Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
A hadihajó és a világítótorony
  2017-08-15 21:31:42, kedd
 
  A hadihajó és a világítótorony


Az éjszaka legsötétebb szakaszában a kapitány óvatosan kormányozza a hadihajót a ködlepte vízen. Összehúzott szemmel kémleli a párás sötétséget, fürkészi a látótávolságon kívül leselkedő veszélyeket. A legrosszabb sejtelmei válnak valóra, amikor előttük erős fény villan fel a láthatáron.
A katasztrófát elkerülendő, sietve rádióüzenetet küld a közeledő hajónak:
Itt Jeremiah Smith kapitány beszél! - recseg a hangja a rádión keresztül. - Kérem, térjen ki tíz fokot délre. Vége.
A kapitány csodálkozására az elmosódott alakzat nem mozdul. Ehelyett a rádión a következő válasz érkezik:
-Smith kapitány, itt Thomas Johnson közlegény. Kérem, térjen ki tíz fokot északra. Vége.
Az üzenet arcátlanságán megdöbbenve a kapitány beleordít a rádióba:
-Johnson közlegény, itt Smith kapitány, és megparancsolom, hogy azonnal térjen ki tíz fokot délre. Vége.
A fény ezúttal sem moccan.
-Minden tiszteletem ellenére, Smith kapitány - hallatszik a közlegény hangja - én parancsolom önnek, hogy azonnal térjen ki tíz fokot északra. Vége.
A kapitány, felháborodva és frusztráltan amiatt, hogy ez a pimasz tengerész veszélyezteti legénységének és utasainak életét, ráförmed a rádión keresztül:
-Johnson közlegény, ezért a tettéért hadbíróság elé kerülhet! Utoljára parancsolom az Egyesült Államok kormánya nevében, hogy térjen ki tíz fokot délre! Hadihajó vagyok!
A közlegény végső válasza hidegzuhanyként éri:
-Smith kapitány! Még egyszer, én parancsolom teljes tisztelettel, hogy térjen ki tíz fokot északra! Világítótorony vagyok!

Alkalmazás: Sokan közülünk csekély tiszteletet tanúsítanak a hatóságok iránt a mai világban. Úgy teszünk, mintha a szabályokat meg lehetne vagy meg kellene változtatni, hogy megfeleljenek saját szükségleteinknek és kívánságainknak. A reklámok noszogatnak minket: ,,Tedd azt, amit jónak látsz!" Ám a valóságban nem mindig cselekedhetünk kívánságaink szerint. Nekünk egy magasabb mércéhez kell igazítanunk az életünket, egy felsőbb tekintélyhez: Isten Igéjéhez.
Isten igazsága olyan, mint a világítótorony. Nem fog megváltozni, hogy alkalmazkodjon hozzánk. Nekünk kell megváltoznunk, hogy életünk Istennek tetsző legyen.
Jézus is olyan, mint egy világítótorony. A Biblia azt tanítja, hogy ,,Jézus Krisztus tegnap, ma és mindörökké ugyanaz" (Zsid 13,8). Ő mindig elérhető számunkra. Ő teljes mértékben megbízható. Nekünk, keresztyéneknek, életünket az ő akaratához kell igazítanunk. Ha ő azt kéri, hogy változtassuk meg életünk irányát, nekünk feltétlenül engedelmeskednünk kell. Tulajdonképpen erről szól a tanítványság.

Wayne Rice
 
 
0 komment , kategória:  Történetek  
Levetettem...
  2017-08-15 16:36:00, kedd
 
  LEVETETTEM...
[A katonai szolgálat befejezése után]

Levetettem a ,,császár" ruháját,
Mert ez a drága nap elérkezett.
Üde szívvel és üde lélekkel
Kezdem újból a szabad életet!

Csekély arra nyelvem és az ajkam,
Hogy hálát adjak néked Istenem,
Mert karodon hordtál és vezettél,
S megóvtad mindenben életem!

Könyörgök, hogy tovább is Te vezess,
Ne vedd le szemed a lépteimről,
Hogyha örök orcád nem jár velem
Akkor ne vígy ki ebből a helyből!

Az angyalok akaratod teszik,
S a Te neved zengi a madárka,
Irgalmadból ó állíts engem is
A hivatásom magaslatára!

