Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 94 
Márai Sándor: Szeptember
  2016-08-31 17:24:24, szerda
 
 

Az ökörnyállal kezdődik, a mustszagú erjedéssel, a dáliákkal, a színházi bemutatókkal és a japán-kínai háborúval; évszakok, egy idő óta, általában háborúkkal kezdődnek. Az égre nézünk, a sűrű szirupszínű égre, hallgatjuk a berúgott darazsak dongását, a távoli bombák robbanását. E bombák messze robbannak, Spanyolországban és Kínában. A természet az enyészet felé tart; de az ember sem tétlen.
Bombával és ökörnyállal kezdődik, s a végén, szeptember végén, természetesen egy verssel ér véget, melyben minden rögzítve van, amit e pillanatról mondani lehet. Ez a vers külön lebeg a világirodalomban, mint egy eltévedt bolygó, melynek semmi köze a naprendszerhez, honnan elszakadt. Tartalma szegényes. Mindössze arról szól, hogy még nyílnak a völgyben a kerti virágok, s a huszonnégy éves költő neszeli az öregséget, az elmúlást, a szerelem állhatatlanságát. Ezenfelül még a világmindenség is benne van, s minden, amit az ember élettel és halállal kapcsolatban érez.
Ezt a verset mondogatom, s kutyámmal járok, mint egy orosz író, az édes, mustszagú és enyhén mustárgáz illatú őszben. A présházakban töltik a hordókat, és a gyárakban töltik a bombákat, messze valahol, szerte az őszülő világon. A vers olyan erővel kezd szólani, szeptember végén, mintha megszólalt volna valahol egy láthatatlan zenekar. Hozzám tartozik, mint egy személyes élmény emléke. Minden szavát külön szeretem: azt is, hogy kerti virágot-ot írt őszi virág-ok helyett, azt is, hogy takarta helyett takará-t írt a költő, szenvelgő és régies fordulattal. Dallama, a versnek az a másik, a szavak értelmétől csaknem független tartalma, oly rejtélyesen rögzített, mintha kottába írták volna. Szeptember végén egyszerre zengeni kezd a vers, száz esztendő távolságán át, s felkavarja az időben és a mulandóságban egy szerelem és egyfajta nemesen kacér, megdöbbentően őszinte és frivol halálfélelem emlékét. Ezzel a verssel szívemben, kampós bottal karomon, kimegyek kutyámmal az őszbe. A délután meleg még. A természet szőlőcukorral táplálja gyengülő érlökését. A szökőkút tava pislog, mint egy öreg ember enyves szeme, ravaszul és alamuszian.
Az ősz a Hűvösvölgyben kezdődik, valamivel a Vámház mögött, s a Nagykovácsi rétet megkerülve elhalad a Szép Juhászné mellett; így tart a város felé. Mire az Olasz fasorba beér, már egészen városias, lódenkabátos. Délután négy és öt között kezdődik, mikor a Veronikánál még cigányzene szól, s a hűvösvölgyi cukrászdában szegény, nyugdíjas, beteg és rosszkedvű milliomosok szacharint tesznek kávéjukba. Valahol zene játszik, egészen régi és fellengzős operarészletet, például az Undine nyitányát. A kerti utak mentén a kőangyalok hajtfürtjeit vérpiros szőlőlevél ékíti. Mindez kissé édeskés, csiricsáré és túltömött, olyan, mint egy olasz opera búcsújelenete. Elmegyek a Veronika előtt, s biztosan tudom, még tartogat az élet számomra valamit, ami egyszerre lesz orvosság és édesség, mámor és szőlőcukor. Megállok, körülnézek, várakozom.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Rendőr és gyanakvó vőlegény
  2016-08-31 16:01:47, szerda
 
  Két rendőr beszélget:
- Te, mi van a kezedben?
- Termosz
- Hát az meg mire jó?
- A hideget hidegen tartja, a meleget meg melegen!
- Az király!! És mi van benne?
- Két gombóc fagyi, meg egy adag húsleves.

A gyanakvó vőlegény kérdi a menyasszonyát:
- Honnan van ez a szép nyaklánc?
- A kocsid hátsó ülésén találtam, drágám!
 
