Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Így lesz tökéletes a Márton-napi libalakoma!
  2016-11-10 23:37:41, csütörtök
 
  Így lesz tökéletes a Márton-napi libalakoma!

Itt a Márton-nap, így ilyenkor még az is libasültre vágyik, aki egyébként nem rajong ezért a szárnyasért. Nem véletlen, hogy a novemberi időszakban jut eszünkbe libát enni. Egyrészt a libahús és az azt körülölelő háj nem egy könnyed nyári fogás alapja, másrészt sok évszázados hagyománya van az őszutón történő libafogyasztásnak.

Rengeteg legenda kering arról, hogy miként és hogyan lettek a Márton-nap főszereplői a libák, de bármelyik história is legyen az igazi, annyi biztos, hogy az egész nyári, földeken való munka után, a mezőgazdaságban dolgozók - sok esetben - egy vágósúlyban lévő libát is kaptak a bérük mellé. Ez a liba aztán hamar a tányéron végezte.

Ma már szerencsére nem szükséges sem a földeken kapálni, sem egy egész libát feldolgozni ahhoz, hogy Márton-nap környékén áldozzunk a hagyományoknak.






A libasütés titka

A liba húsa rendkívül ízletes, ebből adódóan a fűszerezése is igen egyszerű: néhány jól eltalált zöld fűszer, egy kevés só és már mehet is a sütőbe a hús. A libát általában sütjük. Ha valóban jót szeretnénk enni, akkor érdemes konfitálni is a húst, ami messze nem olyan bonyolult művelet, mint ahogy hangzik. A dédanyáink által is sűrűn alkalmazott eljárás során a zsírba fektetett húst alacsony hőfokon, hosszan készítjük. Az eredmény szaftos, omlós hús, amelyet a konfitálás végén célszerű lesütni, körbe pirítani.

A libából a leggyakrabban a combját és a melle húsát fogyasztjuk. Na, meg a máját, a háját, azaz a töpörtyűjét és a zsírját. A hízott libamáj és a töpörtyű is nagyon finom, a Márton-nap mégis inkább a liba húsáról szól.






Mi legyen a libalakoma?

A libából készíthetünk levest. A klasszikus húsleves is nagyon kellemes, ha egy-két libanyakkal gazdagítjuk, de kifejezetten libahúsból is főhet a levesünk, vagy a már elkészült húslevest gazdagíthatjuk libahússal, esetleg pecsenye libamájból és libahúsból készített gombóccal.

A lesütött libamell mellé kínálhatunk lila káposztát, adhatunk tört krumplit vagy egy krémes krumplipürét, de a melle húsa ideális alapanyaga a lazább salátáknak is. A libához jól passzolnak az édeskés ízek, célszerű kipróbálni az aszalványokban gazdag salátalapokat, s a hús mellé nyugodtan kínálhatunk egy kevés balzsamecetet is.

A libahúst füstölve is érdemes beszerezni, vagy adott esetben otthon füstölni. A füstölt libaalkatrészekkel készíthető a legjobb sólet és ricset, amelyet ez a hús tesz valóban teljessé. Ha mást nem, egy darabka füstölt libamellet feltétlen szerezzünk be a sólet készítéséhez.






A libát egyben is lesüthetjük. Az ízletes hús tovább ízesíthetjük a bőr alá juttatott fűszerekkel, illetve a libába tömködött különféle töltelékekkel. A töltelék tulajdonképp bármi lehet, narancs, alma, gesztenye, egy-két ág rozmaring, vagy akár zsemlében, májban gazdag klasszikus töltelékmassza is. Arra ügyeljünk, hogy ne tömjük túl a madarat, mert akkor sokkal nehezebben sül át.

A modern Márton-nap követelményeinek pedig teljességgel megfelel a libaburger, amelynek húspogácsájához 70-80 százalékban darált libamellet, s a maradékban darált libahájat kell adni. A rostlapon vagy serpenyőben lesütött pogácsa mellé mehet a szokásos körítés, bár javasolt kipróbálni a cheddar sajttal és édes hagymalekvárral készített libaburgert is.