Te veled boldog lesz az életem.
Hiszem, hogy kérésem nem veted meg,
S jóvoltodból, e földi életen,
Gyenge lábaim végig vezeted.

Levetettem a ,,császár" ruháját,
Mert ez a drága nap elérkezett,
Üde szívvel és üde lélekkel
Kezdem újból a szabad életet!

Tőtős János
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az imádság harc
  2017-08-15 16:18:20, kedd
 
  Az imádság harc


Az imádkozás nem könnyű időtöltés. Minél idősebb leszek, egyre jobban tudatára ébredek, milyen nagy szükségem van rá, ugyanakkor azonban úgy tűnik, hogy egyre nagyobb harcomba kerül. Nehezebb például odafigyelni. Nagy segítséget kaptam azokból a házi használatra szánt jegyzetekből, amelyeket Amy Carmichael írt a ,,családjának" (gyerekek százainak és segítőiknek, indiaiaknak és európaiaknak) a dél-indiai Donhavurban, amelyekkel imanapra kívánta felkészíteni neveltjeit.
Pál Kolossébeliekhez írott leveléből idézett (2:1): ,,Mert akarom, hogy tudjátok, hogy milyen nagy tusakodásom van tiérettetek" (Károli). Az apostol, legalábbis részben, az imaharcra utal. Egy másik bibliafordítás ugyanezt a verset így fordítja: ,,Szeretném, ha tudnátok, mennyit küzdök értetek" (Újford.), és megint egy másik: ,,Mert akarom, hogy tudjátok, hogy mekkora küzdelmet vívok értetek... hogy szívük megbátorodjék, hogy szeretet kösse őket össze, hogy eljussanak a teljességre fejlett belátás gazdagságára, az Isten titkának, a Felkentnek megismerésére" (Csia). ,,Benne van a bölcsesség és ismeret minden kincse elrejtve" (Újford.).

Olvassuk el Amy jegyzeteit:

Mi ellen harcoltam?
1.Minden ellen, ami azt kérdezi tőlem, hogy mi értelme imádkozni. Olyan sokan imádkoznak, akik többet tudnak az imádkozásról, mint te. Mit számít, hogy imádkozol-e vagy sem? Biztos vagy benne, hogy Urad meghallgat? Természetesen a többi imádságot meghallgatja, de a te imádságaid olyan jelentéktelenek! Biztos vagy benne, hogy hozzád hajtja a fülét?
2.Minden ellen, ami azt sugallja, hogy Isten túl sok időt kér tőlünk az imádkozásra. Olyan sok tennivalónk van! Miért szánjunk annyi időt csak imádságra?
3.Minden ellen, ami elkedvetlenít - talán egy régi bűn emléke, talán lelki vagy testi fáradtság, minden, ami visszatart attól, ami olyan gyakran lefoglalta Pált és nem tudott az életbevágóan fontos imádsággal foglalkozni.

Mi segít a leginkább a küzdelemben?
1.Az a biztos tudat, hogy nem számít, milyen jelentéktelenek vagyunk, mert nem saját nevünkben megyünk az Atyához, hanem szeretett Fia nevében. Füle mindig nyitva áll ez előtt a név előtt. Ebben biztosak lehetünk.
2.Az a biztos tudat, hogy az imádságban való megtorpanás a Sátán hazugságának eredménye, aki sokkal jobban fél az imádságunktól, mint a szolgálatunktól. (Ezt bizonyítják azok az óriási nehézségek, amelyekkel akkor találjuk szembe magunkat, amikor imádkozni akarunk. Sokkal nagyobbak, mint azok, amelyekkel akkor találkozunk, amikor hozzákezdünk a munkánkhoz).
3.Az Ézs 44,22 és hasonló igék, és az 1Jn 1,9 megszabadítanak a bűn fölötti szomorúságtól. Az Ézs 40,29-31 és 2Kor 12,9-10 megszabadít mindentől, amit a lelki vagy fizikai kimerültség okozhat. A Zsolt 27,8 és az Ézs 45,19 minden más nehézségben segít. Amikor azt mondjuk Istennek, hogy ,,a te orcádat keresem, Uram", hatalmas energiája abban a pillanatban segítségünkre siet (lásd Kol 1,19; 2,9). Sokkal nagyobb az, aki bennünk van, mint az, aki ellenünk van. Számoljunk Isten nagyságával! De vajon egészen életünk végéig küzdenünk kell?

