Belépés
menusgabor.blog.xfree.hu
"A világ pocsolya, igyekezzünk megmaradni a magaslatokon." / Honoré de Balzac / Menus Gábor
1940.08.11
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
Bőszénfa, Kaposvár
  2017-09-04 20:29:48, hétfő
 
 







BŐSZÉNFA - KAPOSVÁR


Bőszénfa Árpád-kori település. Azoknak a falvaknak egyike, amelyeket még Szent István király adományozott a szentmártoni apátságnak.A Surján-patak völgyében végigvezető turistaút mellett a Kaposvári Egyetem szarvasfarmjának elkerített területei láthatók, mely gazdasági jelentősége mellett a látogatók számára is érdekes: különféle szarvasokat, vaddisznókat, szamarakat és időnként egyéb állatokat is meg lehet figyelni a területen.

Bőszénfa Szarvasfarm Állatsimogató:
A szarvasfarmon rendkívül kedvesen vezettek minket körbe, igazi élmény volt olyan állatokat simogatni, amikkel nem találkozhat az ember minden nap ilyen közelségben. Az egész helyet nagyon szépen rendben tartják, látszik rajta a tulajdonos gondoskodó keze. A hozzájuk tartozó étteremben tájjellegű ételeket is meg lehet kóstolni, nagyobb csoportok befogadására is alkalmas /mi 62-en voltunk/.


Kaposvár Somogy megye székhelye, megyei jogú város, egyetemi város és püspöki székhely.

Kaposvár mára a Dunántúl egyik legjelentősebb városa lett. Gazdasági, kulturális és sportközpont, az ország egyik legdinamikusabban fejlődő települése. Egyetemével, sokrétű oktatási rendszerével, diákok ezreivel igazi iskolaváros. Gondozott közterületeivel, virágágyásaival és csobogóival a virágok és a szökőkutak városa. Pezsgő kulturális életével, gazdag művészeti programjaival a fesztiválok városa és a ,,festők városa".

Kaposvár ma egyetemével, sokrétű oktatási rendszerével, diákok ezreivel igazi iskolaváros. Gondozott köztereivel, utcáival, színpompás virágágyásaival a virágok városa. Csobogó kútjaival a szökőkutak városa. Pezsgő kulturális életével, gazdag művészeti programjaival a fesztiválok városa és a ,,festők városa". Csodálatosan újjászületett, a századelő békés érzetét keltő, kissé mediterrán hangulatú belvárosával igazi európai várossá vált a somogyi megyeszékhely.







Videó


Bőszénfai Szarvasfarm, Kaposvári Egyetem EC Vadgazdálkodási Tájközpont

Link



Bőszénfa, szarvasfarm a zselici dombok közt

Link



Kaposvár "szíve" légi videó
Link



Szeretem Kaposvárt

Link


Link



Kaposvár a legszebb magyar település?

Link



Képgaléria


Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!






















































































5


2


6


1


4


3













 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Lábod, Nagysallér - Vidrapark
  2017-09-04 19:16:26, hétfő
 
 







LÁBOD, NAGYSALLÉR - VIDRAPARK


Lábod Somogy megye déli részének szép természeti környezetben fekvő települése. A Lábod környéki erdőség csodálatos természeti környezetet alkot, értékes növényvilága és szép kirándulóhelyei miatt szívesen keresik fel a turisták. Gazdag a vadállomány: a vadászok körében különösen híres a gímszarvas, épp ezért érthető, ha a vadászati szezonban jelentősen megnő a Lábod környékére látogatók száma.

Lábodhoz tartoztak: Felsőerzsébet-, Vadas-, Homok-, Kis- és Nagysallér-, Pille- és Szarvas-puszták is. Nevezetessége a Petesmalmi Vidrapark.

A Nagysallérban található Vadászházban Trófea kiállítás és Helytörténeti Múzeum látható. A vadászház mellett került kialakításra a nagysalléri vadaspark, amely Magyarország öt nagyvadja közül a gímszarvasnak, a dámszarvasnak, őznek és muflonnak ad otthont és nyújt lehetőséget a látogatóknak, hogy természetes környezetükben figyelhessék meg a vadakat.

