Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
Nárcisz
  2016-11-19 20:28:41, szombat
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Kökény
  2016-11-19 20:15:19, szombat
 
 



A flavonoidokban gazdag kökény:
A kökény a rózsafélék családjába tartozik. Egész Európában, így hazánkban is megtalálható. A kökény az egyik legegészségesebb gyümölcsünk, hiszen rengeteg C-vitamin van benne. Ennek a sötét, mélykék vagy éjfekete színű gyümölcsnek a rendszeres fogyasztásával nemcsak az egészségünknek teszünk jót, hanem az olyan alattomos betegségnek, mint a rák is csökkenthetjük a kockázatát. Ez a gyümölcsben lévő egyik flavonoidnak, az ellagsavnak köszönhető, amely jelentősen lecsökkenti a daganatok kialakulásának esélyét. A nagyon sok antioxidánst is tartalmazó kökény népies elnevezései: kininfa, ekegúzs, boronafa, koronafa, kökönye és zabszilva. Ez utóbbi elnevezést onnan kaphatta, hogy ez a gyógynövény a szilva egyik rokona.

A kökény virágából tea is készíthető, amely tisztítja a vért, méregtelenít és enyhe hashajtó hatással is rendelkezik. Mivel csökkenti az étvágyat, fokozza az anyagcserét és zsírégető hatása is van, ezért fogyókúra idején is bátran alkalmazható. A virágokat március végén és április elején érdemes gyűjtögetni. Azonban a kökény ősszel is virágozhat, főleg ha az aszályos nyarat esős, őszi hónapok követik. Kökényteához egy csészébe tegyen egy evőkanálnyi szárított virágzatot, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, szűrje le és már fogyaszthatja is. Teát aszalt kökényből is lehet készíteni. A virágból és az aszalt gyümölcsből készült tea a fent leírtakon túl csökkenti a vérnyomást, erősíti az immunrendszert és enyhíti a bélhuruttal együtt járó kellemetlen és fájdalmas tüneteket.

A kökény leveleiből készült főzettel gargalizálhatunk, ily módon a torokgyulladás kellemetlen tünetei enyhíthetők, de a légúti megbetegedések esetén is nagyon hatásos ez a módszer. A kökény nagyon hasznos szív- és érrendszeri megbetegedések esetén, illetve vízhajtó és vesetisztító hatásokkal is rendelkezik. A kökény rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, és az idegeket is jó kondícióban tartja.

A kökényt akkor érdemes gyűjteni, amikor a dér megcsípte - október, november hónapban -, mert ilyenkor lesz jó puha és zamatos, édeskék ízű. Ha a kelleténél hamarabb szüreteljük le, akkor még kemény és savanykás lesz, ami miatt sokat veszít élvezeti értékéből.

A kökényből a teán kívül készíthetünk még lekvárt, szörpöt, likőrt, sőt sültek mellé szószt is, amely pikánssá és nagyon izgalmassá tesz bármilyen grillezett vagy sült húsételt.

A kökényből készülhet likőr, amelynek nem túl bonyolult az elkészítése. Passzírozzon le két kilogrammnyi dércsípte kökényt, persze miután megmosta a kökényszemeket. Tegye a gyümölcsöt egy nagy befőttesüvegbe, majd öntsön rá két liter tiszta szeszt. Négy héten keresztül nincs más teendője, csak naponta felrázogatni az üveget. Egy hónap múltán szűrje le az üveg tartalmát, majd főzzön szirupot 75 dkg cukorból és egy-másfél liter vízből. Amikor a szirup lehűlt, öntse azt a befőttesüvegbe. Hagyja további egy hétig állni, majd szűrje le újra, végezetül pedig öntse át a fenséges likőrt tiszta üvegekbe. A kökénylikőrt mi magunk is elkortyolhatjuk, de karácsonyi ajándéknak is kiváló lehet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Chia mag
  2016-11-19 20:00:05, szombat
 
 



Az ókori maják számára a chiamag alapélelmiszer és orvosság volt egyben. Időközben Európa is figyelmes lett a mexikói ,,szuperélelmiszerre". Antioxidáns-, kalcium-, kálium-, vas-, omega-3 és omega-6 zsírsavtartalmával maga mögé állít néhány más bevált élelmiszert.

