Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Ünnepi kalendárium - Balázsolás
  2017-02-03 23:53:12, péntek
 
  Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium
(részlet)






Balázs napját már legrégibb kalendáriumaink számontartják: Népszerűségéről több középkori helynevünk: Szentbalázs (Somogy), Zalaszentbalázs, továbbá Kassa (1440, 1470, Erazmus társaságában), Szepeshely (Zipser Kapitel, Spišska Kapitula 1470), Csíkszentlélek (1510) szárnyasoltárai tanúskodnak. Nem tudjuk, milyen célt szolgált még a középkorban Szent Balázs barlangja a Balaton melletti Szentgyörgy-hegyen.

Balázs-oltára volt a győri (1346), csanádi (1456), veszprémi (1462) székesegyháznak, a kassai Erzsébet-templomnak (1487). Vadosfa egyik oltárának (1754) szintén Balázs a patrónusa.

Az ő patrociniuma alatt állott Zsidó premontrei prépostsága (1284) Aszód közelében, továbbá Abda középkori temploma, a Szent István keresztesei esztergomi templomának egyik kápolnája (XII. század), és Tata hajdani plébániatemploma (XV. század).

Vegyük ehhez még hozzá, hogy Balázs évszázadokon át legtörzsökösebb keresztneveink közé tartozik, ami a szent püspök pártfogásában való jámbor bizalmat is mutatja. Családnévként sok változatban él: Balázs, Balás, Balassa, Balcsa, Balcsó, Bacsó, Bachó, Bazsó, Balics, Baló, Balló, Balsa, Blaskó, Balczó, Balaskó. A keresztnevet értelmiségünk körében ismét népszerűvé tette Babits Mihály (Balázsolás) és József Attila (Altató) költeménye.

Ezen a napon történik a Balázs-áldás, másként balázsolás

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Balázsolás
  2017-02-03 23:45:42, péntek
 
  Babits Mihály: Balázsolás





Szépen könyörgök, segíts rajtam, szent Balázs!

Gyermekkoromban két fehér
gyertyát tettek keresztbe gyenge nyakamon

s úgy néztem a gyertyák közül,
mint két ág közt kinéző ijedt őzike.

Tél közepén, Balázs-napon
szemem pislogva csüggött az öreg papon,

aki hozzád imádkozott
fölém hajolva, ahogy ott térdeltem az

oltár előtt, kegyes szokás
szerint, s diákul dünnyögve, amit sem én

s ő se jól értett. De azért
te meghallgattad és megóvtad gyermeki

életem a fojtogató
torokgyíktól, s a veszedelmes mondulák

lobjaitól, hogy fölnövén
félszáz évet megérjek, háladatlanul,

nem is gondolva tereád.
Óh ne bánd csúf gondatlanságom, védj ma is,

segíts, Sebasta püspöke!
Lásd, így élünk mi, gyermek módra, balgatag,

hátra se nézünk, elfutunk
a zajló úton, eleresztve kezetek,

magasabb szellemek de ti
csak mosolyogtok, okos felnőttek gyanánt.

Nem sért ha semmibe veszünk
s aztán a bajban újra visszaszaladunk

hozzátok, mint hozzád ma én
reszkető szívvel... Mosolyogj rajtam, Balázs!

ki mint a szepegő kamasz,
térdeplek itt együgyű oltárod kövén -

mosolyogj rajtam, csak segíts!
Mert orv betegség öldös íme engemet

és fojtogatja torkomat,
gégém szűkül, levegőm egyre fogy, tüdőm

zihál, s mint aki hegyre hág,
mind nehezebben kúszva, vagy terhet cipel,

kifulva, akként élek én
örökös lihegésben. S már az orvosok

kése fenyeget, rossz nyakam
fölvágni, melyet hajdan olyan megadón

hajtottam gyertyáid közé,
mintha sejtettem volna már... Segíts, Balázs!

Hisz a te szent gégédet is
kések nyiszálták, mikor a gonosz pogány

kivégzett: tudhatod, mi az!
Te ismered a penge élét, vér izét,

a megfeszített perceket,
a szakadt légcső görcseit, s a fulladás

csatáját és rémületét.
Segíts! Te már mindent tudsz, túl vagy mindenen,

okos felnőtt! Te jól tudod,
mennyi kínt bír az ember, mennyit nem sokall

még az Isten jósága sem,
a mit ér az élet... S talán azt is, hogy nem is

olyan nagy dolog a halál.
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Jelkép-kalendárium - Balázsolás
  2017-02-03 23:39:30, péntek
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)






,,Volt egyszer egy ember, szakálla volt kender"

