Belépés
lovaszmarika.blog.xfree.hu
Vágyógyj arra, amit a holnap hoz, és örülj annak, ami ma van. Wass Albert "A jó embereknek szép haláluk van" Wass Albert Lovász Lászlóné Marika
1936.09.11
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Kellemes hetet
  2017-06-26 17:05:53, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Szerelem - romantika
  2017-06-26 16:51:56, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Romantikus kép
  2017-06-26 16:49:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Boldog, szép napot
  2017-06-26 16:47:34, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele
  2017-06-26 15:27:17, hétfő
 
 



Emésztési problémák, csúnya bőr, hólyag- és vesegyengeség, fáradtság, fejfájás - csak néhány a kiszáradása következményei közül. A víz ugyanolyan fontos az élethez, mint a levegő, amit belélegzünk, ezért kell komolyan venni elegendő mennyiségű víz (legalább 2 liter naponta) elfogyasztását. Nézzük az okokat, miért jobb elkerülni a kiszáradás következményeit.

A szomjúság a kiszáradás utolsó figyelmeztető jele

Tudta, hogy a kiszáradás már bekövetkezik, mielőtt szomjúságot érezne? A legjobb mód, hogy ezt megakadályozza, ha a nap folyamán kis kortyokban vizet iszik. A legjobb, ha mindig van egy pohár víz karnyújtásnyira.

Napi két liter, kortyokban

A kiszáradás tünetei

Az első tünetek, amelyek kiszáradásra utalnak:

fejfájás
szédülés
székrekedés
sötét vizelet
fáradtság
étvágytalanság
A normál vízháztartás több mint 20 százalékos folyadékvesztesége miatt beálló kiszáradás hamar életveszélyessé válhat. Ilyen esetekben gyakran intravénás elektrolit oldatot kell beadni, amely sok ásványi anyagot tartalmaz.

Gyermekek és a kiszáradás

Különösen a kisgyermekeknél és csecsemőknél jelentkezik hamar a kiszáradás veszélye, mivel ők nem tudják megmondani, hogy szomjasak. Óvatosnak kell lenni, ha a gyermek már többször hányt vagy hasmenése van, mert a csecsemők így sok folyadékot veszítenek. A gyermek kiszáradásának gyanúja esetén rendszeresen kínálni kell különböző italokat, és kétség esetén azonnal gyermekorvoshoz kell menni.

Az idősekre is veszélyes

Az idős embereknél különösen ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre. A csökkenő szomjúságérzet ellenére a fontos szerveket, például a veséket folyamatosan el kell látni folyadékkal, hogy megbízhatóan működhessenek.

Az idősek otthonában gyakori probléma a kiszáradás. Nyelési rendellenesség, inkontinencia, vagy a motoros készségek hiánya esetén fennáll a veszélye annak, hogy az idős emberek már nem gondoskodnak önállóan saját vízellátásukról. A kiszáradásos folyadékvesztésre éppen az öregek otthonában kell odafigyelni, a betegeknek meg kell tanulniuk újra önállóan inni. Ehhez ki kell deríteni kedvenc italukat, és az ápolószemélyzetnek a folyadékpótlás minden formáját dokumentálnia kell.

Előnyben a víz

Gyakran él az a tévhit, hogy az édes italok, mint a gyümölcslé, limonádé vagy tea ugyanúgy pótolják a folyadékot, mint az ásványvíz. Ez a feltevés azonban nem helytálló. Ellenkezőleg: ha az italok hozzáadott cukrot és sót tartalmaznak, értékes vízmennyiségre van szükség ahhoz, hogy ezeket kiöblítsük a szervezetből. Ha nem akarunk lemondani a kávéról, minden csészényihez egy extra pohár vizet kell elfogyasztanunk.

A víz karcsúsít

A vízivás felgyorsítja az anyagcserét, és gyorsabban leszünk ,,jóllakottak". Automatikusan kevesebbet eszünk, ha sok vizet iszunk. Ez a fogyás legbiztonságosabb és legegészségesebb módja.

Miért kell többe innia?

