Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
vasárnap
  2017-10-29 14:03:25, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
eső
  2017-10-23 22:15:44, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
majmok
  2017-10-18 17:52:46, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  állatok  
élesztő
  2017-10-17 22:37:49, kedd
 
  az élesztő ismételt felfedezése!


Gyermekkoromban édesanyám kenyérsütésnél mindig letört nekem egy kis darabot és én jóízűen elfogyasztottam!

Most 70 évesen kell megtudnom miért ?!
Az élesztő gyógyhatása

Az orvosoknak gyakrabban kéne friss élesztőt felírniuk pácienseiknek, mert hatásosabb orvosság, mint a drága gyógyszerek. A kozmetikában már régóta használják az élesztőt pattanások, mitesszerek ellen, és sokféle krémbe ugyancsak belekeverik, mert bőrregeneráló hatása óriási.

Az élesztő jelentős szerepet játszik a szénhidrátok lebontásának folyamatában, ezért rendkívül előnyös cukorbetegek számára, mivel serkenti a hasnyálmirigy működését is.
Az élesztő néhány áldásos hatás

- rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterin szintet,
- jótékony hatására visszafejlődik a köszvény,
- enyhítheti a neuritiszes, vagyis az ideggyulladással járó fájdalmakat,
- szabályozza az emésztést, segítség székrekedésben és gyomorégés ellen, - csökkenti a stressz hatást,
- serkenti a hasnyálmirigy működését,

- támogatja a vörösvértestek képződését

- erősíti a csontokat és a szervezet betegségek elleni ellenálló képességét,
- csonttöréseknél gyorsítja a gyógyulást
- megszüntetheti az ekcémás panasz
- ha folyadékban, gyümölcslevekben vagy vízben elkeverve vesszük be az élesztőt étkezés előtt, a folyadék csillapítja az étvágyunkat, így számos kalóriától szabadulhatunk meg,
- egy-két evőkanálnyi élesztős folyadék lenyelése, néhány perc alatt eltűnteti fáradtságunkat, visszatér az energiánk, az erőnk, és ez a jó hatás néhány óráig is eltarthat,
- az élesztőben lévő vitaminok segítenek a kimerült májnak, hogy az ételek zsírtartalmát megfelelően tudják oxidálni,
- fogyasztása megszépíti a bőrünket és a  Ahhoz azonban, hogy ezek a pozitív tulajdonságok érvényesüljenek, csak a kockaélesztő használata megfelelő! A szárított, porított változat nem alkalmas ilyen célokra

Az élesztő magában is fogyasztható!
Az élesztő nyersen a B-vitamin, és az alkáli elemek, főleg a nátrium és a kálium gazdag forrása. Ezek értékes ellenszerei a gyomrot, májat és beleket károsító savaknak. Az élesztő enyhén lúgos kémhatása révén nyugtatólag hat a gyulladt szövetekre és felszívja, közömbösíti a savakat, enyhíti a belek irritációját, helyre állítja a normális bélműködést. Az élesztő elősegíti a normális szénhidrogén-emésztést, és megakadályozza a tökéletlenül oxidált zsírsavak felgyülemlését.
Ezek a zsírsavak, mint például a piruvinsav, a tejsav és az ecetsav, igen romboló hatásúak a szövetekre. Az egyik legnagyszerűbb ellenszerünk a mérgező epe ellen is. A fekély gyógyítására is igen hasznos. Vérző gyomorfekélyes betegeknél, az élesztő tejben vagy vízben oldva áldásos lehet

Stresszesebb napokon, ha fáradtak, kimerültek, vagy levertek vagyunk, próbáljuk ki, hogy csak egy késhegynyit eszünk belőle naponta és a változást szinte azonnal tapasztalni fogjuk. Csak üres gyomorra lehet fogyasztani! Lassan együk, hagyjuk, hogy szétolvadjon a szánkban, vagy vízzel, vagy tejjel, vagy gyümölcslével keverjük, de mással sose. A legjobb kora reggel enni, egy órával a reggeli előtt, vagy lefekvés előtt. Terápiaként használva az egyik legértékesebb ételeknek az egyike

Mivel az élesztő foszfort is tartalmaz, fogyasztása esetén étrendünket érdemes kalciummal kiegészíteni. Bár a foszfor a kalciummal együttesen hat, mégis előfordulhat, hogy elvon a szervezetből kalciumot, ezért a csontritkulásban szenvedőknek érdemes növelniük kalciumbevitelüket Mi is az élesztő?

Vitaminokban gazdag - nyersen!  Az élesztő nem más, mint egy egysejtű, mikroszkopikus, élő gombafajták egy csoportja és szaporítással készítik.