Február 3-a a kultuszban, névadásban, népszokásokban oly népszerű legendás Szent Balázs napja. A hagyomány szerint örmény volt, a kisázsiai Szebaszté püspöke. Számos csodája ismeretes. Egy nap egy rémült anya kereste fel, mert fia a torkán akadt halszálkától fuldokolt. A szent megáldotta a fiút, és a szálkát eltávolította a torkából. Más alkalommal egy asszonynak visszaadta a disznaját, melyet egy farkas rabolt el. Az asszony hálából gyertyát adott neki és ,,kóstolót" a disznó húsából. A szent püspök az üldöztetések idején egy hegyi barlangba húzódott, ahol vadállatok őrizték, melyek kezes bárányként hajlottak szavára. A római helytartó azonban ott sem hagyta békén a remete püspököt, s oroszlánokból, medvékből, farkasokból álló testőrsége sem menthette meg, mert nem engedte harcolni őket. 316 táján végezték ki. Előbb kenderrost-fésülésre szolgáló gerebennel vagy a len, gyapjú kifésülésére való vasfésűvel kínozták félholtra, majd vízbe fojtották: belefojtották a szuszt.

Legendáinak minden mozzanata - de kultusza és a nevéhez fűződő szokások is - a téli ünnepkörrel kapcsolatos ősi hiedelmeket tükröznek. Szent Balázs elsősorban a torok, a kikiáltók, énekesek védőszentje (keleten a VI., nyugaton a IX. századtól). Erre utal a halszálkától megmentett gyermek legendája. A gyermekhalandóság okai közt régen az élenjáró torokgyík (diftéria) ellen a katolikus és görög vallású anyák Szent Balázshoz fordultak. Balázs-napkor a templomba vitték a gyermeket, akinek a torkához a pap két keresztbe tett, vagy Y alakban hajlított és összekötött gyertyát tartott, miközben a balázsáldás szavait mormolta. Ez volt a balázsolás. Ezért szokták a szent püspököt keresztbe tett gyertyákkal is ábrázolni. A legenda azonban halszálkát említ, nem betegséget, és ez arra utal, hogy Balázs már a nagyböjt szentje, a hal ugyanis böjti étel. Való igaz, hogy a böjt kezdőnapjának, hamvazószerdának legkorábbi időpontja Balázs napjára következik.




Balázsolás
(fotó: Legeza Dénes István)

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu
 
 
0 komment , kategória:  Egyéb ünnepek, jeles napok  
Spenótos derelye kék sajtmártással és rántott gombafejekkel
  2017-02-03 23:32:52, péntek
 
  Spenótos derelye kék sajtmártással és rántott gombafejekkel

Hozzávalók

50 dkg burgonya
15 dkg liszt
3 dkg étkezési keményítő
1 db tojássárgája
20 dkg spenót
4 dkg vaj
szerecsendió
1 ek olívaolaj
2 dl száraz fehérbor
2 dl tejszín
2 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
5 dkg márványsajt
8 dkg reszelt kemény sajt

bors
A rántott gombához:
20 db kisebb gombafej
liszt
felvert tojás
zsemlemorzsa
1,5 dl forró olaj


Elkészítés

A burgonyát megmossuk. Héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, összetörjük, és deszkára tesszük. Ha kihűlt, összedolgozzuk a liszttel, az étkezési keményítővel, a tojás sárgájával és egy kevés sóval. Két cipót formázunk belőle. Megszórjuk őket egy kevés liszttel, majd fóliába csomagoljuk, és egy órán keresztül hűtjük. Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és derelyevágóval rombusz formákat vágunk belőle.
A spenótot megmossuk és lecsepegtetjük. Serpenyőben felolvasztjuk a 4 dkg vajat, és rádobjuk a spenót 3/4-ét. Megsózzuk, megborsozzuk, meghintjük egy csipet szerecsendióval, és nagy lángon 1 percig pároljuk. Szűrőbe öntjük, kinyomkodjuk belőle a nedvességet, majd durvára vágjuk. Tálba tesszük, és hozzákeverjük az olívaolajat.
Az előre kivágott rombuszok felét megtöltjük a spenóttal, majd rájuk borítjuk a másik adag tésztát. A rombuszok széleit lenyomkodjuk, a derelyéket kifőzzük gyöngyözve forró, sós vízben. Amikor a tészta feljön a víz felszínére, további 1 percig főzzük, majd alaposan leszűrjük és lecsepegtetjük.
A fehérbort a felére forraljuk, egy másik edényben pedig szintén a felére a tejszínt. 2 dkg vajon megpirítjuk a megtisztított, összezúzott fokhagymát, majd felöntjük a borral és a tejszínnel. Hozzáadjuk a márványsajtot és a reszelt kemény sajtot. Sűrűre főzzük, és óvatosan átforgatjuk benne a kifőtt derelyéket. Rántott gombafejekkel tálaljuk.

A gombafejeket megmossuk és megszárítjuk. Megforgatjuk lisztben, majd a felvert tojásban, végül zsemlemorzsában, aztán megsütjük a forró olajban. A derelyét a sajtmártással, a rántott gombával és a maradék friss spenóttal tálaljuk, 1-1 csipet reszelt sajttal megszórva.