Wessely Márta Alapételek

Forrás: Mindmegette.hu

 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
5 tipp, hogy igazán jó legyen a Márton-napi ludaskása
  2016-11-10 23:32:53, csütörtök
 
  5 tipp, hogy igazán jó legyen a Márton-napi ludaskása

A novemberi időszak a libáról szól. Márton nap előtt, alatt és után szívesen fogyasztunk libás ételeket. A ludaskása rendkívül jó választás, hiszen könnyen elkészíthető, alapanyagköltsége sem túl vészes és igen kiadós fogás.






1. Használj aprólékot, belsőséget, ne csak színhúst!

Bár egyre kevesebb belsőséget és aprólékot használunk, a ludaskása tipikusan az az étel, amibe ezeket érdemes beletenni. A szárnytő, nyak, szív, zúza, láb tökéletes helyen van a kásánkban. Ha nem szereti a család a belsőséget, akkor csak szárnytőből vagy mellből is készülhet a kása. A madarakat keverhetjük is, nem feltétlen kell csak libából készíteni a kását, kerülhet bele pulyka- vagy épp kacsaaprólék is.

2. Fűszerezz!

A ludaskása nem igényel extra fűszereket, de azért fűszerezés híján sem maradhat. A kásába kerülhet babérlevél, lestyán, csombor, azaz borsikafű, majoránna, szerecsendió, friss petrezselyemzöld, fokhagyma, fekete szemes bors, s a színe végett egy kevés sáfrány vagy sáfrányos szeklice is mehet bele a főzés vége felé.

3. Adj hozzá zöldségeket!

A kását érdemes többféle zöldséggel gazdagítani, lazítani. Egyrészt könnyebb lesz a végeredmény, másrészt a zöldségek íze is átjárja a kását. A ludaskásába nyugodtan kerülhet sárgarépa, fehérrépa, pasztinák, gomba, zöldborsó, vagy - ahogy Zilahy Ágnesnél áll - egy kis zeller is főhet benne.






4. Nem csak rizs kerülhet a kásába!

A kását készíthetjük rizsből, de hajdinából, kölesből, burizsből is kitűnő. Az sem gond, ha ezeket ötvözzük, csak arra kell nagyon odafigyelni, hogy a rizs, árpagyöngy vagy épp a hajdina főzési ideje eltér egymástól. A most divatos álgabonákat is belekomponálhatjuk a fogásunkba, itt is arra ügyeljünk, hogy a quinoa vagy épp a chia főzési ideje eltérhet a többi alapanyagétól.
5. Tedd teljessé az élményt!

Ha tálaláskor szép szeletnyi libával szeretnénk megkoronázni az ételünket, akkor érdemes egy libamellet külön lesütni, s ezt felszelve kínálni a kása mellé. Ha Zilahy Ágnesnek, a Valódi magyar szakácskönyv szerzőjének tanácsát követjük, akkor lesütött libamájjal tesszük teljessé a ludaskása élményét, míg Magyar Elek, az Ínyesmester szakácskönyvének szerzője szerint a tálalt kását egy kanálnyi meleg libazsírral kell finoman meglocsolni, s a tetejét meghinteni friss libatöpörtyűvel.






Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek, írások - vegyes  
Ludaskása
  2016-11-10 23:22:31, csütörtök
 
  Ludaskása

Hozzávalók

Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg árpagyöngy
1 libaaprólék
1 sárgarépa
1 petrezselyemgyökér
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
1 babérlevél
1 kávéskanál majoránna
2 evőkanál ételízesítő
bő olaj a hagyma sütéséhez
2 evőkanál liszt


Elkészítés

Előkészítés: Az árpagyöngyöt a főzés előtt kb. 1 órával hideg vízbe beáztatjuk. A libaaprólékot gondosan megtisztítjuk, megmossuk, és feldaraboljuk. A sárgarépát, a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, megmossuk, és karikára vágjuk. A hagymát meghámozzuk, egyiket apróra vágjuk, a másikat felkarikázzuk.

Elkészítés: A 2 evőkanál olajat lábasba öntjük, felforrósítjuk, beletesszük az apróra vágott hagymát, és üvegesre pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával. Beletesszük a libaaprólékot, a zöldségeket, megsózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a fűszereket és a Delikát ételízesítőt. Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, és lefedve lassú tűzön kb. 40 percig pároljuk. Leszűrjük a beáztatott árpagyöngyöt, hozzáadjuk a zöldséges húshoz, és lefedve kb. 45 percig lassú tűzön készre főzzük. Serpenyőben bő olajat forrósítunk. A hagymakarikákat megforgatjuk a lisztben, majd a forró olajban hirtelen ropogós pirosra sütjük. A ludaskását egy nagy előmelegített tálra szedjük, a ropogós hagymakarikákkal befedve tálaljuk.