A napi lendülethez: A víz a szervezet legfontosabb energiaforrása. A dehidratáció lassítja az enzimaktivitást a szervezetben, ami fáradtsághoz és tehetetlenséghez vezethet. Aki reggel nehezen ébred, próbáljon inni felkelés után két pohár vizet. Ez segít a vérkeringés lendületbe hozásában, és sokkal egészségesebb, mint kávét inni éhgyomorra.
Magas vérnyomás csökkentése: Általában testünk 92 százaléka víz. A dehidratálás révén a vér viszkózusabb lesz, és nagyobb lesz az ellenállása, miközben a szervezetben kering. Ez azután magas vérnyomáshoz vezet.
Asztma és allergia megelőzése: A szervezet által termelt hisztamin az erős kiszáradás révén exponenciálisan növekszik. A vérben lévő hisztamin túl magas szintje gyakran vezet a hisztamin intoleranciához, vagy elősegítheti az asztmás rohamokat.
Bőrbetegségek csökkentése: A dehidratáció akadályozza a bőr természetes méregtelenítését, ami pedig segít megakadályozni a bőrbetegségeket, például a pikkelysömört és bőrgyulladást. Csökkenthető továbbá a bőr öregedése és a bőr elszíneződése.
A magas koleszterinszint elkerülése: Ha a szervezet dehidratált, több koleszterint termel, hogy megakadályozza a sejtek vízvesztését. A vér túl magas koleszterinszintje többek között érelmeszesedéshez vezethet. Ezért magas koleszterinszint esetén különösen ügyelni kell arra, hogy eleget igyunk.
Emésztési problémák megakadályozása: A túl kevés víz és ásványi anyag a betegségek egész sorához vezethet. Ezek közé tartozik a gyomorfekély, a gyomornyálkahártya-gyulladás és a gyomorégés.
Vese- és hólyagproblémák enyhítése: Ha a veséket és a húgyhólyagot túl ritkán öblítjük át vízzel, ezek különböző baktériumok támadási felületévé válnak, ami hólyaggyulladáshoz, fertőzésekhez vezethet.
Székrekedés megoldása: Ha kiszáradás áll fenn, a vastagbél az a hely, ahonnan legelőször történik vízelvonás. Ez ahhoz vezet, hogy az ételmaradékok ott sokkal lassabban mozognak előre, mint amikor a vastagbélbe elegendő folyadék jut.
Ízületi fájdalmak megszüntetése: Az ízületek közötti porc főként vízből áll. A hosszú ideig tartó kiszáradással a porc gyengül, és ízületi fájdalmak, ízületi merevség lép fel.
Súlynövekedés elkerülése: Hidratálás nélkül a sejtek gyorsan öregszenek és az anyagcsere lelassul. Sokan ekkor hajlamosak többet enni, noha a test csak szomjas.
A korai öregedés megelőzése: Ha a szervezet dehidratált, a szervezet legnagyobb szerve, a bőr gyorsabban öregszik. Összeesik, és gyorsabban tűnik fakónak, öregnek.
Mennyi víz van bennünk?

Egy újszülöttnél a víz aránya a szervezetben közel 80 százalék, a víztartalom az életkorral akár 45 százalékkal is csökkenhet. A férfiaknál a víz aránya általában magasabb, mivel az izmok több vizet tartalmaznak, mint a zsírszövet. Szerveink víztartalma:

agy: 75% víz
vér: 92% víz
csontok: 22% víz
izomzat: 75% víz
Fogyás elősegítése

Elegendő folyadék bevitele kimutathatóan segít a fogyásban. Aki minden étkezés előtt 2 pohár vizet iszik, annak kisebb lesz az étvágya, és könnyebben tud fogyni. A birminghami egyetem tanulmánya szerint az elhízott személyek 5 kilót fogyhatnak 12 hét alatt, ha minden étkezés előtt fél liter vizet isznak.

A hideg víz legalább fél órán át elősegíti az anyagcserét. Bármennyire csábító is, ne igyon nagy melegben hideg vizet. A meleg víz különösen alkalmas a szervezet méregtelenítésére. A langyos hőmérsékletű víz ideálisan kioldja az méreganyagokat a sejtekből.

Aki lemond a cukortartalmú italokról és csak ásványvizet iszik, további kalóriákat takaríthat meg, és így gyorsabban fogyhat.

(
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Szuperételek - idősek számára
  2017-06-26 15:22:14, hétfő
 
  Minél idősebb az ember, annál fontosabb, hogy mit eszik, ez ugyanis befolyásolja, hogy mennyire egészségesen öregszünk. Különösen az úgynevezett szuperételek tesznek jót, azok az élelmiszerek, amelyek gazdagok esszenciális vitaminokban és tápanyagokban - éspedig annyira, amennyire semmilyen más ételben nem fordulnak elő ilyen mennyiségben és kombinációban.

