Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
Nem vagyok teljes mértékben felelős a tetteimért...
  2016-11-02 13:42:38, szerda
 
  Nem vagyok teljes mértékben felelős a tetteimért és a reakcióimért



Anna Russel ,,Pszichiátriai népdala" kifejezi természetesen hajlamunkat, hogy másokat okoljunk a viselkedésünkért.

Háromévesen ellentétes érzelmek kerítettek hatalmukba a fiútestvéreimet illetően.
Ebből természetesen az következett, hogy megmérgeztem az összes szeretőmet.
Most már boldog vagyok! A leckét megtanultam:
Minden rossznak, amit teszek, valaki más az oka.

Ha visszatérünk az Éden kertjébe, nyilvánvalóvá válik, hogy ez a megtévesztés egyik legősibb formája.
Miután Ádám és Éva evett a tiltott gyümölcsből, Isten eljött, hogy felelősségre vonja őket tettükért.
(Ez a Szentírásban egyébként visszatérő téma, minden egyes tettünkért elszámolunk Isten előtt.) Figyeld meg, hogy Isten nem családként kezelte őket. Nem azt kérdezte tőlük, hogy ,,Mit tettek?" Sőt, azt sem kérte Ádámtól és Évától, hogy magyarázatot adjanak a másik viselkedésére. Nem kérdezte meg Ádámtól, hogy ,,Mit tett Éva?", sem Évától azt, hogy ,,Mit tett a férjed?" Először Ádámhoz, majd Évához fordult, s mindkettőjüktől egyénileg kérdezte meg: ,,Mit tettél?"
Isten nyílt és határozott kérdést tett fel Ádámnak: ,,Talán arról a fáról ettél, amelyről azt parancsoltam, hogy ne egyél? (1Mózes 3:11) Hasonlóképpen, Isten Évától is megkérdezte: ,,Mit tettél?" (1Mózes 3:13) Isten egyszerűen azt kérte, hogy ismerjék be az Igazságot.
A beszámoló folytatásából azonban azt látjuk, hogy mind Ádám, mind pedig Éva úgy döntött, hogy a Vádaskodó Játékot játsszák ahelyett, hogy személyesen felelősséget vállaltak volna a tetteikért. Isten azt kérdezte Ádámtól: ,,Talán ettél a fáról?", mire Ádám: ,,Az asszony, akit mellém adtál, ő adott nekem a fáról, és így ettem." (1Mózes 3:12)
,,Éva, mit tettél?" A válasz: ,,A kígyó szedett rá, azért ettem."
A válasz mindkét esetben pontos volt. Éva valóban az a nő volt, akit Isten adott Ádámnak, és ő adta a gyümölcsöt a férjének. A Kígyó valóban becsapta Évát. Ám azzal, hogy máshol kerestek bűnbakot, Ádám és Éva saját felelősségét próbálta meg elmismásolni az ügyben.
Isten nem azt kérdezte tőlük, hogy mit tett valaki más, hogy rávegye őket a bűnre. Azt várta tőlük, hogy vállaljanak felelősséget a saját viselkedésükért. Függetlenül attól, ami döntésük meghozatalában esetleg befolyásolta őket, a döntés mégiscsak az övék volt.
Lehet, hogy Ádám és Éva voltak az elsők mások okolásában, de határozottan nem ők voltak az utolsók, számtalan követőjük akadt, akik másokra hárítják a felelősséget.
Az Édenkertben kezdődött ,,játékot" mindannyian játszottuk már. Az igazat megvallva, természetes szakértői vagyunk a témának, mint ahogyan az alábbi bizonyságtételek is igazolják:

Teljes mértékben felelőtlen voltam az életem, a bűneim és a döntéseim tekintetében, mert folyamatosan másokat, a körülményeimet és Istent vádoltam - csapdába estem, tehetetlen voltam, és elveszítettem az irányítást.

...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... .............

Azt hittem, azért esem oly könnyen depresszióba, mert áldozat vagyok. Nem hittem, hogy a depresszió az én hibám. Amikor elkezdett derengeni, hogy depressziómat a haragom okozza, felelősséget vállaltam a bűnömért, és szabadságra leltem.

...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ...... ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... .............