Árpagyöngy helyet készíthető rizzsel is, csak akkor a húst és zöldséget kb. 1 óra hosszat főzzük, majd utána tesszük hozzá a rizst, amivel még kb. 25 percig pároljuk.





Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 480 kcal

Megjegyzés

Fotó: Kerekes

Ez a recept a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Sárgarépa-rizottó
  2016-11-10 23:19:38, csütörtök
 
  Sárgarépa-rizottó

Hozzávalók

9,5 dl csirkehúsleves alaplé (lehetőleg házi)
4,5 dl friss sárgarépalé
2 ek extra szűz olívaolaj
1 nagy fej mogyoróhagyma (salotta hagyma), apróra vágva
3,5 dl Arborio rizs (4,25 dkg)
1 dl száraz fehérbor
2,5 ek fehérborecet
10 dkg frissen reszelt Parmigiano Reggiano parmezán sajt
2 ek sótlan vaj

frissen őrölt bors

Elkészítés

Egy közepes méretű lábasban lassú tűzön főzni kezdjük az húslevest és a répalevet. Amikor forrni kezdene, lejjebb vesszük a lángot, félrehúzzuk, és melegen tartjuk.
Egy nagyobb lábasban megmelegítjük az olívaolajat. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és közepes lángon kb. 4 perc alatt üvegesre pároljuk. Ezután hozzáadjuk a rizst, 1 perc alatt megfuttatjuk a hagymás olajon, majd meglocsoljuk a borral és a fehérborecettel. Addig főzzük, amíg a rizs beszívja a levet, majd apránként, lassan adagolva pótoljuk az elpárolgó folyadékot a meleg levessel (egyszerre mindig csak 2 dl-t adunk hozzá). Kb. 20 percig főzzük így.
Amikor a rizs al dentére főtt, és sűrű, krémes szószt kaptunk körülötte, hozzáadjuk a parmezán sajtot és a vajat. Megsózzuk, megborsozzuk, és addig keverjük, amíg a sajt és a vaj is krémesen összeolvad. Rögtön tálaljuk.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Gesztenyekrémes minitorta meggylekvárral
  2016-11-10 23:16:52, csütörtök
 
  Gesztenyekrémes minitorta meggylekvárral

Hozzávalók

1 csomag mézes lap
13 ek meggylekvár + a tálaláshoz
A gesztenyekrémhez:
3 db tojásfehérje
12,5 dkg cukor
4 db zselatinlap
0,6 dl meggylé
22,5 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
25 dkg mascarpone
2 ek rum
1 tk vaníliaaroma

2,4 dl tejszín
1 ek méz
1,5 dl diólikőr
2 ek kakaópor + a szóráshoz

Elkészítés

15 dkg mézes lapot megőrölünk és félretesszük. A többiből kiszaggatunk 12 db korongot. Gyűrűt szorítunk köréjük, és vastagon megkenjük meggylekvárral.
A tojásfehérjét a cukorral vízgőz fölött 4 percig melegítjük. Kihűtjük, és közben robotgéppel verjük. A zselatint a hideg meggylébe áztatjuk, ha megpuhult, felmelegítjük, de nem forraljuk!
Kikeverjük a gesztenyét 17 dkg mascarponéval, a rummal, a vaníliával és 1 csipet sóval, majd hozzácsorgatjuk a zselatint. Beleforgatjuk a tojáshabot, valamint a habbá vert tejszínt. Kihűtjük, majd a negyed részét eloszlatjuk a formák alján.
Összegyúrjuk az őrölt mézes lapot a megmaradt mascarponéval, meggylekvárral és a mézzel. Golyókat formálunk belőle, megmártjuk a diólikőrben, majd meghempergetjük kakaóporban. A formába ültetjük őket, és befedjük a megmaradt gesztenyekrémmel. A hűtőbe tesszük legalább 2 órára. Meghintjük a kakaóporral, és meggylekvárral kínáljuk.