CSEH JÁNOS
séf

A burgonyát hideg vízben tegyük fel főni, így egyenletesen fő meg, és nem lesz szemcsés, sem szalonnás.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Madártejtekercs (gluténmentes)
  2017-02-03 23:29:01, péntek
 
  Madártejtekercs (gluténmentes)

Hozzávalók

4 db tojás
4 ek cukor vagy eritrit
4 ek rizsliszt
A töltelékhez:
4 db tojás
2 csomag pudingpor (tejszínes)
2-3 ek porcukor
1/2 rúd vanília
5 dl tej
1 dkg zselatin


Elkészítés

Felforralunk 4 dl tejet a felhasított és kikapart vaníliával. A maradék tejet csomómentesre keverjük a pudingporral, a porcukorral és a tojások sárgájával. A tojásfehérjét kemény habbá verjük.
A forró tejhez folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgájás keveréket, és nagyon kis lángon állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről, és még forrón belekeverjük a beáztatott, majd felmelegített zselatint, és rögtön beleforgatjuk a tojáshabot is. Ezután langyosra hűtjük.
A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, majd ezzel tovább verjük. Belekeverjük a tojások sárgáját is, ezzel is elkeverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra állítjuk, és a lisztet is belekeverjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe terítjük a masszát, és 180 fokra előmelegített (légkeveréses üzemmódban) sütőben 8 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt, lehúzzuk róla a papírt, megtöltjük a krémmel, és feltekerjük. Ha háromszögletűre szeljük, a képen látható módon rendezhetjük tálra. Enyhén porcukrozva kínáljuk.





Megjegyzés

Egy pihe-puha tortaszelet belefér, az ünnepi ebéd után? Olyan, mintha a madártejbe harapnánk bele! És gluténmentes!
scarlett69

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Töltött és rántott paprika
  2017-02-03 23:26:25, péntek
 
  Töltött és rántott paprika

Hozzávalók

8 db tölteni való paprika
20 dkg csirkemell
2 ek vaj
2 ek olaj + a sütéshez
5 dkg cukkini
2 fej gomba
1 db paradicsom
6 db tojás

bors
szerecsendió
1 csokor petrezselyem
5 dkg trappista sajt
5 dkg liszt
10 dkg zsemlemorzsa

Elkészítés

A paprikát bő, forró olajban sütjük, amíg leválik a héja, majd kivesszük, és hagyjuk kihűlni. Papírtörlővel ledörzsöljük a héját, majd kicsumázzuk.
A csíkokra vágott csirkét megpirítjuk az olaj és a vaj keverékén az apróra vágott gombával, cukkinivel és a meghámozott, feldarabolt paradicsommal együtt. Sóval, borssal és egy csipet szerecsendióval ízesítjük, majd hozzákeverjük a kockákra vágott sajtot és a felaprított petrezselymet. A tűzről levéve 4 db tojássárgáját keverünk bele.
A paprikákat megtöltjük a keverékkel, majd megforgatjuk őket először a lisztben, majd a maradék fehérjék és tojás keverékében, végül a zsemlemorzsában. Forró olajban aranybarnára sütjük. Jól illik hozzá az újburgonya vagy a zöld saláta.





CSEH JÁNOS

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Csirke raguleves ropogós tésztával
  2017-02-03 23:23:40, péntek
 
  Csirke raguleves ropogós tésztával

Hozzávalók

40 dkg csirkemellfilé
2,5 dl cukrozatlan habtejszín
1 csokor vegyes zöld fűszer (pl. tárkony, majoránna, petrezselyem)
33 dkg vegyeszöldség-keverék (fagyasztott)
27 dkg konyhakész leveles tészta
1 ek olaj
1 fej vöröshagyma
1 dl száraz fehérbor
1 dl húslevesalaplé
1 db tojássárgája

bors

Elkészítés

Az olajat felforrósítjuk, és megfonnyasztjuk rajta a meghámozott, felaprított hagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, felkockázott csirkemellet, és együtt pirítjuk néhány percig. Felöntjük a tejszínnel, a borral, valamint az alaplével, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és 2 percig forraljuk.
A megmosott, finomra vágott zöld fűszer felét elosztjuk 4 db tűzálló tálkában, majd ráhalmozzuk a felengedett zöldségkeveréket.
A leveles tésztát kitekerjük, felvágjuk 4 db négyzetre, és egy-egy tálkára illesztjük. A széleket alaposan lenyomkodjuk. Megkenjük a tetejüket a kissé felvert tojássárgájával, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk 20 percre. Azután kivesszük, a tésztafedelet megrepesztjük, végül meghintjük a levest a megmaradt zöld fűszerrel.





SÁNDOR ADRIENN

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.01 2017. Február 2017.03
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 241 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 317
  • e Hét: 2062
  • e Hónap: 10328
  • e Év: 126981
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.