Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
8 egyszerű lépés, hogy 2017 egy remek év legyen!
  2017-01-06 21:03:39, péntek
 
  Az élet sokkal szebb annál, mint ahogy azt a legtöbb ember elképzeli. Tudatosan, lépésről lépésre oda kell figyelnünk a szép dolgokra, és ezzel párhuzamosan a negatív eseményeket minél gyorsabban le kell zárnunk.

Most nézzünk 8 olyan lépést, amivel szebbé, egyszerűbbé, boldogabbá tehetjük életünket 2017-ben.

1. Kezdjünk neki a dolgoknak MOST!
Ne halasszunk el egy napot sem. Ha mindig azt hangoztatjuk, hogy egyszer majd elmegyek Thaiföldre, egyszer megtanulok főzni, abból nem lesz semmi, hiszen mindig akad egy kifogás. Ne éljük többé úgy az életünket, hogy holnap az lesz, ami lesz, mert ha nem teszünk semmit a cél érdekében, akkor az magától nem fog megszületni.

2. Tápláljuk a tudatunkat
A tévézés, Facebookozás, Instagramozás néha rendben van, belefér, mert kikapcsol, informál, olykor szórakoztat, de nem elégíti ki azt a fajta intellektuális tudásszomjat, amelyre az elmének szüksége van. Ezért olvassunk könyveket, szaklapokat, nézzünk dokumentumfilmeket.

3. Fogadjuk el, hogy sosem leszünk tökéletesek
A hibáinkkal együtt vagyunk teljesek, ezért úgy kell szeretnünk magunkat, ahogyan vagyunk. Senki sem tökéletes, ettől csodás ez a világ.

4. Tegyünk olyasmit, ami hálát okoz
Minél több dolog iránt érzünk hálát, annál boldogabb, kiegyensúlyozottabb életünk lesz. Például egy mosolytól jobban érezzük magunkat, vagy egy kedves szótól. Örüljünk az életnek.

5. Legyünk jelen a szeretteink életében
Ha valakiket igazán szeretünk, akkor törődnünk kell velük. Látogassuk meg őket, beszélgessünk, legyünk jelen az életükben.

6. Kérjünk segítséget, ha szükséges
Sokszor azt gondoljuk, hogy ha segítséget kell kérnünk valakitől, akkor máris gyengének tűnünk. De az igazán erős ember az, aki felismeri, hogy segítségre van szüksége, és megkeresi a megfelelő embert ehhez.

7. Először hallgassunk meg valakit, mielőtt levonnánk a következtetésünket
Minden emberben megvan az a rossz szokás, hogy elhamarkodottan ítélkezik. De nem szabad hinnünk első pillanattól a pletykáknak, ne feledjük, mindenkinek vannak titkai, még nekünk is, de attól még nem biztos, hogy rossz ember az illető.

8. Az otthonunk legyen a nyugalom szigete
Ragyogja be lakásunkat a fény, a kedvesség, melegség, tisztaság, puhaság, kényelem, ahol a nap minden percében jól érezhetjük magunkat.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Belső kör  
4 öngyógyító légzésgyakorlat
  2017-01-06 20:43:36, péntek
 
  4 öngyógyító légzésgyakorlat, amit te is kipróbálhatsz otthon!

Egy személy átlagban naponta 20.040 alkalommal lélegzik ki és be, azonban az emberek többsége nem tudatosítja és nem megfelelő hatékonysággal lélegzik. Annak ellenére, hogy minden kisbaba születése után hasfali légzést követ, ez a légzésmód fiatal felnőttkorra mellkasi légzéssé válik, mivel a stressz miatt a hasfal izmai megfeszülnek, és többé nem adnak teret a kiegyensúlyozott egészséges légzésre.

A felnőttek esetében a megfeszített hasfali izmok miatt a légzés mellkasi légzéssé válik, amely rövid és felszínes - közli Jane Pernotto Ehrman, a Cleveland Clinic Center for Lifestyle Medicine viselkedéskutatója. Abban a pillanatban, amikor elkezd tudatosulni és megváltozni a légzés, akkor a test csodálatos módon kezd reagálni és beindít különböző öngyógyító folyamatokat.