DUSHA CSENGE

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött libacomb szilvás vörös káposztával és újhagymás...
  2016-11-10 23:14:01, csütörtök
 
  Töltött libacomb szilvás vörös káposztával és újhagymás burgonyával

Hozzávalók

A libacombhoz:
25 dkg libamáj
1 db tojás

bors
15 dkg libahús (darált)
1 ág rozmaring
1 fej vöröshagyma
4 db libacomb (egész)
2 evőkanál olaj
A káposztához:
3 evőkanál barna cukor
2 evőkanál olaj
1 fej vörös káposzta
3 gerezd fokhagyma

1/2 teáskanál római kömény
100 ml száraz vörösbor
50 ml balzsamecet
25 dkg szilvabefőtt
A burgonyához:
1 kg burgonya

2 evőkanál olaj
2 db újhagyma

Elkészítés

1. Keverjük össze a megtisztított, felcsíkozott libamájat, a tojást, egy kevés sót és borsot, majd dolgozzuk össze a darált hússal, a felaprított rozmaringgal és a meghámozott, finomra vágott vöröshagymával.

2. A megmosott libacombokon óvatosan lazítsuk fel a bőrt, töltsük alá a darált húsos keveréket, majd a sózzuk és borsozzuk meg. Tegyük mindet tepsibe, öntsünk alájuk 100 ml vizet és az olajat. Fedjük le alufóliával, és süssük 160 fokon 2,5-3 órán keresztül.

3. A káposztához olvasszuk meg a barna cukrot a felforrósított olajon. Adjuk hozzá a megtisztított, lereszelt vörös káposztát és a felszeletelt fokhagymát. Ízesítsük egy kevés sóval, valamint a római köménnyel. Öntsük fel a vörösborral, továbbá a balzsamecettel, és kis lángon, állandó kevergetés mellett pároljuk 60 percig.

4. A lecsepegtetett szilvákat vágjuk négyfelé, távolítsuk el a magjukat, és a gyümölcshúst adjuk a káposztához. Főzzük tovább addig, amíg a káposzta teljesen megpuhul. Ha szükséges, akkor az elpárolgott folyadékot pótoljuk vízzel.

5. A megtisztított, felkarikázott burgonyát sós vízben főzzük puhára, majd szűrjük le. A felforrósított olajon pirítsuk meg a megtisztított, felaprított újhagymát. Adjuk hozzá a burgonyát, és kevergetve pirítsuk aranyszínűre.

6. Rendezzük tányérokra a félbevágott libacombokat, és halmozzuk melléjük a káposztát, továbbá a burgonyát. A pecsenyelével meglocsolva tálaljuk.





Fotó és styling: Csigó Zita
Receptek, food styling: Kocsis Bálint

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Liba-húsleves
  2016-11-10 23:10:21, csütörtök
 
  Liba-húsleves

Hozzávalók

Hozzávalók:
2 kg libaaprólék (ez esetben: 4 szárnytő, 4 nyaka)
70 dkg vegyes leveszöldség (kb. 30 dkg sárgarépa, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg zeller és 10 dkg karalábé)
8-10 dkg kelkáposztaszelet
1 óriás vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 chilipaprika vagy hegyes zöldpaprika - csípős
1 evőkanál egész bors + 1 teáskanál majoránna - teatojásba zárva
őrölt bors
kb. 1/2-1 teáskanál őrölt szerecsendió
kb. 2 teáskanál ételízesítő

csipet cukor
Levesbetétnek:
lúdgége, csiga vagy eperlevél tészta


Elkészítés

Elkészítés: A nyakakat darabolom, a szárnytöveket megtisztítom, megmosom, egy nagy fazékba teszem. Felengedem kb. 3 liter vízzel, lassan felforralom, lehabozom. Sózom, belelógatom a teatojást, a zellerrel és karalábéval, vöröshagymával (belső héját rajtahagyva, csak behasítva), a fokhagymával főzöm lassan kb. 1 órát.

Közben a leveszöldségeket megtisztítom, darabolom, a leveshez adom. Fűszerezem, és nagyon lassan - éppen csak mozogjon a leves teteje - főzöm kb. még 2 órát, ha szükséges, a fűszereket közben is pótolom, a végén csipet cukorral lágyítom az ízeket.

A levest pihentetem, közben a nagyja zsiradékot evőkanállal leszedem, a levét másik fazékba átszűröm. A visszamaradt szárnytöveket kicsontozom, a húst a nyakkal, a sárga- és fehérrépával az átszűrt levesbe teszem.

A tésztát sós, ételízesítős vízben megfőzöm, kb. 1 evőkanál libazsírt is teszek a főzővízbe, majd leszűröm.

