Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Sült tök
  2016-11-11 23:11:28, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Sütőtökös gnocchi
  2016-11-11 22:58:32, péntek
 
  Sütőtökös gnocchi

Hozzávalók

60 dkg sütőtök
20 dkg liszt
1 db tojássárgája
1 marék friss bazsalikom
1 kis csokor petrezselyem
6-8 levél zsálya

bors
szerencsendió
10 dkg vaj
parmezán


Elkészítés

A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük és kihűtjük.
Beleszitáljuk a lisztet, hozzátesszük a tojássárgáját, a bazsalikomot és a petrezselymet apróra vágva (töröljük szárazra, hogy ne kerüljön nedvesség a tésztába!), sózzuk, borsozzuk, ízesítjük szerecsendióval, gyúrjuk tésztává. Kicsit lágy lesz a massza, de ha nagyon sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta.
Egy nagy lábosban vizet teszünk fel forrni. Mindtha nudlit csinálnánk, több rudat sodrunk úgy, hogy sok liszt legyen alatta, mert a tészta - ahogy írtam - nagyon lágy, ezért ragadós. A rudakat késsel kisebb darabokra vágjuk, a kezünk között gnocchi méretűre és formájúra sodorjuk. (Ha van türelmünk, egy villa hátán is megsodorhatjuk, így kerülnek rá azok a kis mélyedések, amik a bolti gnocchin vannak). Ezeket is jól meglisztezzük, nehogy elázzanak.
Ha a víz forrni kezd, sót teszünk bele, és kis adagokban kifőzzük a gnocchit. (Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedhetjük is ki.)
Egy nagy serpenyőben megfuttatjuk a vajat, rádobjuk a zsályát (esetleg ebbe is tehetünk bazsalikomot vagy más zöld fűszert, amit szeretünk), és erre szedjük ki a gnocchikat, majd kicsit átforgatjuk. Ha szükségét érezzük, lehet sózni, borsozni is.
Tálaláskor megszórjuk parmezánnal.





Megjegyzés

Nem könnyű recept, de nagyon más, mint a boltban vett gnocchi. Sajnos sok múlik azon is, mekkora a sütőtök nedvességtartalma, mert, ha nagy, sok liszt kell(ene) hozzá, amitől a gnocchi viszont olyan lesz, mint a kő. Ugyanezért kell mindent szárazan beletenni, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát is alaposan lisztezni. Sajt helyett finom pestóval is, vagy bármilyen más szósszal.
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Sütőtökös torta mascarponés krémmel
  2016-11-11 22:54:50, péntek
 
  Sütőtökös torta mascarponés krémmel

Hozzávalók

15 dkg sütőtök
25 dkg liszt
10 dkg dió
1 csomag sütőpor
20 dkg barna cukor
2 csomag vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1 dl extra szűz olívaolaj
1 dl tejföl
1 teáskanál őrölt fahéj
A krémhez:
15 dkg mascarpone
10 dkg vaj
20 dkg barna cukor (por)
1 csomag vaníliás cukor
1 dl habtejszín

Elkészítés

A sütőtököt kisebb darabokra vágjuk, és sütőben megsütjük. A húsát kiszedjük, krumplinyomóval áttörjük, és teljesen kihűtjük.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a sütőporral, az őrölt fahéjjal és az apró darabokra vágott dióval. Egy másik tálban habosra keverjük az egész tojásokat a barna cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzákeverjük a tejfölt és az olívaolajat is. Végül hozzákeverjük a pépesített sütőtököt is, és keverőkanállal alaposan összekeverjük a tésztát.
A masszát egy 24 cm-es, kivajazott és lisztezett tortaformába öntjük, előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 50-55 percig, tűpróbáig sütjük (légkeverésnél 160 fokon, 50 percig). A sütőből kivéve a formában hagyjuk pár percig, majd rácsra helyezzük, és egészen kihűtjük.
A mascarponét egy keverőtálba rakjuk, hozzáadjuk a lágy vajat, a porrá őrölt barna cukrot és a vaníliás cukrot, majd robotgéppel habosra keverjük az egészet. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatosan a mascarponekrémhez forgatjuk.
Tálalás előtt a habos mascarponekrémet a torta tetejére kanalazzuk, a tetejét megszórjuk őrölt fahéjjal, majd ízlés szerint felszeleteljük, és úgy kínáljuk.





Kard Sándorné
Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Húsgombócok cserépedényben
  2016-11-11 22:51:25, péntek
 
  Húsgombócok cserépedényben

Hozzávalók

50 dkg darált sertéshús
10 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db zsemle
2 dl tej
2 db tojás
5 dkg vaj

majoranna
rozmaring
1-2 ek olaj
3 ek liszt
A mártáshoz:
50 dkg paradicsomlé
35 dkg boros paradicsomszósz (olasz késztermék)
2-3 ág rozmaring

cukor ízlés szerint
A körethez:
rizs, bulgur vagy spagetti


Elkészítés

A darált húst, a felaprított és olajon megpirított hagymát, a zúzott fokhagymát és a tejben áztatott, majd alaposan kifacsart zsemléket a tojásokkal együtt összegyúrjuk egy tálban. Sóval, borssal, majorannával ízesítjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat is.
Lisztes kézzel gombócokat formázunk a masszából, majd serpenyőben kevés olajon mindkét oldalán barnára sütjük őket. A kétféle paradicsomsűrítményt összeöntjük, felforraljuk.
A húsgombósokat cserépedénybe rakjuk, lefedjük az alátéttel, majd fejjel lefelé fordítjuk. Az edény nyílásán feltöltjük a mártással, úgy, hogy az alátétbe is jusson. Készre főzzük, közben időnként pótoljuk a mártást.