A maják energiaforrása

A kis magok meghódítják az egészségpiacot. Szuperélelmiszerként különféle gyógyerőket tulajdonítanak nekik. Semmiféle újdonságról nincs azonban szó, az ajakosvirágúak családjából származó chia növény már a maják számára is ismert volt. Ebben az ősi kultúrában a proteinben gazdag mag alapélelmiszernek számított. Ha hiszünk a mexikói népi gyógyászatnak, egyetlen teáskanál chiamag elegendő ahhoz, hogy egy embert 24 órára elegendő tápanyaggal lássa el. Milyen tápanyagok vannak hát ebben a különleges magban?

Jól tárolható szuperélelmiszer

A chiamagot szuperélelmiszernek nevezik. Miért? Mert sokkal kedvezőbb a tápanyag-összetétele más élelmiszerekhez képest. Átlagban háromszor annyi fehérjét tartalmaz, mint más magvak vagy gabonafélék, és jó arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. Kalciumtartalma a tejnek az ötszöröse. A chiamagban ráadásul van bór is, amely elősegíti a kalcium felszívódását. A chiamag káliumtartalma duplája a banánénak, és vas tekintetében háromszor kiadósabb, mint a spenót. A chiamagban háromszor annyi antioxidáns van, mint az áfonyában. A lenmaggal ellentétben ráadásul jelentősen hosszabb ideig tartható el, és ezért alkalmas élelmiszerkészlet felhalmozására is. A chiamagot gond nélkül tárolhatjuk 4-5 évig anélkül, hogy veszítene tápanyagtartalmából, ízéből vagy illatából.

Az optimális élelmiszer?

A holisztikus irányultságú dietetikusok áradoznak a chiamagról, mert a kis tápanyagbomba hosszan tartó energiát ad, és ráadásul megkönnyíti más ételek emésztését. Pozitív hatással van a vércukorszintre. Akadályt állít a felvett szénhidrátok és az emésztőenzimek közé, így lassítja a szénhidrátok átalakulását cukorrá. A táplálékból származó energia ezáltal lassan szabadul fel a szervezetben, és hosszabb állóképességet tesz lehetővé. Ez a hatás nemcsak a sportolóknak jön jól, hanem a cukorbetegeknek is. Ha a chiamagot fogyasztás előtt beáztatjuk, nagyobb mennyiségű folyadékot képes tárolni, és ezzel fenntartja a szervezet vízháztartását, anélkül hogy megfeküdné a gyomrot. További előnye a proteinben gazdag gabonákkal szemben, hogy gluténmentes.

A chia gyógyhatása

A kis mag erőssége abban rejlik, hogy megköti és kivezeti a savakat és a méreganyagokat. Így a fennálló és potenciális betegségeket ellensúlyozhatja, illetve megelőzheti. Elsősorban a következő területeken vált be a chia mag:

sebgyógyulás,
ízületi fájdalmak,
cukorbetegség,
súlycsökkentés,
irritábilisbél-szindróma
cöliákia,
pajzsmirigy-betegségek,
koleszterinszint csökkentése,
gyomorégés.

A chia mag felhasználása

A chia magot a lenmag alternatívájaként használhatjuk fel. Enyhe, kellemes íze van, és ezért jól kombinálható más élelmiszerekkel. Felhasználható többek között turmixokban, pudingban, süteményekben, öntetekben. A nyers magot például salátára szórhatjuk vagy müzlibe keverhetjük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kakaó
  2016-11-19 19:52:05, szombat
 
 