 
0 komment , kategória:  Viccek  
Pánik a burkini miatt
  2016-08-30 20:54:46, kedd
 
  Pánik tört ki Horvátországban a burkini miatt

Splitben ijedtek meg a strandolók, miután két burkiniben fürdőző nőhöz férjeik is csatlakoztak, akik nagy fekete táskákkal érkeztek a tengerpartra, és törölközők helyett sporthorgászatra alkalmas szigonypuskákat vettek elő.


A Slobodna Dalmacija című horvát napilap keddi száma szerint burkinit viselő nők férjei szigonypuskákkal a tenger felé indultak, amikor többen is úgy döntöttek, hogy összepakolnak és elhagyják a strandot, sokan gyermekeikkel a karjukban siettek el a helyszínről.

Szemtanúk szerint eluralkodott a pánik a fürdőzők között, és tapintható volt a feszültség - írta a lap.

http://www.nlcafe.hu/szabadido/20160830/burkini-horvatorszag/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Analfabéták is kaphatnak érettségi bizonyítványt
  2016-08-30 19:14:22, kedd
 
  Már mindegy, hogy a gólyát milyen j-vel kell írni, ha éppen Petőfi-verset elemez a diák. Sok tanár rémálma válik valóra az érettségi szabályainak változásával.

Megjelent az érettségi vizsga követelményeiről szóló rendelet módosítása. Ez már a jövő évi érettségire is vonatkozik, így akik a héten végzősként ülnek be a középiskola padjába, már eszerint készülhetnek! A módosítás tartalmazza a közismereti vizsgatárgyak követelményeinek pontosítását, és a szakgimnáziumokban kötelező szakmai vizsgatárgyak részletes követelményeit.

A helyesírás lehet hejesírás?

Jövőre lép életbe a magyar nyelv és irodalom érettségit érintő változás is. Az egyik legfontosabb, hogy ezentúl nem hibapontok járnak majd a borzalmas helyesírásért, hanem azért járnak pluszpontok, ha végre eltalálja a diák, hogyan is írják a muszáj szót helyesen, vagy hogy ha nem használja a "vok"-ot a vagyok és a "sztem"-et a szerintem helyett.

Egy meglepő változás: nem számít hibának, ha a diák nem tudja helyesen használni a -ba/-be, -ban/-ben ragot!

A pontozás úgy fog változni, hogy

ha valaki hibázik, de nem ejt súlyos hibát, akkor 8 pluszpontot kaphat.

Íme a példák!

• Ha a dolgozatban csak központozási hiba volt (mondjuk 12 vessszőhiba), a hibapontszám 3.A diák helyesírási pontszáma így 8 pont lesz (vagyis a maximum), mert súlyos hiba nem volt a fogalmazásban.

Eközben a címlapon

• Ha a dolgozatban 4 enyhe hiba és 11 központozási hiba volt, hibapontszáma 7, helyesírási pontszáma a maximális 8 pluszpontból 6 pont, mert nem volt súlyos hibája.

• Ha a tanuló 3 súlyos és 3 enyhe hibát követett el, központozási hibapontszáma pedig 2, hibapontszáma összesen 11. Helyesírási pontszáma a maximális 8-ból 4 pont lesz, mert a súlyos hibák száma nem haladja meg a 4 darabot.

• Ha a tanulónak 11 súlyos hibája, 1 enyhe hibája és 3 központozási hibapontja volt, hibapontszáma összesen 26. Dolgozatára ekkor nem kap helyesírási pluszpontot, mert több hibapontja volt 16-nál, és 8-nál több volt a súlyos hibák száma.

Szövegalkotás

Megváltozik a középszintű szövegalkotási feladatlap szerkezete is. A gyakorlati írásbeli feladat átkerül emeltről középszintre, és az érveléssel kerül párba, így e kettő feladat közül lehet választani. Középszinten műelemző és a műveket összehasonlító feladatok közül választhatnak a diákok.



Jön a műveltségi feladat is

Már nem lesz elég bebiflázni minden egyes művet, az emelt szintű írásbeli érettségi első feladata szövegértési és műveltségi feladatsor lesz.

