Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
Jó éjszakát!
  2017-08-24 23:58:50, csütörtök
 
  Szeretettel kívánok Mindenkinek



 
 
0 komment , kategória:  Jó éjszakát!  
A mediterrán diétán élők ereiben kevesebb a plakk
  2017-08-24 23:58:24, csütörtök
 
  A mediterrán diétán élők ereiben kevesebb a plakk

mediterrán diéta - más rizikófaktoroktól függetlenül is - védő hatást mutat az erekben lerakódó plakkok jelenlétével, számával és vastagságával szemben. Az összefüggés a combartéria esetében, illetve a dohányzóknál volt a legkifejezettebb.

Ez az étrend képes védelmet nyújtani a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, azáltal, hogy akadályozza az érelmeszesedést okozó lipoproteinek oxidációját - közölte Dr. Rocio Mateo-Gallego, a spanyolországi Hospital Universario Miguel Servet munkatársa, a kutatás vezetője. A kutató azt is megjegyezte, hogy a lerakódásokat eddig főként a nyaki ütőérben vizsgálták ultrahang segítségével, ám az utóbbi kutatások arra utaltak, hogy a combartériákban és mélyvénákban ultrahanggal kimutatott plakkok gyakoribbak, és szorosabb összefüggésben vannak a szív- és érrendszeri betegségekkel. A combartériában jelen levő plakkok és a mediterrán diéta való életbeli kapcsolatát azonban korábban nem vizsgálták.
Részletes kérdőív

A kutatók ultrahang segítségével mérték fel az erekben levő lerakódásokat a nyaki és a combartériákban, illetve az aorta területein, 2523 középkorú autóipari munkás esetében (átlagosan 51 éves korúak, 95 százalékuk férfi). A résztvevők kórtörténetében nem szerepelt szív- és érrendszeri betegség. Érrendszeri plakkot a résztvevők körül 1983 résztvevő esetében észleltek.





Forrás: Thinkstock

Az étkezési szokások felmérése egy 134 élelmiszer fogyasztási gyakoriságát felmérő kérdőívvel történt, ennek nyomán számították ki az Alternatív Mediterranean Index (aMED) pontszámot. A kérdőíven többek között a gyümölcsök, zöldségek, olajos magvak, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonafélék, halak, vörös húsok, alkohol fogyasztásával kapcsolatos kérdések szerepeltek, valamint az egyszeresen telítetlen és telített zsírsavak fogyasztási arányát is felmérték. A pontszám 0-tól 9-ig terjedt, minél magasabb volt a pontszám, annál jobban követte az illető a mediterrán étrendet.
A dohányosoknál a legjellemzőbb

Az átlagos aMED pontszám 4.19 volt, a két nem között e tekintetben nem volt különbség. Ez a mediterrán étrend mérsékelt követését jelzi. A legalacsonyabb (0-2) pontszámú negyeddel összehasonlítva a legmagasabb, 6-9 pontszámú negyedben elhelyezkedők általában idősebben voltak (51,7 éves átlagos életkor, szemben az 50.9 éves átlagos életkorral), és kisebb volt közöttük a dohányzók aránya (25.3% szemben 44 százalékkal).





Forrás: Thinkstock

Amikor a legmagasabb, illetve a legalacsonyabb aMED pontszámú csoportot összehasonlították, a legmagasabb negyedbe tartozók esetében a combartériában levő plakkok jelentős csökkenését állapították meg - függetlenül minden más kockázati tényezőtől. Az aortában a plakkok jelenléte sokkal kisebb volt a legmagasabb aMED pontszámot kapó negyedben, miután a kor és nem szerint korrigálták az adatokat. A nyaki artériában egyik modellben sem találtak jelentős eltérést a plakkok jelenlétében.

