Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Az advent misztériuma
  2016-11-30 22:46:52, szerda
 
  Az advent misztériuma





Közeledik a karácsony, kezdetét veszi a nagy adventi készülődés. Az elkövetkező négy hét remek lehetőség arra, hogy felkészüljünk az ünnepre. Hogy ezek a napok békés, meghitt hangulatban teljenek, otthonunk mellett a lelkünket is öltöztessük ünneplőbe!

Az advent a karácsony előtti négyhetes időszak, a szó jelentése eljövetel. Ilyenkor készülünk fel Jézus érkezésére. Első vasárnapja mindig november 27. és december 3. közé, utolsó vasárnapja pedig a december 25. előtti vasárnapra esik. Az advent a megújulás és a szeretet jegyében telik.

Az adventi koszorú hagyománya a lelki megtisztulásra ad alkalmat. Négy gyertyája az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A gyertyák olvadó viasza és az egyre növekvő láng jelzi lelkünk megtisztulását bűneinktől, és a fény eljövetelét. A keresztény hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll. A lila a fegyelem, a bűnbánat és az összeszedettség színe, a rózsaszín az örömé. Első vasárnapján az első lila gyertyát, második vasárnapján a második lilát gyújtjuk meg, a harmadikon a rózsaszínt és a negyediken az utolsó lilát.

A 4. században Gyula pápa rendelte el, hogy karácsony első napja december 25-ére essen. Ez a nap pont egybeesett a pogány népi rituáléval, a téli napfordulón ünnepelték a nap újjászületését.

Őseink a látszólag alvó természettel harmóniában, visszavonulásban várták a fény eljövetelét. A nehéz, lehúzó energiáktól fokozatosan megszabadulva egyfajta szellemi-lelki megtisztuláson mentek keresztül. Ma már más a helyzet, mi ilyenkor ,,pörgünk" a leginkább. Ez számtalan feszültség forrása lehet.

Spirituális felkészülés a karácsonyra

Az adventi időszak tehát különösen alkalmas arra, hogy megnyíljunk a szellemi világnak.
Elődeink azt tartották, hogy az advent négy hetében mintegy próbatételként négy különböző - mindannyiunkban ott rejlő, de a fény újjászületését megelőző ,,sötét" időszakban háttérbe szoruló - tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban.

Ezek a következők: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség. Egyes nézetek szerint a szellemi világ ilyenkor kevésbé aktív - valószínűleg arra kívánnak ösztönözni bennünket, hogy vegyük a kezünkbe a sorsunkat.

Bárhogy legyen is, némi segítséget azonban ekkor is kérhetünk, mégpedig ,,célirányosan", ugyanis mind a négy tulajdonságnak megvan a maga angyala.

Advent első hete - igazságosság

Először is próbáljunk meg őszintének lenni saját magunkhoz. Másoknak csak olyasmit mondjunk, amit úgy is gondolunk. Minél inkább törekszünk az igazságosságra, annál tisztábban látunk majd a szó átvitt értelmében. Hívjuk az igazságosság angyalát, hogy segítsen összhangba hozni érzéseinket, gondolatainkat és cselekedeteinket.

Advent második hete - mértékletesség

Vizsgáljuk meg, életünk mely területén vagy területein borult fel az egyensúly, és mit tehetünk azért, hogy újra megteremthessük. Tartsunk mértéket minden megnyilvánulásunkban és tevékenységünkben - ahogy a buddhisták mondják, még a mértékletességben is. Forduljunk segítségért a mértékletesség angyalához.

Advent harmadik hete - bátorság

Nézzünk szembe önmagunkkal, különösen az árnyékainkkal és a félelmeinkkel, hiszen azok csak így oldódhatnak fel. Legyen merszünk felvállalni azt, amit valójában szeretnénk. Hozzuk meg régóta halogatott döntéseinket, és ha kell, lépjünk tovább. Mindehhez a bátorság angyalától kérhetünk erőt.

