Belépés
sanci81.blog.xfree.hu
-Minden ember, minden apró mozzanat, Életedbe úgy került, hogy magad vontad oda... Az pedig, hogy mit kezdesz velük, csakis rajtad áll! ... Czifra Sándor
2007.12.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
Thomas Paine: A boldogsághoz elengedhetetlen, hogy az ember
  2016-07-31 17:32:09, vasárnap
 
 



Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Michael Schumacher Mögötted lesznek sokan fogják a kezed
  2016-07-31 17:30:41, vasárnap
 
 


Link

Köszönöm a képet Édesanyámnak!
 
 
0 komment , kategória:  Szöveges kép  
Halottfeltámasztás Isten szeretetéből
  2016-07-31 17:23:57, vasárnap
 
 


Link

Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Video  
Himalája 3D-ben / 360°
  2016-07-31 17:22:15, vasárnap
 
 


Link

Himalája 3D-ben / 360°

Egy fantasztikus oldal bukkant elő: japánok elénk varázsolták a Mount Everest állomásait az alaptáboroktól kezdve föl-föl..., - 3 dimenzióban, mintha magunk is ott lennénk.

Aztán fölérünk a csúcsra és körbevezetve az egeret alattunk a világ a döbbenetes jégfalakkal, szakadékokkal, közelíthetünk, távolodhatunk stb.

A jobboldali menüből választva pedig ízelítőt kaphatunk a sherpák munkájáról a jégfalakon (fejkamerával készült videó): Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Washington D.C.
  2016-07-31 17:17:38, vasárnap
 
 


Link

Washington:

1790-ben ezen a napon alapították meg az Egyesült Államok szövetségi fővárosát Washingtont. Link




Link

Washington D.C.:

Washington D.C. különálló, független város, vagyis nem tartozik egyik amerikai államhoz sem. A város formája felülről nézve csúcsára állított négyszög alakú, melynek mértani közepén helyezkedik el a mindenkori államelnök rezidenciája, a White House. A várost egyetlen önkormányzat igazgatja.
A D.C. nevet azért használják gyakran, hogy egyértelmű legyen, hogy Washington városról és nem Washington államról van szó, amelyik az USA északnyugati sarkában helyezkedik el.
További érdekessége, hogy itt nincsenek magas toronyépületek, sem felhőkarcolók. Ennek oka, hogy Washingtonban van egy magas obeliszk, a Washington Monument , amelynél más városbeli épület nem lehet magasabb.
Ez érthető is, hiszen a sok magas épület között teljesen elveszítené szépségét, jelentőségét, különlegességét.

Történelem:
A 17. században az Algonquin indiánok egyik ága telepedett le a mai Washington területén. Az első európai telepesek csak évtizedekkel később érkeztek meg, az őslakos indiánokat nyugat felé szorítva.
A város tényleges helyét George Washington elnök jelölte ki a Potomac folyónál. Ő alapította meg 1785-ben a Potomac Társaságot, melynek fő feladata az lett, hogy növelje a folyó hajózhatóságát.
Potomac folyó mintegy kettészeli Washingtont, míg az Anacostia folyó és a Rock Creek is a város közigazgatási határán belül folyik.
1790. július 16-án hivatalosan is megalapították Washington városát. A földterületet a szövetségi kormánynak Virginia és Maryland államok adták át.
A városa egy mauzóleum-város, az emlékművek egy nagy parkban vannak, tulajdonképpen a városközpont egy nagy park.
A utcák derékszögben keresztezik egymást, és szabályos négyzetrácsot alkotnak. A sugárutak és az utcák kereszteződésében változatos formájú és méretű terek alakultak ki, amelyek mozgalmasságukkal szebbé teszik a várost.
A város a nemzetközi diplomáciai élet egyik fontos helyszíne, a sajtó és a hírközlés nemzetközi rangú centruma, emellett az amerikai tudományos életben és a közművelődésben régóta jelentős szerepet tölt be.
A sugárutak rendszerének két gyújtópontja van, a Capitolium és a Fehér Ház.