Rövid erdei sétával közelíthető meg a petesmalmi tórendszer mellett található "Studinka László" Természetismereti Központ, amelyet egy régi erdészházból alakítottak át. A gróf Széchenyi Zsigmond, báró Schell József és Studinka László által kedvelt erdészlak falai ma is őrzik az elődök szellemét, amelyről az emlékszoba ad tanúságot. A tórendszerben számos vidra él, de azoknak a látogatóknak a kedvéért, akiknek a természetes élőhelyükön nincs szerencséjük megpillantani őket, a bejárat közelében egy külön kifutóban bemutatják Lucát és Aladárt, a két mentett vidrát.

A Petesmalmi Vidrapark egy természetvédelem alatt álló, turisták által is látogatható tórendszer a Somogy megyei Lábod község közelében. 1998-ban nyílt meg, 2012-ben megkapta az Örökségünk - Somogyország Kincse elismerést. A 14 tóból álló rendszer mintegy 170 hektáron terül el.







Videó



Lábod

Link



Nagysallér vadászház

Link



Petesmalmi Vidrapark, 2016

Link



Képgaléria


Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!













































































































































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Csurgó
  2017-09-04 17:59:59, hétfő
 
 










CSURGÓ


Csurgó Somogy megye legnyugatabbi városa a Dráva partján. Első okleveles említése még 1019-ből származik. Két évig itt élt Tinódi Lantos Sebestyén, miután ura, Török Bálint török fogságba esett Az 1792-ben alapított gimnáziumában tanított 1799. május 26-tól 1800. február 17-ig Csokonai Vitéz Mihály. Csokonai itt fejezte be Dorottya című vígeposzát. Bár nincs túl közel a Balaton déli partjához, a település mégis a Balatonboglári borvidék részét képezi.

Városi jogot 1989-ben nyert ismét.

Programunk a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium megtekintése volt. A Gimnázium parkja csodálatos jegenyefenyők, borókák, tiszafák, tuják, hamisciprusok, juhar- és gyertyánfasor, magnóliák, tulipánfák sokaságában gyönyörködhettünk

A Csurgói program zárásaként a 400 éves Csokonai pincében zeneszó mellett, hangulatos borkóstoláson vettünk részt.







Videó


Csurgó

Link



Csurgó

Link



Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium

Link



Emlékművek a csurgói Csokonai Református Gimnázium parkjában

Link



Képgaléria


Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!






































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Kaszó - Somogy zöld szíve
  2017-09-04 16:45:09, hétfő
 
 










KASZÓ


Kaszó - Somogy zöld szíve...

Sokan hallottak már róla, de igazán csak kevesen ismerik. A település neve egységbe foglalja az egymástól elválaszthatatlan kaszói erdőt, az azt kezelő erdőgazdaságot, a fokozottan védett természeti értékeket őrző Balátatavat, az erdő mélyén megbúvó kisközséget és az itt található vadászházat, üdülőt.

Kaszó egy kis község. Az erdőkkel teljesen körülvett település ma leginkább vadászati lehetőségeiről ismert, valamint kisvasútjának, játszótereinek és tanösvényeinek köszönhetően különösen a kisgyermekes családok számára kedvelt turisztikai célpont.

Somogy megye déli erdeiben bújik meg a korábban többnyire csak Kaszópuszta néven ismert aprócska település, amelytől nyugatra találhatjuk a Baláta-tavat, ami a ritka Aldrovanda vesiculosa húsevő növény mellett is gazdag élővilággal büszkélkedhet. A Baláta-tó Közép-Európa egyetlen ősláposa, természetvédelmi terület.