A legmagasabb aMEd pontszámot kapó negyedbe tartozó dohányosok esetében a 61 százalékkal kevesebb plakk volt a combartériában, illetve 67 százalékkal kevesebb volt bármely területen. A nyaki artéria kivételével mindenütt jellemző volt az aMED pontszám fordított aránya a plakkok számával.Dr. Chris Packard, a skóciai University of Glasgow munkatársa szerint a nyaki artériára jellemző kutatási eredmények összecsengenek más, korábbi tanulmányok eredményével, és a többi következtetés is meggyőző. Az aMEd pontszám pedig a mediterrán étrend követésének felmérését szolgáló praktikus segédeszköz.

Forrás: http://www.origo.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Egészséges táplálkozás - ahogy egy kardiológus ajánlja
  2017-08-24 23:56:07, csütörtök
 
  Egészséges táplálkozás - ahogy egy kardiológus ajánlja

A szív- és érrendszeri rizikófaktorok közül az egyik legjelentősebb a magas koleszterinszint, ám a zsírfogyasztással, és általában a koleszterinnel kapcsolatos ajánlások némileg finomodtak az elmúlt évtizedekben: ma már inkább ajánlanak egyes élelmiszereket, és nincs kifejezett tiltás a régen.

A múlt

A 70-es évek végén az Egyesült Államokban még ,,hadat üzentek" a zsír- és koleszterintartalmú élelmiszerek fogyasztásának, mondván elég annyit tennünk, hogy kevesebb zsíros ételt eszünk, és megvédhetjük magunkat a szívrohamtól. Ezért aztán amerikaiak millióinak tűnt el a tányérjáról a marhasült és a tojás, felváltották őket a könnyű joghurtok, a gabonamagvak és a sajt-ízű ropogtatni-valók. Ugyanakkor a kieső energia pótlására az egészségesnek gondolt, könnyebben emészthető szénhidrátok léptek, és Amerika elkezdett hízni.





Forrás: AFP/Roos Koole

Ma az amerikai populáció betegebb, mint valaha. A fokozott mértékű szénhidrát-fogyasztás, főleg a finomított cukrok fogyasztása ugyanis súlynövekedéshez vezet, hiszen a szervezetet arra ösztönzi, hogy zsírok formájában raktározza a kalóriát, ugyanakkor gyakran további éhséget gerjeszt. Az obezitás (elhízás) járványszerű terjedése kedvezett a diabétesz kialakulásának, ezáltal a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása 1980-2012 között 166%-kal nőtt.

Ma már minden tizedik amerikai diabéteszes, ráadásul minden harmadik amerikai túlsúlyos vagy elhízott, és bár a szívbetegségek száma csökkent, ez sokkal inkább a jobb sürgősségi ellátásnak, a dohányzás visszaszorításának és a koleszterin-csökkentő gyógyszereknek köszönhető. És még így is a szív- és érrendszeri betegségek jelentik a vezető halálokot az Egyesült Államokban is.

A jelen

Azóta nagyon sokat bővült a tudásunk, kiderült, hogy a probléma nem kezelhető ilyen egyszerűen.





Forrás: AFP

Megismertük a ,,rossz" vagy ártó koleszterin (LDL-koleszterin, kis sűrűségű lipoprotein) és a ,,jó" vagy védő koleszterin (HDL-koleszterin, nagy sűrűségű lipoprotein) fogalmát. Az LDL-koleszterin lecsökkentése jelenti a prevenció és a terápia elsődleges célját, mivel az emelkedett LDL-szint szoros összefüggést mutat a szív- és érrendszeri események (szívroham, keringési eredetű halálozás) kockázatával.A HDL-koleszterin segíti az LDL-koleszterin eltávolítását a véráramból és az érfalakból egyaránt. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása emeli az LDL-koleszterint, igaz a HDL-koleszterin szintjét is.

