|
1/27 oldal
|
Bejegyzések száma: 268
|
|
|
|
2017-01-31 23:57:02, kedd
|
|
|
Szabó Lőrinc: Januáréji olvadás

Kicsal az éjbe az arany Hold:
arany, sok fagyezüst után!
Száz arca nevetve virít száz
újszülött, éji pocsolyán.
Láthatatlan erek csörögnek,
csengőket csöppent az eresz:
nekem most szép a hó: siratja,
hogy vége lesz.
Langyos szél szántja lent a földet,
szántja a fenti Adriát:
ezüstkék párákon arany Hold,
s száz arany csillag ugrat át.
Ádáz csata dúl a magasban,
tengeré, kontinenseké...
Csengj, éj, csilingelj, olvadás,a
tavasz elé! |
|
|
0 komment
, kategória: Hónapok, hónapokról versek |
|
|
|
|
|
2017-01-31 23:54:30, kedd
|
|
|
Vegetáriánus pizza calzone
Hozzávalók
2 csomag konyhakész pizzatészta (hűtőpultból)
20 dkg feta sajt
2 ek olívaolaj
30 dkg koktélparadicsom
10 dkg magozott olajbogyó
20 dkg bébispenót
50 dkg mozzarella
paradicsomos pesto
olaj a tepsihez
bazsalikomlevél a díszítéshez
Elkészítés
1. A pizzatésztát kitekerjük, majd 4 db kört kivágunk belőle. Egy kevés paradicsomos pestóval megkenjük mindet, a feta sajtot rájuk morzsoljuk, elrendezzük rajtuk a négyfelé vágott, olívaolajon megpárolt paradicsomot, a durvára aprított olajbogyót, valamint a felcsíkozott, megfonnyasztott spenótot. Végül ráreszeljük a mozzarellát.
2. A megtöltött tésztákat félbehajtjuk, majd kiolajozott tepsibe tesszük, és 220 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Ha már kezdenek megbarnulni, megfordítjuk őket. Akkor készültek el, ha a tészta kissé megemelkedett és szép aranyszínű. Forrón tálaljuk. Néhány bazsalikomlevéllel kínáljuk.

DÖMÖTÖR VIOLA
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2017-01-31 23:49:49, kedd
|
|
|
Házi rétesek: meggyes, almás-mákos, túrós
Hozzávalók
A tésztához:
25 dkg rétesliszt
25 dkg simaliszt
2 ek langyos zsír (általában kacsazsír)
1 db tojás
2 dl meleg víz
1 tk só
1 tk 10%-os ecet
2 db tojássárgája a kenéshez
A meggyes réteshez:
50 dkg magozott meggy vagy két üveg meggybefőtt
15 dkg barna nádcukor
1 tk őrölt fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1-2 ek búzadara vagy morzsa
Az almás-mákos réteshez:
25 dkg darált mák
10 dkg barna nádcukor
3 db közepes alma
5 dkg mazsola
1,5 dl tej (vagy amennyit felvesz a mák)
1 ek búzadara
1/2 db biocitrom reszelt héja
A túrós réteshez:
50 dkg félzsíros túró
15 dkg barna nádcukor
1 db tojássárgája
3-4 ek tejföl (a túró szárazságához mérten)
5 dkg mazsola
1/2 db biocitrom reszelt héja
5 dkg vaj
1 csipet őrölt bio vanília őrlemény, vagy 1 cs vaníliás cukor
1 evőkanál búzadara
Elkészítés
A kétféle lisztet egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és hozzákeverjük az ecetet. A lisztet összemorzsoljuk a zsírral, majd hozzáadjuk a tojást, és apránként a vizet. (A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet.)
Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt. (Akkor jó, mikor fényes, hólyagos a tészta, és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához.) Ezután négyfelé vágjuk a tésztát, és megkenjük a kis bucikat olajjal, majd fél órára langyos helyre tesszük pihenni. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a töltelékeket.
A meggyes réteshez a meggy levét gyengéden kinyomkodjuk, de nem fosztjuk meg tőle teljesen. A cukorhoz hozzáadjuk a búzadarát vagy morzsát, a fahéjat és a szegfűszeget, majd az egészet elkeverjük a meggyel. Ha sok levet ereszt még a meggy, azt az edény alján hagyjuk.
Az almás-mákos réteshez a mákot felfőzzük a tejben a cukorral és a mazsolával. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, végül összekeverjük a reszelt almával. (A mák őrlésétől is függ, hogy mennyi tejet vesz fel: ha nagyon finomra van őrölve, több tej kell hozzá.) Az alma levét is csak akkor nyomjuk ki, ha túlságosan lédús.
A túrós réteshez a túrót villával összetörjük a vajjal és a tojássárgájával, majd hozzáadjuk a cukrot, annyi tejfölt, amennyitől krémes lesz,a mazsolát, a citromhéjat és a búzadarát. Az egészet jól elkeverjük, majd legalább 20 percig hagyjuk pihenni.
Amikor a tészta eleget pihent, egyenként kinyújtjuk. (Ha belenyomjuk az ujjunkat a tésztába, és ott marad a helye, akkor elég puha.) A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, belisztezzük, majd a tésztát a tenyerünkkel kilapítgatjuk, és elkezdjük kihúzni. A kezünket belisztezzük, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk alulról, amíg szinte átlátszóvá válik. (Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.)
Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, vagy ollóval egyszerűen körbevágjuk. (Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat beledobálhatjuk a töltelék közé.) Hagyjuk kicsit megszikkadni, de nem szárítjuk túl sokáig, különben a feltekeréskor megtörik. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral. Mindegyik rúdnál így járunk el.
Amikor kihúztuk a tésztát, és elkészültünk a töltelékekkel, egyenként megtöltjük a réteseket. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Előmelegített sütőben 200 fokon, 15-20 perc alatt pirosra sütjük. Amikor megsült, felszeleteljük, és a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.


