Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
Jelkép-kalendárium - December
  2016-12-01 23:42:25, csütörtök
 
  Jelkép-kalendárium - December





December

December a latin őskalendáriumban a 10. hónap volt, a neve is azt jelenti: ,,tizedik". Ez a hónap a pihenés, megbékélés és a jó hangulat jegyében telt el, az emberek a családi tűzhely köré húzódtak, és élvezték a jól végzett munka megérdemelt gyümölcseit (már akiknek jutott belőle). December első ünnepét a hónap első napjaiban tartották meg köszönetnyilvánításképpen Bona Dea (a ,,Jó Istennő") tiszteletére. Bona Dea, másik nevén Fauna, a földistennő egyik megnyilvánulása volt. December közepe táján kezdődött a latiumi földművesek ősi istenének, Saturnusnak az ünnepi hete. Minthogy decemberre minden jelentősebb paraszti munka befejeződött, a falusi nép méltóképpen köszönthette égi gazdáját. A Saturnalia eredetileg tehát falusi ünnepségsorozat volt, s több elkülöníthető ünnepből állott. Az ősi falusi ünnepek közé tartoztak a Feriae Sementivae (,,Vetési ünnepek"), a Consualia (a vetés befejezését követően Consus isten tiszteletére tartott lóversenyek december 11-én vagy 15-én), a Larentalia (Acca Larentiának, Romulus és Remus nevelőanyjának, egyben a mezők istennőjének általában december 23-án tartott emlékünnepe), a Paganalia vagy Paganicae (,,Települési ünnep", a latin paganus ,,falusit", ,,pogányt" jelent). Varro szerint az ünnep onnét kapta a nevét, hogy azt minden faluközösség (latin pagus) külön, a saját földjén ülte meg. E decemberi ünnepek pontos idejét évről évre a papok határozták meg.




Kormány Vera: December

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu


 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Szolid ünnepi dekoráció
  2016-12-01 23:31:41, csütörtök
 
  Szolid ünnepi dekoráció

Ha nem szeretnénk rénszarvasokkal, manókkal telezsúfolni a házat, válasszunk kevésbé hangsúlyos dekorációt!

A nappaliban a karácsonyfa mellett néhány szép textillel és elegáns gyertyákkal fokozhatjuk a hangulatot.






A hálószoba átváltoztatásának kiváló módja, ha egy rövid spárgát vagy színes szalagot teszünk az ágy fölé, rá pedig kis facsipeszekkel karácsonyi figurákat csíptetünk.





A konyhában tegyünk a polcokra néhány fenyő, borostyán vagy fagyöngy ágat, az asztalon pedig egy szép üvegtálat töltsünk meg karácsonyi gömbökkel.





Fotó: Puzzlepix / Camerapress

Forrás: http://www.lakaskultura.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Narancs
  2016-12-01 23:27:01, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Virágok, gyümölcsök, termések  
Póréhagymás rakott burgonya
  2016-12-01 23:22:45, csütörtök
 
  Póréhagymás rakott burgonya

Hozzávalók

1 kg burgonya

2 db póréhagyma
4 db sárgarépa
1 ek vaj
20 dkg reszelt sajt
5 ek tejszín


Elkészítés

A meghámozott és vékony szeletekre vágott burgonyát sós vízben előfőzzük néhány percig, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A megtisztított póréhagymát felkarikázzuk, a sárgarépát vékony hasábokra vágjuk. A kétféle zöldséget sós vízben rövid ideig előfőzzük, majd leszűrjük és lecsepegtetjük.
A vajjal kikenünk egy tűzálló tálat. Rétegesen belerakjuk az előkészített zöldségeket, majd elosztjuk rajtuk a tejszínnel összekevert reszelt sajtot.
A rakott burgonyát a 200 fokra előmelegített sütőben sütjük 15-20 percig, amíg a sajt ráolvad.





Megjegyzés

Recept és fotó: Wirths PR / Trendxpress
MME
PATAKY KRISZTINA
Szerkesztő

Önálló vegetáriánus fogásként tálalhatod vagy húsimádóknak köretként kínálhatod.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Narancsos felhő (narancsos-csokis mousse süti)
  2016-12-01 23:19:52, csütörtök
 
  Narancsos felhő (narancsos-csokis mousse süti)

Hozzávalók

40 dkg cukor
6 db tojás
1 dl olaj
5 dl narancslé
1 db narancs héja
3 dl tejszín

1 db citrom
1/2 csomag sütőpor
15 dkg liszt
3,8 dkg zselatin
17 dkg étcsokoládé
A díszítéshez:
marcipán
3 dkg porzselatin
15 dkg cukor
3 dl narancslé