Tálalásnál a tányérokba levestésztát teszek, a levest a hússal és a zöldségekkel együtt a tésztára merem. További sót, borsot, erős paprikát kínálok hozzá.





Rozsnyai Gabriella

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony...
  2016-11-10 22:58:17, csütörtök
 
  A töltött káposzta 3 alapvető titka, amit sok háziasszony nem ismer!

Egy jó töltött káposzta minden magyar ember álma, nincs az az alkalom, amikor ne ennénk meg szívesen legalább egyet belőle. És valljuk be, talán minden háziasszony álma még az, hogy ő tudja készíteni a legjobb töltött káposztát. Ami után minden vendége, minden családtagja megnyalja mind a tíz ujját!

De hogyan készül a tökéletes töltött káposzta? Melyik a legjobb töltött káposzta recept - amikor annyi van belőle, ahány háztartás?

Ebben segítek most neked. Megmutatom neked, hogy mi az igazán jó töltött káposzta 3 titka. Ígérem, hogy ha elkészíted a töltött káposztát úgy, ahogy én ebben a receptben mutatom, akkor sikert fogsz a család és a barátok körében is!
Töltött káposzta recept

Ez a recept 8 db nagyméretű töltött káposztához elegendő.

A tööltött káposzta hozzávalói

Az igazán jó töltött káposzta első titka a hozzávalókban rejlik.

Ez egy ünnepi étel, aminek meg kell adni a módját. Még ha nem ünnepre készíted is, ne felejtsd el, hogy a töltött káposzta hagyományos karácsonyi, lakodalmas, disznótoros étel. Ezért ha tökéletes töltött káposztát szeretnél, akkor jó minőségű füstölt húst, szalonnát és kolbászt használj hozzá - hidd el, az eredmény megéri!

Én a hagyományos, füstölt hússal és savanyított káposztából főzött változatot készítem. De a töltött káposztának egészen más változatai is ismertek, a szabolcsi töltött káposzta pl. paradicsommal, édes káposztából készül. Amúgy ahány háztartás, annyi szokás. Én magam sem készítem mindig egyformán. Most azt a receptet írom le neked, amelyiket a vendégeim a legjobbnak szeretik, és ha valamilyen ünnepélyes alkalomra főzöm, semmit sem hagyok ki belőle.

1 kg savanyú káposzta
8 db savanyított vagy édes káposzta levél (a külső nagy levelek)
80 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
1 dl rizs (ha nincs mérőpoharad: kb. 1/3 bögre)
20 dkg nyers füstölt hús (lehet pl. tarja)
10 dkg füstölt szalonna
10 dkg füstölt paprikás kolbász
1 db tojás
1 fej hagyma
1-2 gerezd fokhagyma
1 db babérlevél
1 db csípős pirospaprika
2 tk. pirospaprika
2 dl tejföl
Fűszerek: só, bors, petrezselyem vagy kapor

Töltött káposzta elkészítése

A tökéletes töltött káposzta készítésének második titka az előkészítésben rejlik. Egy kis időt kell csak rászánni előző nap, és nem fogod megbánni!