A 4-7-8 légzés a könnyed elalvásért
Dr. Andrew Weil az University of Arizona Integratív Medicinai központ orvosa szerint egy jó alvásra tudatosan felkészíthetjük a testünk a megfelelő légzéssel. Egy olyan légzésmódot ajánl, amely következtében az idegrendszer megnyugszik. A módszer hatékonysága a nyugtató gyógyszerekkel vetekedik, sőt még előnyösebb is.

"Ellentétben az altató nyugtató gyógyszerekkel, amelyek idővel elveszítik hatékonyságukat a 4-7-8 légzéstechnika, amely eleinte nem annyira látványos, idővel és gyakorlással egyre hatásosabbá válik" - mondja Weil.

Próbáld ki: A nyelved hegyét helyezd a felső fogsorod mögé és tartsd ott az egész gyakorlat ideje alatt. Első lépésként lélegezz teljes mértékben a szájadon át, és bátran hagyd, hogy hallhatóvá váljon a kilégzéshez társuló tipikus ,,shshshs" halk süvítés. Az előbb említett előkészület után aztán csukd be a szád és lélegezz az orrodon át, lassan amíg négyig számolsz. Tartsd a légzésed addig bent, amíg hétig számolsz, aztán ezt kövesse egy hosszú lassú kilégzés a szádon, miközben a számolással nyolcig érsz. Ismételd meg a módszert öt percenként mindaddig, míg el nem alszol.

Légzés a melléküregek tisztítására:
Egy kiesebb tanulmány bizonyítja azt is, hogy az asztmával küszködő betegek esetében a gyógyszeres kezelés mellett a rendszeres légzésen alapuló jógagyakorlatok jelentős mértékben javították a tüdő légző funkcióit.

Larry Payne, Terapie Yoga Rx kutatási csoport alapítója és igazgatója szerint a légzésgyakorlatok kitűnő hatással vannak az orr és arc melléküregek egészségére is.

Próbáld ki: Kezdj el egy mély légzést az orron keresztül, majd ezt kövesse gyors hirtelen kilégzés. A gyakorlatot végezd egy másodpercenkénti gyors kilégzéssel tíz másodperc időtartamig. Ez egy ciklus. Folytasd három ciklus gyakorisággal, mindaddig, amíg szükségét érzed. Payne arra figyelmeztet, hogy ez a gyakorlat növelheti a szívritmust így nem ajánlott csak orvosi felügyelet mellett azon személyek számára, akik szívérrendszeri problémákkal küszködnek, különös tekintettel a magas vérnyomásos betegekre.

Fájdalomcsillapító légzés:
A fájdalom automatikusan a légzést is befolyásolja. A fájdalominger miatt a légzés reflexesen visszatartódik. Ez sajnos nem helyes mivel a visszatartott légzés hozzájárul a gyulladás további fenntartásához a stressz hormonok szintjének emelése által - közli Pernotto Ehram.

Próbáld ki: csukd le a szemed és folyamatos izomlazítás mellett képzeld el hogy a tested egyre relaxáltabb. A légzés legyen kiegyensúlyozott, mély hasi légzés. Amikor a hasizmok elernyednek, a levegő mélyebbre jut a tüdőben megnövelve az oxigéncsere felületét. Belégzésnél képzeld el, ahogyan az oxigén dús levegő a fájdalom helyére megy és kioltja az ott lévő nyomást. Amikor kilélegzel akkor meg képzeld el, hogy minden egyes kilégzés által megszabadulsz egy újabb adag fájdalomtól. Minél inkább megnyújtod a kilégzést, annál inkább stimulálod a “vagus" ideget. Az idegrendszer ezáltal megnyugszik és azt az érzés keltődik, hogy nyugalomban és biztonságban vagy - mondja Michael Merill Chicagoi pszichológus.

Légzéssel a kellemetlen hányinger ellen:
Ez a típusú légzésgyakorlat csökkenti a hányinger érzését a perisztaltizmus kiegyensúlyozása és a gyomor bélrendszeri izomzat ellazítása által. Ezt a módszert sikerrel alkalmazzák kemoterápia esetén a hányinger csökkentésére illetve a terhesség első periódusában a kellemetlen émelygő érzés és hányás leküzdésére.

