Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
Program
  2017-06-21 20:20:09, szerda
 
  Program


Eztán mindig ez már a program:
hálát adni szóval és tettel,
a titkok előtt meghajolni
és elhinni - a lehetetlent.


Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Augsburg
  2017-06-21 20:16:40, szerda
 
  Augsburg


Ősi város. Megélt 2000 évet.
Neve hódító császárról beszél.
Augustus! Hova tűnt dicsőséged?
A Názáreti Jézus most is él!

Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Chicagói tűzvész
  2017-06-21 19:45:49, szerda
 
  Chicagói tűzvész


,,Most pedig a Krisztus Jézusban ti, akik egykor távol voltatok, közelvalókká lettetek az Ő vére által" (Ef 2,13).


Az amerikai Chicago városában tűz ütött ki egy sokemeletes házban. A tűz mindenféle segítséget lehetetlenné tett a házon keresztül, mivel a felvonó is működésképtelenné vált. A tűzoltók ezért villámgyorsan odatoltak egy hosszú, automata létrát a ház falához, és így mentették kívülről a lakókat. Amikor már azt hitték, hogy minden embert biztonságba helyeztek, hirtelen egy fekete asszony kiáltott a 13. emelet egyik ablakából. Mellette néhány fekete gyerekfej tolongott az ablaknál. A tűzoltók ismét odatolták a hosszú automata létrát, de elszörnyedve állapították meg, hogy nem ér el egészen odáig. Az a tűzoltó, aki felmászott a legutolsó lépcsőfokig, látta az anyának és gyermekeinek rémült, kétségbeesett arcát. A létra azonban rövid volt, nem tudott segíteni. Ezen kívül az asszony fekete volt. Tegye kockára az életét, hogy segítsen ezen a családon? Hiszen neki, magának is van otthon családja. Szívében azonban győzött a kétségbeesettek iránti szeretet és a kötelességtudat. Így azután a szédítő magasságban előrelendült a 13. emeleti ablakig, és két kezével megkapaszkodott az ablakkeretben. Mögötte más tűzoltók is felmásztak a létrára, akik a lábánál fogva tartották őt. Ekkor elkezdődött a mentőakció. Az anya mind a három gyermekét leeresztette a tűzoltó hátán keresztül; végül ő maga is beleereszkedett a hátán keresztül a többi tűzoltó erős kezébe. Mind a négyen megmenekültek. Lent az utcán hatalmas embertömeg gyűlt össze, és nagy izgalommal figyelte azt a drámai mentőakciót. Ekkor a bátor tűzoltónak akartak segíteni bajtársai, hogy vissza tudjon jönni a létrára, majd le a földre. Az ő ereje azonban kimerült; túlságosan sokáig kellett az ablakkeretbe kapaszkodnia. A kezei ekkorra már olyan merevvé váltak, hogy felmondták a szolgálatot. Bár a következő tűzoltó erősen tartotta a lábát, elveszítette az egyensúlyát, és a 13. emeletről a mélybe zuhant. A sok nézőből álló tömeg, amely a bátor férfi munkálkodását figyelte, egy emberként sikoltott fel. Azonnal kórházba szállították, de ott már csak a halál beálltát tudták megállapítani. Feláldozta az életét egy fekete asszonyért és annak gyerekeiért. Az emberek még hosszú idő múlva is mély megindultsággal beszéltek erről az önzetlen emberről.
Ez csak egyetlen ember tette volt! Nem hasonlítható össze Üdvözítőnknek, a Jézus Krisztusnak megváltó művével. Ez a megrázó élmény mégis rávilágíthat a Golgotán lezajlott isteni üdvesemény teljes horderejére, és megérthetjük, hogy mit jelent, hogy ,,vére által közelvalókká lettünk" (Ef 2,13). Csak Jézus áldozati halála és vérontása hidalja át a bűn szakadékát, amely közöttünk, elveszett emberek, és az örökön-örökké szent mennyei Isten között tátong. Jézus Krisztus belépett a hasadékba, Ő az élő híd, a mennyei Atyához vezető élő út (Jn 14,6; Zsid 10,20). Általa lettünk ,,közelvalókká", olyan ,,közel", hogy az élő Isten gyermekei lehetünk. Ezért nem lehetünk elég hálásak a mi dicsőséges Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak!

