Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Zelk Zoltán : Egy hattyú alszik
  2017-01-11 09:35:34, szerda
 
 





Zelk Zoltán : Egy hattyú alszik



Egy hattyú alszik a tavon
mint rózsa, úgy lebeg,
léte folyékony s olvadó,
akár a fellegek.

Néhány árnyék a vízre ül,
mert nem talál haza -
nem is árnyak talán, csupán
fenyőfák sóhaja.

A hattyúk nem is rózsák,
de víziangyalok,
az ég álmodja őket,
ha olykor andalog.


3 Gymnopédies, 6 Gnossiennes -AT D SZ

Link

 
 
0 komment , kategória:  Zelk Zoltán  
10 hihetetlenül szívós élőlény a Földön
  2017-01-11 09:20:06, szerda
 
 
A Föld legellenállóbb élőlényei elképzelhetetlenül extrém körülmények között is kiválóan eléldegélnek.


Egyes élőlények tagadhatatlan előnyt élveznek a többiekkel szemben, mivel szélsőséges viszonyoknak is képesek ellenállni. Rengeteg erős, vagy erősnek vélt állat él van a földön, de a TopTenz oldal szerint kétségkívül ők a legszívósabbak:


10. Himalájai ugrópók - a világ tetején






A világ legmagasabban élő teremtménye alighanem a himalájai ugrópók. 6700 méteren a pók - amelynek latin nevében, az Euophrys omnisuperstes az szerepel, hogy mindenek felett álló - főleg olyan bogarakkal táplálkozik, amelyeket a szél fúj fel a hegyre. A himalájai ugrópók nagyon kevés oxigénnel is képes túlélni az extrém magasságot.



9. Óriás kengurupatkány - az állat, amelyik soha nem iszik






Ha elgondolkodtok, melyik élőlény képes a legtovább víz nélkül életben maradni, rendszerint a teve jut eszetekbe. De a teve csupán 15 napig képes a sivatagot víz nélkül túlélni és nem tárol vizet a púpjában - írja a TopTenz. Ezzel szemben létezik olyan állat, amelyik képes leélni a teljes életét anélkül, hogy akár egy csepp vizet is inna. A kengurupatkányok átlagosan 3-5 évet élnek. A túléléshez szükséges folyadékot a táplálékukból nyerik. Nem izzadnak - így nem veszítik el a testükben tárolt vizet. A Death Valley Nemzeti Parkban, Észak-Amerika legszárazabb és legforróbb helyeinek egyikén találhatók nagyobb számban, bár sajnos a veszélyeztetett fajok közé tartoznak.


8. Paralvinella sulfincola - a hőálló gyűrűsféreg






Mivel a víz hatékonyabban vezeti a hőt, mint a test, az 50 fokos forróság a nyílt tengeren sokkal veszélyesebb, mint ugyanaz a hőmérséklet a szárazföldön. Emiatt a baktériumlepte víz alatti élőhelyek általában túl forróak ahhoz, hogy egy többsejtű élőlény is életben tudjon maradni - olvashatjuk a TopTenzen.

A Paralvinella sulfincola nevű féreg azonban jól érzi magát az extrém forró tengervízben is. A tudósok egy akvárium falait egyenlőtlenül melegítették fel, és megfigyelték, hogy a férgek azokat a helyeket választották, ahol a hőmérséklet elérte a 45-55 °C-ot. Szakemberek úgy gondolják, hogy a férgek azért fejlődtek ki a magas hőmérséklet túlélésre, hogy kedvükre lakomázhassanak a baktériumokból, amelyeket semmilyen más élőlény nem ér el. Ez olyan, mintha beszabadulnátok egy hatalmas étterembe, ahol egyes-egyedül ti lakmározhattok kedvetekre.


7. Grönlandi cápa - az "alvó cápa"






Az egyik legnagyobb, mégis eddig kevésbé tanulmányozott cápafaj a világon. Habár olyan lassan haladnak a vízben, hogy egy amatőr úszó is meg tudja őket előzni, elég ritkán látott állatok, ugyanis kb. 1200 méter mélyen élnek a tenger alatt. Ők a leghidegebb helyen élő cápák, az 1-12 °C fokos vizet részesítik előnyben. Azért mozognak olyan lassan, mert a hűvös vízben így energiát tudnak megtakarítani - viselkedésükkel az "alvó cápa" becenevet sikerült elnyerniük. Ha ételről van szó, nem válogatósak, bármit megesznek, amit el tudnak kapni. Az a legenda járja róluk, hogy 200 évnél is tovább képesek élni - de amíg a tudósok nem végeznek további kutatásokat, ez csak legenda marad.


6. Ördögféreg - egy élőlény pokoli mélységekben






Évtizedeken át úgy gondolták a tudósok, hogy csak az egysejtű élőlények képesek életben maradni nagyon nagy mélységben. Az elméletük szerint azért, mert az oxigén hiányát, a nyomást és a szélsőséges hőmérsékletet egy többsejtű nem képes túlélni kilométerekkel a földfelszín alatt. Azután találtak egy mikroszkopikus férget több ezer méterrel a föld alatt.

