sütőtök magja meglehetősen gazdag esszenciális zsírsavakban. Tisztítja a vért is, éppen ezért képes a köszvény okozta kellemetlen tüneteket enyhíteni és megszüntetni. Rendszeres fogyasztásával megelőzhetjük az érelmeszesedést, illetve a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát csökkenthetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Izsóp
  2016-10-08 08:47:05, szombat
 
 



Az izsóp nemcsak gyönyörű és üde színfoltja lehet kiskertünknek, hanem számtalan betegséget orvosolhatunk a segítségével. Az izsóp hatékonyan csillapítja a köhögést, illetve a hurutos megbetegedéseket is orvosolja, emellett kiváló szélhajtó és még az étvágyat is javítja. A gyógynövény csökkenti a gyulladást, azonban a vérnyomásproblémákkal küzdők csak óvatosan bánjanak vele, mivel emeli a vérnyomást. A gyógynövényből készíthetünk lábfürdőt, amely az izzadást képes lecsökkenteni, a főzetéből készült borogatás pedig a herpesz kellemetlen tüneteit csökkenti le, illetve ennek hatására hamarabb is megszabadulhatunk tőle.

Az izsópot a konyhában is hasznosíthatjuk. Fűszerezhetünk vele leveseket, mártásokat, sülteket, túróval és zöldségekkel készült ételeket. Mivel segíti az emésztést, ezért érdemes a zsírosabb húsételek készítésénél kihasználni az előnyös tulajdonságait. A gyógynövény virága is ehető, ezért bátran ízesíthetünk vele salátákat, süteményeket és desszerteket is. Készíthetünk belőle likőröket és borokat.

Télen is szüksége van a szervezetünknek zöldségekre és gyümölcsökre. Izsóp felhasználásával egy kitűnő salátát készíthetünk, amelyet sültek vagy akár párolt húsok mellé fogyaszthatunk.

Zöldségsaláta izsóppal:

Hozzávalók:
1 nagyobb karalábé
1 nagyobb zeller
2 sárgarépa
egy-két maréknyi zöldbab
3 főtt tojás
vaj

bors
2 dl natúr joghurt
izsóp
Elkészítése:

Hámozza és mossa meg a zöldségeket, majd kockázza fel azokat. Kivéve persze a zöldbabot. Egy edénybe tegyen egy kevés vajat, majd párolja meg a zöldségeket. Egy kevés vizet is tehet a zöldségek alá. A zöldségek maradjanak roppanósak, mert csak így őrzik meg vitamin- és ásványianyag-tartalmuk egy részét. Míg a zöldségek párolódnak, főzze meg a tojásokat. Miután a zöldségek megpuhultak, tegye azokat egy üvegtálba. Egy kis tálkában keverje el a joghurtot a sóval, a borssal és a felaprított izsóppal, majd keverje azt el a zöldségekkel. Végül adja hozzá az apróra felvágott megfőtt tojásokat. A saláta fogyasztása előtt tegye azt néhány órára a hűtőbe.

Az izsópból készíthetünk szirupot, amely szintén nagyon jót tesz az emésztésnek, használhatjuk köhögés és gyulladásos megbetegedések esetén is. Forrázzon le két csokor alaposan megmosott izsópot 3-4 dl forrásban lévő vízzel, majd hagyja állni fél órán keresztül. Ezután szűrje le, majd tegye a fűszer- és gyógynövényt egy befőttesüvegbe. Öntse le annyi mézzel, amennyi ellepi. Panasz esetén naponta 2-3 teáskanálnyit is elfogyaszthat belőle. Tárolja hűtőszekrényben!
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Fejfájástípusok:klaszter, tenziós, tüneti fejfájás és migrén
  2016-10-08 08:33:48, szombat
 
  Ma Magyarországon sokan szenvednek fejfájástól. A fiatalok ugyanolyan érintettek lehetnek a problémában, mint az idősebb korosztály. Vannak olyanok, akik komolyan veszik ezt a problémát, valaki pedig csak legyint, ha a téma szóba kerül. Vannak olyanok, akik az első tünetek megjelenésekor azonnal valamilyen pirulát vesznek be, hogy a tünetek enyhüljenek vagy megszűnjenek, mások a csodában bíznak, és nem orvosolják semmivel sem a problémájukat, megint mások a gyógynövényekhez fordulnak, hogy enyhülésre leljenek. A természet kincseihez akkor érdemes fordulni, ha semmilyen szervi oka nincs a fő fájdalmának, ami több ok miatt is lüktethet, hiszen a fejfájásnak több típusa is létezik.

Az elsődleges fejfájás csoportjába tartozik a klaszter fejfájás, a tenziós fejfájás és a migrén. A klaszter (vagy cluster) fejfájás leginkább a férfiakat érinti, legfőképpen a 20 és 50 közötti korosztályt. Ez a fejfájástípus általában évszakváltáskor következik be, de egy-egy periódus hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat. A fájdalom csak a fej bizonyos részeire terjed ki, de más kellemetlen tünetekkel is számolni kell. Ezek a következők: hányinger, könnyezés és orrfolyás.