A kakaófa már az indiánok előtt sem volt ismeretlen. Mind a maják, mind az aztékok hittek abban, hogy a kakaófa csakis az istenek ajándéka lehet. A kakaó ,,hivatalos" neve a Theobroma cacao is erre utal, amelynek jelentése isteni táplálék, isteni eledel. Az indiánok azt gondolták, hogy a kakaó egy ínyenc csemege, éppen ezért gyakran használták a kakaófa termését fizetőeszközként. A fa kedveli a trópusi területeket, vagyis a meleg és párás vidéket. Viszont csak más fák környezetében érzi igazán jól magát, amely fák kellemes hűvöset is biztosítanak a számára. A kakaófa termései elsősorban a vaskosabb ágakon és a fa törzsén fejlődnek. A termés kezdetben zöld, majd később sárga, aztán rozsdavörös színben pompázik, és ebben bújnak meg a kakaómagok. Európába Kolumbusz segedelmével jutott, ahol az emberek eleinte nem igazán kedvelték az ízét, de amikor rájöttek arra, hogy a kakaót édesíteni is lehet, akkor egykettőre kedvenc itóka vált belőle. A kakaó ízét próbálták feljavítani például fahéjjal, ánizzsal, mézzel és vaníliával.

A nyers kakaóbab többek között a következő anyagokat tartalmazza: fehérje, keményítő, víz, cukrok, ásványi anyagok, cellulóz, kakaóvaj, koffein és teobromin. Ez utóbbi egy keserű alkaloid, amely csakúgy, mint a koffein élénkítő hatással rendelkezik, de sokkal csekélyebb mértékben.

A kakaóban lévő polifenolok csökkentik a káros koleszterinek oxidációját, míg a flavonoidok az érrendszerre gyakorolnak kedvező hatást, illetve megakadályozzák a vérrögképződést. Kutatások igazolják is, hogy az étcsokoládé nem nevezhető kifejezetten egészségtelennek az érelmeszesedés szempontjából.

Kis mennyiségben és cukrozatlan formában fogyasztva - gondoljunk csak az étcsokoládéra, amely sok-sok kakaót és csak minimális cukrot tartalmaz - erősíti az idegeket, de még az immunrendszer működésére is kedvező hatással van. Nemhiába készítenek a kakaóból erősítő tápszereket, amelyeknek roboráló hatása közismert, illetve segítik a betegségek utáni lábadozási időszakot lerövidíteni, felgyorsítani.

A kakaófa a mályvafélék családjába tartozik. Gyümölcséből, a kakaóbabból az élelmiszeripar többek között kakaóport, kakaóvajat és csokoládét készít. A gyógyszeripar pedig a kakaóvajat használta fel, ugyanis hüvely- és végbélkúpokat állítottak elő belőle, de manapság már nem nagyon alkalmazzák erre a célra.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kamilla
  2016-11-19 17:55:11, szombat
 
 



Kamilla, a Napisten virága - szépségünk szolgálatában

Az orvosi székfű, vagy kamilla az őszirózsafélék családjába tartozik. Hazánkban ez a gyógynövény már nagyon régóta ismert, talán ezért van ennyi népies elnevezése. Ezek a következők: pipitér, anyafű, székfű, szüzek anyja, bubulyka, Szent Iván pipitér, nemesi pipitér. Az egyiptomiak nevezték el Napisten virágának, mert meg voltak róla győződve, hogy ez a csodálatos gyógynövény képes csillapítani és enyhíteni a lázat.

A kamillából készült gyógytea igen sok betegséget képes orvosolni. Hatásai: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, nyugtató. Használható gyomor-, bél- és epeproblémáknál. Serkenti az emésztést, gyógyítja az ízületi gyulladást, erősíti az immunrendszert, de megfázásnál is hatásos. Enyhíti a menstruációs görcsöket, orvosolja az ínygyulladást és szájfertőzést. Jó szolgálatot tesz nyugtalanság és álmatlanság esetén. A szépségápolásban is nagy hasznát vehetjük, nemhiába használja már ősidők óta a kozmetikai ipar.

A kamilla nyugtatja, ápolja a bőrt és visszaállítja annak nedvességtartalmát, ezért különösen ajánlott száraz és érzékeny bőrűek számára. Hajápolásban is használhatjuk, hiszen a kamilla alaposan megtisztítja a fejbőrt és fényessé, puhává varázsolja a hajat. Emellett csökkenti a káros vegyi anyagokat tartalmazó hajápoló szerek által okozott ártalmas hatásokat. Legfőképpen a szőke hajúaknak ajánlott a rendszeres használata, illetve azoknak, akik nehezen tudnak a korpától megszabadulni és hajuk hajlamos a zsírosodásra.