Szóbeli tételek

A szóbeli tételek száma nem változott, viszont több közismereti tárgy vizsgakövetelménye és vizsgaleírása változott, ezekről részletesen itt olvashatsz.

Szakmai tárgyból is kell vizsgázni

2017-re vezetik be azt is, hogy a szakgimnáziumokban a diákoknak már mindenképp érettségizniük kell legalább egy szakmai tárgyból - a szakgimnázium ágazatának megfelelő szakmai vizsgatárgyból.

Csak emelt szinten

A listából is látszik, hogy szakmai tárgyakból csak emelt szintű érettségi tehető. Egy szakgimnáziumi osztályfőnök azt mondta a -nak, hogy a legtöbb ilyen szakiskolában tanuló gyereknek nagy kihívás még a középszintű érettségi is, így félő, hogy sokan el fognak vérezni az emelt szinten. Azt is kifogásolta, hogy csak 3 napja elérhetően a követelmények, így a szaktantárgyak oktatói is csak most szembesültek velük.

Önkéntesség, mint feltétel

Aki ezentúl érettségizni akar, annak kötelező 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenie. Az 50 órát három év alatt, a 9-11. osztályban kell teljesíteni a tanítási időszakban, vagy akár egyben, a nyári szünetekben.

forrás: http://ripost.hu/cikk-erettsegi-2017-erettsegi-szabaly-valtozas-magyar-erettsegi? source=hirstart
 
 
0 komment , kategória:  Magyar nyelv  
Márai Sándor: Egy arc
  2016-08-30 17:30:42, kedd
 
 

Igen, ismerős az arcod, szeretlek. Az az édes, tikkadt, erkölcstelen vonzás sugárzik arcodból, mely elől soha nem tudtam kitérni. Tetszel, megadom magam. De figyelmeztetlek, hogy ez nem vonzás, ez a szerelem pontosan huszonnégy óráig tart majd. Az első álomra következő ébredés elűzi arcod emlékeim közül, mint a napfény a hajnali ködöt. Édes arc, ködből vagy. Amíg beszélek rólad, már homályosabban látlak. Mikor pontot teszek e mondat végére, szomorúan és megkönnyebbülten észlelem, hogy már nem is látlak.

 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Tehetség
  2016-08-30 17:29:38, kedd
 
 

Z. mindenkivel összevész. Mindig ,,igaza van". Nagy tehetség.
De egy nagy tehetség - amolyan ,,igazi" , harmonikus.
Mindig, minden korban vannak közönyös tömegek, elbizakodott műértők, pöffedt kritikusok, tehetségtelen partnerek, kontár vetélytársak. Az igazi tehetség mindezt feloldja önmagában. Az a másik, aki ,,csak" tehetség, nem bírja szublimálni a világot. Inkább összevész.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
A vasmulatós ország
  2016-08-30 09:29:13, kedd
 
  Véletlenül hallottam meg a médiából, hogy az ország 70 %-a mulatós zenéket vásárol. Elszörnyülködtem, s eszembe jutottak az apokaliptikus sorok:Ki kell rúgni az országból annak, aki szívből akar énekelni. Mennyire érdekes, hogy nem azok mentek menekültként más országokba az ötvenes évektől, akik szívből énekeltek, hanem a vas elmeosztály. A szív küldi néprádió idején már a tiszta szívűek ellenes apokalipszis javában tartott a zenészek részéről. Szintén hatalmas a táboruk azoknak, akik a pokol angyalai rock-zenéire, Madonnára (a miskolci II-es elmeosztálytól, mint ájtatosra), Tina Turnerre( már rock-nagymamaként a Katalin névmagyarázóból ember áldozással), az Illésék apokalipszisére, mely kezdődött a fekete ruhába öltözött Szaturnuszi kommunizmusával Koncz Zsuzsának, kezdődött az ébredő játszótérrel, mint vallásokkal, a szentháromsággal, Metroval és Omegával, a beat, hippi, punk és többi műfaj csapásainak csápol. Már több, mint húsz éve ünneplik a győzelmüket az ember felett a Sziget fesztiválosok, a Volt-tal együtt. Nincs számonkérő, nincsen igazsága a megáldozott embereknek.