Megjegyzés
A magyar konyha egyik tradicionális édessége a házi rétes.
A házi rétest nem könnyű elkészíteni, de egyszer mindenkinek ki kell próbálnia ezt a tradicionális magyar desszertet. Ha egyszer ráérzünk a technikájára, onnantól kezdve már gyerekjáték. Az biztos, hogy eleinte sok türelem és kitartás kell hozzá, de megéri a fáradozást, mert a végeredmény minden képzeletet túlszárnyal.
Az a jó töltelék, amelyik egy kissé “tocsogós", tehát van nedvességtartalma. Ha úgy érezzük, hogy a rétesünk egy kissé szárazabbra sikerült, akkor megjegyezzük, hogy legközelebb kevesebb búzadarát teszünk bele, vagy több levet hagyunk a gyümölcsben, vagy több tejfölt adunk a túróhoz, több tejet adunk a mákhoz, a mandulához, stb.
veruss74
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2017-01-31 23:43:43, kedd
|
|
|
Csirkepaprikás belefőtt krumplival galuskával
Hozzávalók
2 db felső csirkecomb
1 db tv paprika
1 ek pirospaprika
6 db krumpli
2 ek olaj
2 db csirkeszárny
3 ek liszt
1 db tojás
1 db paradicsom
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
2 db alsó comb
Elkészítés
Az olajat felmelegítjük és megpároljuk rajta a kocára vágott hagymát, majd rárakjuk a csirkehúst, megsózzuk és tovább pároljuk. Majd lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a piros paprikát elkeverjük és felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje. Ízesítjük sóval, belerakjuk a paradicsomot, a paprikát és lassú tűzön főzzük.
Amikor forrni kezd, belerakjuk a hasábokra vágott krumplikat és tovább főzzük.
A tojást felverjük villával, hozzáadjuk a lisztet és annyi vizet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk. Amikor a krumpli már majdnem puha, akkor apró galuskákat szaggatunk a krumplis pörköltbe. Pár perc alatt készre főzzük. Ha szükséges pótoljuk a levet.

Megjegyzés
Ez az az étel ami tradicionális tipikus magyar étel.Az én családom nagyon szereti, jó szívvel ajánlom a legjobb magyar ételek közé.
szeker
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
2017-01-31 23:41:12, kedd
|
|
|
5 melegszendvics, amiből a legfinnyásabbak is repetázni fognak
Jó, ha van a tarsolyban egy jól bevált melegszendvicsrecept, amit előránthatunk ráérős reggeleken vagy sietős estéken, hiszen a melegszendvics az a fogás, amit mindenki szívesen eszik, és amit minden háziasszony is szívesen készít. Íme az 5 kedvencünk!
Kolbászos-paradicsomos melegszendvics

Sajtos-sonkás melegszendvics almával

Croque madame (francia melegszendvics)