Nem, elérkezünk egy ponthoz, amikor teljesen megbízunk Atyánk ígéretében, és szívünk benne pihen meg. Ekkor kapjuk meg azt, amit Pál az Atyához bizalommal való menetelnek nevez (Ef 3,12). De ne felejtsük el, hogy hitben járulhatunk hozzá, nem érzésben, az élő Úrba vetett hitben, aki azt mondja, hogy ,,jöjjetek énhozzám", és nem taszít el, ha hozzá megyünk. Amikor a Szentlélek vezetésével megyünk, aki szeretettel segít betegségeinkben, az 1Jn 5,14-15-ben és végül a Fil 4,6-7-ben találjuk magunkat. Jó tudni, hogy az imádságra kapott azonnali válasz nem mindig látható, de mindig belső békességet ad.
És ha a nap máshogy végződik és csalódás fog el? Akkor mondjuk el az Úrnak, ,,egyáltalán nem kell szégyellni, ha könnyeink a lábára hullanak (Amy itt F. W. H. Meyers Szent Pál című költeményéből idéz).
,,Uram, te mindent tudsz. Te tudod, hogy szeretlek téged. - Igen, gyermekem, tudom."
De ne ragadjunk le az ,,úgysem lesz soha más" gondolatnál. Másként lesz, ha továbbra is komolyan igyekszünk megismerni az Urat.

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
"Maradj még velünk!"
  2017-08-15 13:55:29, kedd
 
  "Maradj még velünk!"
- Kislányunknak -


Fülembe cseng a hang, a hangod,
szívembe konduló harangod,
fejed ahogy esengve tartod:
"Maradj még velünk!"

Mélyül az árny, vénül az este,
amíg csapong körültem esdve,
s elcsöndesül szívemre esve:
"Maradj még velünk!"

Kérő szemed pislog riadtan,
kérés remeg kócos hajadban,
s jaj, hogy dobog szíved miattam:
"Maradj még velünk!"

Mennék, de nem, tudat alatti
parancs kötöz, itt csak maradni,
maradni kell, mindig maradni...
"Maradj még velünk!"

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Az aggodalmaskodás mérge ellen
  2017-08-15 12:46:18, kedd
 
  Az aggodalmaskodás mérge ellen


Jézus a hegyi beszédében elítéli a "szív aggodalmát", a rémült, nyugtalan és kínzó aggódást, és minden olyan aggodalmat, ami a lelket vagy a testet károsítja. Nem szabad előrevetíteni a rettegett nyomorúságtól való félelmet, hogy az már előre gyötörjön bennünket. Nem szabad megmérgeznünk a mai nap áldásait a holnapi gondok miatti félelemmel, mert így a jelenlegi bőséget a jövőbeli hiánytól való félelem miatt nem tudjuk élvezni. Ez az aggódás nem csupán egy gonosz szenvedés, vagy a lélek csúnya betegsége, hanem egy utálatos támadás Isten ellen, egyike a legrosszabb bűnöknek. Hiszen ez irgalmas uralkodónknak és mindenek bölcs irányítójának durva megsértése, mert az aggódásban szükségszerűen benne rejlik az a gondolat, hogy a nagy bíró nem ítél jól, és a dolgokat nem kezeli megfelelőképpen. Ebből nyilvánvalóan az következik: ha nem tudja, mire van szükségünk, akkor hiányzik belőle a bölcsesség; és ha nem látja el szükségük szerint azokat, akik benne bíznak, akkor hiányzik belőle a jóság. Tartózkodj az ilyen gondolatoktól!
Van egy egyszerű és biztos szabály, ami így hangzik: ne aggodalmaskodj rettegve, mert ez az Isten törvénye ellen van. Tekints csak Istenre, és tegyél meg mindent, ami tőled telik, hogy az emberek szemében becsületesen járj el! Aztán adj át mindent jobb kezekbe, bízd az egész ügyet Istenre!

