Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
Film Mária Út Film - 1.2.3 rész (teljes film)
  2017-09-12 19:11:07, kedd
 
 




Link

Link

Link



 
 
0 komment , kategória:  Filmek  
Komolyzene
  2017-09-12 18:52:25, kedd
 
 





Link



 
 
0 komment , kategória:  Komolyzene  
Érdekesség
  2017-09-12 18:43:40, kedd
 
  Svájc hosszú ideje óvja környezetét és természeti erőforrásait. 1876-ban fogadták el az erdővédelmi törvényt, amivel Svájc az elsők között volt a környezetvédelmet előtérbe helyező országok között. 1953 óta a környezet óvása az alkotmányban is szerepel.
A hulladékgyűjtést és a saját környezetének rendben tartását a lakosság nagy része fontos személyes kötelességnek tekinti.
Svájcban környezetvédelmi szempontból a légszennyezés jelent elsődleges problémát, amit nagyrészt a járművek okoznak. 2000-ben az évi kibocsátott szén-dioxid mennyisége 39 millió tonna volt. Szigorú előírások vonatkoznak az 1987 után gyártott gépjárművek megengedett légszennyezésére.
Hasonló problémát jelent a vízszennyezés, amit a folyókba kerülő foszfát, műtrágya és rovarirtók okoznak. Az ország rendelkezésére álló vízmennyiség 73%-át az ipar használja fel. A városok évente 3 millió m³ szilárd halmazállapotú szemetet állítanak elő.
A Svájci Erdőgazdálkodási Iroda 1986-os évi jelentése szerint az erdők 36%-a elpusztult vagy súlyosan károsodott a savas esők vagy más légszennyezés következtében.
Svájcban egyetlen nemzeti park van, az viszont 1914 óta. Neve Svájci Nemzeti Park, Graubünden kantonban található. A látogatók előtt nyitva áll, de tilos letérni a jelölt turistautakról. Nemcsak a természeti környezet védett, hanem a park területére eső települések is.


- a svájci Henri Nestle alapította Nestlé cég a világ legnagyobb élelmiszer ipari vállalata
- az ingatlanárak olyan magasak, hogy csupán a svájciak egyharmada engedheti meg magának, hogy saját lakásban/ házban éljen
- Svédország után Svájcban a legmagasabb a várható élettartam
- mintegy 400,000 svájci állampolgár emigrált Észak és Dél Amerikába 1850 és 1914 között és alapított svájci kolóniákat. Ennek emlékét őrzi az a 26 falu és város Bern kantonban, melyek neve amerikai eredetű
- csokifogyasztásban Svájc vezeti a világranglistát; egy átlag svájci 10,43 kg csokit eszik meg évente




