Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
Jó éjszakát!
  2017-05-01 23:57:36, hétfő
 
  Kedves Mindannyiotoknak



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
Záporos, zivataros folytatás
  2017-05-01 22:58:19, hétfő
 
  Záporos, zivataros folytatás





A kellemes, nyugodt május elsejei időjárást követően keddtől záporokkal, zivatarokkal tarkított napok jönnek.

Keddtől mozgalmasabbá válik időjárásunk, ugyanis ismét kialakulhatnak záporok, zivatarok. Kedden elsősorban északon és a Dunától keletre eső tájakon lehet szükségünk az esernyőkre, zivatar pedig északkeleten várható, szerdán viszont már több tájegységünkön alakulhat ki lokális csapadékhullás, melyet villámlás és dörgés kísérhet. Egy-egy zivatar környezetében esetleg

felhőszakadás, kisebb jégeső is kialakulhat.




Csillampor nevű felhasználónk fotója, köszönjük!

Feltámadó széllel inkább zivatarok környezetében találkozhatunk, máshol csak időnként lehet egy-egy élénk széllökés. Enyhébbek lesznek a hajnalok, napközben pedig kedden 17-25, szerdán 20-26 fok közötti értékeket mérhetünk, a legmelegebbre az Alföldön van kilátás, de egy-egy zivatart követően átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.

A folytatásban sem lesz változás

Csütörtökön is folytatódik a záporokkal, zivatarokkal tarkított májusi idő. Erős, esetleg viharos szélre továbbra is zivatarok környezetében számíthatunk. Délután 19-25 fokra van kilátás. Pénteken is hasonló időjárásra számíthatunk.

Borítókép: Rover

Írta: Berceli Balázs

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Boldog hetet!
  2017-05-01 16:46:12, hétfő
 
  Kedves Barátaimnak, kedves Látogatóimnak

További jó napot!

és




 
 
0 komment , kategória:  Hetet  
Május 1 története
  2017-05-01 16:31:50, hétfő
 
  Május 1







Szocialista ünnep. Sokaknak ez ugrik be egyből Május 1.-je kapcsán. De mint a legtöbb ünnepnek, ennek is régebbre nyúlnak vissza a gyökerei. Cikkünkben áttekintjük, amit a jeles nap történetéről, eredetéről tudni érdemes.

Május 1 története






,,nyolc óra munka, nyolc óra rekreáció, nyolc óra pihenés"

A munka ünnepe a nemzetközi munkásmozgalmak által kiharcolt, minden év május 1-jén tartandó ünnepség. Május 1. hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni.

Az előzményekhez egészen a brit ipari forradalomig kell visszamennünk. Amikor is egy Robert Owen nevezetű gyártulajdonos 1817-ben megfogalmazta a munkások követeléseit, melybe többek közt beletartozott a munkaidő lecsökkentése 8 órára a 10-16-ról.






Az első sikerek

Több kisebb tüntetést, sztrájkot tartottak, annak érdekében, hogy a követeléseiket érvényesítsék. Azonban a mozgalom hamar kifulladt, mert törvényi szabályozás híján ezeket az alkalmazottakat hamar elbocsátották és más gyárak sem voltak hajlandóak felvenni őket. Habár 1847-ben a nők és gyerekek munkaidejét 10 órában maximalizálták Nagy-Britanniában és gyarmatain, egészen 1856. április 21-éig a kérdésben nem történt előrelépés. Ezen a napon léptek sztrájkba az ausztráliai Melbourne városában a kőművesek és építőmunkások, hogy a Melbourne-i Egyetemtől az ausztrál Parlamentig menetelve követeljék a 8 órás munkaidő bevezetését a kontinensen. Akciójuk sikeresen zárult, követeléseiket teljesítették mindenféle retorziók nélkül.






A dátum kiválasztása

1886. május 1-jén a chicagói munkás szakszervezetek sztrájkot szerveztek a nyolc órás munkaidő bevezetéséért. 1889. július 14-én Párizsban megalakult a II. Internacionálé (1889-1916 között működött, a munkásság szervezeteinek nemzetközi egyesülése volt), melyen úgy határoztak, hogy a három évvel korábbi chicagói tüntetés kezdetének negyedik évfordulóján, 1890. május 1-jén a szakszervezetek és egyéb munkásszerveződések együtt vonuljanak fel országszerte a nyolc órás munkaidő bevezetéséért, ahol az még nem történt meg, illetve a nemzetközi szolidaritás kifejezéséért. A tüntetések az Egyesült Államokban olyan jól sikerültek, hogy a II. kongresszuson, 1891-ben május elsejét hivatalosan is a ,,munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé" nyilvánították.






Keresztény ünnep

Május 1.-én Jézus nevelőapjára, az ácsra is emlékezünk. Munkás Szent József ünnepét1955. május 1-jén rendelte el XII. Piusz pápa. Korábban a szent tiszteletének hónapja általában március volt, Magyarországon is.





