Belépés
azenujsagom.blog.xfree.hu
Az én újságom 1956-ról - tedd meg életed érettünk - Simon Zsuzsanna
1966.02.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
'56 az Öt templom fesztiválon
  2017-05-07 08:38:26, vasárnap
 
  Öt templom fesztivál - Az öt templom utcája

Győr-Újváros városrészben, európai szinten is egyedülálló módon, egyetlen utcában, 700 méteren belül, egymás után található az öt európai vallás egy-egy temploma. Annak a talán sokakat megérintő gondolatnak a tárgyiasult tanulsága, hogy itt a Kárpát-medencében ezer éve Európa termékeny részesei vagyunk, hogy a kultúrák közötti másság elfogadása és megismerése sokszínűvé, nyitottá és érdekessé tesz minket.- olvasom az ottemplom.hu weboldalon, ahonnan a jövőheti fesztivál programok is letölthetők, de készült programfüzet is. Május 12-én, pénteken egy '56-os színielőadást is be fognak mutatni:

PanoDráma: Pali - ősbemutató

Maléter Pálné életmonológja
(a Mindenki c. Oscar-díjas film főszereplője, Szamosi Zsófia előadásában)

Az újságban utolsó hasábnál alul az ítéletek voltak, és az utolsó mondat az volt, hogy az ítéletet végrehajtották. Tehát az a döbbenet, hogy nincs hová menni, nincs kihez menni, nincs miért menni, ... mert végrehajtották.
A monodráma a Maléter Pálné, Gyenes Judittal rögzített, ismételt mélyinterjúk és egyéb kiegészítő anyagok alapján, egy ember szemüvegén keresztül mutat be egy Magyarország történetében kiemelkedő pillanatsort, az '56-os forradalmat, és annak egyik hősét, Maléter Pált egészen '89-es újratemetéséig.
A PanoDráma 2007 óta működő független színház. Kortárs nemzetközi drámák hazai bemutatásán és fiatal külföldi rendezőkkel való együttműködéseken túl, 2009 óta elsősorban a Magyarországon legégetőbb társadalmi kérdésekkel foglalkozik. Jobbára verbatimszínházi, vagyis szó szerinti anyagokból dolgozó dokumentumszínházi formában. Az eredeti szövegek kölcsönzik az előadásoknak azt a sokszor megrendítő életszagot és drámai erőt, amit a Pali című legújabb előadásukban is tetten érhetünk.
A Pali Szamosi Zsófia jutalomjátéka. Az apróságokban: gesztusokban és ritmusokban teljesen Gyenes Judith-tá lényegülő színésznő érzelmi hullámvasútján egyik pillanatban a kamaszlányos rajongó szerelmen, a másikban az aggódó feleség magányán, a harmadikban az elhagyott szerelmes kétségbeesésén és kitartásán visz végig minket. - Soós András

Maléter Pálné, Gyenes Judith: Szamosi Zsófia
Videó: Balogh Balázs, Taskovics Éva
Asszisztens: Budavári Réka
Műszaki felelős: Balázs Krisztián
Dramaturg: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Rendező: Lengyel Anna

Dátum: 2017.május 12. péntek
Idő 18:00 - 20:00
Ár 3500FT
Jegyvásárlás: TIXA.HU

Helyszín
Menház kamaraszínpad
Kossuth Lajos u. 24.
Győr, Magyarország

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Szép gesztus
  2017-05-07 04:27:19, vasárnap
 
  Az alábbi írást olvasom a magyarforradalom1956.hu weboldalon:

Iránytű 1956-ból

Az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit felelevenítő festményeket adományozott a Szikla Alap a Művészetért Egyesület a nagykanizsai Piarista Iskolának. A tíz darabból álló sorozat három művész - Joó Attila, Makray János és Milan Gergi - alkotásai, melyek létrejöttéhez az 1956-os Emlékbizottság nyújtott támogatást.
Nyeste Pál, nagykanizsai Piarista Iskola igazgatója a festmények átadó ünnepségén arról beszélt, a mostani diákok számára egyre kevésbé adatik meg a lehetőség, hogy megismerjék azokat, akik részt vettek az '56-os forradalomban, így a fiatalok találkozások útján már nem nagyon tudnak tapasztalatot szerezni erről az időszakról.
,,Maradnak az emlékek, amiket mi igyekszünk a kezükbe adni, s ezzel már nekik kell élni" - hívta fel a figyelmet Nyeste Pál, aki utalva az '56-osok heroikus küzdelmére a szovjet Vörös Hadsereggel szemben, úgy fogalmazott, hat évtizeddel ezelőtt Dávid, ha csak rövid időre is, de legyőzte Góliátot. 1956 a válságos időkben is iránytű, szellemiségéből, a pesti srácok hitéből ma is meríthetünk - jelentette ki az iskola vezetője.
A Szikla Alap a Művészetért Egyesület a nagykanizsai kötődések miatt döntött úgy, hogy a festményeket a piarista iskolának adományozza. A képek május közepéig a rendezvényteremben, azt követően a gimnázium épületében lesznek láthatók.

Szép gesztus a művészektől, hogy az '56-os Emlékbizottság általi támogatásból született alkotásaikat egy iskolának adományozták.

Erről a szép gesztusról nekem az a sok éve tartó töretlen gyűjtőmunkám jut eszembe, melynek keretén belül az ország legkülönbözőbb területein élő művészek ajánlják fel és küldik el '56-os alkotásaikat, melyeket a mosonmagyaróvári Gulyás Lajos Kollégiumban állítok ki folyamatosan az Ötvenhatunk vásznon és papíron című állandó kiállításunk keretében.

Már olyan sok van, hogy érdemes volna egy valódi galériában, a teljes gyűjteményt elhelyezni.

Ha rajtam múlna, ez a mosonmagyaróvári 1956. október 26-ai sortűz helyszínén, a sortüzet lövető határőrlaktanya épületében kerülne kialakításra, ahol a néhai Moson Vármegye teljes XX. századi múzeuma is helyet kapna.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 2 
2017.04 2017. Május 2017.06
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 37 db bejegyzés
e év: 390 db bejegyzés
Összes: 2731 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 108
  • e Hét: 158
  • e Hónap: 620
  • e Év: 22673
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.