Advent negyedik hete - bölcsesség

Tudatosítsuk magunkban, hogy a valódi bölcsességet nem ,,kívülről" kapjuk, hanem bennünk rejlik - és meg is találjuk, ha nem csak a fejünket használjuk, hanem a szívünkre is hallgatunk. Kérjük ehhez a bölcsesség angyalának segítségét. Konkrét élethelyzetek kapcsán tanácsért is fordulhatunk hozzá. Miután ezt megtettük, többé ne foglalkozzunk az adott problémával - a válasz hamarosan meg fog érkezni, ha figyelünk a jelekre. Bármi történik, gondoljunk arra, hogy minden változás - akár pozitív, akár negatív - egyben lehetőség is a növekedésre.

A titok

A szeretet beáramlása előtt múltbeli sérelmeink elengedésével nyithatunk kaput. Ennek alapvető feltétele az elengedés és a megbocsátás. Kérjünk erőt a szellemi világ fényképviselőitől - az angyaloktól és az arkangyaloktól - ahhoz, hogy meg tudjunk bocsátani önmagunknak és mindazoknak, akik valaha fájdalmat okoztak nekünk. Hagyjuk, hogy megszülessen szívünkben a remény, a szeretet és a boldogság. Csak kérnünk kell, és tapasztalni fogjuk, hogy rengeteg támogatást kapunk fentről. Egyre kevésbé érezzük magunkat kiszolgáltatva a pillanatnyi körülményeknek, ami rendkívül felszabadító. Minden olyan pillanatban, amikor megtapasztaljuk a kegyelem erejét, megkapjuk az advent, a karácsony ajándékát. Ezzel a lelki gazdagsággal pedig sokkal könnyebb lesz a fa alá beszerezni a meglepetéseket.

--Mezei Katalin--

Forrás: http://www.angyalszarny.eoldal.hu

Link
 
 
1 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Sütőtök
  2016-11-30 22:44:40, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Sütőtökös tócsni
  2016-11-30 22:16:03, szerda
 
  Sütőtökös tócsni

Hozzávalók

A tócsnihoz:
30 dkg sütőtök
30 dkg burgonya
5-6 db kisebb zsályalevél
2 db tojás
5 dkg liszt

1,5 dl olaj
A tálaláshoz:
15 dkg tejföl
2 gerezd fokhagyma


Elkészítés

A megtisztított, kimagozott sütőtököt és a meghámozott burgonyát finomra reszeljük, majd összekeverjük a finomra vágott zsályalevelekkel, a tojásokkal, a liszttel és egy kevés sóval. Ha a massza túl híg, hozzáadjuk még egy kevés lisztet. 4 db nagyobb tócsnit formázunk belőle, és aranybarnára sütjük a serpenyőben felhevített olajban.
A tejfölt kikeverjük a meghámozott, lereszelt fokhagymával és némi sóval. Ezzel tálaljuk a tócsnikat. Saláta illik hozzá.





KOCSIS BÁLINT

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Datolyaszilvás kenyér pofonegyszerűen
  2016-11-30 22:11:25, szerda
 
  Datolyaszilvás kenyér pofonegyszerűen

Hozzávalók

25 dkg cukor
8 dkg vaj
2 db tojás
2,5 dl datolyaszilva püré
0,4 dl víz
0,4 dl kávé
15 dkg finomliszt
bő csipet só
1 teáskanál fahéj
1 csomag sütőpor
10 dkg mazsola
10 dkg dió

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk a tojásokat, a datolyaszilva pürésített húsát, a kávét és a vizet.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, fahéjjal, sóval, és csomómentesen a vajas szilvakrémhez keverjük.
Végezetül a durvára vágott diót és a mazsolát is a tésztához adjuk, az egészet kenyérformába öntjük, majd 170 fokon tűpróbáig sütjük.





