Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
Új hálaadóünnep
  2017-08-20 19:24:48, vasárnap
 
  Új hálaadóünnep



Akik a hálaadóünnepet ,,pulykanapnak" nevezik, azt hiszem, ismereteiket a következő hiedelemből merítik: ha nincs Valaki, akinek köszönetet mondhatnánk, és Akinek valamiért hálásak lehetnénk, mi értelme olyan nevet használni, amely furcsa kalapokat viselő vallásos emberek képét idézi elénk, akiknek az indiánok kukoricát és sütőtököt hoznak? Remélem, a keresztyének figyelmének középpontjában nem egy sült szárnyas áll. Nekünk van Valakink, akinek hálát adhatunk, és hosszan sorolhatnánk, mi mindenért mondhatunk Neki köszönetet, néha mégis csak olyan dolgokra korlátozzuk a hálánkat, amelyek jónak tűnnek szemünkben. Isten lényébe vetett bizalmunk növekedésével látjuk, hogy a mennyei világosság mindent bevilágít - még a szenvedést is -, és képesek vagyunk olyasmiért is köszönetet mondani, amire korábban sohasem gondoltunk volna. Pál apostol például még magát a szenvedést is örömnek látta (Kol 1,24).
Azon gondolkoztam, mi fojtja el a hálaadást. A kapzsiság lelke - az a mohóság, amivel cselekszünk, vagyunk és akarunk.
Amikor a Sátán megkísértette Jézust a pusztában, azt a szenvedélyt akarta benne felkelteni, hogy többet tegyen, mint amit az Atya eltervezett - messzebbre menjen el, nagyobb hatalom jelét adja, feltűnőbb tetteket hajtson végre. Az ellenség a mai lázas sürgés-forgásban is odajön hozzánk. Szünet nélkül különböző társadalmi, politikai, pedagógiai, sport és - igen -, lelki tevékenységekre sarkall. Énképünk (szánalmas szó!) nem a csendes, szelíd ,,tedd meg értem"-re, hanem arra a listára támaszkodik, amelyet a világ nyom a kezünkbe a ,,fontos" dolgokról. A lista hosszú, esztelen és lehetetlen is. Ha mégis kapunk utána, figyelmen kívül hagyjuk a rövid listát.
Alig néhány dolog igazán fontos, ezekhez pedig megkaptuk Isten segítségének az ígéretét: üljünk csendben a Mesterrel, hogy meghalljuk a szavát és engedelmeskedjünk, vagyis egyszerűen teljesítsük a kötelességünket. Legyünk például jó férjek, feleségek, apák, anyák, fiúk, lányok, vagy legyünk lelki apja vagy anyja azoknak, akik védelemre és gondoskodásra szorulnak - alázatos munka, sohasem szerepel a világ listáján, mert senkinek az életrajzában sem vezet semmilyen látványos eseményhez. Mint Washington Gladden írja 1879-ben: ,,Mester, hadd járjam veled szabadon a szolgálat alázatos útjait."
A kísértés létünkben is utolér. Az Éden kertjében a kígyó azzal az ígérettel csapott le Évára, hogy az lehet belőle, amit nem kapott meg Istentől. Ha eszik a tiltott gyümölcsből, ,,emelheti az életszínvonalát", és olyan lehet, mint Isten. Úgy gondolta, hogy ehhez joga van, és Isten elcsalta tőle ezt a lehetőséget. Csak úgy szerezheti meg a jogait, ha nem engedelmeskedik az Úrnak.
Senkit sem ér újfajta kísértés. A Sátánnak nincs szüksége új fogásokra, hiszen a régiek nagyon jól beváltak az Éden kertjétől kezdve, bár néha másnak álcázta. Ha mély nyugtalanság fog el, aminek nem találjuk a magyarázatát, talán a lét mohóságának tulajdonítható: olyanok akarunk lenni, amilyennek szerető Atyánk sohasem tervezett el. A békességet abban találjuk meg, ha bizalommal elfogadjuk a tervét, az ajándékait, a nekünk kijelölt helyet, állást, képességet. Így jött el az Emberfia a földre: mindent elfogadott, aminek az Atya szánta, semmit sem sajátított ki - semmilyen feladatot, sőt egyetlen szót sem - , amit nem az Atyától kapott.
A birtoklási vággyal is meg kell küzdenünk. Amikor mindenféle ,,gyülevész nép" csatlakozott népéhez, a zsidók mohón vágytak jobb dolgokra (4Móz 11,4). Istentől pontosan azt kapták, amire a pusztában szükségük volt: a mannát. Mindig elég volt, mindig friss, mindig jó (nekem mindenképpen jónak tűnik, ,,mint a teasütemény"). Az emberek azonban változatosságra vágytak. Ezek az idegenek nagy gondolatokat ébresztettek bennük: az élet nem pusztán ennyi. Csak ezt kaptátok? Pedig többet is szerezhettek. Élnetek kellene egy kicsit!
Isten népét lassan elfogta az a sürgető vágy, hogy mindenük meglegyen, és mindnyájan siránkozni kezdtek ,,családjukban a sátrak nyílásában". Se vége, se hossza a költekezésnek, a szerzésnek és a birtoklásnak. Kielégíthetetlen fogyasztók vagyunk, szenvedélyesen versenyzünk egymással, feltornázzuk életszínvonalunkat, fitogtatjuk, mi mindenünk van (ha egyszer megszerezted, büszkélkedj vele). Egyszerűen nem tudjuk elviselni, hogy nekünk ne legyen meg az, amit mások szükségesnek tartanak. A világ így teszi tönkre azt a békességet és egyszerűséget, amit Istentől kapnánk. Szertefoszlik az elégedettség, az a közérzet, amikor örömmel megelégszünk azzal, amit az Úr választott nekünk a szent élettel együtt, és ahelyett, hogy hálát adnánk, szenvedélyesen akarunk és siránkozunk, és a gyerekeinket is arra tanítjuk, hogy szenvedélyesen akarjanak és siránkozzanak. (Annak az őserdei törzsnek a gyerekei, akiket évekkel ezelőtt megismertem, nem panaszkodtak, mert nem tanították meg rá őket.)
Uram, hálát adunk Neked mindenért, amit irgalmadban nekünk adtál: az életünkért, a szolgálatunkért és a javainkért. Uram, szabadíts meg minden kapzsiságtól; ne legyünk semmik, ne tegyünk semmit, és ne legyen semmink, ami nem egyezik szent céloddal. Taníts minket békességben megpihenni ígéretedben, segíts elismerni, hogy ha valamit nem adsz meg, akkor nincs is rá szükségünk. Taníts meg a Te akaratodra vágyni - sem többre, sem kevesebbre, és semmi másra. Jézus nevében. Ámen.