Ha szeretne kicsit ellazulni, akkor készítsen egy forró fürdőt. Forraljon fel 1,5-2 liter vizet, majd szórjon bele kétmaréknyi kamillavirágzatot. Hagyja kicsit lehűlni, majd szűrje le és öntse a fürdővizéhez. Ez a fürdővíz ellazítja az izmait és megnyugtatja az idegeit. A fürdővízbe tehet pár csepp saját készítésű, kamillából készült olajat is. Egy deciliter olívaolajba tegyen egy maréknyi frissen szedett kamillát, majd tárolja az üveget két hétig hűvös helyen. Minden nap rázogassa meg az üveget, majd 14 nap múltán szűrje le az üvegcse tartalmát. Hűtőszekrényben tárolja.

A kényeztető fürdést követheti a kamillával történő hajápolás. A kamillás hajvízzel a szokásos hajmosást követően alaposan dörzsölje be a fejbőrét és itassa át vele a haját, majd 10 perces hatóidőt követően langyos vízzel öblítse le. Hogyan és miből készül a kamillás hajvíz? Készítsen kamillatinktúrát. Egy steril üvegbe tegyen kétmaréknyi alaposan megtisztított, ledarált kamillavirágzatot, és erre öntsön desztillált vízzel hígított, gyógyszertárban kapható alkoholt. Az üveget 7-10 napra állítsa meleg helyre és naponta rázza fel. Majd egy gézdarabkán keresztül szűrje le, és lehetőleg sötét színű üvegben tárolja. Készíthet önmagában kamillatinktúrát, de vegyítheti is más tinktúrákkal. Ez lehet levendula vagy cickafark, de egyéb gyógynövény is. 2 deciliter rózsavízhez adjon néhány cseppet ebből a tinktúrából, és ezt használja hajápoló szerként.

Ez a fantasztikus gyógynövény arcgőzölésre is kiváló antibakteriális hatása miatt. Ezen kívül megtisztítja a pórusokat a szennyeződésektől, és az eltömődött faggyúmirigyeket is alaposan kitisztítja. Forraljon fel egy liter vizet, majd tegyen bele egy evőkanálnyi kamillavirágzatot. Borítson egy törülközőt a fejére és inhaláljon 10-15 percig. Majd mossa meg alaposan az arcát, végül tápláló krémmel ápolja azt.

Bőrápolót, arctisztítót is készíthet kamillából. Készítsen 1-2 deciliter kamillateát, majd csepegtessen bele pár csepp rózsavizet és citromlevet. Egy vattapamacsot mártogasson bele az elegybe és alaposan tisztítsa meg vele az arcát. Ezzel a procedúrával elérheti, hogy az arcbőre sokkal üdébbé és kipihentebbé váljon.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Hőhullámok ellen - fitoterápia
  2016-11-19 17:44:43, szombat
 
 



A menopauza kellemetlen tünetei a nők nagy részét érinti. Kénytelenek szembenézni és elviselni a szapora szívverést, az izzadást, az emelkedő testhőmérsékletet, az esetleges vérnyomás-ingadozást, a hangulatingadozásokat, az alvászavarokat és a hőhullámokat. Ezekre a panaszokra általában hormonpótló terápiát javasol a szakorvos, azonban ettől sokan idegenkednek. Hiszen a mesterséges hormonok - amellett, hogy segítenek ugyan a változókor kellemetlen tüneteinek enyhítésében és megszüntetésében - komoly mellékhatásokkal is járnak, amelyek más gyógyszerek alkalmazása során is felléphetnek.

Azonban a természet szerencsére bővelkedik olyan gyógynövényekben, amelyek még ebben az esetben is a segítségünkre lehetnek. A poloskavész képes mérsékelni a hőhullámokat, de hatásos izzadás, idegesség, szédülés, verejtékezés és depresszió ellen is. Ez a gyógynövény a pihentető alvást is biztosítani tudja. Fogyaszthatja tinktúra formájában. Kúraszerűen alkalmazza. Amennyi hétig fogyasztja, annyi hét szüntet szükséges beiktatni a fogyasztását követően.