Joachim Langhammer
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
A vér
  2017-06-21 19:20:40, szerda
 
  "A vér, a vér, a vér
Kegyelmet esdve kér.
S a trón ítélő szék helyett,
Az irgalomnak széke lett,
Mert folyt a vér, a vér."
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
Hajnali vonaton
  2017-06-21 17:36:24, szerda
 
  Hajnali vonaton


Lámpák fényét ringatja lent a tó.
Alusznak még a vitorlások,
a parti házak, parti fák.
De a sötétben futó vonatok
pirkadatba rohanó paripák.

S már bontakoznak a körvonalak.
Percek alatt
felébrednek a színek.
Futunk a virradat,
a pirkadat felé,
és az éjszaka mögöttünk marad,
ahogy tavasz mögött a tél.

Ébredező szívemben
hajnali dicséret zenél:

Életem ma is reádbízhatom.
S robogsz velem a pirkadat felé,
Jézus Krisztus, hajnali vonatom.


Túrmezei Erzsébet
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Isteni kijelentés
  2017-06-21 17:15:59, szerda
 
  Isteni kijelentés


Mindent Isten jelentett ki, amit a keresztyénségről tudunk. A kijelent szó olyan felfedést, leleplezést jelent, mint amikor egy rejtett dologról levesszük a leplet.
A fiam már nagyobbacska lehetett, amikor születésnapja megünneplésére egy évente megismétlődő szertartást vezettünk be. Az ajándékozás megszokott módja helyett a ,,Kössünk üzletet" televíziós játék házi változatát játszottuk el. Az ajándékait titkos helyekre dugtam el, például egy fiókba, a dívány alá vagy egy szék mögé. Utána pedig választás elé állítottam: - "Vagy az a tied, amit az íróasztalfiókban találsz, vagy ami a zsebemben van". A játék tetőpontja ,,a nap nagy üzlete" volt. Három széket rendeztem el egy sorban, amelyeket takarókkal terítettem le. Minden takaró egy-egy ajándékot rejtett. Az első széken egy apró ajándékot, a másodikon fiam nagy ajándékát, míg a harmadikon egy mankót helyeztem el, amelyet hét éves korában használt, amikor eltörte a lábát.
Fiam egymás után három évig azt a széket választotta, amelyen a mankója feküdt! (Végül mindig hagytam, hogy a mankót elcserélje az igazi ajándékára.) A negyedik évben keményen elhatározta, hogy nem azt a széket választja, amelyen a takaró alatt a mankó rejtőzött. Ekkor a nagy ajándékát a mankó mellé tettem és úgy fedtem le, hogy a mankó vége felismerhető legyen a takarón át. Amikor észrevette a mankó végét, gondosan elkerülte a széket. Megint túljártam az eszén!
A játékban az volt az élvezet, amikor megpróbálta kitalálni, hol rejtőzik a kincs. Ám csak puszta találgatásra, a véletlenre hagyatkozhatott. Az igazi kincset csak akkor fedezhette fel, ha levette a takarót, és az ajándékra fény derült.
Így vagyunk Isten ismeretével is. Ha csak találgatásokra hagyatkozunk, a bolondját járatjuk magunkkal. Ha igazán meg akarjuk ismerni, arra kell hagyatkoznunk, amit elmond magáról.
A Bibliából azt látjuk, hogy Isten számos különböző módon jelentette ki magát. A természetben és a természeti jelenségekben mutatja meg dicsőségét. A régi időkben álmokban és látomásokban jelentette ki magát. A történelem lapjain láthatók gondviselésének jelei. Kijelenti magát ihletett Igéjében. Kijelentésének tetőpontja Jézus Krisztusban látható, aki emberré lett - amit a teológusok ,,testet öltésnek" vagy ,,megtestesülésnek" neveznek.
A Zsidó levél írója így fogalmaz:
,,Miután régen sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által, ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk, akit örökösévé tett mindennek, aki által a világot teremtette" (Zsidók 1:1-2).
Bár a Biblia arról beszél, hogy Isten ,,sokféleképpen" jelentette ki magát, a kijelentés két fő módját különböztetjük meg - az általános és a különös kijelentét.
Az általános kijelentést két okból nevezik ,,általánosnak": (1) tartalmában általános és (2) általában mindenkinek szól.