"A tudatos légzés csökkenti a gyomor-nyelőcső refluxát és segíti hogy a gyomortartalom a megfelelő irányba mozogjon." - Pernotto Ehrman.

Próbáld ki: Képzeld el, hogy mezítláb sétálsz egy kövekkel borított hűvös lépcsőn. Lélegezz nyugodtan mélyen az orrodon, miközben négyig számolsz és elképzeled, hogy milyen kellemesen hűsítő érzést adnak a talpad alatt lévő kövek. Aztán miközben nyolcig számolsz csücsörített szájjal lélegezz ki és képzeld el, hogy haladsz minden egyes kilégzéssel lefele a lépcsőn. Folytasd egészen a tünetek megszűnéséig.

Mind a négy módszer könnyen elsajátítható és itt is érvényes az aranyszabály, hogy a gyakorlat teszi a mestert. Sok sikert kívánunk hozzá és jó egészséget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Problémáid vannak az elalvással? - egy lehetséges megoldás
  2017-01-06 20:33:26, péntek
 
  Problémáid vannak az elalvással? Ezzel a módszerrel 60 másodperc alatt álomba szenderülsz!

A mai rohanó, stresszes világban egyre több ember küzd alvásproblémával. Ha te is nehezen alszol el, vagy az éjszaka kellős közepén rendszeresen felébredsz, és csak forgolódsz álmatlanul, próbáld ki az alábbi módszert. Csupán 60 másodperc szükséges, és máris mély álomba szenderülsz.

Ez a légzéstechnika azoknak is hatásos lehet, akik szorongással, vagy megmagyarázhatatlan idegeskedéssel küzdenek. Az indiai pranayama technikán alapuló módszer lényege, hogy a szabályos légzés következtében oxigénnel töltjük fel a tüdőt, ez pedig ellazítja az izmokat, kisimítja a "görcsös" gondolatokat.

Amíg a légzésünkre figyelünk, eltereljük gondolatainkat a hétköznapi problémákról, ellazulunk, és nagyon hamar elalszunk. Dr. Andrew Weil, a módszer fejlesztője szerint, ajánlott kipróbálni azok számára is, akik valamilyen, a stresszes életmód következtében kialakult betegséggel küzdenek.

Hogyan működik az álomba ringató légzés?

1. Lélegezzünk mélyeket a szánkon keresztül, amikor kifújjuk a levegőt, erőteljes “huhh" hangokat adjunk ki, vagyis préseljük ki a levegővel együtt a bennünk levő feszültséget.

2. Csukott szájjal lélegezzünk mélyeket, közben magunkban számoljunk négyig.

3. Számoljunk hétig, és közben tartsuk bent a levegőt.

4. Nyitott szájjal, lélegezzünk mélyeket, mint az első pontnál, és közben magunkban számoljunk nyolcig.

5. Lélegezzünk mélyeket, és ismételjük meg az előbbi "4-7-8" kört ismét háromszor. Eközben, nagyon fontos, hogy a kilégzés mindig kétszer annyi ideig tartson, mint a belégzés. Belégzéskor csendben szívjuk a levegőt, és kilégzéskor legyünk "hangosak".

Az egészséges életmódhoz az embernek napi 6-8 óra pihentető alvásra van szüksége. Gyakoroljuk minden este ezt a légzéstechnikát, míg nyugodtak, kiegyensúlyozottak leszünk. Sok embernek nem is kell 60 másodperc ahhoz, hogy elaludjon, akár már 10 másodperc eltelte után is szép eredményeket érhetők el az elalvás terén.

Video link :Link

A cikk forrása :Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
A Buteyko-féle légzési módszer
  2017-01-06 20:29:59, péntek
 
  A Buteyko-féle légzési módszer, amely megszünteti a horkolást, azt asztmát, az álmatlanságot és az orrdugulást!

Egy orosz orvos neve után kapta ez a légzési módszer a nevét. A Buteyko-féle gyakorlat lényege az, hogy megtanuljunk az orrunkon keresztül lélegezni, és ne a szánkon, ezáltal javulni fog az agy és a sejtek oxigénellátása, de nemcsak.