Mai tudásunk szerint az LDL-koleszterin részecskék sem egységesek: a nagyobb méretű, kevésbé sűrű LDL-részecskék kevésbé veszélyesek, mint a kicsi, sűrű (small dense) LDL-partikulumok. Utóbbiak nehezen távolíthatóak el a keringésből, nehezen kötődnek a májsejtek felszínén található, az eltávolításukat végző LDL-receptorokhoz.

A small dense LDL ,,ragadós", könnyen kitapad az érbelhártya, az endothel felületéhez, sőt azon könnyen át is juthat. Az endothel alatti, úgynevezett subendothelialis térben könnyen oxidálódik, majd ezt az oxidált LDL-t a keringésből idejutó falósejtek bekebelezik, kialakul a habos sejt (foam cell), mely az érelmeszesedés, az ateroszklerózis kezdeti, legfontosabb lépése. A kicsi, sűrű, rendkívül aterogén LDL-részecskék számát növeli a telített zsírsav-fogyasztás mellett a túlzott szénhidrát-fogyasztás is.

Ma már azt gondoljuk, nem a tiltás a jó út, hanem bizonyos, jó hatású élelmiszerek fogyasztásának a növelése.
A jövő

A növényi eredetű, telítetlen zsírok, (pl. az olívaolaj), illetve a mélytengeri halakból (pl. lazac) származó zsírsavak (omega3-zsírsavak), mint a mediterrán diéta alappillérei, kifejezetten védő hatást nyújtanak a szívbetegségekkel szemben, mint ahogyan az a New England Journal of Medicine 2013-as közleménye is igazolta.





Forrás: Thinkstock

Tekintettel arra, hogy hazánkban a tengeri halak fogyasztása alacsony, az Európai Kardiológus Társaság (ESC) által heti két alkalommal (300g/hét) javasolt gyakoriságot nem éri el, növelni kellene az omega-3 zsírsavak fogyasztását, omega-3 zsírsavakban gazdag táplálékforrások fokozott bevitelével vagy étrend-kiegészítők, mint például a korszerű krillolaj étrend-kiegészítő fogyasztásával.

Az európai kardiológiai ajánlás mellett több tucat nemzetközi szervezet fogalmazott meg az omega-3 zsírsav fogyasztásra vonatkozó ajánlást, közülük érdemes idézni a Expert Workshop of the European Academy of Nutritional Sciences állásfoglalását, amely általános felnőtt populációban napi 200 mg eikozapentaénsav+dokozapentaénsav fogyasztását javasolja. További érdekesség, hogy az Európai Kardiológus Társaság heveny szívinfarktussal foglalkozó ajánlása is megemlíti az omega-3 fogyasztást azon egyénekben, akik nem tolerálják a sztatint.

Az omega-3 zsírsavak esszenciális zsírsavak, a sejtmembrán alkotóelemei, alapvetően meghatározzák annak megfelelő működését, áteresztőképességét (permeabilitását). Az omega-3 zsírsavak közé az ALA (alfa-linolénsav), az EPA (eikozapentaénsav) és a DPA (dokozapentaénsav) sorolhatóak.
Mivel a szervezet nem képes ezen esszenciális zsírsavakat megfelelő mennyiségben előállítani, ezért a megfelelő táplálkozással kell ezeket bevinni. A legfőbb omega-3 zsírsav források:

hideg-tengeri halak (lazac, tonhal, szardínia)
algák, krillek
bizonyos növények (lenmag, diófélék)

Minél magasabb az omega-3 index (EPA-DHA %-os értéke a vérben), annál nagyobb a szív-érrendszeri védettség!

A szerző kardiológus, a Tolna Megyei Balassa János Kórház osztályvezető főorvosa. Dr. Benczúr Béla

Forrás: http://www.origo.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
A rozmaring, fahéj, szegfűszeg, kurkuma csökkentheti a szív-
  2017-08-24 23:46:58, csütörtök
 
  A rozmaring, fahéj, szegfűszeg, kurkuma csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Amerikai táplálkozástudományi szakemberek vizsgálata szerint a fűszerek egy része segíthet a vérzsírszint csökkentésében. Bár e finomságok fogyasztása természetesen nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot és terápiát, hosszú távon hozzájárulhat szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzéséhez.