Gombás-szalonnás melegszendvics

Tojásos-kolbászos melegszendvics paleo zsemlével

DÖMÖTÖR VIOLA Alapételek
Forrás: Mindmegette,hu |
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2017-01-30 23:46:15, hétfő
|
|
|
Óriás vegaburger hasábburgonyával
Hozzávalók
1 nagy magos zsemle
1 db csiperke gomba
2 szelet cukkini
fűszeres olívaolaj
2 db salátalevél
1 db kisebb lila hagyma
1 db hegyes csípős paprika
1 doboz kukoricakonzerv
néhány szelet kígyóuborka
1 db chili paprika
2 szelet nagylyukú szeletelt sajt
4 db újburgonya
Worchester szósz
szója szósz
tabasco szósz
ketchup
majonéz
só
őrölt fekete bors
Elkészítés
A burgonyákat előfőzzük, majd egy serpenyőben bőséges, fűszeres olajon megsütjük a gombafejet, a cukkini szeleteket, a kettévágott hegyes paprikát, a csilipaprikát, a hasábokra vágott burgonyát, majd meglocsoljuk a szója és a Worchester szósszal, és megsózzuk.
A zsemlét kettévágjuk, majd sütőben pár percig pirítjuk. Az alsó felét egy tányér közepére helyezzük. Teszünk rá egy salátalevelet, lila hagyma karikákat, meglocsoljuk a salátaszósszal, ráhelyezünk egy sajtszeletet és a sült paprikát. Majd jön a cukkini, a gombafej, az uborkaszeletek, a paradicsomszeletek, végül a kukorica, majd még egy szelet sajt és egy cukkini. Meglocsoljuk majonézzel, rátesszük a zsemle másik felét. Körberakjuk a sült hasábburgonyával, meglocsoljuk ketchuppal és csili szósszal.

Megjegyzés
A teljesen vegák növényi sajtot használjanak.
hobbychef
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-tésztafélék,szendvics |
|
|
|
|
|
2017-01-30 23:43:25, hétfő
|
|
|
Apró zserbósüti
Hozzávalók
A tésztához:
30 dkg liszt
1 csipet só
15 dkg porcukor
1 csomag vaníliás cukor
20 dkg margarin
A töltelékhez:
7 dkg darált dió
2 púpos ek sárgabaracklekvár
A tetejére:
5 dkg étcsokoládé
1 tk olaj
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd elkeverjük benne a sót, a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd hozzáadjuk a margarint. Gyors mozdulatokkal összedolgozzuk. Ha összeállt a tészta, egy folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük 1 órára.
A darált diót összeforgatjuk a lekvárral. Egy egész nagy sütőlapot sütőpapírral borítunk. A tésztát kivesszük a hűtőből, majd diónyi golyókat formázunk, két tenyerünk között kicsit ellapítjuk, majd egy dinnyevágó hátoldalával kis mélyedést készítünk rajtuk. (Ha nincs ilyen eszközünk, akkor egyszerűen az ujjunkkal nyomjunk bele egy szélesebb lyukat.)
A sütiket egy előkészített sütőlapra helyezzük, egymástól egy kicsit távolabb, mert sütés közben terülnek. Ezután a lyukakat megtöltjük a diós töltelékkel (kb. 1 kávéskanálnyit minden sütibe).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Ha már látjuk, hogy kezd barnulni a tészta széle, azonnal kivesszük. Hagyjuk kihűlni. A csokoládét az olajjal víz felett felolvasztjuk, majd a kihűlt sütemények tetejét becsíkozzuk vele.

Megjegyzés
Végtelenül egyszerű és mégis nagyon finom apró süti.
AranyTepsi
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-sütemények-desszertek |
|
|
|
|
|
2017-01-30 23:40:55, hétfő
|
|
|
Csirkés paella
Hozzávalók
1 db csirkemellfilé
5 dl alaplé
20 dkg rizs
1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöldpaprika
25 dkg zöldborsó (konzerv)
1 közepes fej vöröshagyma
2 db paradicsom
1 kávéskanál sáfrány
1 gerezd fokhagyma
3 csokor petrezselyem
3 ek napraforgó olaj
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Elkészítés
A csirkét megtisztítjuk, nagyobb kockákra vágjuk, kevés olajon megpirítjuk, majd félretesszük.
A megmaradt olajon megpároljuk a felaprított hagymát, a kockára vágott paprikákat és paradicsomot, majd visszatesszük a húst is.
Folyamaton kevergetés mellett megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst.
A reszelt fokhagymával, a petrezselyemmel és a sáfránnyal ízesítjük, majd hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.