A Capitolium:
1791-ben George Washington és egy francia mérnök fellovagolt a Capitol Hill nevű kis dombra, és elhatározták, hogy ott kell felépíteni az amerikai törvényhozás épületét.
A hatalmas méretű, hófehér kupolával fedett, klasszicista stílusú palotát William Thorton tervei alapján 1793-ban kezdték el építeni, de végleges alakját meglehetősen kalandos építkezések után csak 1865-ben nyerte el.
A márványhatású kupola öntöttvasból készült.
A kupolacsarnok ármérője több mint 30 méter, belső magassága 60 méter. Az épület lépcsőjén tesz esküt a mindenkori megválasztott elnök.
Az épület egyben a város középpontja, a sugárutak is itt futnak össze.
A lenyűgöző szépségű épület a demokrácia jelképévé vált. Törvényhozó intézmény és emlékmű egyben, és a turisták ezreit vonzza naponta.
A kongresszus mindkét kamarája itt ülésezik. A két kamara egymással egyenlő és joguk van megvétózni a másik kamara döntését, illetve felügyelni a működését.
Amennyiben a két ház támogatja a törvényjavaslatot, az a Fehér Házba kerül, az elnöki irodába.
A közelmúltban átadott látogató központban több tárgyi emlékeket is kiállítottak, például George Washington tábornok Kongresszusnak írott levelét, amelyben beszámol a britek feletti 1781-es döntő győzelemről Yorktownnál.
Látható Roosevelt híres "Gyalázat napja" beszéde, melyet a Pearl Harbor elleni támadás után, 1941. december 7-én mondott, vagy Kennedynek a Hold-utazással kapcsolatos indítványa.
Kiállították azt a ravatalt is, amelyet eredetileg Abraham Lincoln érckoporsójához építettek, és később Kennedy és Reagan elnök felravatalozásakor is használtak a kupolacsarnokban.
Egyetlen külföldi politikusnak állítottak szobrot a Capitolium egyik folyosóján, ez pedig Kossuth Lajos.

Fehér Ház:
A Fehér Ház története 1790-ig nyúlik vissza, amikor George Washington írásban deklarálta, hogy a szövetségi kormány a Potomac folyó mellett, legfeljebb tíz négyzetmérföldnyi területen talál állandó székhelyet.
Az ,,Elnök házának" tervezésére kiírt nyílt pályázaton James Hoban ,,gyakorlatias és szép" épületét nyilvánították győztesnek.
Alapkövét 1792-ben fektették le, és elsőként John Adams költözhetett be feleségével 1800-ban a neoklasszikus, fehérre festett homokkőből készült rezidenciába.
A világ legbefolyásosabb emberének hivatalos és magánrezidenciája végleges nevét Theodore Roosevelttől kapta 1901-ben.
A terrortámadások óta szigorú feltételekhez kötve a látogatás, legalább fél évvel előre bejelentve és csak kongresszusi képviselőn keresztül.
Kezdetben másként volt, ugyanis Jeffersont eskütétele után számos vendég elkísérhette a Kék Szobában tartott fogadásra.
Lincoln a háború idején is fogadta az embereket, újévkor és a Függetlenség Napján pedig ünnepséget rendezett, s gyakorlata egészen az 1930-as évekig érvényben maradt.
A korlátlan nyilvánosságnak azonban megvolt a hátulütője: Andrew Jackson beiktatása után egy fotel fedezékébe volt kénytelen menekülni a rezidenciát elözönlő és összesározó húszezres tömeg elől, miközben a személyzet a kertben sebtében felállított kádakban kevert whisky-s koktéllal igyekezett csillapítani a kedélyeket.
A megnyugtató megoldás Cleveland elnöksége alatt született meg a beiktatási díszparádéval, csak az elnöki pár ma séta helyett páncélautón teszi meg az utat a Capitoliumtól a Fehér Házig.

A Fehér Ház lakóihoz számos érdekesség fűződik:
Az utolsó tehén William Howard Taft hivatali ideje alatt legelt a parkban, biztosítva a napi friss tejet.
Theodore Roosevelt lett az USA legfiatalabbként (alig 43 évesen) megválasztott elnöke, ő ült először autóban és utazott külföldre, méghozzá Panamába, ahol a Lesseps vezette francia vállalkozás elbukása után az amerikai hadsereg vette át a két óceánt összekötő csatorna építését.
Repülőgépen a leghosszabb ideig, négy cikluson át szolgáló Franklin Delano Roosevelt ült először.
John Fitzgerald Kennedy minden idők legifjabban elhunyt és második legfiatalabbként hatalomra került államfőjeként vonult be az amerikai történelembe.
A falak többször voltak a gyász tanúi, így a Lincoln és a JFK elleni végzetes merényleteket követően, illetve William H. Harrison betegség okozta halálakor.
Clinton idejében az Ovális Irodát a köznyelv átnevezte ,,Orális Irodának".
Egy érdekesség: Annak ellenére, hogy az USA első elnöke G. Washington rendelte el a Fehér Ház felépítését, ő maga soha nem lakott benne, mivel elnöksége ideje alatt még nem készült el.

National Mall:
Itt futnak, majszolják szendvicsüket az ebédidőben, kutyát sétáltatnak és tüntetnek a washingtoniak. Ez nem más, mint a város közparkja, amely mentén Washington legfontosabb emlékművei és múzeumai sorakoznak.
Egyik végén a Lincoln-emlékművel, másik végén a Capitoliummal, középen pedig az obeliszkkel adja meg a város tengelyét.