A Halicephalobus mephistót, vagyis az ördögférget, amit egy német mondabeli démonról neveztek el, több mint 3,5 kilométer mély barlangból származó vízmintában fedezték fel, Dél-Afrikában. Bizonyos élőlények túlélnek extrém viszonyokat is (például fonálférgek túlélték a kolumbiai űrsikló katasztrófáját). Az ördögférgek felfedezése segíthet az élet kutatásában a Marson és máshol a galaxisban.


5. Erdei béka - a hibernálás bajnoka






A békák néhány fajtájánál megfigyelték, hogy a télre lényegében megfagynak, de így is képesek életben maradni, amíg megérkezik a tavasz. Észak-Amerikában öt ilyen ismert fajuk is van, közülük is az erdei béka a legelterjedtebb. Mivel az erdei békák nem ásnak valami ügyesen, mikor jön a tél, egyszerűen csak bebújnak a levelek alá és megfagynak a környezetükkel együtt. A testük speciális képességgel bír, amitől testük belseje nem fagy meg, akkor sem, ha a szívük megáll, csupán hibernálódnak. A békák májában termelődő magas koncentrációjú glükóz nagy szerepet játszik ebben az elképesztő túlélési technikában. Még ennél is hihetetlenebb, hogy ezek a békák a fagyás-felolvadás képességét egy laboratóriumban éppúgy tudják alkalmazni, mint a vadonban.


4. Mélytengeri mikrobák - ennél már nincs lejjebb






Mindannyian tudjuk, hogy a Mariana-árokban található a Föld legmélyebb pontja - mintegy 11 ezer méter mélyen a Challenger Deep, ahol a nyomás 1100-szor nagyobb, mint tengerszinten. Néhány évvel ezelőtt a tudósok üveggömbbe helyezett nagy felbontású kamerák segítségével hatalmas amőbákat fedeztek fel az árok mélyén. Egy expedíció során, amit James Cameron támogatott, a tudósok más életformákat is találtak a tenger mélyén. A rendező természetesen semmit nem látott odalent szabad szemmel, de az üledékminták, amiket begyűjtöttek, bizonyítják, hogy az árok tele van mikroorganizmusokkal. Ami leginkább meglepte a kutatókat, hogy a mélység és a hatalmas nyomás ellenére ezek az életformák rendkívül hatékonyan működnek. És mivel ilyen mélyen az óceánban nem sok élőlény taláható, a mikrobák azzal a nagyon kevés lebomló anyaggal táplálkoznak, ami lejut ebbe a mélységbe.


3. Bdelloid kerekesféreg - a DNS-tolvaj






A bdelloid kerekesférgek nagyon apró, csak nőstényekből álló gerinctelenek, amelyek leginkább édesvízben élnek. A felfedezésük óta még egyetlen hím egyedet sem találtak. A bdelloidok ivartalanul szaporodnak, amiről úgy gondolják, káros lehet a DNS-ükre. És mi lenne jobb módja, hogy kiküszöböljék ezeket a káros hatásokat, mint megenni más életformák DNS-ét?

A lopott DNS-nek köszönhetően, a bdelloidok kifejlesztettek egy képességet, amivel ellen tudnak állni a dehidratációnak. Ami még ennél is érdekesebb, hogy képesek a radioaktív sugárzás olyan szintjét is túlélni, amelynél már más élőlények elpusztulnak. A tudósok úgy vélik, hogy ennek az élőlénynek a természetes DNS javító képessége eredetileg a rendkívüli száraz hőmérséklet túlélésre alakult ki, de mivel a sugárzás közvetlenül károsítja a DNS-t, az önjavító képességük máshogy is hasznosnak bizonyult.


2. Csótány - ami óvóhely nélkül is túlélné az atomháborút






Az anekdoták és városi legendák szerint egy nukleáris háborúban a csótányok maradnának az utolsó túlélők. Több hétig képesek élelem és víz nélkül létezni, emellett hetekig képesek fej nélkül is életben maradni. Körülbelül 300 millió éve jelen vannak, régebb óta, mint a dinoszauruszok. A Discovery tévécsatorna Állítólag... (Mythbusters) című műsorában különböző kísérleteket végeztek a rovarokkal, hogy megnézzék, igaz-e a sugárzás legenda. A kutatócsoport megállapította, hogy a vizsgált csótányok több mint fele életben maradt 1000 rados sugárzás után, ami egy egészséges embert 10 perc alatt megölt volna. Ennél is megdöbbentőbb, hogy 10 százalékuk a 10.000 rados sugárzást is túlélte - ami a hirosimai atomkatasztrófa erősségének felel meg. Sajnos, egyikük sem élte túl a 100.000 rados sugárzást.