Elkészítés

Először elkészítjük a narancs mousse-t. 0,8 dkg zselatint hideg vízbe áztatunk, és 1,5 dl narancslével összeforraljuk. Amíg kihűl, habosra keverjük 1 tojássárgával és 4 dkg cukorral, valamint a reszelt narancshéjjal. Félretesszük.1 dl tejszínt és 1 tojásfehérjét külön- külön kemény habbá verünk.
Amikor minden hozzávaló kihűlt, kézzel vagy fakanállal óvatosan összeforgatjuk, hogy egyneművé váljon. (Vigyázzunk, hogy a habot ne törjük össze!) Ezután hideg vízzel kiöblített, magasabb falú szilikonformába kanalazzuk, és kicsit megrázogatjuk, -ütögetjük, hogy a levegő távozzon belőle. Hűtőbe tesszük.
Ezt követi a csoki mousse elkészítése. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokit. 2 tojásfehérjét kemény habbá verünk 10 dkg cukorral, majd 2 dl tejszínt egy másik edényben szintén kemény habbá verünk. Ha langyosra hűlt a csoki, belekeverjük a tojások sárgáját, majd óvatos mozdulatokkal, lassan a tejszínhabot és a tojásfehérjét is beleforgatjuk a csokiba. Az előző mousse tetejére kanalazzuk, és visszatesszük a hűtőbe 4 órára.
Közben elkészítjük a tésztát: 13 dkg cukrot 2 tojással habosra keverünk. Hozzáadjuk az 1 dl olajat, a sót, a 0,5 dl narancslevet, a reszelt citromot, a fél csomag sütőport és a 15 dkg lisztet. Óvatosan összeforgatjuk, majd kizsírozott tepsiben 180 fokon 25 perc alatt kisütjük.
Amikor a piskótánk kihűlt, a kétféle mousse tetejére tesszük (még mindig a formában), a tetejét alufóliával letakarjuk, hogy ne száradjon ki, és visszatesszük a hűtőbe. Fél óra múlva kivesszük a hűtőből, és kifordítjuk a tortából, úgy, hogy a mousse legyen felül.
Díszítésként mini szilikonformákba (félgömb alakú) is tölthetünk habot, majd egy-egy marcipángolyót tetszünk a közepébe. A dekorációhoz felmelegítünk 3 dkg porzselatint 15 dkg cukorral és 3 dl narancslével. Amikor kissé kihűlt, leöntjük a süteményünk tetejét, és szeletelésig visszatesszük a hűtőbe.





Megjegyzés

Igazán különleges desszert, ünnepi alkalmakra ajánlom, mert időigényes az elkészítése, de felejthetetlen.
Ha felnőtteknek készül, én még teszek egy kis likőrt is a mousse rétegbe.
Némethné Ildikó

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Gesztenyével töltött csirkemell hercegnő burgonyával és...
  2016-12-01 23:14:58, csütörtök
 
  Gesztenyével töltött csirkemell hercegnő burgonyával és almamártással

Hozzávalók

A töltött csirkemellhez:
2 db csirkemellfilé (nagyobbak)

őrölt színes bors
szerecsendió
kakukkfű
20 dkg füstölt sajt (reszelve)

A töltelékhez:
20 dkg gesztenyemassza
10 dkg mascarpone
1/2 csomag vörös áfonya
A hercegnőburgonyához:
1 kg krumpli (jó minőségű)
4 db tojássárgája
10 dkg vaj


Az almamártáshoz:
6 db édes alma
3 dl víz
1 rúd fahéj
4-5 db szegfűszeg
1/2 db citrom leve és reszelt héja
2 csomag vaníliás cukor
3-4 ek cukor
1/2 csomag vaníliás pudingpor
1 dl tejszín


