Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
Az ipartelepi határőrlaktanya és a mofémtelepi kultúrház
  2016-12-16 08:05:47, péntek
 
  Néhány hete olvastam a megyei napilapban, hogy a város tulajdonában lévő, azt XX. századi múzeum célra és egyéb, szociális célra anno az államtól ingyen megkapott volt ipartelepi határőrlaktanya épület komplexumát a mosonmagyaróvári önkormányzat eladná a helyi piaristáknak iskolaépítésre, akik, mint az egyik rend, szintén az államtól kapott támogatásból, mintegy nyolcszáz milliót fordíthatnak erre.

Aztán azt is olvasom, hogy a volt mofémtelepi szocialista kultúrház épületét viszont jelenlegi magántulajdonosától száz millióért megvennék, s azt pályázati jó néhány száz millióból felújítanák, hasonló, de eltérő és modern céllal.

( De van még a város központi helyén egy Pálffy villa nevű, szintén önkorm.i tulajdonú, de igen lerobbant állapotú épület, melyet 75 millióból felújítanának és lenne benne civil ház, azon civil szervezetek részére, melyek jelenleg egyéb önkormányzati tulajdonú irodákban, helyiségekben illetve különböző ,,konyhaasztalokon" működnek.)

A híreket olvasva, újra elővettem az ipartelepi laktanya múzeum / XX. századi múzeum/ dokumentumait, melynek ügye, több, mint évtizedes sztori, s amiből nem lett semmi. Nem is csoda hát, hogy lassan senki nem fog tudni városunk huszadik századi történelméről, tragédiáiról.

Pedig, ha ötvenezres (megyei jogú város) lakosú várost szeretnének, legalábbis a megyei napilap szerint, akkor különösen fontos lenne ennek megvalósítása, hogy tudja majd az a fél százezer ember, hogy a néhai Moson Vármegye, hogyan vesztette el mindenét a XX. században és hogyan éled újjá a XXI-ben.



 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Remény és Pokol 1956
  2016-12-16 03:14:25, péntek
 
  A Zrínyi Kiadó 2014-ben a Nagy Háború centenáriuma alkalmából adta ki az első dobozkönyvét, "A Nagy Háború 1914-1918. - Kézzelfogható hadtörténelem" címmel. Ezt 2015-ben a "Hadikrónika 1939-1945" című, a második világháborúval foglalkozó dobozkönyv követte. A harmadik, a "Remény és Pokol 1956" című dobozkönyv a forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója alkalmából jelent meg,melyet Horváth Miklós hadtörténésznek köszönhetően én is magaménak tudhatok. Köszönöm szépen neki innen is.

A honvedelem.hu weboldal az alábbiakat írja róla: Az idei év legkülönlegesebb kiadványa az 1956-os forradalom évfordulójára készül. A különleges mellékletekkel ellátott Remény és pokol - 1956 című kötet - az eddigi dobozkönyvekhez hasonlóan - igazi különlegességeket ígér az olvasónak.
Tőrös István, a kötet kreatív szerkesztője szerint az előző kiadványokhoz képest a fő eltérés a könyv tematikus felépítésében lesz. Míg az 1. és 2. világháborús kötetekben a hátországi eseményeket is részletesen bemutatták, a Remény és pokol esetében szigorú kronológiai sorrendben ábrázolják a tizenhárom nap eseményeit - természetesen háttér-információk és érdekességek segítségével.

Tematikailag a kiadvány először bemutatja azt az új világrendet, amely Európát jellemezte a 2. világháború után, a Varsói Szerződés kialakulását, a szovjet mintára szervezett Magyar Néphadsereg létrejöttét. Így érkezünk el Rajkék újratemetéséhez, a Petőfi-kör vitáihoz, 1956 októberéhez, majd a 23-án bekövetkezett eseményekhez, amelyek természetesen kiemelt szerepet kapnak a kötetben. Részletesen foglalkozunk az október 25-én a Parlamentnél és Mosonmagyaróváron eldördült gyilkos sortüzekkel. Bemutatjuk a szabadságharcos csoportok elhelyezkedését a fővárosban, a fegyvereket, amelyekkel harcoltak, a Magyar Néphadsereg alakulatainak szerepét a forradalomban, s azt is, hogy ők, illetve a szovjetek milyen fegyverzettel rendelkeztek. Kevesen tudják, de az AK-47-es itt került először éles bevetésre a Szovjetunión kívül, de ugyanez vonatkozik a T-54-55-ös harckocsi-családra is. Beszámolunk a kommunista párt és Hruscsov közötti háttéralkukról, a nemzetőrség megalakulásáról, a magyar és a szovjet fél közötti tárgyalásról, amely csak időhúzásra volt jó, hiszen november 4-én megkezdődött az orosz fegyveres támadás. Részletesen foglalkozunk a bukás utáni megtorlással, a polgári áldozatokkal, deportálásokkal, halálos ítéletekkel is - ismertette Tőrös István a kiadvány felépítését.

Ahogyan az már megszokott a dobozkönyvek esetében, a Remény és pokol is bőségesen el lesz látva extra csatolmányokkal. A térképmellékleteken kívül a 34 oldalpáron számos "zseb" lesz elhelyezve, amelyekbe mellékletként mintegy kilencven korabeli dokumentum másolata kerül: zömében 56-os röplapok, igazolványok (például egy harckocsi-vezetői igazolvány is), de megtalálható lesz Mecséri János kivégzett honvédtiszt tárgyalási jegyzőkönyve, az ítélet, és az annak végrehajtását igazoló dokumentum, valamint egy 56-os nemzetőr karszalag másolata is. A kötet extra mellékletei közé sorolhatjuk a Magyar Honvéd és az Igazság című folyóiratok egy-egy 1956-os példányát is.

A könyv szerzői dr. Horváth Miklós és a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársai. Ezért a képek zöme a múzeum archívumából származik, de a szerkesztők bőven válogattak vidéki múzeumok és a Fortepan anyagából is. Az 1956-os belügyi intézkedések, parancsok az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából származnak, míg a Magyar Nemzeti Digitális Archívum korabeli filmfelvételeket bocsátott a szerkesztők rendelkezésére. A kötet ugyanis három digitális mellékletet kap. Az egyiken emblematikus 1956-os dalok szerepelnek az MH Légierő Zenekar Veszprém mai tolmácsolásában, míg a két DVD-n történészekkel rögzített stúdióbeszélgetések és korabeli felvételek szerepelnek.

"Úgy vélem, a könyv legnagyobb értéke abban rejlik, hogy megpróbálja logikus rendszerben bemutatni annak a tizenhárom napnak az abszurditását. Azt a tizenhárom napot valóban átszőtte a remény, hogy utána a pokol szabaduljon el" - mondta Tőrös István, a könyv kreatív szerkesztője.

Megj.: A könyvben a mosonmagyaróvári sortűz is szerepel képpel együtt.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2016.11 2016. December 2017.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 53 db bejegyzés
e év: 538 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 332
  • e Hét: 4195
  • e Hónap: 4657
  • e Év: 26710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.