Az orvosi zsálya is hatékony ellenszere a hőhullámoknak és a verejtékezésnek. Amennyiben éjjel szenved az izzadástól, úgy lefekvés előtt igyon zsályateát vagy fogyasszon zsályából készült tinktúrát. A zsályatea készítésekor először is forró vízbe szórjon egy teáskanálnyi zsályalevelet, hagyja állni tíz percig, majd szűrje le. Naponta igyon belőle 2-3 csészényit. Naponta három alkalommal a zsályatinktúrát is fogyaszthatja vízben vagy gyümölcslében elkeverve.

A barátcserje szintén a nők jó barátja lehet. Ebben a Földközi-tenger partvidékén éldegélő cserjében megtalálható hatóanyagok is képesek enyhíteni a változókori panaszokat, úgy mint hőhullámok, magas vérnyomás, mellfeszülés és ingerültség. Ez a gyógynövény az agyalapi mirigyre fejti ki hatását, a progeszteron nevű hormon termelődését serkenti, és így képes a klimax kellemetlen tüneteit enyhíteni.

A jamszgyökér is segítségére lehet a változókorba lépő hölgyeknek, hiszen csökkenti a depressziós tüneteket, a mellfeszülést, az ingerlékenységet. A jamszgyökér mindenféle mellékhatás nélkül támogatja a hormonműködést, emellett fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatásokkal is rendelkezik. A jamszgyökér cseppek és drazsé formájában vásárolható meg a patikákban.

Egy teakeverék is segíthet, hogy a hőhullámok elviselhetőbbek legyenek. Egy befőttesüvegben keverjen össze 100 gramm cickafarkvirágot, 50 gramm palástfüvet, 25-25 gramm komlót, rozmaringlevelet és apróbojtorjánt. Forrázzon le két dl vízzel egy teáskanálnyi teakeveréket, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Ezek a gyógynövények abban is segítenek, hogy a menopauza idején kiegyensúlyozottá váljon. Ebben segítenek az ösztrogénhatású (komló, cickafark) és a progeszteronhatású (rozmaring, palástfű és apróbojtorján) gyógynövények.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Palástfű
  2016-11-19 17:36:12, szombat
 
 



Palástfű, a nők oltalmazója

Nekünk, nőknek számtalan gyógynövényt kínál fel a természet, hogy női problémáinkat orvosolni tudjuk. A sok csodálatos gyógynövény közül az egyik a palástfű, amely legfőbb hatóanyagai a karotinoidok, a cserzőanyagok, a szalicilsav, a kumarin, a kovasav, a magnézium, az illóolajok, a fenolkarbonsav és a fitoszterinek.

Ez a gyógynövény enyhíti a menstruációs panaszokat, különösképpen a különféle görcsöket képes rövid időn belül megszüntetni. A változókorba lévő nők számtalan kellemetlen tünetről számolnak be. A palástfű ezeket a problémákat is képes orvosolni. Csökkenti a verejtékezést, jó lehet hőhullámok ellen, jó hatással van a hormonháztartásra és oldja a görcsöket. A palástfű erősíti a méhet, csökkenti a vérzést és a szülés után megerősíti a kötőszövetet. A palástfű rendszeres használatával sok női betegség megelőzhető lenne, éppen ezért érdemes néha egy-egy palástfűkúrát beiktatni az életünkbe.

Hogyan készül a palástfűtea? Öntsön le 2 dl forró vízzel egy teáskanálnyi gyógyfüvet, hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Naponta három csészével is megihat belőle. A gyógynövényből tinktúra is készülhet. Vágjon apróra két marék palástfüvet, majd tegye azt egy befőttesüvegbe. Öntse fel alkohollal úgy, hogy a gyógynövényt ellepje. Állítsa az üveget három hétre hűvös helyre, de mindennap rázogassa fel az üveg tartalmát. Huszonegy nap múlva szűrje le és naponta fogyasszon belőle három alkalommal 2-25 cseppet.

Menstruációs görcsök esetén a következő gyógynövénykeverék is segíthet. Keverjen össze egy befőttesüvegben 5-5 dkg palástfüvet, kamillavirágzatot, libapimpót és cickafarkfüvet. Készítsen a keverékből a szokásos módon teát. Ez a főzet akkor hatásos, ha a kúrát már a menstruációt megelőző napokban elkezdi. A kúra ne tartson tovább két hétnél - naponta 3 csészényit fogyasszon belőle - és tartson ugyanennyi szünetet.

