|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 50
|
|
|
|
2017-06-10 18:15:00, szombat
|
|
|
Bemegy egy ló a kocsmába, letesz egy 10 dollárost a pultra, és rámutat egy söröskorsóra. A kocsmáros meglepődik, majd kitölt a lónak egy korsó sört, a pénzt meg elteszi.
A ló megissza a sört, majd megfordul, és elindul kifelé. A kocsmáros megjegyzi:
- Na, ló vendégem se volt még!
A ló hátrafordul:
- Ha ilyen baromi drágán adja a sört, ne is csodálkozzon rajta! |
|
|
0 komment
, kategória: Viccek |
|
|
|
|
|
2017-06-10 18:12:53, szombat
|
|
|
Két költöztető egy hatalmas zongorát cipel fel a 10. emeletre. A lift nem működik. Mikor már a 9. emeleten vannak megszólal az egyik:
- Te Józsi, van egy jó meg egy rossz hírem. Melyiket mondjam előbb?
- Na, mondd a jót!
- Már a kilencediken vagyunk.
- És mi a rossz?
- Az, hogy a másik házba kellett volna felvinni a zongorát. |
|
|
0 komment
, kategória: Viccek |
|
|
|
|
|
2017-06-10 17:34:16, szombat
|
|
|
.Esztendő legszebb szaka,
nyár is, tavasz is,
bodzavirág koronázta első teli fészkek,
még szól a kakukk, s hallgatnak a tücskök,
rigók hangolnak fémfeketében,
narancsszín pikulán a lucfenyők tetején,
s rá sárgadolmányos aranymálinkók népi danája:
Kell-e dió, fiú? |
|
|
0 komment
, kategória: Versek |
|
|
|
|
|
2017-06-10 17:30:23, szombat
|
|
|
hozzávalók / 10 adag
30 db bodzavirág
4 kg cukor
6 l víz
100 g citromsav
4 db citrom
0.5 kávéskanál borkén
elkészítés
Egy nagy fazékban 5 liter vizet, 3,5 kg cukrot addig forralunk, amíg a cukor elolvad, majd félretesszük hűlni.
Amikor már éppen csak langyos, feloldjuk benne a citromsavat (ez egy egész doboz, elsőre talán rémisztően hangzik a mennyiség, de kell bele!) és fél kávéskanál borként.
A maradék fél kg cukrot egy másik lábasban felolvasztjuk, és világosbarnára karamellizáljuk. Felöntjük 1 liter vízzel, persze megkeményedik, de újra felforraljuk, amíg a cukor fel nem olvad teljesen. Ezt az oldatot is lehűtjük szobahőmérsékletűre.
A virágokat átnézzük, nincs-e rajta bogár. Lemosni nem kell, mert egy csomó finom virágpor megy kárba.
Beletesszük egy kb. 10 literes edénybe.
Miután a citromok héját lesikáltuk, felkarikázzuk nagyjából fél cm-re. Ezt a virágokra dobjuk. (A sok citromsav ellenére fontos, hogy tegyünk bele, sokkal finomabb így.)
Ráöntjük a kétféle, teljesen lehűlt oldatot. Biztonságos helyre tesszük az edényünket, és konyharuhával letakarjuk.
5 napig állni hagyjuk, és minden nap megkeverjük. Ezután fogunk egy nagy tésztaszűrőt, beleterítünk egy textilpelenkát vagy egy konyharuhát. Bármilyen edénybe elkezdjük leszűrni a szörpöt (lehet kisebbe is, több részletben).
A leszűrt szörpöt palackokba átöntjük, és lezárjuk. Én sima 1,5 literes PET palackokat használok, persze nem olyan csinos mint a nagyi szörpje, de praktikus. Tetszés szerinti hígításban fogyasztjuk. Nagyon sokáig eláll, mi tél elején bontottuk fel az utolsót.
Tipp: Ha van egy elég nagy fazekad, (kb. 8-10 literes), akkor ezt a két fázist egyben is meg lehet csinálni. Először elkészítjük a karamelles oldatot, és azt öntjük fel a többi vízzel, és olvasztjuk fel benne az összes cukrot, aztán ugyanúgy jöhet a folytatás. + még egy ötlet: ha PET palackban tároljátok a szörpöt, feltöltés után nyomjátok össze óvatosan a palackot úgy, hogy a lé feljöjjön a palack tetejéig, és ekkor csavarjátok rá a kupakot. Így teljesen légmentesen lehet lezárni, még biztosabban eláll a szörp.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gasztronómia |
|
|
|
|
|
1/6 oldal
|
Bejegyzések száma: 50
|
|
|
|
2017. Június
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
966 db bejegyzés |
e év: |
8057 db bejegyzés |
Összes: |
127965 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3236
- e Hét: 28348
- e Hónap: 50451
- e Év: 328676
|
|
|