Istentelen kapcsolatom volt egy férfival a munkahelyemen. Érzelmi támogatást és vonzalmat vártam tőle, mert a férjem titkolózott előttem, pornográfiát nézett, és nem volt jelen a házasságunkban. Úgy véltem, hogy a férjem viselkedése űzött bele ebbe a kapcsolatba. Önmagam előtt pedig úgy indokoltam meg és mentegettem a dolgot, hogy amit én csinálok, az korántsem olyan borzasztó, mint amit ő csinál.

Amikor dühösek, depressziósak, keserűek, türelmetlenek, ingerlékenyek vagyunk, vagy félelemben élünk, természetes számunkra, hogy a felelősségnek legalább egy részét mások vagy a körülmények rovására írjuk, és ezeket okoljuk azért, amilyenek vagyunk.
Több száz nőt hallgattam már végig, amint felbomlott házasságukról beszélnek. Kivétel nélkül mindannyian volt férjük botlásainak tulajdonítják tönkrement házasságukat. Egyetlen olyan esetet sem tudok felidézni, melynek során egy nő azt mondta volna: ,,Én is hozzájárultam a házasságom felbomlásához a helytelen hozzáállásommal és reakcióimmal", vagy hogy: ,,Helytelen volt, hogy elváltam a férjemtől."
Számtalan nő jellemezte nekem a körülményeket, melyek eladósodásukhoz, étkezési rendellenességükhöz, erkölcstelenségükhöz, vagy a szüleiktől való elidegenedéshez vezettek. Csak nagy ritkán hallom, hogy a nők személyes felelősséget vállalnak döntéseikért, melyek ezekhez a problémákhoz vezettek az életükben.
Soha nem felejtem el azt a napot, amikor az egyik női szemináriumunk során egy középkorú nő az emelvényre jött, hogy elmondja bizonyságtételét. Azzal kezdte a bemutatkozást, hogy elmondta, huszonkét éve pszichiáterként dolgozik. Ezután következő szavai nyíltak és áthatóak voltak. Megtörten így szólt: ,,Megbánom előtted, Istenem, és előttetek testvéreim, hogy félrevezettelek benneteket, és hazudtam nektek. Hogy soha nem mondtam: ,,Személyesen és kizárólagosan ti vagytok felelősek a saját viselkedésetekért, függetlenül attól, hogy akárki más mit tesz. Bocsássatok meg!"
Az Ellenség azt mondja nekünk, hogy ha teljes felelősséget vállalunk saját döntéseinkért, felesleges bűntudat fog emészteni.
Az Igazság azonban az, hogy csak akkor szabadulhatunk meg teljes mértékben a bűntudattól, ha teljes felelősséget vállalunk a tetteinkért és hozzáállásunkért. Egy író ezt így fogalmazta meg:

A bűn a lehető legjobb hír, a lehető legjobb a bajainkban. Hiszen a bűnnel együtt jár az abból kivezető út is. Ott a bűnbánat lehetősége. A szüleid által okozott zavarodottságért és pszichológiai gondokért nem gyakorolhatsz bűnbánatot, ezek rád ragadtak. De a bűnt meg tudod bánni. A bűn és a bűnbánat az öröm és a remény egyetlen alapja.

Nancy Leigh DeMoss
 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Az egyház kibővülése
  2016-11-02 10:54:58, szerda
 
  AZ EGYHÁZ KIBŐVÜLÉSE * APCSEL 5-7

KÖZPONTI IGERÉSZ: APCSEL 5,1-16; 6; 7,54-60

ÖSSZEFOGLALÁS * Az evangélium ellenségei nagyon hamar ellenezni kezdik az evangélium előretörését. Külső és belső támadások egyaránt széteséssel fenyegetik a hívők jeruzsálemi közösségét. Önző hazugságok (5. fejezet), etnikai viszályok (6. fejezet) és könyörtelen mártírhalál (7. fejezet) - egytől egyig kalapácsütésként érik a fiatal, küszködő gyülekezetet. Ám az azonnali fegyelmezés, a bölcs vezetés és a rendületlen elkötelezettség révén a gyülekezet csak növekszik: ,,nagyon megnövekedett a tanítványok száma Jeruzsálemben" (6,7).