A cikk az alábbi linken tovább is is folytatódik képekkel illusztrálva: Link




Link
 
 
0 komment , kategória:  Szép tájakon  
Templom érdekesség
  2016-07-31 16:46:33, vasárnap
 
  Ennek a templomnak az oldalán közel háromszáz éve letámasztottak egy létrát, de még mindig ott áll




Link

Ennek a templomnak az oldalán közel háromszáz éve letámasztottak egy létrát, de még mindig ott áll

A jeruzsálemi Szent Sír-templom egyik emeleti ablaka előtt pihenő létráról sokan azt hiszik, hogy csak egy modern felújítás kelléke, pedig a XVIII. század óta ott álló eszköz a kereszténység történetének egyik legfurcsább fejezetéhez kapcsolódik.

A Mozdíthatatlan Létraként (status quo-létraként) emlegetett eszköz első írásos említése a későbbi I. Abdul-Hamid oszmán szultán egyik, 1757-ben kiadott rendeletéből származik, de a létra már egy 1728-as metszeten is feltűnik.

De mit keres egy cédrusból készült létra közel háromszáz éve egy jeruzsálemi templom falán?

A válasz a Jeruzsálemben élő keresztény felekezetek történetében rejlik, hiszen mindannyian úgy érezték, hogy a Szent Sír-templom az ő területük, és ez kisebb-nagyobb ellentétek egész sorát szülte.




Link

A széles körben ismert történet szerint a létra egykor egy kőművesé volt, aki az örmény ortodox egyház megbízásából dolgozott az épület felújításán. Az alatta lévő téren viszont ezt látva összeverekedtek a görög és örmény szerzetesek, majd elkezdték dobálni a mestert is, aki jobbnak látta, ha inkább gyorsan, létráját hátrahagyva elhagyja a helyszínt.




Link

A megkötött megállapodások ellenére ezek nem értek véget, míg végül 1852. február 8-án aláírták a máig fennálló egyezményt. Ennek keretében hat keresztény gyülekezet közösen birtokolja a kereszténység egyik legfontosabb szentélyét, amely hitük szerint Krisztus keresztjének helyén épült.




Link

A létra XIX. századi ábrázolásai (1835-1870)

Tényleges hatalommal bírnak a római katolikusok, a görögkeletiek, az örmény ortodoxok, de kisebb tereket birtokolnak a szír keresztények, (ők vigyázzák Arimathiai József sírját), az etióp keresztények, valamint a koptok.

A béke persze igen törékeny, így a templom óriási belső terében néha máig elszabadulnak az indulatok: 2002-ben egy kopt szerzetes túl közel húzta a székét az etiópokhoz, mivel az árnyékba akart kerülni - az ezt követő verekedés után tizenegy embert szállítottak kórházba. Két évvel később, 2004 szeptemberében a görögkeletiek és a ferences szerzetesek mentek ölre, mivel az utóbbiak véletlenül nyitva hagyták a kápolnájuk ajtaját. Szerencsére senki sem sérült meg.

Mindezek mellett nem csoda, hogy az egyik egyház szerzetese sem szeretne felmenni azért a létráért, mivel az azt jelentené, hogy a falszakasz az adott egyház irányítása alatt áll.

A két évvel ezelőtt boldoggá avatott VI. Pál pápa 1964-es szentföldi látogatásán a létrát is megcsodálta, és kijelentette, hogy a létra addig marad a helyén, míg a különböző keresztény egyházak nem oldják meg egymás közti problémáikat.




Link

Ez persze nem jelenti azt, hogy még senki nem próbálta meg eltüntetni a létrát: 1981-ben, egy hónappal a II. János Pál pápa elleni merényletkísérlet után valaki megpróbálta elvinni a létrát, de az izraeli rendőrség közbelépett, a tettest azonban nem sikerült elkapni. 1997-ben viszont sikerült meglovasítani az évszázados eszközt, de a tolvaj néhány hét után egyszerűen csak visszarakta azt a régi helyére.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
12 hihetetlen tény a delfinekről
  2016-07-31 16:40:37, vasárnap
 
 


Link

12 hihetetlen tény a delfinekről: Link - sajnos nem engedi átmásolni, de szerintem megéri elolvasni! Nagyon tüneményesek nem?




Link
 
 
0 komment , kategória:  Állatcsodák  
Legyen szép napod!
  2016-07-30 17:48:35, szombat
 
 


Link
 
 
0 komment , kategória:  Köszönések  
1971. Oszama bin Laden (jobbról) Oxfordban
  2016-07-30 17:47:40, szombat
 
  1971. Oszama bin Laden (jobbról) Oxfordban




Link
 
 
0 komment , kategória:  Régi idők képei  
1967. Arnold München utcáin egy testépítő szalont reklámoz
  2016-07-30 17:46:45, szombat
 
  1967. Arnold München utcáin egy testépítő szalont reklámoz




Link
 
 
0 komment , kategória:  Régi idők képei  
     1/23 oldal   Bejegyzések száma: 220 
2016.06 2016. Július 2016.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 220 db bejegyzés
e év: 2160 db bejegyzés
Összes: 50420 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 412
  • e Hét: 830
  • e Hónap: 7252
  • e Év: 100957
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.