1. Medveállatka - a végítéletet is megúszná szárazon






A medveállatka minden bizonnyal a legellenállóbb élőlény a földön. Ezek az apró, ruhába öltözöttnek tűnő édesvízi állatkák bármit képesek túlélni, legyen az rendkívüli forróság, vagy extrém hideg, magas nyomás vagy sugárzás. Az űrbe is kidobhatjátok - hogy aztán még mindig életben találjátok őket. A szélsőséges körülmények túlélésére az élőlény egy dehidratált állapotba süllyed, amiben 100 évig is képes életben maradni - élelem nélkül. Ha ezután vízbe tesszük, újra aktív lesz- egy apokalipszis sem tudná elpusztítani.

Szöveg és fotó forrása TopTenz


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
30 tény, amiről nem gondoltad volna, hogy igaz!
  2017-01-11 08:59:53, szerda
 
  30 tény, amiről nem gondoltad volna, hogy igaz!


Vannak állítások, amelyekre automatikusan azt mondjuk: ezek nem lehetnek valósak! Pedig az esetek többségében tévedünk, hiszen rengeteg furcsa, de helytálló tény létezik a világról és a benne élőkről. Mi most 25 ilyen "igazságot" válogattunk össze nektek, és garantáljuk, hogy egyiknél-másiknál le fog esni az állatok!


1. A víziló teje rózsaszín.






2. A Barbie baba teljes neve Barbara Millicent Roberts.

3. A répákat i.e. 900 körül még lila és vörös színben ismerték - narancssárga színe egyes források szerint a XVI. századi holland nemesítőktől származik.

4. A nagy kék bálna szíve olyan nagy, hogy az ember - még ha kicsit morbid is - nyugodtan úszkálhatna az artériáiban.

5. Az unikornis Skócia nemzeti állata.

6. Az emberi DNS 50%-a megegyezik a banánéval.






7. A Pluto még mindig nem kerülte meg teljesen a Napot az 1930-as felfedezése, és a 2006-os törpebolygóvá minősítése közötti időben.

8. A méz soha nem romlik meg, csak a benne lévő cukor csapódik ki. Akár egy 32 ezer éves mézbe is belekóstolhatsz, a gyomrod nem fog tiltakozni ellene.

9. Sokkal több csillag van a világűrben, mint amennyi homokszem a Föld összes vízpartján együttvéve.

10. Jó hír: Amerikában sokkal több könyvtár működik, mint McDonald's.







11. Egy polipnak három szíve van.

12. A Szaturnuszon és a Jupiteren gyémánteső esik.

13. A világ ivóvízkészletének egyharmada Kanadában található.

14. Hihetetlen, de a homokszemek így néznek ki a mikroszkóp alatt. Gyönyörűek, nem?






15. Ha ásnál egy hatalmas gödröt, amely egészen a Föld középpontjáig érne, és beledobnál egy könyvet, akkor a könyv 42 perc alatt elérné a Föld közepét.

16. Tízszer több baktérium van a testünkben, mint normális sejt.

17. Egy csótány napokig képes fej nélkül élni, mielőtt meghal.

18. Napjainkban kétpercenként több képet csinálunk, mint az egész emberiség a 19. században.

19. A nulla az egyetlen szám, ami nem írható le római számokkal.

20. Egy pohár vízben sokkal több atom van, mint amennyi pohár vizet összegyűjthetnénk az óceánokból.

http://pozitivnap.hu/cache/0/f/f/7/a/0ff7a56873cd4427d9124c0929831805c926ad99.jpg


21. Leonardo da Vinci képes volt egyik kezével írni, miközben a másikkal rajzolt.

22. Az ostorcsattanás valójában egy miniatűr hangrobbanás, a bojt ugyanis átlépi a hangsebességet.

23. Ha a teheneket almával eteted, akkor az állat pityókás lesz tőle.

24. Görögország nemzeti himnusza 158 versszakból áll.

25. Pablo Picasso nem lélegzett, amikor megszületett. A bába már halottnak nyilvánította, amikor a leendő festő nagybátyja szivarfüsttel visszahozta az életbe.






26. Szaúd-Arábia Ausztráliából importálja a tevéket.

27. Az angliai Oxford Egyetem idősebb, mint az Azték Birodalom.

28. A mamutok ezer évvel azután haltak ki, hogy az egyiptomiak megépítették a Nagy piramist.

29. Egyetlen tüsszentéssel több mint 100 ezer baktérium kerül a levegőbe.

30. Így nézne ki a Jupiter, ha olyan közel lenne hozzánk, mint a Hold:






Forrás: buzzfeed.com




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek, csodák?  
Vicces képek! :)
  2017-01-11 08:39:29, szerda
 
 









































 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
Mosolyogtál már ma?
  2017-01-11 08:31:32, szerda
 
 









































 
 
0 komment , kategória:  Humor az élet sója!  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1290
  • e Hét: 6755
  • e Hónap: 14228
  • e Év: 131474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.