A szuperételek nem feltétlenül egzotikus különlegességek, a helyi ételek is képesek ellensúlyozni a degeneratív betegségeket idős korban. Lássuk a hét szuperételt, amelyek optimálisan ellátják a szívet, a keringési rendszert és az agyat vitaminokkal és tápanyagokkal, illetve más módon előnyösek az egészségre idős korban. Ezek az élelmiszerek kifejezetten ajánlottak az időseknek, mert segítenek a lassú és egészségesebb öregedésben.

Joghurt, áfonya

Alma az erős állkapcsokért

Idős korban is érvényes a mondás: ,,Naponta egy alma a doktort távol tartja". Ahogy öregszünk, visszahúzódik a fogágy, és az állkapocs stabilitása csökken. Az alma tökéletes rágótrénigként szolgál, és megelőzi a harapási erő elvesztését.

Az almában lévő pektinek ráadásul megkötik az epesavat, így csökkentve a vér koleszterinszintjét, a benne lévő a rostok optimálisan támogatják az emésztést, és segítene székrekedés esetén. Akinek hajlamos hasmenésre, inkább hámozás után reszelje meg finomra az almát, az így felszabaduló pektin hatására az alma székletkeményítő lesz.

Joghurt az egészséges bélflóráért

A joghurtban található tejsavbaktériumok megelőzik az ínygyulladást és támogatják a bélflórát. Különösen előrehaladott idős korban kell figyelni a kiegyensúlyozott bélflórára, mivel az immunrendszer nagy része a bélben van, és ez idővel gyengül.

Akik már nem tolerálja a joghurtot idős korban, kipróbálhatja a laktózmentes tejtermékeket. Ezek többnyire jobban emészthetők akkor is, ha nincs valakinek laktózérzékenysége. A joghurt tökéletes fehérje- és kalciumforrás, támogatja az izmokat és csontokat.

John F. Cryan, az írországi College Cork Egyetem tanára egy tanulmányban kifejtette, hogy a joghurtban lévő mikroorganizmusok a depresszió ellen hatnak, mert a bélflóra közvetlenül kapcsolódik az agyhoz. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen fogyasztottak joghurtot, a bélben több mikro-életközösséget találtak, mint a kontrollcsoportban. Kiderült, hogy ennél a csoportnál a depresszió kialakulásának kockázata alacsonyabb a bélflórában lévő mikro-életközösségek hatásaként.

Mivel a fahéj is javítja a hangulatot, görcsoldóként hat, segíthet puffadás ellen. A sima joghurt fahéjjal ezért optimális a jó emésztéshez és a kiegyensúlyozott hangulathoz.

Lenmag a jó koleszterinszinthez

Amit a most divatos szuperételek, például a chia magok tudnak, azt a lenmag már régóta tudja. A kis barna magok segítenek olajként a salátákban vagy a müzliben a koleszterinszint csökkentésében és a gyomor nyálkahártyájának épen tartásában. A lenmagokban lévő lignán antikarcinogén hatású.

A lenmag ideális omega-3 zsírsavforrás is, így csökkenti a vér lipidszintjét, segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségeket. Minden halrajongónak jó tudni: a gyulladásgátló zsírsavakat nemcsak a lenmag, hanem például a lazac is tartalmazza.

Kávé a szervek méregtelenítésére

A szervezet megbízható méregtelenítése idős korban rendkívül fontos. Az évek során egyre több és több méreganyag halmozódik fel különösen a májban, ami méregtelenítő szervünkben. A kávé segíthet megőrizni e szerv méregtelenítő szerepét, és segít csökkenti a májrák kockázatát. Mértékkel fogyasztva tehát a kávé idős korban is egészséges.

Aki nem szereti a kávét, igyon néha zöld vagy fekete teát. Tisztító hatásuk mellett ezek a teák jelentősen csökkenthetik a vérnyomást is. A fekete tea ezen kívül csökkenti a hidrokortizon stresszhormon termelését, és így az ember sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzi magát.

Áfonya a jobb memóriáért

A fekete áfonya kis méretéhez képest átlagon felüli mértékben tartalmaz C-vitamint és polifenolokat. Az utóbbi segíti a vérkeringést. De nem ez az egyetlen ok, amiért az áfonya oly népszerű: a sötétkék bogyók antocianin színanyagot tartalmaznak, amely képes megvédeni az agyat a károsító oxigéngyököktől. Az angliai Exeter Egyetem tanulmánya 2017 márciusában az idősek egy csoportjánál a mindennapi áfonyafogyasztás után a memória jobb teljesítményét állapította meg.

A dió is elősegíti az agy kognitív képességét és teljesítményét idős korban. A napi maréknyi áfonya és dió ideális rágcsálnivaló a memória lendületben tartására.

