Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Polenta pirított gombával
  2017-05-10 23:56:51, szerda
 
  Polenta pirított gombával

Hozzávalók

1 fej hagyma
4 ek olaj
7,5 dl zöldségleves-alaplé
12,5 dkg kukoricadara
30 dkg apró csiperkegomba
2 ek mascarpone
10 dkg sajt

bors
Cayenne-bors


Elkészítés

A megtisztított hagymát apróra kockázzuk. Egy kisebb fazékban felforrósítunk 2 ek olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymakockát. Felöntjük az alaplével, felforraljuk, majd beleforgatjuk a kukoricadarát, és lassú tűzön, kevergetve főzzük kb. 15 percig. Eztán félrehúzzuk, és fedő alatt duzzadni hagyjuk 10 percig.
Közben a gombát letisztogatjuk, és szeletekre vagy kisebb darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a maradék olajat. Megpirítjuk rajta a gombát, és megsózzuk, megborsozzuk.
A polentát összekeverjük a mascarponéval, majd sóval és Cayenne-borssal fűszerezzük. Végül adagonként tányérokra halmozzuk, és a gombával együtt, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

Szezonban rókagombával vagy vargányával is elkészítheted. Tetszés szerint frissen aprított zöldfűszerrel díszítheted.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
Kókuszos-citromos polentatorta
  2017-05-10 23:56:09, szerda
 
  Kókuszos-citromos polentatorta

Hozzávalók

3 db kezeletlen citrom
25 dkg vaj + a formához
25 dkg cukor
2,7 dl cukrozatlan kókusztej
25 dkg liszt + a formához
1 tasak élesztőpor
16 dkg kukoricadara
10 dkg kókuszreszelék
A mázhoz:
15 dkg porcukor
2 ek kókusztej
2 ek citromlé


Elkészítés

A tésztához a forró vízzel lemosott citromok héját lereszeljük, és a levüket kinyomjuk. A szoba-hőmérsékletű vajat és a cukrot habosra keverjük. Váltogatva hozzáadjuk a citromhéjat- és lét, valamint a kókusztejet, majd simára keverjük. A lisztet elvegyítjük az élesztőporral, a kukoricadarával, valamint a kókuszreszelékkel, és a citromos masszába dolgozzuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kikenünk vajjal, és egyenletesen meghintjük liszttel. Beletöltjük a tésztát, és az előmelegített sütőben sütjük kb. 50 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e, majd kivesszük, és hűlni hagyjuk.
Közben a porcukrot csomómentesre keverjük a kókusztejjel és a citromlével. A kihűlt tortát megkenjük a mázzal, végül szoba-hőmérsékleten száradni hagyjuk.





PALCSEK ZSUZSANNA
Felelős szerkesztő

Kávéval, teával vendégváró süteménynek is kiváló.

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-sütemények-desszertek  
Tavaszi rakott csirke őzgerincben
  2017-05-10 23:55:29, szerda
 
  Tavaszi rakott csirke őzgerincben

Hozzávalók

35 dkg csirkemell
3 ek zabpehely
1 db tojás
2 ek tejföl
10 dkg mozzarella
10 dkg reszelt sajt
1 db tömlős krémsajt (magyaros )
1 csipetnyi szárított lestyánlevél
5-6 szelet pulykasonka
30 db kolbászkarika
12-14 db spenótlevél
2 ek olívaolaj
5-6 db aszalt paradicsom

bors
petrezselyemzöld
fokhagymás borskeverék


Elkészítés

Megmossuk, szárazra töröljük, majd ujjnyi csíkokra daraboljuk a csirkemell filét. Megsózzuk és meghintjük a fokhagymás borssal.
Összekeverjük a tejfölt a tojással, a krémsajttal és a reszelt sajt felével. Megsózzuk, megborsozzuk, belekeverjük a szárított petrezselyemzöldet és a lestyánt. Felaprítunk 3 db szárított paradicsomot és a zabpehellyel és a csirkemellel együtt belekeverjük.





A spenótleveleket felforralt vízbe mártjuk, majd papír törlőre szedjük, és megszárítjuk.
Egy őzgerincformát kibélelünk sütőpapírral és megkenjük olívaolajjal. Az aljára teszünk kb. 10 db kolbászkarikát, majd ráfektetjük a pulykasonkát. Ráhelyezzük a spenótleveleket, erre ismét kolbászkarikákat rakunk, végül ráborítjuk a csirkés keveréket. A tetejét megrakjuk mozzarellával, a maradék kolbásszal és az aszalt paradicsommal.





180 fokos sütőben kb. 40 percig sütjük (ameddig a teteje pirulni kezd).





Amikor elkészült, sütőtepsire borítjuk, és gazdagon meghintjük reszelt sajttal.





Visszatoljuk a sütőbe, és addig sütjük, amíg a sajt megpirul.





