Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
Márai Sándor: Az eredendő bűn
  2016-02-29 21:51:28, hétfő
 
 

Az eredendő bűn, ha lusta, ernyedt, vagy közömbös marad az író, mikor egy tollvonással, egy jelző, vagy egy központozás cseréjével segíthetne a mondaton, erősebbé, igazabbá, emberibbé, vagy hűségesebbé kovácsolhatna egy fordulatot - s az ilyesmit tudja az ember. De néha lusta hozzá, vagy fáradt, vagy cinikus. ,,Jó lesz így is!" - gondolja; s ír tovább. Ez a bűn, melyet író soha nem bocsát meg magának. Ez az eredendő bűn. A bibliában így nevezték: ,,Jóra való restség."
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: A könny (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-02-29 16:02:32, hétfő
 
  Kohut Katalin: A könny

- Béééla! Képzeld, Magdika a férje temetésén nem könnyezett egyáltalán. Az emberek súgtak-búgtak egymás között, azt beszélték, hogy nem is szerette...
- Itt kezdődik a butaság, drága Vilma! Az igazi gyász a lélekben játszódik. Gondolom, merev volt az arca és mozdulatlan...
- Igen, olyan volt, mintha senkit nem látna a férjén kívül. Nem messze álltam tőle, már néha azt hittem, nem bírja magát tartani olyan hatalmas erővel.
- Ilyen az igazi szeretet. Nem szeretem azokat a lényeket, akik őrjöngenek a koporsó körül, mert olyan érzése van az embernek, hogy a gyászuk a külvilágnak szól. Az igazi fájdalom a pillantásban látszik egyedül, a lélek könnyei ráfagynak a szemekre. Ezek a gyász-könnyek különböznek az összes könnytől, mert ahány érzelem, annyiféle könny létezik.
- Például, Bélám?
- Például a boldogság könnye mindig édes. Nagyon ritka pillanat az, amikor olyan nagy öröm ér minket, hogy nem bírjuk ki külső megnyilvánulások nélkül, ilyenkor buggyannak ki szemünkből a drága könnyek.
- Akkor éreztem ilyet, amikor megkérted a kezemet. Szárnyaltam és legszívesebben átöleltem volna az egész világot. Könnyűvé váltam és legszívesebben magasba ugrottam volna azt kiabálva, hogy szerelmes vagyok, miközben potyogtak a könnyek a szemeimből.
- Én ugyanezt éreztem, drága Vilma, de mi nem éljük ki annyira az érzelmeinket, mint az asszonyok. Apámat is csak egyszer láttam sírni életében, amikor az édesanyja meghalt aggódó szíve miatt. Akkor is elbújt az orgonabokrok közé, hogy ne lássa senki, amint morzsolja a könnyeket.
- Pedig sírni kell, ha a lélek a fájdalmat már nem bírja elviselni. A gyászt másképpen nem lehet feldolgozni, nem jó, ha megfagynak az érzések.
- Emlékszel, amikor fiúnk megszületett? A fájdalom igazi könnyeivel öntöztem a szülőágyat...
- Igen, szenvedéseid után sóhajtottál egy nagyot, mert megkönnyebbültél, mikor a világra jött Peti. Sírtál és mosolyogtál egyszerre.
- Ilyen az élet is, naponta jut valamicske a jóból és a rosszból is, egyszer mulatságos, komikus, máskor bosszantó. Olyan, mint egy körforgás. Talán annak jó, aki burokban születik, neki megakadt valahol fenn a kerék, s egyfolytában élvezi a nyugalmat. De legtöbben találkozunk másokkal, s mindig annak köszönhető a szomorúság, s a szív dönti el, melyik mennyire visel meg minket.
- Okozhatnak mások nagy fájdalmat is Bélám?
- Igen, megalázhatnak, leértékelhetnek, becsületedbe gázolhatnak, tönkre is tehetnek. Ilyenkor is segít a sírás, bár a fájdalom könnyei keserűek, akár a panaszkodásé. Megszokták mások, hogy megkérdik, hogy vagy, de ha nem azt feleled, hogy köszönöm, jól, hanem elsorolod a gondjaidat, akkor már egyből elkönyvelnek panaszkodónak.
- Igen, kevesen érdeklődnek komolyan a másik sorsa felől, leperegnek róluk a problémák. Mindenki csak a saját gondját látja súlyosnak, meg a saját betegségét, nem képesek mérlegelni.
- Pedig jól tudják, hogy olyankor, amikor valaki maga alatt van, elég egy jó szó, egy levél, egy üzenet, egy telefonhívás, egy beszélgetés. Kevés a nemes lelkű ember, a legtöbben csak beszélnek a barátságról. De aki komolyabb kapcsolatra vágyik, annak számolnia kell azzal, hogy lehet, egész életében hiába a vágy, nincsenek lélek-emberek, vagy nem ott van az a pár, ahol élnek.
- Bélám, a félelem milyen érzéseket áraszt?
- A rettegés és félelem hasonló a gyászhoz, de aki átélt ilyeneket, legtöbbször mélyen magába temeti. Ők az állandóan szorongóak, akiknek szégyen volt beszélni az átéltekről. Egyrészt nem értették volna meg, min mentek keresztül, másrészt nem volt kinek elmesélniük.
- A félelem könnye sós. Mikor riadtan ül az áldozat, szemei ijedtté tágulnak, mert valami, vagy valaki rettegésben tartja, s potyognak a könnyei, nyeli befelé magába, néha kezeivel megtörli arcát. Ilyenkor észleli nyelvével, hogy ezek igazi nátrium-kloridok.
- Honnan tudod, drága Vilma?
- Onnan, hogy mikor egyszer szüleim elmentek dolgozni, s én otthon maradtam, mert nőtt a lábam, nem tudtam ráállni, felébredtem, kiszaladtam a konyhába és hatalmas félelem vett erőt rajtam. Ott maradtam egyedül a bezárt családi házban. Nyitogattam az ajtót, de kulcsra volt zárva. Sötét volt még, az árnyékok óriásiak voltak mindenütt. Visítottam, kiabáltam nagymamának, közben potyogtak a könnyeim, sós ízűek.
- Érdekes, hogy minden érzelemnek másféle könnyei vannak, drága Vilma! Tehát más a fagyos könnye a gyásznak, az édes könnye a boldogságnak, a keserű könnye a szomorúságnak, a fájdalom zavaros víz-szerű könnye, más a félelem sós könnye. Lehet még számtalan ízfajtája, ahány érzelemhez járulnak a könnyek.
- Egy bizonyos, Bélám, hogy valamennyi könny a léleké, onnan buzog fel, mint egy mindig újjászülető kútból.
- Értékes minden könnycsepp, az emberek nem is tudják igazán, mennyire hálásnak kellene lenniük azért, mert képesek sírni. A sírás feloldoz és megvigasztal, a sírás megkönnyíti az érzelmek elviselését.