Brokkoli a jó látásért

A brokkoli egyenesen szuperétel a szem számára. A brokkoliban található lutein, más néven B2-vitamin, segít a szemnek védekezni az agresszív napfény ellen, így az időskori makuladegenerációt, a retina károsodását segít megelőzni.

A brokkoli ezenkívül sok antioxidánst tartalmaz, pl. A-vitamint és zeaxantint, amelyek ellensúlyozzák a szem fáradtságát és előmozdítják a szem egészségét.

A sárgarépát sem szabad elhanyagolni idős korban. A benne lévő béta-karotin véd farkasvakság ellen és erősíti a szem szaruhártyáját.

Homoktövis az erős immunrendszerért

Nem kell egzotikus szuperbogyókat fogyasztani ahhoz, hogy extra C-vitaminhoz jussunk. A helyi bogyók is segíthetnek a C-vitamin feltankolásában. A homoktövis a leggazdagabb C-vitaminforrás. A benne található aszkorbinsav (C-vitamin) különösen fontos idős korban, mert az immunrendszer kevesebb immunsejtet és antitestet képes előállítani.

A homoktövisben járulékosan megtalálható E-vitaminok és flavonok (fitokemikáliák) is segíthetnek a rákos sejtek növekedésének gátlásában. A kis narancssárga bogyókban lévő antioxidánsok továbbá gátolják a bőr öregedését - tehát a homoktövis hatására mind belül, mind kívül lassabban öregszünk.

A homoktövis kapható például lé, püré, lekvár, tea és édességek formájában. Aki nem szereti a keserű-édeskés ízét, csipkebogyót is fogyaszthat lekvárként vagy teaként, ebben is több mint elegendő C-vitamin van.

(Németből fordította: Koncz László)

Forrás: https://www.natursziget.com/egeszseg/20170614-hetkoznapi-szuperetelek-idosek-szam ara?utm_source=newsletter_398&utm_medium=email&utm_campaign=20170622-mier t-betegit-meg-es-tesz-koverre-a-kiszaradas
 
 
0 komment , kategória:  Család  
Vitaminok tárháza - zöldségek, gyümölcsök
  2017-06-26 12:49:15, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Elmondhatatlan vallomás
  2017-06-26 12:31:43, hétfő
 
 



Baranyi Ferenc

Van szerelem bevallhatatlan,
vállalt nyugalmad őrzöd abban,
te döntöttél ekként magadban:
titok legyen. Bevallhatatlan.

Azt dédelgeted ami gátol,
ami megóv a kimondástól,
úgy őrzöd, mint koldus a rongyát,
hogy tested pucérnak ne mondják.

Észrevétlenebb a fedettség,
a megtagadott meztelenség,
a félbenyelt döbbentő - mondat,
ára behódolt nyugalomnak.

elhessegetsz sok sas szerelmet
ha kotlós biztonság melenget,
moccanna vágyad bár: cseréld el
a meleget a repüléssel. . .

A szárny alatt a szárnyalás-vágy:
gyutacsát vesztett bamba gránát,
sorsától fél, robbanni reszket,
magát alázza játékszernek.

Élve maradt szomorú bomba,
egykedvű csirke, puha tollban,
szélárnyékban delelő koldus,
vigyázatodban egyszer fölbuksz!

Félelmed rongyod - óva koldul -
szabályos koldus. Sose fordul
senki feléd. Nincs szava, élce,
nincs tetteden meghökkenése.

Örülsz, ha rád se pillant senki,
ha nem kényszerül észrevenni,
tekintetek pergőtüzének
körében kényelmetlen élned.

Magaddal is hitetve vallod,
hogy bőröddel egy már a rongyod,
kínok nélkül letéphetetlen,
benne szíved elérhetetlen.

Miről titkon vallod: bolondság -
őrzöd, akár koldus a rongyát,
talpig beléje öltözötten
lapulsz ártalmatlan közönyben.

Van szerelem bevallhatatlan,
vágyol rá - s benned van, magadban,
ragyogását rongy alá loptad,
magad előtt is letagadtad.
 
 
0 komment , kategória:  versek  
Csendes déluánt
  2017-06-26 12:19:39, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
Repkedő madarak
  2017-06-26 12:18:11, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  képek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.05 2017. Június 2017.07
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 613 db bejegyzés
e év: 7531 db bejegyzés
Összes: 70103 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1295
  • e Hét: 9869
  • e Hónap: 26269
  • e Év: 148142
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.