Korunk stresszes, rohanó világa átalakította a légzési szokásainkat is. Úgy tanítottak a szüleink, tanáraink, hogy levegőből sosem elég, ezért mélyen kell levegőt venni, sokszor a szánkon keresztül, hogy a tüdőnk megteljen oxigénnel. És ezért az csapódott le, hogy nem lélegzünk eleget, de a Buteyko-módszer arról szól, hogy néha a kevesebb több, tehát az arányos, higgadt lélegzetvétellel többet javíthatunk az egészségünkön, mint a szapora lélegzéssel.

Patrick McKeown 2002-ben szerezte meg a diplomáját, pontosan egy évvel Buteyko doktor halála előtt. Az írországi férfi azóta világszerte tanít és gyógyít a módszerrel.

McKeown elmondta: “Buteyko 26 éves korában nagyon magas vérnyomással küzdött, ennek értéke elérte a 220/110-et. Ekkor született meg az ötlet a fejében, miszerint ezt a magas vérnyomást valószínűleg a szapora lélegzetvétele okozza. Ezért elkezdte kifejleszteni a technikáját, amivel csökkenthetné a sűrű légzését. Ahogy egyre lassult a légzése, úgy csökkent a vérnyomása, és a fájdalmak is enyhülni kezdtek."

Az ukrán professzor ezt a technikát még az 50-es években fejlesztette ki. Azt vette észre, hogy a haldokló betegei az elmúlás előtt pár perccel, egyre gyakrabban, kapkodva vették a levegőt. Ezután többféle betegség kapcsán alkalmazta a technikát, például az asztmásoknál azt vette észre, hogy minél ritkábban vesznek levegőt, annál ritkábban tör rájuk a roham.

A módszer lényege egyáltalán nem bonyolult, kevesebb oxigént kell belélegezni, és kevesebb szén-dioxidot kell kifújni. Azért hatékony ez a módszer, mert nem csak oxigénre van szüksége a szervezetünknek, hanem bizonyos bioszintézis és önszabályzó folyamatokhoz szén-dioxid is kell. Erre jó példa az, ha túl sok oxigén van a szervezetünkben, szén-dioxidból meg kevés, akkor hiperventilláció alakul ki, és úgy érezzük magunkat, mintha a kiugrana a szívünk a mellkasunkból a pánik miatt. A lassú, mély lélegzéssel szervezetünk pH-szintje is egyensúlyba kerül.

A lényeg az, hogy meg kell tanulnunk ismét az orrunkon keresztül, lassan lélegezni, ami azt jelenti, hogy percenként 8-10 lélegzetvételre lesz csupán szükségünk, a levegő mennyisége, szintén percenként pedig 4-6 liter kell legyen. Ha ezt sikerül megvalósítanunk, nagyon sok betegséget előzhetünk meg.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Vízkereszt
  2017-01-06 16:21:53, péntek
 
 



A nyugati kereszténységben január 6. vízkereszt, avagy a háromkirályok, másképpen a napkeleti bölcsek ünnepe, a katolikus egyház egyik legfontosabb ünnepe.
Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak. (A Julián-naptárt használó keleti kereszténységben karácsony január 7-re esik, és tizenhárom nappal később ünneplik a vízkeresztet.) Az ünnep liturgiában használatos elnevezése a görög Epiphania Domini, azaz Urunk megjelenése, a magyar vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.
Az epifánia ünnepe először a 3. század végén jelent meg keleten, majd a 4. században nyugaton, mindig január 6-án. Mivel a 4. századtól Jézus születésének ünnepe, a karácsony keleten és nyugaton is elkülönült az epifániától, a vízkereszt ünnepe azóta három jelentést hordoz: a napkeleti bölcsek eljövetelét, Jézus megkereszteltetését, illetve csodatételét a kánai menyegzőn. (Az epifánia kifejezés a görög vallásban egy isten váratlan és érezhető, jót hozó megjelenése, a római császárkultusz idején az uralkodó, azaz a megtestesült isten ünnepélyes látogatása volt.) Teológiai értelmezése: Jézus Krisztusban Isten jelent meg az emberek igazi Megváltójaként, az ünnep liturgiája Jézus hármas megjelenéséről emlékezik meg.