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-09-12 18:34:33, kedd
 
  Az emlékezés a tapasztalattal kezdődik, márpedig a tapasztalatok folyamatosan zúdulnak ránk. Ha behunyjuk a szemünket vagy befogjuk az orrunkat, a fülünk még mindig nyitva marad. Ha az ujjunkat a fülünkbe dugjuk, ízlelésünk, szaglásunk, tapintásunk továbbra is működik.
Próbálja ki önmagán: hagyja abba az olvasást és nézzen körül a szobában, ahol most van. Az agya bármiféle érzékelhető erőfeszítés nélkül regisztrálni fogja mindazt, amit lát. De hová kerül ez az - érzékszervi emléknek nevezett - tengernyi információ? Hát, elég gyorsan elillan. Ha hosszabb ideig meg akarjuk őrizni ezeket a röpke emlékeket, tudatosan oda kell figyelnünk az érzékszerveinktől kapott információkra. Összpontosítás révén a rövid távú vagy munkamemóriánkban rögzíthetjük őket. A rövid távú emlékek csak néhány másodpercig vagy percig rögzülnek, de rendkívül fontosak a köznapi életben, mert ezek teszik lehetővé, hogy egyszerű döntéseket hozzunk vagy társaloghassunk. Természetesen akadnak olyan információk is, amelyeket napokig, hónapokig vagy akár évekig meg kell jegyeznünk. Ilyenkor van szükség a hosszú távú memóriára.
A hosszú távú memória három típusa
1. Amikor azzal küszködünk, hogy felidézzük annak a színésznőnek a nevét, aki a Gonosz Királynőt játszotta, a szemantikai memóriát használjuk.
2. Az epizodikus memória életünk eseményeit rögzíti. Bizonyos szívderítő élmények, mint például az első csók, örökre belénk vésődnek, és a kellemetlen tapasztatokra is sokáig emlékezünk, a köznapibb események azonban nem ragadnak meg a memóriánkban.
3. A procedurális memória felelős az olyan szerzett szokásokért, motoros készségekért, amilyen például az autóvezetés, a kerékpározás vagy a cipőfűző megkötésének képessége. A procedurális emlékeket az agy teljes területén tárolja, ami gyakorlatilag immúnissá teszi a procedurális memóriát azokkal a tényezőkkel szemben, amelyek az információkra vonatkozó emlékeink elvesztését okozzák például az Alzheimer-kór esetében.
Amiért a memória esendő
Emlékeink inkább impresszionista festményekre, mintsem az események pontos ,,fényképfelvételeire" hasonlítanak
Érzékelés Mindenki másként emlékszik egy-egy eseményre, mert amikor történt, mindenki másként érzékelte. Ha ön az utolsó családi összejövetelen nagyon náthás volt, lehet, hogy ízetlen ételekre fog visszaemlékezni, míg nővére azóta is emlegeti a pompás vacsorát. Minden ember érzékszervi memóriája egyedi.
Értelmezés Ha (ezen a bizonyos összejövetelen) a nagybátyja hosszas politikai fejtegetésekbe bocsátkozott, másként fog visszaemlékezni rá, ha egyetértett vele, mint ha nem. Ha az unokahúga megemlített egy kiállítást, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy megjegyezte, mit mondott, ha ad az unokahúga véleményére. Az, ahogy az eseményeket értelmezzük, befolyásolja, hogyan fogunk visszaemlékezni rájuk.
Felidézés Egy-egy információ felidézésékor néha az agynak kell kitöltenie a fehér foltokat. Egy nő az anyjával együtt nézegette a családi fényképalbumot, és amikor egy pónin ülő kislány fotójához értek, azonnal élénken felidéződött előtte annak a bizonyos napnak az emléke. - De hát ez a nővéred! - szólt közbe az anyja. - Te akkor még meg sem születtél. - A nő azonban már korábban is látta a fotót, és feltételezte, hogy őt ábrázolja, az agya pedig kitöltötte a hiányzó részleteket.
Rendőrségi
Memóriatippek egy rendőrségi rajzolótól
Próbáltak már felidézni valamit, amire sehogy sem tudtak visszaemlékezni? Hogy hova tették a kocsikulcsot? Talán segíthetnek azok a technikák, amelyeket Natalie Sweet brit rendőrségi fantomképrajzoló alkalmaz a bűncselekmények tanúinál.
1. lépés: próbáljon ellazulni