Videó


Kaszó, Kiránduló központ

Link



Kaszó lombkorona tanösvény 2017

Link



A Baláta-tó

Link



Képgaléria



Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!




































































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
Kisbajom
  2017-09-04 15:45:15, hétfő
 
 










KISBAJOM


Kisbajom egy zöld környezetben elhelyezkedő zsáktelepülés, ebből a jellegéből adódóan csendes, nyugodt környezet jellemzi. A település már évek óta részt vesz a különböző faluszépítő mozgalmakon, ennek köszönhetően több ezer virágtő, - köztük kétezer tő rózsa - díszíti a falu utcáit. Az utcák kereszteződésében pedig egy-egy szoboralkotás, sziklakert, virágdomb vagy szökőkút ékesedik. Még a falu szélén, a kukoricaföldek mellett is!!! /lásd Képek/

Az utcák, közterek szépsége miatt a Rinyamente ékszerdobozának is nevezett Kisbajom Somogy megye középső részén fekszik. Kisbajom virágos utcáin rengeteg régi falusi ház található, a templomtól délre pedig egy kis múzeumot (skanzent) is kialakítottak.

Nagy öröm a település számára, hogy az alig 500 fős települést 1991. óta egy olyan polgármester irányítja, akivel a település lakói igen elégedettek. Munkáját kiválóan végzi, tevékenysége alatt kaptak aszfalt burkolatot a község utcái; vízhálózat épült, amit lakossági hozzájárulás nélkül valósítottak meg. És mindezt egy olyan közegben, ahol a lakosság zöme roma, az óvoda vezetője Kati óvónéni szerint ma az óvodában 10 gyermek közül 8 roma. És a település valóban egy ékszerdoboz!

Dióhéjban:
- Megtekintettük a skanzent, + kovácsbemutató /Balla Józse/, fafaragás /Péterfai József/ stb. A Skanzen a hajdani népi építészet emlékeit őrzi, a hajdan volt népi építészet emlékei közül zsuppfedeles talpas házak, csűr, kukoricagóré, kovácsműhely és helyi védettségű népi lakóház található. Csodálatos szép a skanzen! (Igaz, nálunk odahaza, a mi viszonylag igen gazdag városunkban is van egy ilyen skanzenszerű park. Most mégis mit mondjak...? Inkább nem mondok semmit!)
- Lovas kocsizással a település jellegzetes tájegységeit tekinthettük meg Kakas József kisbajomi kosárfonó bemutatójával kiegészítve.
- A programot tájegységi különlegességek: kemencében sült langalló, pálinka és házi szörpkóstolás egészítette ki, amit egy igazi különlegesség, a Kolónia Együttes autentikus roma táncbemutatója követett. Olyan jó hangulatot csináltak, hogy a végén még mi is táncra perdültünk!!! Fantasztikus volt!

Csodás, színes programokkal teli napot töltöttünk el Kisbajomban. Köszönjük a kedves vendéglátást, az érdekes, tartalmas és színes programokat, a Kolónia Együttes táncbemutatóját és azt a sok kedvességet, amivel találkoztunk. Nagyon jól éreztük magunkat ebben a szép kis "ékszerdoboz"-ban, valamennyiünknek felejthetetlen emlék marad. Amint tudunk, újra eljövünk!

Kakas József kisbajomi kosárfonó művészünknek pedig ezúton ajánlom én is ezt a különleges fűzfa vesszős kerti ötletet, talán ennek a csodálatos "Rinyamenti ékszerdoboz" szépségét ez is növelni tudja majd.

Ime: A legjobb kerti ötlet!
/A szomszéd levágott néhány fűzfaágat és várt, amíg meggyökerezett, majd elkezdett.../





Link











Videó


Kisbajom a legszebb magyar település?

Link



Deer invasion in Hungary

Link



Szarvasvonulás Kisbajom mellett

Link



Képgaléria


Jobb klikk esetén bármely lenti kép KÉPERNYŐ MÉRETBEN, NAGYSÁGBAN is megtekinthető!!!







































































































































































 
 
0 komment , kategória:  OMNYE  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 5 
2017.08 2017. Szeptember 2017.10
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 35 db bejegyzés
e év: 360 db bejegyzés
Összes: 4844 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4544
  • e Hét: 12999
  • e Hónap: 52820
  • e Év: 230695
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.