2016. február 29.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Az időtlen stílus
  2016-02-29 12:05:17, hétfő
 
 

Egyik kedvenc gimnáziumi tanárnőmet mindig körüllengte valami megfoghatatlan harmónia. Amikor belépett a terembe, magával hozott valami megmagyarázhatatlan nyugalmat, kiegyensúlyozottságot. Bizalmat és szeretetet éreztünk iránta.

Mint a tini lányok általában, mi is kíváncsiak voltunk, találgattuk vajon hány éves, van-e családja, boldog-e az élete. Megcsodáltuk sohasem hivalkodó, de mindig elegáns ruháit, ápolt, illatos haját és arról álmodoztunk, hogy majd egyszer mi is ilyen nők leszünk. Akkor még nem tudtam, de tanárnőm az időtlen stílust követte, mely tökéletes harmóniában volt személyiségével. Ez tette különlegessé és egyedivé a megjelenését.



Az időtlen stílus a divatirányzatok fölé helyezkedik. Az egyszerűség, az elegancia és a természetesség jellemzi, érettséget, kiegyensúlyozottságot sugall. Az időtlen stílusú nők kellő önismerettel rendelkeznek, így nincs szükségük az aktuális divatirányzatokra ahhoz, hogy megjelenésük naprakész és harmonikus legyen.

Ennek a stílusnak nagy előnye, hogy az egyszerre természetes és elegáns ruhadarabok minden napszakban és bármely alkalomra megfelelő megjelenést biztosítanak és a mutatósság mellett kényelmesek is. A kortalan ruhadarabok nem feszesek, nem merevek, inkább lágyak, puhák, laza szabásvonalúak.

Bármilyen színtípusba tartozol is, megtalálhatod az időtlen palettádat. Ez a stílus a semleges színekre és a hozzájuk harmonikusan illeszkedő, nem túlságosan élénk, vagy kontrasztos árnyalatokra épít.

A semleges színeket egy színnek és komplementerének különböző arányú összekeveréséből hozhatjuk létre. E színeknek világosabb, vagy sötétebb, telített, vagy telítetlen árnyalatai is vannak.

Semleges jellegük ellenére ezeknek a színeknek is van színezetük, más szóval árnyalatuk, vagyis lehetnek hidegek, vagy melegek, attól függően, hogy melyek voltak a kiinduló színek és milyen arányban kevertük össze azokat a kiegészítő színükkel.