Ha elveszítette a kulcsát, ne essen pánikba, mert az csak rontani fog a helyzeten. Sweet rendszerint azzal oldja a feszültséget, hogy elmondja a tanúknak, a vázlat célja minél közelebb jutni az emlékezetükben élő személyhez. De nem az a feladat, hogy a kép tökéletes legyen.
2. lépés: gondolatban térjen vissza
Lehunyt szemmel próbálja feleleveníteni a pillanatot, amikor még megvolt a kulcsa. Éppen egy értekezletről jött? Esett az eső?
Sweet a tanú emlékezetét ,,bemelegítendő" mindent elmondat vele a bűntény napjáról, kivéve a bűncselekményt. Amikor a tanú már feloldódott, Sweet megkéri, hogy hunyja le a szemét és mesélje el, mire emlékszik a környezetből a bűntény idején.
3. lépés: tegyen úgy, mintha szemlélő lenne
Ha önnél volt a kulcs, amikor bejött a házba, képzelje azt, hogy kívülről figyeli önmagát.
A kulcs a kezében van? Megállt a küszöbön? Sweet azt kéri a tanúktól, írják úgy le a helyszínt, mintha külső megfigyelők lettek volna. - Gondolkodjanak úgy, mintha éppen lefilmeznék vagy a tévén néznék a történteket - magyarázza. - Ettől más perspektívába kerülnek a dolgok.
4. lépés: legyen rugalmas
Pörgesse le gondolatban a történeket újra meg újra, amíg rátalál egy a kulcsaihoz vezető nyomra.
Agyunk meglepően ügyesen képes többször oda-vissza játszani, kimerevíteni az emlékeinket. Miután a tanú leírta a helyszínt és az eseményt, Sweet megkéri, hogy gondolatban ,,tekerje vissza a filmet" arra a helyre, ahol a gyanúsított a legtisztábban látszik.
5. lépés: ne kapkodjon semmiképp
Végül eszébe fog jutni, csak türelem. Egy aprólékosan kidolgozott fantomkép megalkotása átlag két órát vesz igénybe. Olykor lényegesen hosszabb ideig is eltarthat.
Maradandó pillanatképek
Fel tudja idézni, hol volt pontosan abban a pillanatban, amikor értesült a New York-i világkereskedelmi központ elleni szeptember 11-i támadásról vagy Diana hercegnő haláláról? Legtöbbünk még évekkel később is úgy tudja felidézni ezeket a tragikus napokat, mintha fényképen látná. Még inkább így van ez olyan személyes élmények esetében, mint például egy súlyos autóbaleset látványa. A pszichológusok ezeket az élénk benyomásokat ,,villanófény"-emlékeknek nevezik.
Meg lehet jegyezni
Egyes emlékek jobban megragadnak bennünk, mint mások, de magunk is elősegíthetjük az emlékek rögzülését
1. Figyelem Nem tudja megjegyezni annak az illetőnek a nevét, akit épp most mutattak be önnek? Valószínűleg nem fordított elég figyelmet a névre. Azok az emberek, akiknek jó a névmemóriájuk, gyakran hangosan ismétlik el a neveket. Magukban pedig lehet, hogy hozzátársítják valamihez - esetleg keresnek egy rá rímelő szót -, így létrehoznak az agyban egy a névhez kapcsolódó idegpályát, hogy az ne tűnjön el.
2. Gyakorlás és ismétlés Valahányszor felidézünk vagy elismétlünk egy adatot, az egyre jobban rögzül. Jellemzően ezt nevezzük tanulásnak. A tanulási folyamat számos tényezőtől függ, többek között attól, hogy mit akarunk tanulni (adatot vagy készséget), a meglévő tudásbázisunktól, továbbá érzelmi és fizikai állapotunktól. A tanulást mindenképpen megkönnyíti, ha van már valamennyi tapasztalatunk arról, amit meg akarunk tanulni.
A tapasztalatlan sakkozók, mikor a táblára néznek, nagyon nehezen tudják felidézni, hogy előzőleg hol álltak a bábuk. Csakhogy a sakkbajnokok könnyen vissza tudnak emlékezni a bábuk elhelyezkedésére, egyszerűen azért, mert kiválóan ismerik a játékot.
Különálló, véletlenszerűen elhelyezkedő bábuk helyett a tábla állása stratégiai kihívásokat jelenít meg számukra, ami kontextusba helyezi az információt, és pontosabb emlékezést tesz lehetővé.
Ha valaminek a gyakorlására kellő időt szánunk, memóriánk fejlődni fog azon a bizonyos szakterületen.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-09-12 18:24:56, kedd
 