Általános tartalom

Isten létezéséről az általános kijelentésből tudhatunk. ,,Az egek hirdetik Isten dicsőségét" - mondja a zsoltáríró. Az Úr dicsőségét keze munkájából láthatjuk. Ez olyan nyilvánvaló és világos, hogy nincs olyan teremtmény, aki ne venne tudomást róla. Isten örök hatalmát és istenségét fedi fel előttünk (Róma 1:18-23). A természetben látható kijelentés nem Isten teljes kijelentése. Nem beszél a Megváltó Istenről, akit a Bibliában találhatunk meg. A természetben látható Isten azonban ugyanaz az Isten, akit a Szentírás jelent ki.

Általában mindenkinek szól

A világon nem mindenki olvasta a Bibliát vagy hallotta az evangéliumot. A természet fénye azonban mindenkire mindenhol, minden időben rávilágít. Isten általános kijelentése minden nap hangzik. Nincs olyan pillanat, amikor nem tesz bizonyságot magáról. A látható világ olyan, mint a tükör, amely alkotója dicsőségét tükrözi vissza.
A világ színpad Isten számára. Ő a főszereplő, aki elöl, középen jelenik meg. Nincs legördülő függöny, ami eltakarhatná jelenlétét. Ha csak egyetlen pillantást vetünk a teremtett világra, tudjuk, hogy a természet nem saját szülőanyja. Nincs ,,természetanya". A természet önmagában képtelen bármiféle életet létrehozni. Önmagában terméketlen. Az élet létrehozásához szükséges erő Istenben, a természet megalkotójában lakozik. Ha az élet forrását a természettel akarjuk helyettesíteni, összetévesztjük a teremtményt a Teremtővel. A természetimádat minden formája bálványimádás, ami utálatos Isten előtt.
Az általános kijelentés hatása miatt minden ember tudja, hogy Isten létezik. Az ateizmus olyan valaminek a teljes tagadása, aminek az igazságával az ember tisztában van. Ezért mondja a Biblia: ,,A bolond azt mondja szívében: Nincs Isten" (Zsolt 14:1). Amikor a Szentírás azzal bünteti az ateistát, hogy ,,bolond"-nak nevezi, erkölcsi ítéletet mond ki fölötte. Ha valaki a Biblia fogalmai szerint bolond, az nem azt jelenti, hogy féleszű vagy hiányzik belőle az értelem, hanem hogy erkölcstelen. Miután pedig a bölcsesség kezdete az Úr félelme, Isten tagadása a legnagyobb esztelenség.
Az agnosztikus ugyanúgy tagadja az általános kijelentés érvényét. Ám nem olyan harcias, mint az ateista, nem tagadja határozottan Isten létezését. Inkább kijelenti, hogy nincs elég bizonyíték a kérdés eldöntésére. Függőben hagyja döntését, hagyja, hogy Isten létezésének kérdése nyitott kérdés maradjon. Az általános kijelentés világosságának ismeretében azonban az agnoszticizmus álláspontja ugyanolyan utálatos Isten előtt, mint a harcias ateistáé.
Isten dicsőségét azonban mindenki csodálattal szemléli, akinek értelme és szíve nyitva áll - a mennyei világegyetemek milliárdjaitól kezdve azokig az atomnál is kisebb részecskékig, amelyekből a legparányibb molekulák épülnek fel. Milyen hihetetlenül nagy Istent szolgálunk!