PATAKY KRISZTINA

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-tésztafélék,szendvics  
Currys pulykaragu
  2016-11-30 22:08:27, szerda
 
  Currys pulykaragu

Hozzávalók

50 dkg pulykamellfilé
25 dkg vadrizs keverék
1 db diónyi gyömbér
4 db felezett sárgabarackbefőtt
25 dkg körszeletes ananászbefőtt
3 ek avokádóolaj
bors

2 dl habtejszín
1 dl kókusztej
currypor
5 ek 2,8%-os tej
1 ek étkezési keményítő
7,5 dkg kesudió
citromfűlevél a díszítéshez


Elkészítés

A megmosott pulykamellfilét konyhai papírtörlőn leszárítjuk, majd kockákra vágjuk. A rizst megfőzzük a csomagolásán olvasható utasítás szerint. Közben a gyömbért finomra aprítjuk és a kétféle befőttet lecsepegtetjük. A barackot vékony cikkekre, az ananászkarikákat pedig félbevágjuk.
A serpenyőben felhevített avokádóolajon az előkészített gyümölcsöket megkapatjuk, majd kivesszük és melegen tartjuk. A visszamaradt zsiradékon kevergetve megpirítjuk a húst, majd megsózzuk, megborsozzuk és összeforgatjuk a gyömbérrel. Felöntjük a tejszínnel és a kókusztejjel, ízlés szerinti mennyiségű curryporral pikánsra ízesítjük, és a tejjel elkevert étkezési keményítővel kissé besűrítjük.
A kesudiót megpirítjuk egy tiszta serpenyőben. A barackot és az ananászt, valamint a currys ragut adagonként elosztjuk a tányérokon, megszórjuk a kesudióval és csíkokra metélt citromfűvel díszítjük. A rizst külön tálaljuk az ételhez.





Megjegyzés

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
MME
FAZEKAS KIRA
Főszerkesztő

A többnyire Új-Zélandon előállított hidegen sajtolt étkezési avokádóolaj szívbarát termék és fontos Q10-forrás. Friss salátákhoz, pácokhoz és sütéshez egyaránt kiváló. Ne ijedj meg, ha enyhén zavaros, ez a kíméletes szűrés miatt természetes jelenség.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Borsó krémleves buggyantott tojással
  2016-11-30 22:04:23, szerda
 
  Borsó krémleves buggyantott tojással

Hozzávalók

1 ek vaj
3 ek olaj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kg fejtett zöldborsó (vagy fagyasztott)
2 dl tejszín
1 liter víz
1 csokor petrezselyemzöld
4 db tojás
1 db citrom

frissen őrölt bors
olívaolaj


Elkészítés

A vajat egy fazékban közepes lángon összeolvasztjuk az olajjal. Rászórjuk a hagymát, finoman megsózzuk, és 4-5 perc alatt megpuhítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, és további 10 másodpercig pirítjuk, majd rádobjuk a borsót.
Alaposan elkeverjük, majd felöntjük a vízzel. Megsózzuk fél tk sóval és frissen őrölt borssal ízesítjük. Lefedve felforraljuk, majd 6-7 percig forrásban tartjuk.
Beleszórjuk a petrezselymet, majd egy botmixer segítségével az egészet összepürésítjük. Visszatesszük a tűzre, hozzáöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Megsózzuk és megborsozzuk, ha szükséges.
Egy kisebb (kb. 2 literes) fazékban felforralunk 1,5 liter vizet. Sóval és citromlével ízesítjük. Amikor felforrt, csökkentjük a láng erősségét úgy, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön. Az egyik tojást egy kisebb tálkába ütjük. A vízben egy kanál segítségével kisebb örvényt keverünk, amibe óvatosan belecsorgatjuk a tojást. Két és fél percig a vízben hagyjuk, majd óvatosan egy tál langyos vízbe tesszük. Ugyanezt megismételjük a többi tojással is.
Tálalásnál a tányér közepére tesszük a buggyantott tojást, majd köré merjük a levest. Borssal és petrezselyemzölddel megszórva kínáljuk.





Megjegyzés

Recept és fotó: Baromfi Termék Tanács, Tojásszövetség
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Ha teljesen selymes levest szeretnénk, turmixolás után szűrjük át egy tésztaszűrőn.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2016.10 2016. November 2016.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 251 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 404
  • e Hét: 2618
  • e Hónap: 16523
  • e Év: 146230
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.