  Oroszlány (pontosabban Majk) leghíresebb, a legmagasabb közjogi méltóságig jutó szülötte kétségen kívül gróf Esterházy Móric. Ismerkedjünk meg vele közelebbről:
Galántai és fraknói gróf Esterházy Móric (Majkpuszta, Oroszlány, 1881. április 27. - Bécs, 1960. június 28.) magyar arisztokrata politikus, császári és királyi kamarás (1905), a Lipót rend nagykeresztese (1916), valóságos belső titkos tanácsos (1916), miniszterelnök (1917), Esterházy Péter író nagyapja.





Családja

Édesapja gróf Esterházy Miklós Móric (1855-1925), császári és királyi kamarás, 1887-1918-ban a főrendiház tagja, A Magyar Katolikus Kör elnöke (1891-1897) és a Szent István Társulat társelnöke (1893-1911), édesanyja Schwarzenberg Franciska hercegnő (1861-1951).

A szülők 1880. április 14-én, Bécsben kötöttek házasságot, amelyből öt gyermek született: Móric, Esterházy Alajos (1883-1916), Esterházy Polyxena (1886-1976), Esterházy Ida (1891-1948) és Esterházy Valentine (1898-1942).

Esterházy Móric 1918. március 23-án, Budapesten vette feleségül Károlyi Margit grófnőt (1896-1975), kitől négy gyermeke született: Esterházy Mátyás (1919-1998), Esterházy Marcell (1920-1945), Esterházy Menyhért (1922-1954) és Esterházy Mónika (1928).

Élete

Tanulmányait a szülői háznál kezdte, majd 1899 és 1904 között a budapesti és az oxfordi egyetem hallgatója volt.

Itt ismerte meg Lord Halifaxot (teljes nevén: Edward Frederick Lindley Wood, Halifax Earlje), - Anglia későbbi külügyminiszterét - akihez szoros barátság fűzte.

Az egyetem elvégzése után hosszabb utazást tett Európában és Észak-Amerikában. 1905-ben kapcsolódott be a politikai életbe, amikor örökös jogon a főrendiházban foglalt helyet.

A következő évben az ifj. Andrássy Gyula gróf lemondásával megüresedett tőketerebesi kerületben független 67-es programmal szerzett mandátumot, s ugyanitt 1910-ben és 1918-ban is elnyerte a választók bizalmát.

Az első világháborúban önkéntesként harcolt a szerb, illetve az orosz fronton a 9. huszárezred tartalékos főhadnagyaként. 1917-ben előbb tartalékos századossá, június 15-én pedig Tisza István menesztése után IV. Károly király miniszterelnökké nevezte ki, de nem sokára rá, alig két hónapos kormányzás után lemondott.

A kormányát követő Wekerle-kabinetben 1918. január 25-től május 8-ig tárca nélküli miniszteri (ténylegesen: népegészségügyi) posztot vállalt, s rövid ideig a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium vezetésével bízták meg.

A Tanácsköztársaság alatt a csákvári földműves iskolát vezette, a proletárdiktatúra bukása után visszavonultan gazdálkodott birtokain. A politikába 1931-ben tért vissza ismét, amikor a Keresztény Gazdasági és Szociális Párt színeiben jelöltséget vállalt a tapolcai kerületben, ahol meg is választották képviselőjükké.

Széles körű bel- és külföldi publikációival keltett feltűnést. Pártjában már a kezdetekben nagy tekintélyre tett szert, elnyerte annak bizalmát, amelynek köszönhetően tagja lett a 33-as Országos Bizottságnak, ahol gyakori felszólalásaival többször sikerült az adófizetők és általában a magángazdaság érdekében jelentős könnyítéseket elfogadtatnia. Kezdeményezésére vezethető vissza egy, a részvényjog reformját célzó mozgalom megalapítása és az uzsoratörvény-javaslat.

Az 1939 és 1944 között az Egyesült Keresztény Párt képviselőjeként a Magyar Élet Pártjának Zala vármegyei listájáról jutott be a Képviselőházba.

Támogatta Kállay Miklósnak a második világháborúból történő kiugrási politikáját, amiért a nyilas hatalomátvételt követően a Gestapo (német titkos államrendőrség) 1944. október 16-án letartóztatta, a kormány pedig deportálta.

Kezdetben a Margit körúti katonai fogházban, később Sopronkőhidán raboskodott.

1945 februárjában a mauthauseni koncentrációs táborba hurcolták, ahonnan szeptemberben térhetett vissza Magyarországra.

1951-ben családjával és idős édesanyjával együtt a kommunisták a fővárosból a Nógrád megyei Hortra telepítették ki.

Internálása alatt sírásóként dolgozott.

1956-ban lányával Bécsbe emigrált, ott az unokaöccse által felajánlott lakásban, a Schwarzenberg-palotában élte le hátralévő négy évét, ahol 1960-ban hunyt el.


Mariazellben nyugszik.



A kamalduliak majki kolostorának látképe - Wessel Jenő tusrajza)
A mai Oroszlány környéke a kora középkorban is fontos szerepet játszott az ország életében.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-09-12 18:15:14, kedd
 
  Ezért tehetnek ,,intelligensebbé" a magvak

Az avokádó, a magvak és az olívaolaj mind olyan élelmiszerek, amelyek egy friss tanulmány szerint - annak köszönhetően, hogy viszonylag nagy mennyiségben tartalmaznak egyszeresen telítetlen zsírsavakat ,,növelhetik" az intelligenciát