Az Egyesült Államok-beli Penn State University kutatói, Sheila G. West és Ann C. Skulas-Ray vizsgálatuk során korábbi kutatások eredményeit tekintették át. Arra voltak kíváncsiak, hogy a különféle fűszereknek és fűszerkeverékeknek lehet-e hatásuk a szív- és érrendszeri betegségek kockázatára nézve.

A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak, hogy ha az ételeink az antioxidáns hatású vegyületeket komolyabb mennyiségben tartalmazó fűszerkeverékkel készülnek, csökkenhet a vérnek a zsíros ételek fogyasztása után megemelkedő triglicerid-szintje ahhoz képest, amikor ugyanazt az ételt a fűszerkeverék nélkül fogyasztjuk el - ez pedig hosszú távon csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.






A fűszerkeverék összetevői között ott találjuk a fokhagymaport, a rozmaringot, az oreganót, a fahéjat, a szegfűszeget, a paprikát, a kurkumát, a gyömbért és a fekete borsot.

Fahéj és fokhagyma

A Nutrition Today című szaklapban publikált kutatás során a korábbi vizsgálatok három kategóriájában nyert adatokat hasonlították össze: a fűszerkeverékekről szóló kutatásokét, illetve a fahéjjal és a fokhagymával végzett vizsgálatokét. A fahéjjal kapcsolatot kutatásokban a fűszer hatását cukorbetegek és cukorbetegséggel nem küzdők esetében is megvizsgálták. A cukorbetegek esetében a fahéj jelentősen csökkentette a koleszterinszintet, illetve más vérzsírok szintjét, miközben a cukorbetegséggel nem küzdőkre nézve nem bírt semmilyen jelentősebb hatással.

A fokhagymával kapcsolatban végzett kutatások nem hoztak egyértelmű eredményt, de ennek az is az oka lehet, hogy a különböző vizsgálatok a fűszer nagyon eltérő adagjaival dolgoztak, 9 milligramm fokhagymaolajtól 10 gramm nyers fokhagymáig.

A Penn State University kutatói megjegyezték, hogy ennek ellenére a kutatásokban megfigyelhető volt az összkoleszterinszintnek a fokhagymafogyasztás mellett bekövetkező 8 százalékos csökkenése, amelyet 50 éves felnőttek esetében a szívproblémák esélyének 38 százalékos csökkenésével hoztak összefüggésbe.
Fűszerrel és fűszer nélkül

A korábbi kutatások adatainak összegzése mellett a két kutató saját vizsgálatot is végzett: hat túlsúlyos, de egyébként egészséges, 30 és 65 év közötti férfinak készítettek egy ételsort két különböző napon. A menü csirkéből, kenyérből és desszertként kekszből állt, az egyikhez viszont hozzáadták a nagy antioxidáns-tartalmú fűszerkeveréket, míg a másikhoz nem. Étkezés után három óráig figyelték a kutatás résztvevőit, miközben 30 percenként vért vettek tőlük.

A fűszeres ételsor elfogyasztása után az alanyok vérében 13 százalékkal nőtt az antioxidáns-aktivitás a kontroll-menü elfogyasztása utáni állapothoz képest, ez pedig a kutatók szerint hosszú távon hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek, és más krónikus problémák megelőzéséhez.





Egészségvédő fűszerek.
Forrás: Thinkstock

A két kutató és kollégái most egy olyan kutatáson dolgoznak, amelynek során az antioxidánsokban gazdag fűszerkeverékkel ízesített menü elfogyasztása után nyolc órán keresztül monitorozzák a kutatás résztvevőit, és amelynek során azt is vizsgálják, hogy mi történik az ételekben levő zsírral ebben az esetben: ha ugyanis nem szívódik fel, akkor kiürül a szervezetből, ami a kutatás egy új dimenzióját nyitja meg.
Mire jók?