Nemzeti ünnep

A szocialista és munkásmozgalmak térnyerésével a 20.század folyamán lassan népünneppé vált Május 1.. Először a Szovjetunióban majd a világháború után a többi szocialista-kommunista országban is. Május 1. az egyik legnagyobb nemzetközi szocialista ünnepé vált.

Forrás: http://www.ferfibarlang.hu


Link
 
 
0 komment , kategória:  Nemzeti ünnep  
Május
  2017-05-01 16:21:26, hétfő
 
  Jankovics Marcell: Jelkép-kalendárium
(részlet)

Május

A latin Maius hónapot Ovidius szerint a meglett korúak (maiores) tiszteletére nevezték volna el. Valószínűbb azonban, hogy a régi római Maia istennő vagy férfi párja Maius volt a névadó. A görögöknél Maia a pleiászok egyik csillaga volt, Zeusz szeretője, és a főistennek együtt töltött éjszakák eredményeként Hermész (latin Mercurius) anyja. Ez a planétaistenfi az asztrológia májusi Ikrek jegyében van ,,otthon". (Általánosságban elmondható, hogy a 7 pleiászt, a Pleiades 7 csillagát a görögök - de mások is - kapcsolatba hozták a 7 planétával. Ennek nemcsak az volt az oka, hogy a csillagzat szabad szemmel látható csillagainak a száma megegyezett a szabad szemmel látható planétákéval, hanem a helye is: a Nap, a Hold és a bolygók rendszeresen áthaladnak rajta.) A csillagkép olümposzi védnöke ugyanakkor Apollón volt. Ők hárman egy vidám regében együtt is szerepelnek. Ez az isteni tolvaj Hermész első csínytevéséről szól, aki még azon a napon, hogy megszületett, ellopta bácsikájának, Apollónnak 50 (!) marháját - a hónap első kétharmadában még a Bika havában járunk -, aztán, mint aki jól végezte dolgát, visszabújt a pólyába, Maia ölébe. A görög maia ,,anyácskát", ,,dajkát", ,,bábát", a dór nyelvjárásban ,,nagyanyát" jelentett, s abból kiindulva, hogy az istennő a 12 olümposzi egyikének volt az anyja, fel kell tételeznünk, hogy neve magának a Nagy Istennőnek egyik megszólítása volt. Maia a növekedés és a szaporulat felett bábáskodott, s a május valóban a növekedés hónapja. Bizonyos értelemben Ovidius fején találta a szöget, hisz maior, maius a latin magnus, ,,nagy" melléknév közép- és felsőfoka, és a növekedést fejezi ki.
A hónap régmúltjába pillantva, a május mindenütt a nyár aggodalmas adventjének tűnik, aminek a jövendő termés féltése volt az alapja. Május az ókorban Európa-szerte engesztelő és tisztító szertartások böjtös időszaka volt (Hermész marhalopása szimbolikus utalás lehet erre is). Rómában tilos volt ekkor új ruhát ölteni, házasságot kötni, és házaséletet élni, ekkor takarították ki a templomokat, mosták le az istenszobrokat, mintha csak a hónap előkészület lenne a nyárközépi nagy ünnepekhez. (Hasonló tilalmakkal találkozunk az egykorú zsidó vallási előírásokban is.) A legjellegzetesebb római ünnep a 9-én, 11-én és 13-án tartott Lemuria: a ,,holt lelkek" (lemures) engesztelőnapjai. Illő folytatása volt az Argei ünnep. Ennek bevezetőjeként március Idusát követően, Róma területén felállított alkalmi szentélyekben szalmából és kákából font bábokat helyeztek el (görög: argeiész = ,,fehér", argeó = ,,ünnepel" ,,szántóföldről van", ,,parlagon hever", argiasz = ,,pihenés", ,,szünet"). Május 15-e után ezeket a Vesta-szüzek főpapi segédlettel ünnepélyesen a Tiberiszbe vetették jelképes emberáldozatul. Május 23-án Flora istennőt köszöntötték a rózsák fesztiváljával. Május végén, többnyire 29-én kezdődött a ,,földszentelés" ünnepségsorozata: az Ambarvalia, a Robigaliára emlékeztető mezőjáró körmenettel, állatáldozattal és vészelhárító varázslatokkal.





Kormány Vera: Május

Forrás: http://jelesnapok.oszk.hu/
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Május
  2017-05-01 16:18:10, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
Május
  2017-05-01 16:14:30, hétfő
 
  Május

Május az év ötödik hónapja a Gergely-naptárban, 31 napos. Nevét Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról kapta, aki ősi termékenységistennő volt a római mitológiában. A 18. századi nyelvújítók szerint a május: zöldönös. A népi kalendárium Pünkösd havának nevezi. Az Ikrek havának is nevezik.

Forrás: A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
 
 
0 komment , kategória:  Hónapok, hónapokról versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 7 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 500 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2711
  • e Hét: 7292
  • e Hónap: 21197
  • e Év: 150904
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.