Egy, a Neuroimage nevű lapban nemrég megjelent friss kutatás szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavak magasabb szintje a vérben összefüggésben áll az idősebb emberek esetében a magasabb általános intelligenciával.
Egyszeresen telített zsírsavakkal többféle élelmiszerben, így például
az olívaolajban,
az avokádóban
a kanolaolajban, valamint
a magvak legnagyobb részében
találkozhatunk nagyobb mennyiségben.
A tanulmány vezetője, Aron K. Barbey kollégáival azt igyekezett megállapítani, hogy - több más pozitív hatásuk mellett - az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak van-e bármilyen pozitív hatása az agyra.
A kutató elmondta, hogy céljuk annak a megismerése volt, hogy hogyan támogathatnák a tápanyagok a kognitív teljesítményt, emellett pedig tanulmányozni szerették volna, hogy hogyan lehetnek a tápanyagok hatással az emberi agy funkcionális működésére. Mindez azért fontos, mert olyan táplálkozástudományi eljárásokat szeretnének kifejleszteni, amelyekkel a kognitív teljesítmény növelhető.
A kutatás során 99 egészséges, idősebb személyt vizsgáltak, akiktől vérmintát vettek, és elemezték abban többféle tápanyag jelenlétét.
Aron K. Barbey elmondta, hogy míg hagyományosan a kutatásokat egy-egy tápanyagra élezik ki, ehelyett most már nem csak egy bizonyos tápanyagot figyelnek, sokkal inkább táplálkozási mintázatokat.
A megfigyelt személyeknek általános intelligenciateszten is részt kellett venniük, agyukról pedig funkcionális MRI vizsgálattal alkottak képet - így aztán a kutatók mérhették az agyi aktivistát bizonyos agyi területeken.
Az elemzés során megfigyelték, hogy mely agyi területtel hozható összefüggésbe az általános intelligencia, és kiderült, hogy azoknak a felnőtteknek az esetében, akik vérében nagyobb mennyiségű egyszeresen telítetlen zsírsavat mutattak ki, jellemzően nagyobb volt az adott agyi terület.
Összességében a kutatók úgy vélik, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavak nagyobb mennyiségű bevitele talán egy lehetőség a kognitív működés javítására.




 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-09-12 18:05:44, kedd
 
  Északról menekülők ezreit fogadhatta be Jeruzsálem 2700 éve

Az ország lerombolt északi részéről menekülő zsidók ezreit fogadhatták be Jeruzsálemben 2700 évvel ezelőtti pecsétek tanúbizonysága szerint, melyeket régészek tártak fel a városban folyó ásatásokon - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli honlap.
A tudósok az egykori Jeruzsálem területén, Dávid városában, az első szentély idejéből, mintegy 2700 évvel ezelőttről származó több tucat pecsétet találtak, amelyeken a Júdai Királyság és az Izraeli Királyság neveit vegyesen használták, ami a szakemberek szerint arra utal, hogy a város befogadta a lerombolt északi királyságból menekülő zsidókat.
Az ásatásokat vezető Ortal Chalaf és Joe Uziel régészek szerint szervezettségre és kiépített bürokráciára utalnak a pecsétek, amikkel a hivatalos iratokat, leveleket zárták le.
A nedves agyagból kialakított pecsétekbe eleinte képeket és jeleket nyomtak, később, nagyjából Kr.e. 700-tól már hivatalos méltóságok neveit írták betűkkel.
A pecséteken megtalálták az Izraelben ma is használatos Pinhasz nevet és a különösen érdekesnek tartott Ahiav ben Menahem nevet, amit az északi Izrael királyság királyai viseltek.
z azt jelzi, hogy a lerombolt északi területekről sokan a Júdai Királyságba menekülhettek, sőt letelepedésük után ott magas hivatalokat is szerezhettek.
A leletek három olyan épület maradványai közül kerültek elő, amelyeket a Kr.e. 8. században építhettek, és a babiloniak támadása idején, Kr.e. 586-ban rombolhattak le.
Izrael földjén az első egységes királyság két részre oszlott Kr.e. 930-ban, északon az Izraeli Királyság, délen pedig a Júdai Királyság állt, melynek fővárosa Jeruzsálem volt. Az északi királyságot már i. e. 720-ban megtámadta az Asszír Birodalom, amely a déli Júdeát csak Kr.e. 586-ban foglalta el, amikor annak népét is rabságba hurcolták a babiloniak.