Elisabeth Elliot
 
 
0 komment , kategória:  Rövid építő írások  
Csak semmi görcsölés!
  2017-08-20 16:19:51, vasárnap
 
  Csak semmi görcsölés!


Néha túlzásba visszük azt a kiváló tulajdonságot, hogy érzékeny a lelkiismeretünk. Vannak emberek, akik akkor is félnek, ha nincs semmi félnivalójuk. Mindig mindenért magukat hibáztatják, pedig nincs is rá okuk. Olyan dolgokat is tisztátalannak gondolnak, amiket az Írás egyáltalán nem ítél annak, néhány dolgot pedig kötelességüknek éreznek, holott az Írás sehol sem írja elő őket. Ez egy gonosz betegség, amit igen találóan "félénk lelkiismeretnek" hívnak. Erősen ajánlott minél kisebb mértékben engedni neki. Imádkozz komolyan azért, hogy megszabadulj tőle, és a lelked újra egészséges legyen!

John Wesley
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Áldasz szüntelen
  2017-08-20 16:02:33, vasárnap
 
  Áldasz szüntelen

Heinz Meyer után németből

Szent szavad vigasztal sötét éjjelen.
Sok sebünk gyógyítod. Áldasz szüntelen.
Messze utainkon hű kezed vezet.
Áldásod elűzi a félelmeket.