Amennyiben a görcsök mellett egyéb panaszok - mellfeszülés, fejfájás, derékfájás, hangulatingadozások - is jelentkeznek, akkor a palástfüvet más gyógynövényekkel - pitypanggyökér, orbáncfű, citromfű, cickafark, édeskömény - szükséges társítani. A gyógynövénykeverékből mindig csak egy teáskanálnyit használjon fel, amikor teát készít, és ezt a gyógynövénykeveréket is csak kúraszerűen alkalmazza.

A klimax során fellépő tüneteket enyhíthetjük palástfű, galagonya, citromfű, komló és zsálya egyenlő arányú keverékével. Készítsen a szokásos módon főzetet. A gyógytea nyugtatja az idegeket, csökkenti a verejtékezést és jó hatással van a hangulatingadozásra, illetve a hőhullámokra. Fogyassza ezt a teát 4 hétig, majd tartson ugyanennyi szünetet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Datolya
  2016-11-19 17:25:39, szombat
 
 


A datolya őshazája a Perzsa-öbölben van. Manapság Irakban termesztenek nagy mennyiséget ebből a növényből. A datolya tartalmaz A-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, niacint, pantoténsavat, folsavat, béta-karotint, luteint, kalciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, foszfort, cinket, vasat, magánt, rezet és szelént. A gyümölcs szénhidrát- és rosttartalma meglehetősen magas, emellett a növényben huszonhárom aminosav is megtalálható.

A datolya rendszeres fogyasztása ajánlható azoknak, akik rendszeresen cigarettáznak, mivel a gyümölcs vizes kivonata antioxidáns hatással rendelkezik, vagyis a szabad gyökök károsító hatásait képes megakadályozni, emellett a datolya a cigarettafüstben is megtalálható benzpirén nevű rákkeltő vegyület káros hatását is képes kivédeni. Egyes feltételezések szerint másnaposság ellen is nagyon hatásos, mivel méregteleníti a szervezetet.

A népgyógyászatban sokféle betegségre alkalmazzák ezt az édes ízű gyümölcsöt. Többek között hatásosnak vélik emésztési panaszokra, álmatlanságra, megfázásra, köhögésre vagy éppen májbetegségekre. A datolya valóban alkalmas arra, hogy megszüntesse a székrekedést. Ha ilyen problémával küzd, akkor egy éjszakára áztasson két deciliter vízbe egy-két szem datolyát, majd reggel éhgyomorra fogyassza el a gyümölcsöt, de emellett a vizet is igya meg. Aki nem tud hízni, egyen mindennap datolyát, ugyanis ez a keleti gyümölcs segít a kilók gyarapodásában. Éppen ezért, aki fogyni szeretne, ne fogyasszon belőle túl sokat.

A datolyában olyan fitoösztrogének is jelen vannak, amelyek olyan hatásokat képesek a női szervezetben elérni, mint a női nemi hormonok, vagyis az ösztrogének. Mindemellett ezek a fitoösztrogének a változókorral együtt járó kellemetlen panaszokat és tüneteket is hatékonyan képesek enyhíteni.

A datolyából nyert olaj erősíti a haj gyökereit, de a B-vitaminoknak köszönhetően hajhullás ellen is eredményesen bevethető. A datolyaolaj a bőr regenerációjában is szerepet játszik, illetve megszépíti, megfiatalítja azt.
Sokan nem tudják, hogy milyen édesítőszert használjanak, hiszen egyes termékek piacra kerülése után hamarosan kiderül a termékről, hogy mégsem annyira egészséges. A datolyából készíthet olyan édesítőt, amely helyettesíteni képes azokat az édesítőszereket, amelyeket betegsége miatt nem fogyaszthat, vagy amelyeket egészségre ártalmasnak talál.