Tóthné Németh Rita tnrita
Forrás: Mindmegette.hu
|
|
|
0 komment
, kategória: Receptek-húsos |
|
|
|
|
|
1/27 oldal
|
Bejegyzések száma: 268
|
|
|
|
2017. Január
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
268 db bejegyzés |
e év: |
4386 db bejegyzés |
Összes: |
32631 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Általános (1199)
- Belső kör (5)
- Család (0)
- Munka (0)
- Haverok (0)
- Iskola (0)
- Advent,Karácsony, Újév, Húsvét (1166)
- Áldások, imák, Istenes versek (347)
- Állatok (44)
- Angelisz Irini (80)
- Angyal,Isten vers,videó,idézet (132)
- Angyali üzenet Pusztai Orsitól (892)
- Angyali üzenetek (1041)
- Angyali üzenetek 2 (4)
- Angyalok, angyalos történetek (140)
- Anyák napja (35)
- Anyák napja (167)
- Ara Rauch írásai, versei (20)
- Aranyosi Ervin versei (30)
- Athéna görögországi élményei (2)
- Athéna versei, gondolatai (32)
- Atya, Jézus és Mária üzenetei (20)
- Az Élet Kiskönyve (19)
- Bagi László /Hezekiah versei (20)
- Bálint gazda (5)
- Barátság (272)
- Benmar - Szabó Balázs versei (20)
- Blogtársaktól kaptam 1 (134)
- Blogtársaktól kaptam 2 (41)
- Bodré Anikó versei (8)
- Bölcsességek - gondolatok (69)
- Ch-ás szerzők versei (37)
- Csabai Lajos versei (15)
- Egészség (590)
- Égi jelenségek, érdekességek (3)
- Égi üzenetek (24)
- Egyéb ünnepek, jeles napok (870)
- Ehető virágok és receptek (21)
- Emlékezés (82)
- Ezoterikus (284)
- Fényörvény: üzenetek-tanítások (31)
- Filmek (17)
- Francoise versei (12)
- Fullos szerzők versei, írásai (124)
- Gitka(Szomorúfűz) (11)
- Gyógyító kövek, kristályok (50)
- Haiku, Zen versek (52)
- Hetet (414)
- Heti útravaló - Müller Péter (339)
- Hétvégét (393)
- Hónapok, hónapokról versek (1248)
- Horoszkópok (19)
- Humoros, vicces (21)
- Idézetek (948)
- Írások (310)
- Jó éjszakát! (809)
- Jó reggelt! (7)
- Jókívánság (40)
- Kamarás Klára versei (50)
- Kedvenc énekesek (12)
- Kellemes délutánt! (11)
- Komáromi János (Koma) versei (74)
- Kormányos Sándor versei (15)
- Krancz Béla versei (9)
- Kryon (55)
- Kun Magdolna versei (23)
- Könyvek (38)
- Lengyel Jolán versei (13)
- Másik világ, Hathorok üzenetei (6)
- Meditációk (38)
- Nagy Krisztina, Krancz Béla (27)
- Nemzeti ünnep (161)
- Pps-ek (3)
- Puskás Kolozsvári F. versei (2)
- Receptek - befőzés, mélyhűtés (74)
- Receptek - görög és balkáni (13)
- Receptek - savanyúság eltevése (20)
- Receptek, írások - vegyes (792)
- Receptek-főzelékek, lecsók, (192)
- Receptek-halas (184)
- Receptek-húsmentes ételek (1202)
- Receptek-húsos (1394)
- Receptek-ital,szörp,gyümölcs (129)
- Receptek-levesek (1399)
- Receptek-menük (388)
- Receptek-sütemények-desszertek (1309)
- Receptek-tésztafélék,szendvics (1048)
- Receptek:saláta,hidegtál,egyéb (514)
- Reiki (5)
- Saját készítésű videók (88)
- Seherezádé (152)
- Seneca (32)
- Szapphó (47)
- Szép estét! (154)
- Szép képek (34)
- Szép napot, vasárnapot! (142)
- Szerelem, boldogság (926)
- Szeretet (404)
- Szeretet írások (220)
- Szily Nóra riportjai (121)
- Táltos témák (24)
- Táncok története (24)
- Tanítások-Üzenetek-Írások (195)
- Tatiosz (280)
- Tokaji Márton versei (52)
- Tóth Juli versei (36)
- Tóth Tiborné-Hajnalka versei (3)
- Vegyes receptek (22)
- Vén Muskétás versek, írások (474)
- Vénusz Kódex (12)
- Versek (3006)
- Versek videókon (6)
- Versek, képek reggeltől-estig (121)
- Versek, képek tavasztól-télig (1079)
- Verses képeslapok (779)
- Videók (279)
- Virágok, gyümölcsök, termések (569)
- Virágos versek, idézetek (370)
- Vujity Tvrtko írásai (11)
- Üdvözlés, köszöntés,köszönés (760)
- Zene,-dalszövegek videókkal is (294)
|
|
|
|
- Ma: 339
- e Hét: 1908
- e Hónap: 9311
- e Év: 22505
|
|
|