Másik kérdés az, ha hetven százalék a tort ülők száma, mondjuk húsz a vallásosoké, mennyien maradnak az igazi, szép és harmonikus művészet kedvelői? Mit lehet ilyen országgal kezdeni, honnan jönne segítség az ártatlanoknak?
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Kohut Katalin: A bolti eladók (Vilma-Béla párbeszéd)
  2016-08-29 19:52:02, hétfő
 
 

- Béééla! Nem vagyok hajlandó többé a pékségbe menni!
- Mi történt, drága Vilma?
- Bementem, köszöntem, hogy jó napot kívánok. Viháncolt a nyugdíjaskorú szőke eladó az ismerősével, nem fogadta a köszönésemet.
- Nem neked kell köszönnöd, neki kell köszönteni téged...
- Ez még semmi! Mikor abbahagyta a diskurzust, megvetően végig mért, odabökte undorral szinte, hogy mi kellene. Én nyeltem egy nagyot, úgy kértem ki a zsemléket. Ideadta a visszajáróval együtt, megköszöntem, erre elfordította a fejét.
- Minősíthetetlen viselkedés, ne is menj oda többé. Mondjuk ez neki nem számít, a mai boltosok nem azért vannak, hogy vevőcsalogatók legyenek. Bár azt meg kell mondani, hogy már történnek lépések ez irányban, már tanítják az eladóknak, hogyan kell bánni a vevőkkel, igaz, hogy általában minimálbérért dolgoznak és hamar elszáll a lelkesedésük, ha volt egyáltalán.
- Mert egyik sem odavaló. A hetvenes években beírtam a gimnázium mellett másodiknak a ruházati bolti eladót, Bélám. El is mentem felvételizni. Többszázan jelentkeztek, volt olyan, aki már negyedszer. Tőlem megkérdezték, akarok-e élelmiszerbolti eladó lenni, de engem csak a ruhák érdekeltek.
- Nem is értem, miért kellett így szakosítani, bár az is igaz, hogy a ruházati boltosnak az anyagokat is illő megtanulnia, mint az élelmiszer eladónak az élelmiszereket, göngyölegeket, stb. Tény, hogy a legjobb mestert a gyakorlat teszi.
- Megfigyeltem, amikor felvételiztem, hogy szinte egyik sem volt odavaló. Nem azért mentek oda, mert szerettek volna boltosok lenni, hanem azért, mert nem volt más választásuk. Akivel megbarátkoztam, s ruházati eladónak jelentkezett évek óta, teljesen ízléstelenül volt felöltözve. Hogyan is kínálhatta később a ruhákat nőknek, férfiaknak?
- Nem is volt jellemző rájuk a kínálgatás. Csak álltak a boltokban, s amikor a vevő kérdezett valamit, még fel is voltak háborodva. A szakma tanulás mesterség, csak arra alkalmasok sajátíthatják el, akár a szociális munkát, vagy ötvöst, fogtechnikust. Mindegyikről lehetne külön beszélni. Senki sem ott van nagyon régóta, ahol kellene. A hozzáértő, szakmákra születettektől vették el a helyet, kiszorították őket.
- Az igazi boltosokat én már nem ismerhettem meg, csak nagyanyáink meséltek róluk. Kinn várták az ajtóban a vásárlót, előre meghajlással köszöntötték, s minden igényüket kielégítették, ami nem volt készleten, azt beszerezték.
- Igen, miattuk kellene bolt és közlekedési fóbiásoknak lenniük az újraszületett náciknak.
- Én azt tapasztaltam, hogy valamilyen mindentudó hatalom éppen őket iskolázta be boltosnak már a hetvenes évektől. Nem csoda, hogy a kereskedelem nem kiszolgáló lett, hanem kinézték, megszégyenítették a vásárlókat.
- Mint a beduin leszármazott a szülővárosodban?
- Igen, már a nyolcvanas évek közepén boltos volt, mikor beléptem a kör ABC-be, már messziről hallottam a nagyhangú sorolását. Engem többször kipletykált, vörösen jöttem ki az üzletből. De akkoriban rengeteg hasonló élményem volt. Nem is értettem, hogyan maradhatnak ezek az esetek büntetlenül?
- Melyik volt a legrosszabb élményed?
- Hirtelen nem is tudnám megmondani, mert olyan sok nyilvános megszégyenítés történt az eladók részéről. Amikor a pártbizottságon voltam gyors- és gépíró munkatárs, nekem kellett beszereznem a konyakot, hogy mire a párttitkárok összejönnek délután, kávé és minden szervírozva legyen. Alávalónak tartottam ezt az árubeszerzést, de nem tehettem mást. Egyik alkalommal kikértem a színház előtti boltban egy üveg konyakot. Azt mondta a nagyszájú és gátlástalan férfi eladó, hogy nincsen, szinte támadón. Szépen megkérdeztem, mit tudna ajánlani a konyak helyett, ami eléggé elegáns? Kiabálni és hőzöngeni kezdett, hogy szinte zengett az egész üzlet, hogy mit mertem neki mondani és utánozta a hangomat.
- Ajánlhatott volna egy borpárlatot mondjuk, vagy ha mást nem, vodkát.
- Nem értettem az italokhoz egyáltalán. De az artikulátlan hangja mai napig a fülemben visszhangzik.
- Kellett volna kérni a panaszkönyvet!
- Az emberek nem szívesen kérik a panaszkönyvet ilyen esetben, bár most már sokkal bátrabbak. Aki leforrázva jön ki valahonnan, az a saját egészsége érdekében nem megy oda panaszkönyvet kitölteni, inkább elkerüli azt az üzletet egész életében.
- Szóval eltűntek az igazi boltosok, drága Vilma! Akik meg a robotmunkákat végzik, belefáradnak hamar a munkába. Hozzá nem értés és érdektelenség jellemzi az egész szakmát. Itt is érintett már a pénz, csak a gazdagoknak telik elegáns üzletek nyitására a saját elit vevőkörüknek.
- Hol van az a világ, Bélám, amikor a boltosok hitelbe is adtak élelmiszert a szegényeknek! Én egyetlen ilyenről hallottam, nagy becsben is tartják.
- Oda járunk, ahol kedvesek és nem kell tartani attól, hogy becsapnak.
- Fel kellene mérni már végre azokat a gyerekeket, akik alkalmasak erre a pályára és nem kihasználni őket!