De vajon milyen hatásai is vannak az egyes fűszereknek?
A fahéj a hasnyálmirigy vércukorszint-szabályozásban játszott szerepét segíti, javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, valamint antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik.

A kurkuma az egyik legerőteljesebb hatású fűszer, antioxidáns hatóanyaga, a kurkumin gyulladáscsökkentő, májvédő és koleszterincsökkentő, valamint a szív- és az érrendszer egészségét védő hatású.

A gyömbér hatása sok területen rokon a kurkumáéval, gyulladáscsökkentő, vírusölő és emésztésjavító fűszer, de a keringést is javítja.

A fekete bors piperin alkaloidja serkenti a gyomorsav termelését, és egyes megfigyelések szerint fokozza a többi fűszer, valamint a gyógyszerek és étrendkiegészítők hatását.

A rozmaring egyes források szerint az agy és a szívizom teljesítményét javíthatja.

Az oregano (szurokfű) erőteljes antioxidáns hatású vegyületeinek köszönhetően enyhe antibiotikus hatással rendelkezik, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a légzőszervek teljesítményét, amely szintén kapcsolatban áll a szív- és az érrendszer egészségével.





Oregano, szurokfű, vadmajoranna.
Forrás: AFP/Anna Clarén

A szegfűszeg többek között gyulladácsökkentő, antibakteriális és emésztésjavító hatásáról ismert, antioxidáns hatású vegyületei közül a legismertebb az eugenol.

Természetesen a fűszerekből nem érdemes egészségvédelmi célból mega-dózisokat fogyasztani, hiszen a túlzottan fűszeres ételek élvezete többet árt a szervezetnek, mint amennyit azok antioxidáns-tartalma esetlegesen használ. Ám arra mindenképp alkalmasak, hogy az orvos által javasolt terápia betartása mellett emeljük az ételeink élvezeti értékét, javítsuk azok ízét úgy, hogy közben esetleg még az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárulunk.

És a legfontosabb: a fűszerek fogyasztása nem helyettesíti az orvos által felírt terápiát - csupán valamennyire erősítheti, támogathatja azt, illetve egészséges emberek esetén - a mozgással, egészséges életmóddal együtt - hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

Forrás: http://www.origo.hu

Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Fejfájás és szívdobogás ellen: 10 növény, amiben rengeteg a
  2017-08-24 23:31:54, csütörtök
 
  Fejfájás és szívdobogás ellen: 10 növény, amiben rengeteg a vas

A vashiánynak számtalan rémisztő tünete lehet. Ne ijedj meg, a megfelelő ételek gyakori fogyasztásával ezek a tünetek hamar eltűnnek. Mutatjuk a legjobb vasforrásokat.






A vas kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek oxigénellátásában, ha viszont a szervezet nem jut hozzá elegendő mennyiségben, a hemoglobinszint csökkenni kezd, majd többek között sápadtsággal, fáradékonysággal, szédüléssel is járó vashiányos vérszegénység alakulhat ki. A vashiányt az egyoldalú és a vegetáriánus étkezés mellett az erős menstruáció is okozhatja, sőt, a C-vitamin hiányával is együtt járhat.

Egy felnőtt nő napi vasszükséglete 15-18 milligramm, de terhesség és szoptatás alatt ez akár a 28 milligrammot is elérheti, ami nagyon magasnak számít, ezért ilyenkor fokozottan ügyelni kell a megfelelő bevitelre.
A vashiány tünetei: szívdobogás-érzés, fáradékonyság, gyengeség, hajhullás, fejfájás, szédülés, torokszorítás, nyelési zavarok, sápadtság.
Miből fedezd a napi szükségletet?

