|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2017-03-02 20:58:58, csütörtök
|
|
|
A legújabb kutatási eredmények szerint a csicseriborsó természetes módon és nagy mennyiségben tartalmazza a triptofán nevű aminosavat, mely hatással van alváskészségünkre, hangulatunkra, és segít leküzdeni a mindennapos stresszt.
Lehetséges, hogy ti még csak a népszerű kis gyerekdalocskából ismeritek a csicseriborsót? Ha igen, akkor itt az ideje, hogy szorosabb ismeretséget kössetek!
A csicseriborsó az egyik legkorábban termesztett hüvelyes növény. A közel-keleti régészeti kutatások során tízezer éves magvakat is találtak már a leletek közt. A száz éve még Magyarországon is nagy területen termesztett, népszerű étel titka nem más, minthogy laktató, finom és javítja a hangulatot.
A hüvelyesekhez tartozó növény termésének fehérjetartalma 20, szénhidrát tartalma 40 százalék körüli. Sok benne a vas, a B1 és B6-vitamin, a magnézium és a cink.
Depresszió ellen:
Napjainkban leginkább triptofán tartalma teszi aktuálissá − hívta fel a figyelmet Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő. Ez egy esszenciális aminosav − többek között néhány antidepresszáns gyógyszernek is hatóanyaga −, melyet a szervezet nem termel meg, vagyis a táplálékkal kell bevinni, és a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin elsődleges alapanyaga.
Természetesen a triptofán más élelmiszerekben is előfordul, de a csicseriborsóból különösen hatékonyan szívódik fel. Ezért kismamáknak a folsavtartalom miatt, szülés utáni depresszióban szenvedőknek, vagy éppen a fáradtságtól jobbra-balra dőlő anyáknak pedig a triptofán tartalom miatt is melegen ajánljuk! Persze a gyerek is kaphat belőle már tíz hónapos korától fogva.
Fogyókúrázóknak is szuper!
Nem véletlen, hogy a nyugati világban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend a közel-keleti finomság, a hummus, vagy csicseriborsókrém − mondta el Hajnal Kata, a keleti ételek hazai gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Bezula Kft. kereskedelmi igazgatója. A hummus előnyös tulajdonságai közé sorolta egyedi, kiváló íze, mellett magas rosttartalmát, valamint hogy alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A gluténérzékenyek számára a csicseriborsó liszt kiválóan helyettesítheti a búzalisztet. A hummus azonban nemcsak csicseriborsóból áll.
Másik lényeges összetevője a tahini, magyarul szezámmagkrém, mely a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásnak alapvető alkotóeleme, mivel forrása a réznek, magnéziumnak, kalciumnak és cinknek, ugyanakkor gazdag B1-vitaminban és fitoösztrogénekben. Mindkét összetevő kiválóan hasznosítható fogyókúrákban, mivel a magas rosttartalom hosszú időre jóllakottságérzést biztosít.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
|
|
|
|
2017-03-02 20:36:20, csütörtök
|
|
|
Jobb, mint a borsó és a bab, mégis általában csak szilveszterkor, újévkor esszük. Miért olyan egészséges a lencse? Tudnivalók és főzési tippek a lencse kapcsán.
Angliában és Indiában meg is őrlik, lisztet készítenek belőle, majd ebben a formában hasznosítják a lencsét. Hazánkban rendszerint levest, esetleg főzeléket készítenek belőle, de kezd egyre nagyobb teret hódítani a lencsesaláta is. Lássuk, miért lenne érdemes sokkal gyakrabban fogyasztania a családoknak a lencsét.
Mi van a lencsében?
A lencsében nem kevés A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin, kalcium, foszfor, folsav, magnézium, kálium, cink és vas található. A tápláló hüvelyesben rejlő nagy mennyiségű fehérje (kb. 28%) könnyen emészthető a szervezet számára, 10 dkg lencsében másfélszer több fehérje van, mint a marhahúsban. De meg kell említenünk jelentős rosttartalmát (100 g-ból 3-4 g) is, ami akkor a legnagyobb, ha nincs lehéjazva.
Elég nagy a kalória tartalma: 100 grammban 340-350 kcal (1430-1480 kJ) van. (A vörös lencsében valamivel kevesebb, mint a barnában.)
Hasonlóan magas a szénhidráttartalma is - 10 dkg lencsére 53-60 gramm CH esik. Ez ugyan nem kevés, de mivel a glikémiás indexe alacsony, így lassan szívódik fel belőle a szénhidrát, tehát bátran fogyaszthatják a cukorbetegek is, illetve a fogyókúrába is jól beilleszthető.
A lencse 12 jótékony hatása
javítja a májfunkciót
jót tesz a szemnek
nyugtat
magas folsav tartalma miatt terhesség esetén kiemelten ajánlott a fogyasztása - a magzat fejlődését támogatja
jó hatással van az anyagcserére, szuper étel székrekedésre
segít stabilizálni a vérnyomást
csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát
segíti a vércukorértékek kordában tartását
a változókor tüneteit csökkenti
fokozza a férfiak termékenységét
segíti a hajnövekedést
támogatja a sebgyógyulást
Hány éves kortól kaphat lencsét a baba?
A 8 hónapos kortól már készíthetünk lencséből bébiételt a kicsinek. De a mennyiséggel csak óvatosan! Érdemes az első főzőlevet leönteni, s majd csak a 2. levet fűszerezni, hogy a gyötrő hasfájást elkerüljük. Készíthetünk vörös lencsét is a kicsiknek - ehhez itt egy zöldségpüré bébiétel recept.
Főzési tippek a lencséhez:
minél régebbi a lencse, annál tovább kell főzni
ne keverjünk több fajta lencsét, mert előfordulhat, hogy más-más a főzési idejük
a főzés előtt mindenképp mossuk meg jól és szedjük ki a kavicsokat (amik gyakran előfordulnak a lencsében)
ha 1/2 órával főzés előtt beáztatjuk, gyorsabban megpuhul, de nyugodtan főzhetjük áztatás nélkül is
ha el akarjuk kerülni a puffadást, öntsük le róla az első főzővizet (várjuk meg míg felforr, és ekkor öntsük le a vizét)
ne sózzuk, ecetezzük főzés közben a lencsét, mert így tovább kell majd főzni (hagyjuk meg ezeket az ízesítéseket a művelet végére)
barna lencséből érdemes levest és főzeléket készíteni, zöldből salátát szoktak és levest, főzeléket, a vörös lencséből pedig krémes levest
a vörös lencsét nem kell olyan sokáig főzni, mint a barnát - kb. 20 perccel kevesebb a főzési ideje, akár 15 perc alatt is megfő
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
|
|
|
|
1/2 oldal
|
Bejegyzések száma: 17
|
|
|
|
2017. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
237 db bejegyzés |
e év: |
1689 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 896
- e Hét: 3034
- e Hónap: 34520
- e Év: 239221
|
|
|