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Ma
  2017-08-15 10:58:10, kedd
 
  Ma

Gerhard Kiefel után németből


Ma,
az idő tovasiető folyamában,
most,
abban a percben, amelyikben élsz
a tegnap árnyai
és a holnap bizonytalanságai között...

ma -
a mindennapi élet sodrában,
sok kötelességtől megkötözötten,
ezerszer csődbe jutottan,
megelégelve magadat,
ezt a világot és a többieket...

ma -
a bénító kérdés alatt roskadozva:
"Változik-e valaha valami?"
és a mérgező valóságtól megsebzetten:
"Magad is mindig a régi maradsz"...

ma -
a gondok alpesi álma alatt,
és az elmulasztottak nehézségi erejétől láncraverten
hív téged Istened a szabadságba.

Ma -
úgy, amint vagy, mint akit megjelölt az élet,
s a naptár még nyitott napjai ellenére
már életed végén -
enged neked Isten mégegyszer egészen újat kezdeni!

T. E.

 
 
0 komment , kategória:  Versek  
„És kiment Izsák estefelé elmélkedni a mezőre”
  2017-08-15 10:20:17, kedd
 
  ,,És kiment Izsák estefelé elmélkedni a mezőre" (1Móz 24:63)



Izsák foglalkozása bámulatra méltó volt. Ha azok, akik órák hosszat töltenek el haszontalan társaságban, hiábavaló időtöltéssel, könnyű olvasmányokkal élve, megtanulnának bölcsen élni, akkor értékesebb társadalom születhetne, és az elmélkedés gyakorlása is érdekfeszítőbb lenne, mint a hamis dolgok kedvtelése. Többet tudnánk, közelebb élnénk az Úrhoz, növekednénk a kegyelemben, ha többet keresnénk az egyedüllétet az Úrral. Az elmélkedés alatt rágjuk meg a lelki táplálékot, melyet kívülről nyertünk, és így kerül az belső életünk húsába és vérébe. Oly édes az elmélkedés, ha Jézus képezi megfigyelésünk tárgyát. Izsák Rebekával találkozott, amikor elmélkedett. Sokan találták már meg éppen az imádkozás alkalmával legdrágább kedvesüket. A hely megválasztása fenséges volt. Imakamránk a mezőn Isten mondásaival van ékesítve, hogy azokra emlékezzünk. A cédrustól az izsópig, a suhogó szárnyú sastól az éneklő tücsökig, a kék égbolttól a harmatcseppig, minden bölcsességre tanít; s ha Isten megvilágosította szemeinket, akkor ezen oktatás által a lélek sokkal élénkebben indíttatik meg, mint az írott könyvek által. Szűk szobáink nem olyan egészségesek, derültek, kellemesek és meghatóak, mint a szabad természet. Semmit se tekintsünk közönségesnek vagy tisztátalannak, hanem gondoljuk meg, hogy minden teremtmény a Teremtőre mutat, és a mező azonnal szent hellyé változik. Az időpont megválasztása is nagyon csodálatos. A nap leáldozásának ideje, amikor fátyol húzódik a világra, a lélek megnyugvását mutatja, amikor a földi gondok helyébe kerülnek a mennyei közösség örömei. A nap lementének dicsősége csodálkozást kelt bennünk, és az ünnepélyesen beálló éjszaka tiszteletre serkent. Ha napi munkád megengedi, kedves olvasó, akkor jó ha napszálltakor egy órányit a szabadban sétálsz, de ha az nem lehetséges, akkor Isten a városban, a csendes szobában, vagy a zajló tömeg zűrzavarában is közel van hozzád. Engedj szívednek kimenőt, hadd keresse fel Őt.

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Péter lebeszéli Jézust
  2017-08-15 07:35:32, kedd
 
  -- Péter lebeszéli Jézust --
(Mt 16, 22)


szóltál és vártad
hogy rákérdezzünk szenvedéseidre
hogy melléd álljunk

s a legtöbb
amit mi adni tudunk
ez volt

ilyesmi veled nem történhetik Uram

ugyanezt szoktuk ismételni ma is
halálra készülő testvéreink előtt

ugyan ne láss sötéten

és ők is egyedül maradnak
erősítés nélkül
kézszorítás nélkül

Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Lehet
  2017-08-15 07:33:02, kedd
 
  Lehet

Lehet, hogy életem, halálom
mesgyéje ez a mai nap.
Lelkem, URAM, Neked ajánlom
akkor is, fogadd be fiad!

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 9 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35935 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 9366
  • e Hét: 21077
  • e Hónap: 50389
  • e Év: 238191
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.