A tenziós fejfájás férfiak és nők körében is előfordul, és bármely korosztály szenvedhet tőle, hiszen általában korunk nagy problémái, a mozgásszegény életmód és a feszültséggel teli élet váltja ki. Ez a típusú fejfájás nem a fej egy-egy pontjára korlátozódik, hanem a fej egész területére kiterjed. A lüktető fájdalom sok esetben az elviselhetetlenségig fokozódik, de emellett még hányinger és könnyezés is megjelenhet.

A migrén leginkább a női nem keresztje, ezen belül is elsősorban a fiatalabb korosztály életét keseríti meg. A migrén rohamszerűen jelentkezik, általában két-három havonta szenvednek tőle az emberek. Egy-egy migrénes időszak akár három napon keresztül is eltarthat, ami nagyon megnehezíti a migréntől szenvedő egyén életét és mindennapjait. Ugyanis a féloldalt jelentkező görcsös és lüktető fájdalom hányingerrel, hányással, szédüléssel, beszéd- és látászavarral és végtagzsibbadással is párosulhat.

A fejfájástípusok között meg kell említeni a tüneti fejfájást is, amelyet vagy valamilyen betegség vagy egyes ételek váltanak ki, de egyes gyógyszerek is indukálhatnak tüneti fejfájást. Milyen betegségek állhatnak a háttérben azoknál, akik tüneti fejfájásban szenvednek? Egyes személyeknél agydaganat, belgyógyászati vagy szemészeti problémák válthatják ki a fejfájásnak ezt a típusát, de a pszichés megbetegedések is felelőssé tehetők a tüneti fejfájás időszakos felbukkanásáért.
Mindenképpen érdemes tehát alaposan kivizsgáltatnunk magunkat, ha hosszabb ideje fejfájástól szenvedünk, mert súlyosabb betegség is állhat a háttérben. Márpedig az idejében felfedezett betegség gyógyítható, kezelhető és akár még életet is menthet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Gyömbér - gyömbérszörp
  2016-10-08 08:29:53, szombat
 
 



A gyömbért egyre többen ismerik és használják az utóbbi időben. Talán nem véletlenül, hiszen nemcsak a konyhában vehetjük nagy hasznát sütés és főzés során, hanem önmagunk gyógyítására is használhatjuk. A gyömbér tele van értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Megtalálható benne az A-, B-, C- és E-vitaminok mellett a kalcium, a kálium, a foszfor, a magnézium, a cink, a vas, de tartalmaz még szilíciumot és béta-karotint is. A gyömbér görcsoldó, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik, de a köhögést és a hányingert is csillapítja.

A gyömbért talán sokan csak úgy ismerik, mint egy emésztést segítő szert. Valóban segít megnyugtatni a gyomrot, de bevethetjük haspuffadás vagy bélgörcsök esetén is. A gyömbér mindezek mellett enyhíti a hasmenés kellemetlen tüneteit és csökkenti a teltségérzetet is. Ha étkezés után úgy érzi, hogy kicsit többet evett a kelleténél, akkor rágcsáljon el egy kis gyömbérdarabot, de a gyömbértea is jó választás lehet.

A gyömbérnek télen, a megfázásos időszakban is hasznát vehetjük, hiszen erősíti az immunrendszert, méregtelenít és segít megszabadulni szervezetünknek a kórokozóktól. Megfázás esetén nemcsak teaként fogyaszthatjuk, hanem inhalálhatunk is a belőle készült főzettel.

A gyömbér a nőknek is segítséget jelentet, hiszen jelentősen képes lecsökkenti a menstruáció során jelentkező kellemetlen tüneteket, amely fájdalomcsillapító hatásának köszönhető. A gyömbér jól jöhet, ha fejfájás gyötör bennünket, de az ízületi fájdalmakat is csillapítani képes. A gyömbér egyes ásványi anyagai - kálium, mangán - védelmet nyújthatnak a szív- és érrendszeri problémák ellen, és a magas koleszterinszint csökkentésében is segítséget adhat. Mindemellett a gyömbér a vércukorszintet is csökkenteni képes.

Gyömbérszörp
A gyömbérből készülhet szörp. Azonban mivel tartósítószert nem tartalmaz, így csak hűtőben tárolható. Igaz, annyira finom, hogy nem is igen kell aggodalmaskodni, hogy megromlik, mivel valóban nagyon gyorsan elfogy. Hogyan készítsük? Hámozzon meg és szeleteljen fel két nagyobb gyömbért, majd tegye azt egy edénybe. Szeleteljen fel négy nagyobb biocitromot, majd ezt is tegye az edénybe. Öntsön a gyömbérekre és citromkarikákra annyi vizet, amennyi ellepi, fedje le, majd hagyja állni legalább 24 órán keresztül. Másnap tegye fel főni, de adjon még hozzá egy liter vizet és egy kilogramm nyírfacukrot. Főzze addig, míg a gyömbértől és a citromtól besűrűsödik az ízletes itóka. Amikor elkészült a szörp, töltse alaposan kimosott és megszárított üvegekbe, majd állítsa azokat legalább 5 perce fejtetőre. Tárolja az elkészült szörpöt hűtőszekrényben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.09 2016. Október 2016.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 110 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1027
  • e Hét: 5872
  • e Hónap: 37358
  • e Év: 242059
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.