NAPI ÚTRAVALÓ * Egészítsd ki a következő mondatot - ha tudod: ,,Utoljára akkor üldöztek a hitem miatt, amikor ...... ........... ........... ........... ........... ........... ........... ....."
A vallási tolerancia olyan kincs, amelyet ritkán becsülünk addig, amíg el nem veszítjük. Pedig a világ népességének több mint egyharmada számára a vallásszabadság csupán álom, nem valóság.
Amerikában, Ausztráliában, Kanadában, Angliában és a szabad világ más részein ritkán hallani olyat, hogy valakit a hite miatt börtönbe zárnak (mint az apostolokat) vagy megölnek (mint Istvánt).
Ám még ma is vannak a világon olyan országok és területek, ahol a Jézus Krisztus melletti kiállás az ember életébe kerülhet.
Talán nem olyan helyen laksz, ahol mindennapos a keresztyének üldözése, mégis bekapcsolódhatsz a folyamatba oly módon, hogy közbenjársz olyan országokért, ahol elnyomják az evangéliumot, és rosszul bánnak a keresztyénekkel. Az üldözött testvéreidért való imádkozás elősegítésének kitűnő segédeszköze egy feltűnő helyre kitett világtérkép. A lelkészedtől vagy tanítódtól megkaphatod egy olyan missziós szervezet nevét, amelyik információval szolgálhat a világ rászoruló nemzeteiről. Ez az egyik módja annak, hogy ,,a testvéri szeretet maradandó... legyen" (Zsidók 13,1) - akár egy féltekén átívelve is.

BETEKINTÉS * ISTVÁN NÉGY TALÁLKOZÁSA
1.Találkozott Istennel (6,1-7).
2.Találkozott a néppel (6,8-15).
3.Találkozott a nagytanáccsal (7,1-53).
4.Találkozott a mennyel (7,54-60).

Az egyház üldözése olyan, mint az atom széthasítása: hatalmas mennyiségű és csodálatos hatású isteni energia szabadul fel.

Bruce H. Wilkinson
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Biblia
  2016-11-02 07:04:32, szerda
 
  "Egyedül a Biblia tanít meg minket mindarra, amire a bűneinkből való szabaduláshoz
szükségünk van, és továbbá a Biblia a keresztyén életvitel és magatartás mérvadója."
(Cambridge-i nyilatkozat - 1996)
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
"Mindezekhez fölvevén..."
  2016-11-02 06:29:44, szerda
 
  "Mindezekhez fölvevén a hitnek pajzsát, amellyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjátok." (Efézus 6:16)



A Sátán állandóan megpróbálja Isten gyermeke szemére vetni, hogy méltatlanná tette magát arra, hogy az örök életet elnyerje. A legerősebb érve: szörnyen bűnös vagy. Képmutató vagy. Gonosz szíved van. A kegyelem munkája számodra teljesen idegen. Ó, ezek kalapácsütések a megtámadott lélekre. Azt hiszem, hogy kevés olyan gyermeke van Istennek, aki ezt a kísértést nem ismeri. Bárcsak tudatára jutnának annak, hogy a Sátán éppen ezzel a kísértéssel hajtja őket Krisztushoz.
A Sátán azt mondja: nagy bűnös vagy, gonosz nyomorult, az egész Földön, nincs olyan rossz, mint te.
És mi Krisztus üzenete? Az, hogy Isten a kegyelmet a bűnösök közül a legnagyobbnak is felkínálja! Így hajt a Sátán kísértése egyenesen Krisztus karjaiba.
Ha a szegény bűnös tudná ezt, azt mondhatná: Sátán, tudom, hogy a legnagyobb bűnösök közé tartozom. Ezért nagyon nagy szükségben vagyok. Mivel ilyen nyomorult vagyok, ezért hív engem Krisztus!
Péter azt mondja levelében: "Józanok legyetek és vigyázzatok; mert a ti ellenségetek, az ördög, mint ordító oroszlán szerte jár, keresvén, kit elnyeljen. Akinek álljatok ellen, erősek lévén a hitben" (1Pét 5:8,9).
Pál arra inti az atyafiakat, hogy legyenek erősek az Úrban, és az Ő hatalmas erejében (Ef 6:10). Ehhez kell felvenni a hit pajzsát, hogy azzal a gonosznak minden tüzes nyilát megolthassák. Vedd azért a fáradságot szegény bűnös, aki meg akarsz menekülni, hogy megtanuld, hogyan használhatod fel Krisztus kegyelmét, hogy megsegítsen az ördög kísértéseivel szemben.

John Bunyan
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 2 db bejegyzés
e hónap: 629 db bejegyzés
e év: 3839 db bejegyzés
Összes: 35937 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10933
  • e Hét: 22644
  • e Hónap: 51956
  • e Év: 239758
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.