Előző este beáztatod a füstölt húst. Másnap félig megfőzöd, és hagyod a levében kihűlni.
Ha édes káposzta levelekkel készíted, leforrázod őket, hogy a levél megpuhuljon és lehessen bele csomagolni (egyszerűbb, ha savanyított leveleket veszel, de valamivel drágább). Ha nagyon savanyú a káposzta, kicsit kimosod.
A rizst megpárolod - kétszer annyi víz kell hozzá.
A szalonna felét felszeleteled vékony szeletekre, a kolbászt és a füstölt húst is felvagdalod nagyobb darabokra. A szalonna másik felét felvágod kockákra.
A hagymát is apróra összevágod, a fokkhagyma gerezdeket szétzúzod.
A darált húst egy tálba teszed. A szalonna kockákat kicsit kiolvasztod, a felvágott hagymát megpárolod a zsírján és az egészet a húshoz adod.
Hozzáteszed a párolt rizst (többek között ezért a tökéletes töltött káposzta második titka a megfelelő előkészítés, mert nem lesz kemény, ha a rizst előre megpárolod), megsózod, megborsozod és hozzáadod a piros paprika felét.
Az egész tölteléket összekevered, közepébe lyukat készítesz, és beleütöd a tojást. Összekevered még egyszer, kézzel össze is gyúrod és 8 részre osztod a 8 darab töltött káposztához.
Egyik tenyeredbe teszel egy káposztalevelet, beleteszed az egy adag tölteléket. Becsomagolod a káposzta levelekbe, két szélét felhajtod és feltekered.
A töltött káposzta összeállításához első lépésként egy nagy lábos aljára berakod a savanyú káposzta felét.
Ráhelyezed a töltelékeket (vagyis a becsomagolt káposztákat), közben a kolbász és füstölt hús darabokat is belerakosgatod. Végül az egészet betakarod az aprókáposzta másik felével.
Tetejére jön a plusz ízesítés, amitől még kitűnőbb lesz a töltött káposzta. Beleteszed a babérlevelet és a csípős paprikát (ha nem szeretitek, nem kötelező), ráteszed a szalonna szeleteket, rászórod a pirospaprika másik felét.
Valamelyik oldalán beleöntöd a füstölt hús levét (előtte megkóstolod, ha nagyon sós, felhígítod). 2-3 ujjnyi legyen a folyadék a tetején. A töltött káposzta főzésre kész.
Az egészet lefedve felteszed párolódni. Ha a lé elpárologna, közben vízzel pótolod. És ez az igazán finom töltött káposzta elkészítésének harmadik titka. Fontos, hogy a végén ne maradjon sok lé a lábosban. A töltött káposzta akkor igazán jó, ha a főzés végén kevés lé marad alatta. Amikor a hús megpuhult és a szalonna elolvadt, kész az étel.

A töltött káposzta tálalása

Egy nagyobb tálra kiszeded az aprókáposztát, rárakod a töltött káposztákat, a füstölt húst és a kolbászt, tejföllel és petrezselyemmel (vagy kaporral) díszíted.

Megteheted, hogy szalonnából többet veszel, 8 szeletet bevagdalsz és megsütöd. Nagyon jól mutatnak majd ezek a szalonnából készült “kakastarélyok" a töltött káposzta tetején.

Tejfölt külön is adsz hozzá. Ne feledkezz el arról, hogy van, akinek a töltött káposzta csak kenyérrel ehető.
A töltött káposzta tárolása

A töltött káposzta jól tárolható, hűtőszekrényben néhány napig, sőt egy hétig is eláll. Arra figyelj, hogy ne a tejföllel együtt tedd el, mert úgy könnyebben romlik.

Töltött káposzta képek: saját felvételek






Forrás - Háztartás Ma facebook oldala
és http://www.mindenegybenblog.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Vegyes receptek  
Mediterrán ciklon hoz esőt, havat, szeles időt
  2016-11-10 21:52:31, csütörtök
 
  Mediterrán ciklon hoz esőt, havat, szeles időt





Egy mediterrán ciklon hoz többfelé sok csapadékot, a szeles időben szombaton nagyobb területen válthatja fel az esőt havas eső, havazás.

A hét utolsó munkanapján délnyugat felől egy újabb, jelentősebb csapadékot okozó légörvény éri el térségünket, így kezdetben ugyan a déli, délkeleti és a keleti tájainkon még lehetnek napos időszakok, napközben nyugat, délnyugat felől azonban egyre nagyobb területen beborul az ég. Elsőként a Dunántúlon, majd estétől máshol is egyre többfelé kell esőre, záporra számítani.

Szombat hajnalban jöhet a következő hó





Szombatra virradóra a ciklon hátoldalán megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északi-északnyugati széllel ismét hidegebb levegő érkezik, így elsősorban a Dunántúlon, valamint az északi és az északkeleti tájakon válthat havas esőre, havazásra a halmazállapot. Néhány centi friss hóréteg is kialakulhat ezeken a tájakon, de a magasabb dunántúli hegycsúcsainkon akár

10 centiméternél is több hó eshet.

A pénteki kissé enyhébb időt követően már csak 2 és 9 fok között alakulnak a maximumok.

Szombat este, éjszaka a csapadékzóna kelet felé elhagyja hazánkat, vasárnap reggel sokfelé fog fagyni.




Szombat délre várható helyzetkép az Időkép WRF csütörtök délutáni előrejelzése alapján. A havazást kék szín jelöli.

Írta: Berceli Balázs

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 6154
  • e Év: 135861
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.