Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
Rókapihi
  2017-03-06 20:45:08, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Káposzta - érdemes tudni róla
  2017-03-06 20:19:43, hétfő
 
 



Több mint kétezer éve élt egy római szenátor, Cato, akit kortársai ritka kicsinyes, gyűlölködő, fukar embernek tartottak.Arról volt híres, hogy bármiről is beszélt a szenátusban, beszéde végén mindig hozzátette azt a mondatát, melyről elhíresült: Ceterum censeo...Cartaginem (Egyébként pedig Karthagót el kell pusztítani!).

Feljegyezték róla, ha bármelyik rabszolgája megbetegedett, káposztaevésre kötelezte őt és személyesen ellenőrizte, hogy a napi káposzta fejadagját elfogyasztotta-e.

Mélységesen hitt abban, hogy a káposzta minden bajra jó. Hát, ebben közel járt az igazsághoz.

Cato korában a káposztát úgy ették, hogy ecetes lében tárolták és azzal ízesítették. Manapság inkább a sózással történő ízesítés és tartósítás a népszerűbb. A sózás segítségével, ha az megfelelő mértékű, megakadályozhatjuk a nemkívánatos baktériumok elszaporodását, miközben a SAVTERMELŐ Leuconostoc mesenteriodes baktérium kiválóan szaporodik, és főleg tejsavat termel.

Ehhez kb. 20 C fok kell, és a sóoldat nem lehet töményebb 2,25%-nál. Amikor tejsavszint eléri az 1%-ot, ez a baktérium megszűnik tovább dolgozni, és helyét átveszi a Lactobacillus plantarum, mely a savszintet 2%-ra tudja emelni. Ez a folyamat kb. 3 hét, és kész a savanyú káposzta. A folyamat közben a C-vitamin nem károsodik a növényben. Természetes kalcium, magnézium és kálium tartalma mellett a sózás révén bőven tartalmaz nátriumot is (hiszen azt mesterségesen hozzáadtuk!).

Van benne A vitamin, E vitamin, valamint B vitamin. Béta karotinban sem szegény. És itt a magyarázata annak, hogy miért a legjobb ellenszere a másnaposságnak. Az alkoholfogyasztás kiszárítja az embert, melynek következtében sok vizet és ionokat, többek között nátriumot, káliumot, magnéziumot veszít. A szervezet PH-ja ilyenkor savas irányba tolódik el, majd a lebomláskor keletkező acetaldehid ellenkező irányú változást generál. A savanyú káposzta ismét helyre állítja a normális PH-t, pótolja az elveszett ionokat és folyadék mennyiséget, magas B vitamin tartalma révén csökkenti az alkohol idegrendszerre gyakorolt káros hatását. Nem véletlenül fogyasztják ilyenkor előszeretettel a korhely levest, tudták ezt már jól a régiek is.

Csokonai Vitéz Mihály ezt írta: "megterhelt és heves gyomrunknak új erőt ad a korhely leves".
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Kutyusok és a ló
  2017-03-06 19:36:35, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
Sötét lila nyári orgona
  2017-03-06 17:10:51, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Lila astilbe
  2017-03-06 17:09:50, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Csillagfürt
  2017-03-06 17:09:05, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Virágzó Wisteria
  2017-03-06 17:08:16, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Növényvilág  
Hullámzó köveken gif
  2017-03-06 17:04:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Állatvilág  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 8 
2017.02 2017. Március 2017.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 237 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.