Ugyan kétségtelen, hogy a legjobb vastartalmú élelmiszerek a húsok és a belsőségek, hiszen a bennük található vas sokkal hatékonyabban szívódik fel a zöldségekénél, azonban körültekintően a növényekből is fedezhető a napi mennyiség.

Magas ásványianyag-tartalma miatt kedvelt zöldség a spenót, azonban mára sajnos az is kiderült róla, hogy elsődleges vasforrásnak nem tekinthető, oxálsavtartalma ugyanis sajnos gátolja a felszívódást. Ha tehát a vasbevitel fokozására építed az étrendedet, más növényeket kell előtérbe helyezned. A lehetőségek tárháza igen tágas, az alábbiakban találsz néhány tippet.

Ha a vasat szeretnéd pótolni a szervezetedben, figyelj arra is, mivel fogyasztod együtt az ételeidet! A felszívódást gátolhatja a tejtermékekben található kalcium, de a szójafélék fitát- és lektintartalma és a koffein is csökkenti a hatékonyságot. Növelheted viszont az eredményességet C-vitaminnal, béta-karotinnal és E-vitaminnal is.





Az európai mogyoró az egyik legjobb vasforrásunk: 100 grammjában 35 milligramm található.




Bár a petrezselyemzöldet csak kis mennyiségben használják, kihagyhatatlan a listáról, hiszen különösen gazdag vasban: 97,8 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.




A csalán amellett, hogy hasznos gyógynövény, a vastartalma is kiemelkedő: 32,3 milligramm 100 grammonként. Bár a teákhoz csak csekély mennyiség kell, akár főzeléket is készíthetsz belőle.




A mák fontos ásványianyag-raktár: 22 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.




A tök magjáról sem szabad elfeledkezni: 12,1 milligrammot tartalmaz 100 grammonként, így a sótlan változatból bátran nassolhatsz az étkezések között.




A nassolnivalók közül a pisztáciát sem érdemes kihagyni: 7,5 milligramm vasat tartalmaz 100 grammonként.




A pitypanglevél 100 grammja 3 milligramm vasat tartalmaz, virágpora 15 milligrammot, és segíti a felszívódást is. Zsenge leveleivel akár a salátádat is gazdagíthatod.




100 gramm száraz bab 8 milligramm vasat tartalmaz, ezért ebből is készíthetsz egy kiadós, vaspótló ebédet.




De a lencse is hasznos lehet a vérszegénység elleni küzdelemben: 7,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.




Nem növény, nem állat, mégis fontos táplálék: a gombák vastartalma kiemelkedően magas. A vargánya 10 milligrammot, a rókagomba pedig 6,5 milligrammot tartalmaz 100 grammonként.

Forrás: http://femina.hu/
Link
 
 
0 komment , kategória:  Egészség  
Kettőnkért...
  2017-08-24 23:16:41, csütörtök
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A lélek titkainak...
  2017-08-24 23:15:38, csütörtök
 
  "A lélek titkainak birodalma ott kezdődik, ahol a látható világ végződik."

Móricz Zsigmond
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Senki, még az egészséges...
  2017-08-24 23:14:04, csütörtök
 
  "Senki, még az egészséges ember se fürkéssze a saját arcát, mert a lelkét kockáztatja: a tükörkép kiszívja, fölissza."

Toni Morrison
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
A jóga nem versenysport...
  2017-08-24 23:13:04, csütörtök
 
  "A jóga nem versenysport, erővel és erőfeszítéssel nem fogod elérni a test, az elme és a szellem egységesülését. A jóga a tudatos elengedés rendszere."

Deepak Chopra
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
Mikor a lelkünket...
  2017-08-24 23:11:48, csütörtök
 
  "Mikor a lelkünket félelem és bizonytalanság gyötri, akkor kezd meghalni.

Sophie Hannah
 
 
0 komment , kategória:  Idézetek  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 19 
2017.07 2017. Augusztus 2017.09
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 340 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1997
  • e Hét: 6578
  • e Hónap: 20483
  • e Év: 150190
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.