Elkészítés

A gesztenyemasszát villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a mascarponét, simára keverjük, majd hozzákeverjük az áfonyát is. 4 nagyobb darab fóliát vágunk le, elosztjuk rajta a masszát, és a a fólia segítségével szorosan feltekerjük, úgy, hogy hengeralakot kapjunk. Néhány órára a hűtőbe (vagy fagyasztóba) tesszük, hogy megdermedjen.
A csirkemellfiléket folyó víz alatt lemossuk, majd szárazra töröljük. Ezután egy hegyes késsel óvatosan felszúrjuk, majd belehelyezzük a tölteléket, és egy hústűvel (vagy fogpiszkálóval) lezárjuk a nyílást. Ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk a fűszerekkel, majd alaposan beleforgatjuk a reszelt füstölt sajtba.
Egy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral, meglocsoljuk 2-3 ek olajjal, majd ráhelyezzük a töltött húst. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt szép pirosra sütjük (légkeverésnél 160 fokon, 25 percig).
A krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, majd pár percig állni hagyjuk, hogy lecsepegjen róla a víz. Ezután hozzáadjuk a vajat és a tojások sárgáját. Ízlés szerint megsózzuk, majd alaposan összekeverjük, amíg egy sima, krémes masszát kapunk.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd az előzőleg nyomózsákba kanalazott krumplimasszából halmokat nyomunk rá. Előmelegített sütőbe toljuk, és közepes hőmérsékleten 25-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Az almát megpucoljuk, a magházat eltávolítjuk, és kisebb kockákra vágjuk. Ezután felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a citromlevet és -héjat, a fűszereket, és puhára főzzük. (Arra figyelünk, hogy nehogy túlfőzzük az almát.)
A pudingport simára keverjük a tejszínnel, majd állandó keverés mellett az almához csorgatjuk. Ezután kevergetve főzzük pár percig, hogy kellően besűrűsödjön. Tálaláskor a csirkemellet a hercegnő burgonyával és az almamártással kínáljuk.





Megjegyzés

A gesztenyés töltelékkel készült csirkemell, a hercegnő burgonyával és az almamártással az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Kard Sándorné

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Skót tojás (eredeti recept)
  2016-12-01 23:11:38, csütörtök
 
  Skót tojás (eredeti recept)

Hozzávalók

4 db tojás (főtt)
50 dkg darált sertéshús
3 db tojás (nyers)
1 csokor petrezselyemzöld
1 fej vöröshagyma
1/2 tk őrölt kömény
1 tk pirospaprika
1 gerezd fokhagyma

frissen őrölt bors
15 dkg liszt
15 dkg zsemlemorzsa
1 liter olaj


Elkészítés

Sós vízben megfőzzük a tojásokat, majd lehűtjük és megpucoljuk. Egy serpenyőben 3 ek olajat felhevítünk, rászórjuk a finomra vágott hagymát, finoman megsózzuk és 2 percig pirítjuk. Ráreszeljük a fokhagymát, megszórjuk a paprikával és a köménnyel, és alaposan összekeverjük.
A húst egy keverőtálba tesszük, beleborítjuk a hagymás alapot, ráütünk egy tojást, és alaposan összekeverjük.
A masszát négyfelé osztjuk. Kiterítünk egy 40×40 cm-es folpackot, a négyzet közepére tesszük a massza negyedét, és fél cm-es vastagságúra lapogatjuk. A közepére helyezzük a tojást, és bevonjuk a fólia segítségével. Óvatosan megnyomogatjuk, majd a maradék három tojással is hasonlóan járunk el.
A golyókat bepanírozzuk, majd bő, nem túl forró olajban 9-10 perc alatt kisütjük őket. Folyamatosan forgatjuk, hogy egyenletesen átsüljenek. Félbevágva tálaljuk salátával vagy főzelék mellé.





Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Viharos szél érkezik reggelre
  2016-12-01 22:45:07, csütörtök
 
  Viharos szél érkezik reggelre

Péntekre országszerte feltámad a szél, helyenként akár 80-90 km/h-s széllökések is lehetnek.

Péntek hajnalra megérkezik egy hidegfront, mely elszórtan okoz majd záporokat, hózáporokat a nap első felében, de délutánra az ország legnagyobb részén felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Viszont a fronttal együtt már csütörtök éjszakától észak-északnyugat felől feltámad az északnyugati szél, mely a délnyugati határhoz közeli területeket leszámítva péntekre viharossá fokozódik, a Dunántúl északi felén, a Balaton térségében, az északi tájakon, valamint az Alföldön is mérhetünk majd

80 km/h-t meghaladó széllökéseket.




Napraforgo13 nevű felhasználónk fotója Balatonfűzfőről, köszönjük!

Bár a levegő hőmérséklete pár fokkal magasabb lesz, a szél miatt azonban nagyon hidegnek fogjuk érezni, ezért öltözködjünk melegen, rétegesen, szélállóan! Az esti, éjszakai órákban azonban fokozatosan csillapodni fog a szél, viharos lökésekre már sehol sem kell számítanunk.

Borítókép: Varsan

Írta: Berceli Balázs

Forrás: http://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Éjjel havazott
  2016-12-01 22:39:03, csütörtök
 
  Éjjel havazott





Reggelre többfelé kifehéredhet a táj, keleten még mindig havazik. Friss fotókkal!

Itt tovább olvasható:

Link

Forrás: http://www.idokep.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
December
  2016-12-01 22:07:30, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 11 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 252 db bejegyzés
e év: 2929 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.