A főzési idő felénél a köretként választott hozzávalót az alátét és a cserép közé szórjuk, és hagyjuk megpuhulni. Amikor elkészült, leemeljük a cserepet,





és az egészet az alátéten tálaljuk.





Megjegyzés

Cserépben elkészítve ízletesebbek a gombócok, és a tálalás is különlegesebb. Az edényt (cserepet) és az alátétet egy éjszakán át hagyjuk vízben ázni.
Dr.Gondek Károlyné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Édesburgonya-leves fokhagymás kenyérkockákkal
  2016-11-11 22:46:08, péntek
 
  Édesburgonya-leves fokhagymás kenyérkockákkal

Hozzávalók

3 ek olívaolaj
2 db póréhagyma
1 fej hagyma
50 dkg édesburgonya
1 tk őrölt kömény
1 tk kurkuma
1 l húslevesalaplé
1 doboz csicseriborsó-konzerv

frissen őrölt bors
A kenyérkockákhoz:
2 ek olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
4 szelet kenyér (héj nélkül)


Elkészítés

1. Felforrósítunk 2 evőkanál olívaolajat, majd a megtisztított és felaprított hagymákat 5 percig pároljuk rajta. Hozzáadjuk a megmaradt olajat, valamint a megtisztított, felkockázott édesburgonyát, és együtt pirítjuk 3 percig.

2. A köményt és a kurkumát belekeverjük, majd felöntjük a húslevessel. Felforraljuk, lefedjük, és közepes lángon 15-20 percig főzzük. Hozzáadjuk a leszűrt és lecsepegtetett csicseriborsót, majd további 3 percig együtt főzzük. A levest botmixerrel pürésítjük, majd sózzuk és borsozzuk.

3. A kenyérkockákhoz felforrósítjuk az olívaolajat, majd megpirítjuk benne az egészben hagyott fokhagymagerezdet. Kiemeljük a fokhagymát, az olajhoz adjuk a felkockázott kenyérszeleteket, és ropogósra sütjük. A forró levest a kenyérkockákkal kínáljuk.





PALCSEK ZSUZSANNA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Meglepően fényes lesz a telihold
  2016-11-11 21:30:48, péntek
 
  Meglepően fényes lesz a telihold





A 21. század eddigi legfényesebb teliholdjának lehetünk szemtanúi hétfő éjjel, a következő ilyenre 18 évet kell várni.

Az átlagosnál nagyobb és fényesebb lesz a telihold november 14-én, hétfőn éjjel, és bő 18 évig, 2034. november 25-ig nem is lesz ilyen közel hozzánk égi kísérőnk - olvashatjuk a NASA oldalán.

Mivel a Hold nem szabályos kör, hanem egy elnyújtott ellipszis alakú pályán kering a Föld körül, ezért van amikor közelebb van hozzánk, és van, amikor távolabb helyezkedik el a pályáján tőlünk. Földközel esetén 48280 kilométerrel van bolygónkhoz a Hold, mint földtávol esetén, így az ilyenkor esedékes telihold

14 százalékkal nagyobb és 30 százalékkal fényesebb lehet.




Dia19 korábbi fotója, köszönjük!

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ezt a 30 százalékos erősödést a fényességben többfélé légköri tényező elnyomhatja, így például pára, köd, vagy az eget borító felhőzet. (A jelenlegi számítások szerint az ország jelentős része fölött kevés lesz a felhő hétfő éjjel.)

A decemberi telihold szintén földközelre fog esni, így a fényesebbnek látszó Hold könnyen belerondít majd az ugyancsak ekkortájt érkező Geminidák meteoreső láthatóságába, vagyis derült idő esetén túl világos lesz ahhoz, hogy minden hullócsillagot megfigyelhessünk.

Borítókép: Szili Ferenc

Írta: Cséki Gergő

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Nyugaton jön a hó! (térképpel)
  2016-11-11 21:25:34, péntek
 
  Nyugaton jön a hó! (térképpel)





Egy mediterrán ciklon hoz többfelé sok csapadékot, a szeles időben szombaton nagyobb területen válthatja fel az esőt havas eső, havazás.

Pénteken délnyugat felől egy újabb, jelentősebb csapadékot okozó légörvény éri el térségünket, így kezdetben ugyan a déli, délkeleti és a keleti tájainkon még lehetnek napos időszakok, napközben nyugat, délnyugat felől azonban egyre nagyobb területen beborul az ég. Elsőként a Dunántúlon, majd estétől máshol is egyre többfelé kell esőre, záporra számítani.

Szombat hajnalban jöhet a következő hó




Szombaton várható helyzetkép az Időkép WRF péntek hajnali előrejelzése alapján. A havazást kék szín jelöli.

Szombatra virradóra a ciklon hátoldalán megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északi-északnyugati széllel ismét hidegebb levegő érkezik, így elsősorban a Dunántúlon, valamint az északi, az északkeleti és a keleti tájakon válthat havas esőre, havazásra a halmazállapot. Néhány centi friss hóréteg is kialakulhat ezeken a tájakon, de a magasabb dunántúli hegycsúcsainkon akár

6-10 centiméter hó is hullhat.




Várható hómennyiség vasárnap délig

A pénteki kissé enyhébb időt követően már csak 2 és 9 fok között alakulnak a maximumok.

Vasárnap eleinte még keleten lehet kisebb havas eső, gyenge havazás, majd napközben ott is megszűnik a csapadék, nyugat felől egyre többfelé felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap, ennek ellenére hideg időre van kilátás.

Írták: Berceli Balázs, Szente-Varga Bálint

Forrás: http://www.idokep.hu/hirek

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1323
  • e Hét: 3537
  • e Hónap: 17442
  • e Év: 147149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.