Az első jelentés a háromkirályok, avagy a napkeleti bölcsek érkezésének ünneplése. Máté evangéliuma (Mt 2,1-16) szerint a háromkirályok a betlehemi csillag által vezéreltetve jöttek keletről Judeába, hogy a zsidók újszülött királyának kifejezzék hódolatukat. Először Jeruzsálemben keresték a kis Jézust, majd Heródes király gonosz szándékkal Betlehembe utasította őket; itt meglelték a kisdedet, akinek aranyat, tömjént és mirhát ajándékoztak. Az evangélium mágusnak nevezi őket, de nevüket nem említi. A hagyomány szerint hárman voltak, a 8. században élt Beda Venerabilis nevüket is említi: Caspar, Melchior, Balthasar - azaz Gáspár, Menyhért, Boldizsár. A tömjénezés szertartása a napkeleti bölcsek tömjénadományára emlékeztet. A háromkirályok hálás témául kínálkozott a festőművészetnek, híres alkotás például Albrecht Dürer és Ferenczy Károly Háromkirályok című festménye is.

A vízkereszt második evangéliumi története (Mt 3,13-17) szerint, amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz. Keresztelő Szent János megkeresztelte őt, és Jézus ettől kezdve tanítani kezdett. Megkereszteltetésének emlékére keleten ezen a napon osztották a keresztség szentségét, és áldották meg a vizeket, főleg a Jordánt és a Nílust.
Az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn, édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta (Jn 2,1). A házszentelés (benedictio domorum) szertartása arra emlékeztet, hogy Jézus jelenlétével kitüntette, megszentelte a kánai házat.

Krisztus keresztségének emlékére a vízkereszt volt az ünnepi keresztelések napja, a katolikus egyház tömjént és vizet szentelt, innen az ünnep elnevezése. Az ünnepi népszokások közé tartozott a csillagozás vagy háromkirályjárás hagyománya, a bibliai királyokat megszemélyesítő alakoskodók köszöntő felvonulása, dramatikus játéka. Az alakokat - a betlehemezés mintájára - gyerekek személyesítették meg. Legfőbb kelléke a csillag volt, amely mutatta az utat Betlehembe. Jellegzetes viseletdarabjuk a díszes papírsüveg. Minden esetben elénekelték a csillagéneket, melynek utolsó két sora így hangzik: "Szép jel és szép csillag / Szép napunk támad."

Vízkereszt napján szokásban volt a szentelmények hazavitele is: a szenteltvíznek gyógyító hatást tulajdonítottak, minden betegségre használták. Hintettek belőle a bölcsőre, a menyasszony koszorújára, a halott koporsójára. A következő januárig üvegben vagy nagy korsóban tartották, ami megmaradt a következő vízkeresztre, azt a kútba öntötték, hogy vize meg ne romoljon. A házakat vízzel és sóval szentelték meg, és a pap krétával írta a szemöldökfára a házszentelés évét és a G. M. B. betűket (Gáspár, Menyhért, Boldizsár). A vízkereszti népszokásokból mára jobbára csak annyi maradt meg, hogy ekkor szedik le a karácsonyfát.
Forrás : Link

Megjegyzés :
Helyesen CMB :,,Christus mansoniem benedicat", azaz ,,Krisztus áldja meg ezt a házat, ezt a hajlékot!" mondatot jelző három betű.
A felirat helyesen 2017 -ben : 20+C+M+B+17



 
 
0 komment , kategória:  Ünnepek  
Díszhagymák
  2017-01-06 09:06:35, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Halvány rózsaszín dália
  2017-01-06 09:05:22, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Bordó tulipán
  2017-01-06 09:00:10, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Bazsarózsák
  2017-01-06 08:50:05, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Antilop csorda
  2017-01-06 08:44:48, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2016.12 2017. Január 2017.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 381 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 927
  • e Hét: 11041
  • e Hónap: 24790
  • e Év: 229491
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.