Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával
  2017-07-04 19:49:14, kedd
 
 





10 ravasz kerti praktika szódabikarbónával



Az élelmiszerboltokban is beszerezhető, olcsó, ártalmatlan anyag meglepő dolgokra képes a kertben. Összegyűjtöttük a leghasznosabb szódabikarbóna-praktikákat, a növényvédőszerként való hasznosítástól a paradicsom édesítéséig.

A szódabikarbónát a házban, ház körül sokféleképpen felhasználhatjuk, pl. környezetkímélő takarítószerként. Érdemes tudni azt is, hogy a kerti munka során is jó hasznát vehetjük. A nátrium-hidrogénkarbonát (nátrium-bikarbóna, régiesen kettedszénsavas szikeny vagy köznapi nevén szódabikarbóna) enyhén lúgos, vízben jól oldódó só. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható. Élelmiszerboltok háztartási osztályán olcsón beszerezhető.
Íme a szódabikarbóna tízféle hatékony felhasználási módja a kertben:

Természetes gombaölő szer. Keverjünk el 4 teáskanál szódabikarbónát 4 liter vízben. A keveréket felhasználhatjuk a rózsák feketefoltossága ellen, valamint a szőlő termésén és levelein, amikor a fürtök kezdenek megjelenni.

Lisztharmat elleni szer. A lisztharmat súlyos problémákat okoz a kertekben esős, párás időben. A betegség számos növényt érinthet, de a rézvirágot, nebáncsvirágot, tököt, uborkát különösen károsítja. Keverjünk jól össze 1 evőkanál szódabikarbónát 4 liter vízzel, 1 evőkanál étolajjal és 1 evőkanál folyékony mosogatószerrel, majd töltsük kézi permetezőbe. Használjuk hetente. A kijuttatásnál kerüljük a napos, meleg órákat.







Kéztisztító kerti munka után. Benedvesített kezünkről szódabikarbónával is ledörzsölhetjük a kerti piszkot. Alaposan öblítsük le.

A rózsabokrok megfiatalítása. Keverjünk össze 1 teáskanál szódabikarbónát, 1/2 teáskanál tiszta ammóniával és 1 teáskanál keserűsóval 4 liter vízben. Ez a mennyiség elegendő négy, fényét vesztett bokor régi csillogásának helyreállítására.

Gyomirtó és gyomosodást gátló szer. A járdalapok, térkövek közötti résekbe szórt szódabikarbóna elpusztítja az ott kihajtott gyomféléket, és megakadályozza az újak növekedését.

Tarack ellen. Az irtandó tarackot locsoljuk meg egy kevés vízzel, majd szórjunk rá egy jó adag szódabikarbónát. A tarack pár napon belül elpusztul. Arra ügyeljünk, hogy a környező fűre ne jusson!

A káposztaféléket károsító hernyók elleni szer. Keverjünk össze egyenlő arányban szódabikarbónát és lisztet, majd a keverékkel hintsük meg a hernyók számára igencsak vonzó fejes káposztát, kelkáposztát, brokkolit. A kártevők megeszik a keveréket a levelekről és 1-2 nap alatt elpusztulnak. Szükség szerint ismételjük meg az eljárást.

A paradicsom megédesítése. Hogy az érett paradicsomszemek még édesebbek legyenek, szórjunk egy kevés szódabikarbónát a kifejlett növények töve köré.







A talaj pH-értékének ellenőrzése. Nedvesítsük meg a talajt, majd szórjunk rá egy kis szódabikarbónát. Ha a szódabikarbóna pezseg, a talaj savas kémhatású, pH-értéke 5 alatti.

A kerti kártevők kedvének szegése. Hintsük meg a kert földjét szódabikarbónával. A nyulaknak, hangyáknak, ezüstös pikkelykéknek, csótányoknak és hasonlóan kártékony társaiknak nem lesz az ínyükre, így inkább elkerülik a kertünket. A szódabikarbóna közvetlenül a meztelen csigára szórva is hatásos. De vigyázzunk, csak a kártékony puhatestűt hintsük meg vele, a környező növényekre ne jusson!


 
 
0 komment , kategória:  Jó tudni!  
Müller Péter: Aki nem lát fölfelé, azt a bajok tönkreteszik.
  2017-07-04 11:13:29, kedd
 
 





Aki nem lát fölfelé, azt a bajok tönkreteszik. Aki fölfelé lát, ott lesz erős, ahol eltört, és ott legyőzhetetlen, ahol sokat vesztett. Kudarcaiból hajtóanyag lesz, vereségeiből diadal - tragédiái érlelik naggyá.

(Müller Péter)







 
 
0 komment , kategória:  Müller Péter  
Benő Attila : (Vagyok)
  2017-07-04 10:42:03, kedd
 
 





Benő Attila : (Vagyok)


Légben pergő érem vagyok.
Ne kérdezzed: ,,fej vagy írás?"
Egyik látszat, másik játszat.
Vagyok az, mi csak lehetnék,
és nem a test, és nem az árny.
Láss mozgásban, a határon:
körvonalba sejlik énem,
végletek fényudvarában,
,,fej vagy írás" hátterében.










Benő Attila : (ÉLSZ)



Ahogy a dió kifeslik szűk magából,
ahogy szemedben közeledik a távol.
Ahogy a szél lengi a foszlány-felhőket,
ahogy mozdul a rög, amit a kéz görget.
Ahogy a nyár fénye szín-darabokra hull,
ahogy szándékod rejtelemmé halkul.
Ahogy a fák kérge konokul idő hulltán,
és a hanga szára illan őszi télután.
Ahogy eggyé villan a vég és a kezdet,
ahogy szétlobog, mint füst, a lélegzeted






 
 
0 komment , kategória:  Versek 3  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 3 
2017.06 2017. Július 2017.08
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 85 db bejegyzés
e év: 1086 db bejegyzés
Összes: 12990 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1812
  • e Hét: 7277
  • e Hónap: 14750
  • e Év: 131996
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.