Magad állsz oda a magányos mellé,
s vezetsz az időből öröklét felé.

T. E.
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
"Dávid az a férfiú..."
  2017-08-20 15:53:02, vasárnap
 
  ,,Dávid az a férfiú, ki gyönyörűséges énekszerző volt Izráelben" (2Sám 23:1)



Azok között a szentek között, kiknek életük a Szentírásban fel van jegyezve, Dávid magaslik ki az ő legérdekesebb, legváltozatosabb és legtanulságosabb életmódja által. Az ő életében találkozunk nyomorúságokkal és kísértésekkel, melyek hasonló módon az Ószövetség szentjeinek egyikénél sem találhatók fel. Éppen ezért ő a mi Urunk és Megváltónk egyik rendkívül találó képmása. Dávid tapasztalta magán minden emberi állás és hivatás szenvedéseit. A királyoknak megvan a saját megpróbáltatásuk. Dávid koronát viselt, de a földművesnek is megvannak a maga gondjai. Dávid pásztori botot is használt és sok kellemetlenséget kellett eltűrjön. Dávid az Engedi szikla üregeiben és barlangjaiban is tartózkodott, és mint hadvezér, nehézségekkel küzdött, ám nem viselhette el Sérujának fiait, akik őt bosszantották. Az a férfi, aki gyönyörűséges énekszerző volt Izráelben, barátaitól is megkísértetett: Akhitófel, a királyi tanácsos, elhagyta és elárulta őt. ,,Aki velem kenyeret evett, sarkát felemelte ellenem". Legbántóbb ellenségei saját családtagjai voltak; gyermekei voltak legnagyobb keresztje. A szegénység és gazdagság, a dicsőség és gyalázat, az egészség és betegség kísértései kipróbálták rajta hatalmukat. Külső kísértések zavarták meg békéjét, belső kísértések ásták alá örömét. Alig menekült meg egyik nyomorúságtól, máris másikba esett. Alig szabadult meg a szomorúság és vigasz nélküli állapotból, újból a nyomor legnagyobb mélységeibe merült. Isten minden áradata és hulláma rá zúdult és elborították árjaikkal. Dávid zsoltárai valószínűleg éppen ezért szolgálnak a tapasztalt keresztyén gyönyörűségére. Lelkületünk minden mozzanatát, elragadtatását és lehangoltságát Dávid kellően ecseteli. Ő jól ismerte az emberi szívet, mert a legjobb iskolában neveltetett, a belső személyes tapasztalat iskolájában. Ha ebbe az iskolába járunk órákra, és ha gyarapodunk a kegyelemben, akkor az évek múlásával Dávid zsoltárai egyre kedvesebbek lesznek előttünk, és ,,füves legelők" lesznek a mi számunkra. Én lelkem, bárcsak felüdítene és megerősítene téged ma Dávid tapasztalata!

C. H. Spurgeon
 
 
0 komment , kategória:  Áhítatok  
Jöjjetek hozzám
  2017-08-20 11:33:55, vasárnap
 
  -- jöjjetek hozzám --
(Mt 11, 28)


szükségem van Rád

hogy valakinek elmondhassam azt
amit nem tudok befogni a szavak hálójába

szükségem van Rád

hogy valakinek megmutathassam azt
amit magam sem látok

szükségem van Rád

hogy valakinek bevallhassam azt
amit elismerni sem akarok

Szent-Gály Kata
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Kinyitott seb
  2017-08-20 11:27:55, vasárnap
 
  Kinyitott seb

Rádöbbentünk-e hamarább,
mielőtt a sírhoz elérünk -:
nyitott seb a bűn, melyen át
elfogy erőnk, elfoly' a vérünk?!

Füle Lajos
 
 
0 komment , kategória:  Versek  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 6 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 346 db bejegyzés
e év: 7303 db bejegyzés
Összes: 35932 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 720
  • e Hét: 6966
  • e Hónap: 36278
  • e Év: 224080
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.