 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekesség
  2017-09-12 18:00:50, kedd
 
  Hogyan ébredtek fel az emberek időben, az ébresztőórák feltalálása előtt?

Bizony hosszú-hosszú évekkel ezelőtt, az ipari forradalom idején, amikor beindultak az első gyárak füstölgő kéményei, már akkor is arra voltak "kárhoztatva" az emberek, hogy beérjenek egy adott időpontban a munkahelyükre. Csakhogy sokáig nem találták még fel az ébresztőórát. Akkor pontosan, hogyan is keltek fel az emberek?





Ugorjunk azért kicsit vissza az időbe, amikor még a lakosság jó része csak mezőgazdálkodással foglalkozott. Ekkor nem volt még fényszennyezés, sem éjszakai műszak. A napok szinte ugyanúgy teltek el egymás után, így a szervezet cirkadián ritmusa sem borult fel. Reggel, a kakasszó ébresztette fel a gazdákat, akik ezután megetették állataikat, illetve elkezdték termőterületeiken a napi teendőket ellátni.
Nem kellett rohanni sehova. Az ebéd eljöttét is a déli harangszó, avagy a korgó gyomor dördülései jelezték. Este pedig nem igazán volt lehetőség hatalmas, "ereszd el a hajam" típusú bulikat tartani, így nagyjából ugyanabban az időpontban hajtotta mindenki álomra a fejét. Ez a körforgás pedig sokáig ilyen ütemben haladt.
Egyszer azonban valami megváltozott. Az 1700-as években, először Nagy-Britanniában kezdetét vette az ipari forradalom, ami egy "átfogó társadalmi, gazdasági és technológiai változás". Megnyitottak az első műhelyek és gyárak, vezetőiknek pedig nagyon nem volt mindegy, hogy mikor kezdődnek, illetve mikor érnek véget az egyes műszakok.
Ébresztő óra híján azonban valahogy mégis meg kellett oldani az időben felkelést. Néhány találékony ember aztán ebben fel is ismerte a kereseti lehetőséget, így létrejött egy szakma: a knocker-up, másik néven knocker-upper. Magyarul ez annyit tesz, mint felkoppantó vagy felkopogtató.
Munkájuk nem volt túl bonyolult. Az volt a feladatuk, hogy reggelente felébresszék a jó munkásembereket. Mindezt pedig egy hosszú rúd segítségével csinálták, melynek végére néhányan egy drótot erősítettek. A delikvensnek csak meg kellett rendelnie a szolgáltatást, és reggel már a felkopogtató ébresztette őt. A drót azért volt jó ötlet, mert így az ablakok kocogtatása közben, nem sértették meg az üveget. Egy kis extra összegért cserébe pedig, a felkoppantó addig zörgetett, amíg meg nem győződött arról, hogy ügyfele tényleg felébredt-e.
Ezt a foglalkozást a huszadik század elejéig művelték. Ekkortájt azonban megjelentek az első ébresztőórák, így szépen lassan a feledés homályába süllyedt ez a szakma.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Érdekességek
  2017-09-12 17:50:26, kedd
 
  Bár nincs tengerünk és óceánunk, és több ezer méter magas hegyeket sem tudhatunk a magunkénak, így is joggal lehetünk büszkék, ha az ország természeti, földrajzi csodáiról van szó. A következők például egészen különlegesek: nézd meg a képeket!


A csodaszép Mátrát nem véletlenül emlegetik elbillent hegyként is, kialakulása során ugyanis, mintegy 13 millió évvel ezelőtt a teljes hegység kibillent déli irányban egy, a tőle délre található árok besüllyedése miatt.


 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Szép napot mindenkinek!
  2017-09-12 17:31:35, kedd
 
 



Szimeonov Todor (1947), bolgár származású Budapesten élő író.

"A te tudásod a te hatalmad!

A tény kevés, a vélemény sok.

Ami a szilárd talaj testünk számára, az a bizonyosság lelkünk számára.

Jobb tudni, mint megijedni.

A bölcs megdöbben az igazság szépségétől, az ostoba attól, hogy milyen távol van az igazság az ő hitétől."


 
 
0 komment , kategória:  Szép írások  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 10 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 244 db bejegyzés
e év: 2711 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 220
  • e Hét: 868
  • e Hónap: 4210
  • e Év: 56918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.