Összefoglalás

1.A keresztyénség Isten kijelentése.
2.Isten kijelentése önmaga kinyilatkoztatása. Az Úr elveszi azt a fátylat, amely megakadályoz megismerésében.
3.Találgatásokkal nem ismerhetjük meg Istent.
4.Isten a történelemben sokféleképpen jelentette ki magát.
5.Az általános kijelentés minden embernek szól.
6.Az ateizmus és az agnoszticizmus annak a tagadásán alapul, amiről az emberek tudják, hogy igaz.
7.A bolondság Isten tagadására épül.
8.A bölcsesség alapja Isten félelme.

Ajánlott bibliai olvasmányok: Zsolt 19:1-14; Ef 3:1-13; 2Tim 3:14-17; Zsid 1:1-4

R. C. Sproul
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Elveszíthetetlen öröm
  2017-06-21 13:45:50, szerda
 
  Elveszíthetetlen öröm

Nem igaz, hogy az élet rút, kegyetlen,
sok öröme van, elveszíthetetlen.

Van öröm, amely mindörökre tart,
nem árt neki se szó, se tűz, se kard,

se fagy, se szélvész, átok vagy nyomor,
mitől a világ oly sokszor komor,

van öröm, amely soha nem apad,
s ez az öröm: add másoknak magad!

Míg élsz, magadat mindig adhatod.
Adj szót, vigaszt, ha van falatot,

derűt, tudást, vagy békülő kezet,
mindez tiéd! Vesd másba s nézheted,

hogy nő vetésed, hozva dús kalászt,
s meggazdagítva lelked asztalát.

Csoda történik: minél többet adsz,
te megad annál gazdagabb maradsz.


Bódás János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk"
  2017-06-21 13:32:34, szerda
 
  "A Seregek Ura velünk van, Jákób Istene a mi várunk. (Szela.)" Zsoltár 46,12


Ezt a verset kétszer kellene énekelni. Olyan igazságot fejez ki, amelyet nem énekelhet elégszer a hívő ember. Olyan valóság ez, amelyről gyakran megfeledkezünk. Drága kiváltság, amit nem lehet elégszer végiggondolni. Kedves olvasóm, mindig veled van az Isten? Megváltód-e Immánuel, a "Velünk az Isten"? Van-e olyan szövetség közted és Isten között, mint amilyen Isten és Jákób között volt? Ha így van, rendkívül boldog lehetsz.
Mutasd ki örömödet szentséges dalokkal, és a nyomorúság idején légy állhatatos, sőt, énekelj közben Istenednek!
"Szela." Emeld fel szívedet még egyszer Istenhez! Dicsérő éneked végeztével állj meg egy pillanatra. De lelked továbbra is maradjon dicsérettel telve. Könnyebb dicséneket énekelni, mint a dicséretet lélekben folytatni. Pedig ez a célunk: legyen szívünk telve szüntelenül hálás odaadással, és fejezzük be énekünket úgy, mintha folytatni akarnánk.
"A Szela megálljt parancsol a zenének, jó és békés csöndet.
A Szela indulást is parancsol az éneknek-hárfának és egyéb zeneszerszámoknak.
A Szela bevégzi a dicső éneket, de jelzi, hogy szívünk még mindig Istenhez emelkedik föl."

C. H. Spurgeon


 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Virágvasárnap
  2017-06-21 13:15:28, szerda
 
  Virágvasárnap

Csak hulljatok virágok, pálmaágak,
csapongjon a piros szárnyú öröm,
s higgyétek, hogy Dávid utóda jön,
szabadságszerző, győzelmes királynak!


Ő - látja már, hogy messze, mint a felleg,
fekete átkok varjúraja vár
és szárnyrakap, s hogy nemsokára már
káromkodnak, akik most énekelnek!


Ő - tudja már, hogy egyedül lesz, s hitvány,
ijedt szívvel fut szét a sok tanítvány,
nem marad bennük se remény, se hit -


. . . S egy fa a messze álmodó erdőbe',
mintha tudná hogy kereszt lesz belőle,
borzadva rázza a leveleit . . .

Bódás János


 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Mindennek értelme van
  2017-06-21 12:59:36, szerda
 
  "Semmi sem értelmetlen, ami velünk történik."

- Stehr
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek, gondolatok  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 21 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 922 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 286
  • e Hét: 6532
  • e Hónap: 35844
  • e Év: 223646
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.