Sütés után 10 percig pihentetjük, majd felszeleteljük.









Megjegyzés

A tavasz egyik hírnöke a spenót, amely nagyon megosztó zöldség. Szerintem azért, mert a legtöbben csak főzelékként használják... Igaz, ebbe a receptbe nem kell sok, de természetesen aki szereti, tehet bele többet is. Segítségképpen fázisfotókat is hoztam. Én az őzgerincformát sütés közben egy sütőtepsire rakom, ha esetleg a nedvesség kifolyna, ne menjen a sütőbe.
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsos   
Bárányhúsos csorba
  2017-05-10 23:46:28, szerda
 
  Bárányhúsos csorba

Hozzávalók

50 dkg báránygerinc (fiatal bárány)
2 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
20 dkg zöldbab
1 dl zöldborsó
4 db közepes nagyságú krumpli
5 dkg csigatészta
2 ek tejföl
1 dl 12%-os főzőtejszín
1 ek rozsliszt
1 ek olaj
1 tk ecetes tárkony
2 ek korpacibere (vagy savanyú káposzta leve vagy citromlé)
2 szál szárított lestyán

bors
1 db kis paprika
1 db kisebb hagyma
friss tárkony ízlés szerint
friss petrezselyem ízlés szerint
2 db vargányagomba
5-6 szelet szárított vagy mirelit vargánya


Elkészítés

A báránycsontot feltesszük hideg vízben főni, majd megsózzuk, és ha felforr, a habját leszedjük.
Hozzáadjuk a sárgarépát, a petrezselymet, a zöldbabot és az egész hagymát. Beletesszük a fűszereket: a tárkonyt (az ecetes a végére marad), lestyánt, a petrezselyemzöldet, az őrölt fekete borsot, valamint a paprikát, paradicsomot és a vargányaszeleteket.
Amikor félig megpuhultak a zöldségek, valamint a bárányhús, beletesszük az apró kockára vágott krumplit, majd a csigatésztát és a zöldborsót. Egy evőkanálnyi apróra vágott ecetes tárkonyt is adunk hozzá. Beleteszünk 2-3 evőkanál korpaciberét, erjesztett savanyú káposztalevet vagy citromlét.
Behabarjuk a levest: egy evőkanál lisztet csomómentesre keverünk a tejföllel, majd hozzáadjuk a tejszínt, kimerünk egy evőkanál forró levest, elkeverjük benne, és folytonos keverés mellett a leveshez öntjük. Kiforraljuk, és forrón tálaljuk.





Megjegyzés

Kedvenc leveseim a csorbák, a ragulevesek. Nagyon szeretem az ízeket kombinálni. Természetesen a leves egy ötlet, és mindenki saját ízvilágára formálhatja. Érdekes a lestyán, tárkony, bárány és vargánya kombinációja, mindegyiknek karakteres íze van, és mégis nagyon finomak együtt.
BiroSari

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-levesek  
Hó, fagy, hol vagy tavasz?
  2017-05-10 23:43:19, szerda
 
  Hó, fagy, hol vagy tavasz?





Kedden az Északi-középhegység néhány pontján havazott, szerdára hidegrekord dőlt, de jön a melegedés.

Szentléleki kameránk gyorsított felvételén jól kivehetőek a hópelyhek. Ugyan nem nagy mennyiség hullott és nem is maradt meg, de jól szemlélteti, hogy északról egészen hazánkig lejutott a hideg levegő. A magasabb pontokon néhol havazásba váltott a csapadék.

Link
Kamerakép: BorsodWeb

Szerdára viszont szakadozottá vált a felhőzet, a légmozgás is lecsendesült, és hajnalban mínuszokat is mérhettünk, sőt a napi minimumrekord is megdőlt. Koroncón -2,5 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Hol vagy tavasz?

Hamarabb jöttek a fagyosszentek, mivel a hétvégén már meleg, tavaszi idő lesz. Délnyugatira fordul az áramlás és meleg levegő érkezik térségünkbe. A hét második felében 20-25 fok körüli maximumokat mérhetünk. Nem lesz azonban zavartalan a napsütés, beindulnak a záporok, zivatarok is. Csütörtökön a délutáni óráktól alakulhat ki futó zápor, de pénteken és szombaton sokfelé kell készülni záporokra, akár hevesebb zivatarokra felhőszakadással, jégesővel, viharos széllökéssel. Vasárnap és a jövő hét első napjaiban még főként az ország nyugati felén lesz jellemző a villámokkal, felhőszakadásokkal tarkított idő. Szárazabb idő a jelenlegi számítások szerint szerdától várható.

Írta: Herrmann Dóra

Forrás: https://www.idokep.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 500 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 308
  • e Hét: 1116
  • e Hónap: 15021
  • e Év: 144728
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.