2016. augusztus 29.
 
 
0 komment , kategória:  Kohut Katalin  
Márai Sándor: Szakács
  2016-08-29 18:58:18, hétfő
 
 

Gréti, a szálloda szobalánya, férjhez megy. Tizennyolc éves, kövér és álomkórosan réveteg. Kis dicsfény van feje körül, kezében virággal festeném le, birkák között. A vőlegény ötvenéves, özvegy ember.
- Mit szeret rajta? - faggatom Grétit.
Az égre néz, elbiggyeszti ajkát, szeme kancsalít. Félálomban, ábrándozva mondja:
- Szakács.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
Márai Sándor: Cigány
  2016-08-29 18:57:14, hétfő
 
 

Csakugyan olyan rossz ez, élni az országút mentén, putrikban, incesztusban és vályogvetésben, kívül mindenen, ami társadalmi kötelesség, s rejtve egy apró fajtabeli közösség homályos és avas odújában? - kissé hegedülve is, kissé tyúktolvajolva is, kissé felakasztva is, csendőrök és járványorvosok között, füstben és agyagban, s közben emlékezni Indiára, az álomra, a végzetes napsütésre, s a lopott pengőt is így nevezni: ,,Rupia"? Csakugyan olyan gonosz végzet ez, a világon kívül élni, elrejtve egy közösségben, mely kissé szurtos és maszatos, de mégis meleg és sűrű, mint a vér? Talán nem is olyan gonosz ez a cigányvégzet. Nem tudok fölényesen nézni a putrikra, mikor a kocsi elhajt mellettük, a Rend betonországútján.
 
 
0 komment , kategória:  Emberi bölcsesség és ami marad  
     1/10 oldal   Bejegyzések száma: 94 
2016.07 2016. Augusztus 2016.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 832 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1115
  • e Hét: 2264
  • e Hónap: 8505
  • e Év: 60771
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.