Az édesítőszer elkészítéséhez áztasson be egy éjszakára 20-30 szem datolyát, 5-5 szem két másik fajta aszalt gyümölccsel. Ez lehet szilva, barack vagy mazsola. A vizet először forralja fel, majd hűtse le körülbelül 50 fokosra. Másnap az edényben lévő vizet és az aszalt gyümölcsöket tegye fel melegedni, de ne forralja fel. Öntse le a vizet a gyümölcsökről, majd pépesítse azokat. Majd a pépet tegye egy kisebb üvegbe és tárolja hűtőben. Hűtőben akár egy hónapig is eltartható ez az egészségesnek is nevezhető édesítőszer. Azonban sokat fogyasztani ebből sem lehetséges, mindenesetre azonban jóval egészségesebb alternatíva lehet egy-két cukorfajta helyett.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Májvédő gyógynövények
  2016-11-19 17:18:30, szombat
 
 



Májvédő gyógynövények: máriatövis, borsmenta, articsóka, gránátalma és cickafark

A májunk az egyik legfontosabb anyagcsereszervünk és rengeteg feladat hárul rá, éppen ezért nagyon oda kell figyelni, hogy milyen életmódot folytatunk. Akkor mondhatjuk el magunkról, hogy odafigyelünk az egészségünkre, illetve a májunkra, ha egészségesen táplálkozunk, vagyis nem eszünk nehezen emészthető, zsíros és túlságosan fűszeres ételeket, hanem helyette a könnyű és a könnyen emészthető étkeket részesítjük előnyben. Naponta inkább 5-6 alkalommal étkezzünk és elsősorban olyan ételeket vegyünk magunkhoz, amelyek tápanyagokban és ballasztanyagokban gazdagok. Fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk. Alkoholt lehet inni, de csak mértékkel és csak kivételes alkalmakkor, illetve érdemes megfontolni azt is, hogy mikor vegyünk be gyógyszert, illetve alaposan át kell gondolni, hogy szükségünk van-e gyógyszerekre, vagy azok nélkül is képesek vagyunk élni.

Az egyik legismertebb és legkedveltebb növény, amely a máj védelmét szolgálja, a máriatövis. Ezt a hatását a benne lévő hatóanyagoknak - szilimarin, fehérje, nyálkák és zsíros olajok - köszönheti. A máriatövis védelmet nyújt a májsejtek számára és segíti azoknak méregtelenítő munkáját. Ez a gyógynövény az emésztést is megtámogatja, vagyis hatására csökken a puffadás és az egyéb emésztési panaszokat is orvosolni tudja. Serkenti a májsejtek regenerációját, a benne lévő flavonoidok pedig antioxidáns hatással rendelkeznek, így védelmet nyújtanak a sejtek károsodásával szemben. A gyógynövényt lehet használni májkárosodás, zsírmáj, krónikus májgyulladás és májzsugor esetén is, de minden esetben tájékoztatást kell kérni a kezelőorvostól.

Más gyógynövények is hasznunkra lehetnek, ha májproblémáink vannak. A borsmenta például görcsoldó hatással bír, míg az articsóka védelmet nyújt a máj számára. De hasonló hatással rendelkezik a gránátalma is, amelynek nemcsak az íze nagyon finom, hanem rendkívül egészséges is, hiszen tele van értékes antioxidánsokkal. A gránátalma védelmet nyújt a májsejtek számára a szabad gyökök káros hatásaival szemben, de megtámogatja a máj méregtelenítő munkáját is.

A cickafark szintén nagyon hatásos májproblémák esetén, hiszen segíti a máj méregtelenítő folyamatait, de emésztési problémák - telítettségérzet, felfúvódás - esetén is jó barátunk lehet. Használhatjuk borogatás formájában, de csak akkor, ha nem szenvedünk semmilyen gyulladásos megbetegedésben. Forraljon fel fél liter vizet, majd adjon hozzá két evőkanálnyi gyógynövényt. Hagyja állni 10 percig, majd szűrje le. Mártogasson meg a főzetben egy vászonkendőt, csavarja ki, majd helyezze a has jobb oldalára. Csavarja magát körbe egy frottírtörülközővel, majd alaposan takarózzon be. Pihenjen így félórán keresztül, majd szedje le a borogatást és pihenjen további 30 percet. Hamarosan a panaszai is enyhülni fognak.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 200 db bejegyzés
e év: 4199 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1936
  • e Hét: 6781
  • e Hónap: 38267
  • e Év: 242968
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.