Az időtlen stílus kombinálható a sportosan elegáns stílusjegyekkel, jól megfér például a szafari stílussal. Ugyanakkor sugározhat klasszikus eleganciát is, így jól illeszkedik akár az üzleti stílushoz is. A modern, minimalista iránytok felé ií van mozgástere ennek a stílusnak.



Az időtlen stílushoz, az alkalomnak s az egyéni ízlésnek megfelelően sokféle kiegészítőt választhatunk, de legyen az akár klasszikus Chanel, vagy modern statement ékszer, mindig simuljon a szettbe, ne legyen kihívó és ne uralja a megjelenésünket.



Az időtlen stílus, mint minden más stílusirányzat, lehetőséget ad arra, hogy saját egyéniségünknek, életvitelünknek megfelelő, egyedi formát adjunk neki, de jellegzetes vonásait megtartva tükrözze az életfilozófiánkat.

Minden korosztály számára megfelelő ez a stílus, bár konszolidált, kiegyensúlyozott, higgadt jellege miatt elsősorban a harmincon túliaknak ajánlom szíves figyelmébe.


Forrás: kommunikacio-stilus.hu
 
 
0 komment , kategória:  Szépség, fitness  
Kohut Katalin: Farsang
  2016-02-28 20:59:54, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Farsang

Anyám a konyhában,
én a kiságy melletti pamlagon,
kezemben az olló.
Öcsémnek mutattam:
így kell levágni a fürtöket.
Sokáig, dermedt csendben,
hatalmas buzgalommal
nyírtuk egymást,
mint szelíd bárányok.
Anyám a dühtől kiborult,
mi nem értettük a szidalmakat.
Másnap a farsangon
felvonultunk majdnem kopaszon.
Magyar kislány jelmezem
egyébként is restellve vettem,
tiltakoztam a fekete mellény,
alsószoknya ellen.
Azóta jobb ember lettem,
gyerekeim elől a kést, gyufát, ollót
szekrény tetejére száműztem.


2016. február 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Kohut Katalin: Jelentek
  2016-02-28 18:39:21, vasárnap
 
  Kohut Katalin: Jelentek

Az iskolapadban először
gondolatban öleltem
a közlegényt, ki nem volt csekk,
kinek becsülete nem volt megvehető,
bár kizárták a gittegyletből is,
Színes üveggolyóm röpke élet,
benne a nevek, lefokozva:
nemecsek ernő, az áruló.
Az aranykönyvben nagybetűkkel
írva örök-igazságként:
a legbátrabb fiú
élete eggyé vált a grunddal.
Hősöm, jelentek!
Többé nem hiányzik senki.

2016. február 28.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Bodza
  2016-02-28 14:44:26, vasárnap
 
 
A tél vegytisztított, szagtalan levegőjében, az utcán menve, hirtelen bodzaillat csap felém. Ez az érzékelés csak káprázat, öncsalád; bodza nincs, nem is lehet, közel és távol, sehol ez évszakban. A bodzabokor, mely harsány illatával most felém árad, csak emlékeimben virul. Az emlékezésnek is van éghajlata, flórája és faunája. Ez az éghajlat egyáltalán nem mérsékelt. Telítve van végletekkel. Az igazi ősz soha nem az, amelyet éppen megélünk, hanem az a másik, aranyfürtös, halálra érett és csodálatos, melyre egy tavasszal emlékezünk.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Kellékek
  2016-02-28 14:43:15, vasárnap
 
 

Van egy kitűnő belga vadászfegyverem; de soha nem vadászom. Van egy spanyol szótáram; de nem tudom spanyolul. Van egy frakkom, de utoljára tíz év előtt viseltem, s már el sem tudok képzelni alkalmat, mikor felölthetem. Van egy földgömböm; de már nem utazom. Van egy Rákóczi-korabeli ón kalamárisom; de soha nem használom, kávéházakban kérek tollat és tintát. Van teljes pipatóriumom, barnára szívott tajtékpipákkal, dohányszitával; de soha nem pipázom. Valahányszor e kellékek kezem ügyébe akadnak, szórakozottan észlelem, hogy tökéletesen felkészültem egy életre, melyet nincs kedvem élni.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Munkaterv
  2016-02-26 22:54:04, péntek
 
 

A hölgyek cselédjeikről beszéltek. Elmondták mindazt, amit ilyenkor mondani szokás; kezdve azon, hogy ,,tulajdonképpen mindenük megvan nekik", egészen addig, hogy ,,igazából fizetett ellenségek". Egyik hölgy, tetézve a cseléd szociális lehetőségeit, fokozó hangnemben mondta: - ... s ezenfelül napjában kétszer mehet a liften.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Északi fény
  2016-02-26 22:52:23, péntek
 
 

Éjjel sugárzani kezdett a láthatár, bíborszín lángokkal, mintha elkövetkezett volna az utolsó óra, mikor a koporsók felfakadnak, a csontvázak sorbaállanak, az égen kigyulladnak a Jelek, elhangzik a kürtszó, és felelni kell az utolsó kérdésekre. A Margit körút sarkán álltam és vártam a kürtjelet. ,,Háború lesz!" - mondták az éjszakai őgyelgők.
- Mit is felelhetek majd? - gondoltam. - Vártam a halálra és vártam az örömre. Az öröm másképp érkezett, mint ahogy vártam, más íze volt, más értelme, mint ahogy képzeltem. Valószínűleg a halál is más lesz. Hiába készültem, kedves angyal, hiába fenyegetsz a pallossal; nem tudom mást felelni, csak, hogy nem tehetek az egészről.
- De igen! - mondja szigorúan az angyal. - Nem égtél eléggé! Érted?
- Égni kellett volna? - kérdem; s egyszerre megértem, hogy igaza van.
- Égni, égni! - mondja rettenetes hangon. - Égni, elégni, az életben, az örömben, a hitben, a szenvedélyben. Most menni a pokolra és égjél örökké!
Ezt mondja majd, gondoltam. De akkor már jött a villamos.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Kohut Katalin: Mindig és mindörökké (2009) – Filmajánl
  2016-02-26 19:21:26, péntek
 
 

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték - 86 perces

Rendező: Kevin Connor
Forgatókönyvíró: Riley Weston
Zeneszerző: Roger Bellon
Operatőr: Todd Barron
Vágó: Colleen Halsey

Szereplők:

Grace: Rena Sofer
Michael: Dean McDermott
A fiatal Grace: Rachel Fentz
Phillip Walsh: Rob Boltin
James: Jonathan Chase
Mary Anderson: Barbara Eden
Bill Anderson: Max Gail

Egy igazi nagy szerelemről láthatunk filmet. Azt hiszem, erre mondják azt, hogy lángolás egy életen át, soha semmi más nem pótolhatja, s csak egyszer lehet ilyen egy ember életében.

1989-es gimis fotókat nézegetett Grace, abból az időből, amikor két dollár volt egy mozijegy... Ő volt a pompom lányok csapatkapitánya. Nagyon szerelmes volt Michaelbe, de a fiú hagyta, hogy a lány terveit megvalósítsa. Grace titkon álmodozott az álomesküvőről, feldíszítette képzeletben a templomot. Ennek ellenére elbúcsúztak egymástól.
Grace egy profi lakberendezési cég vezetője lett. Megbízták azzal, hogy a városa szállodáját átalakítsa. Útközben vesztegelt a szállító autó, de sikeresen megoldotta a problémát, mire jönnek terveit megnézni, minden rendben lesz. Phillip volt a barátja már évek óta, akivel tökéletesen megértették egymást, de az esküvő gondolata még nem merült fel közöttük. Gracenek már volt egy pár évig tartó házassága, melyből megszületett Scott fia, akivel nagy szeretetben, bizalomban és megértésben éltek.
Húsz év telt el az érettségi óta, találkozót hirdettek meg. Az asszisztens figyelmeztette az asszonyt az esti programra.
Közben a városba érkezett Michael a családi házba, melyben terhes húga lakott a férjével. Asszisztense kísérte, aki segített mindenben, mikor egyik város hoteljéből a másikba mentek az átalakítások miatt.
Volt egy egy évig tartó házassága, de nem jelentett semmit, nyomtalanul elmúlt.
Mindketten fél óráig gondolták az érettségi találkozón való megjelenést, de amikor összetalálkoztak, ugyanaz történt, mint annak idején: Grace zavarba jött, ismét villámlásként érte a felismerés, hogy még mindig Michaelt szereti, s a férfi ugyanígy érzett. Megtudták, hogy az asszony cége dolgozik a férfi szállodájában, ahol majd másnap találkoznak.
Fia és az asszisztense észrevette Gracen a változást, az állandó mosolyt, az elrévedéseket. Anyja szerint Phillip a biztos férjjelölt. ,,Van olyan időszak, amikor a múlt és a jelen összeütköznek." Pontosan ez történt, de most Grace volt az, aki elengedte a férfit.

A filmet itt tekinthetik meg:

https://www.youtube.com/watch?v=jaYmnLUgsjc

2016. február 26.
 
 
0 komment , kategória:  Filmajánló  
     1/9 oldal   Bejegyzések száma: 84 
2016.01 2016. Február 2016.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
29 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 84 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7228 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 70
  • e Hét: 341
  • e Hónap: 3183
  • e Év: 42184
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.