Az élesztő egysejtű, mikroszkopikus, élő gombák tömege, amelyeknek hatására a cukor alkohollá és széndioxiddá alakul, vagyis alkoholos erjedés következik be. A keletkező széndioxid lazítja, felfújja a tésztát, a kenyeret és a különféle süteményeket.

A sütés-főzés elpusztítja az élesztő vitamintartalmának egy részét.
Már a vitaminok felfedezése előtt is tudtak az élesztő gyógyító hatásáról, főleg emésztési zavarok, székrekedés és gyomorégés ellen

A friss élesztőnek kockaformája van, ez az élesztő legismertebb fajtája. A jó minőségű élesztőt világos bézs színéről, szürkés árnyalatáról ismerhetjük fel.

Íze enyhén savanykás, illata jellegzetes, enyhén fermentált. Anyagát tekintve egynemű, rugalmas és kagylósan törhető.

Az élesztőnek előkelő helyet kell elfog­lalnia a gyógyító étrendben.
Terápiaként használva pedig egyike a legértékesebb ételeknek.
 
 
0 komment , kategória:  egészség  
csokoládé a szépségápolásban
  2017-10-17 19:55:10, kedd
 
  Csokoládé a szépségápolásban

A csokoládé és a szépségápolás elsőre igen különösen hangzik egy mondatban. Valójában azonban ennek a sokunk által kedvelt édességnek az alapját a kakaófa gyümölcse adja, amely sok szempontból hasznos szervezetünkre nézve.

Persze a boltok polcain található késztermékek nem feltétlenül nevezhetők egészségesnek, hiszen kakaó helyett inkább csak tömérdek cukrot és minden egyebet tartalmaznak. A kakaó azonban nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, amely egy rendkívül hatékony antioxidáns. Megköti a szabad gyököket, ezáltal csökkenti a rákos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát. Szerintem ez már önmagában a csokoládé mellett szól, de emellett még, ami a szépségápolás szempontjából is nagyon fontos: lassítja az öregedési folyamatokat.
 
Furcsa vagy sem, de a kakaó kisimítja és rugalmassá varázsolja a bőrt. Még sajnos nem volt szerencsém kipróbálni, viszont biztos vagyok benne, hogy iszonyatosan jó lehet egy csokoládés-pakolás. Képzeljük csak el, milyen nyugtató hatása lehet, ami ráadásul kiegészül a kakaó kellemes illatával. Persze nyilván nem egy tábla Milka csokit olvasztunk az arcunkra, hanem egy natúr tényleg kakaó alapanyagú készítményt, de mindenesetre nagy élmény lehet.

Az pedig hatalmas tévhit, hogy a csokoládétól pattanásos lesz a bőr. A kakaó éppen ellenkezőleg csodákra képes ezen a területen. A késztermékekben lévő tejpor és további adalékanyagok azonban kiválthatják a pattanások megjelenésének okát. Ebből kifolyólag, ha néha kedvet kapnánk egy kis csokizáshoz, akkor egyrészt válogassunk a magas kakaótartalmú, valamint a cukor helyett természetes édesítőt - például steviát - tartalmazó termékek közül. Ennek az édességnek ugyanis javarésze szénhidrát, aminek a legnagyobb részét a cukor teszi ki. A sztenderd csokik többségét tehát felejtsük el, és látogassunk el kifejezetten erre az édességre szakosodott üzletekbe, ahol lényegesen nagyobb a választék a diabetikus termékek terén is.
 
A kakaó ugyanis flavonoid tartalma mellett ásványi anyagokban gazdag, így egyébként egészséges. Persze ne a karamell- vagy mogyorókrémes termékeket részesítsük előnyben. De például egy mandula darabokkal ízesített, szteviával édesített, magas kakaótartalmú csokoládé már nem fog kárt okozni szervezetünknek. Az sem igaz, ami a közhiedelemben elterjedt, miszerint a keserű csokoládénak a legmagasabb a kakaótartalma. Valójában egy magasabb minőségű tejcsokoládéban vagy fehércsokoládéban elképzelhető, hogy több kakaó szorult, mint egy silányabb kategóriájú étcsokoládéba.
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
vicc
  2017-10-17 18:42:06, kedd
 
 
Egy nap beültem egy barátnőmmel a kávéházba,szemben velünk ült két idős hölgy. Néztem őket és egy idő múltán, azt mondtam a barátnőmnek:
- Látod ott azt a két "nénit"? Tíz év múlva mi is így fogunk kinézni...
A barátnőm rám nézett:
- Te normális vagy? Az egy tükör!!!
 
 
0 komment , kategória:  viccek  
óra
  2017-10-15 22:19:37, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  bohókás  
szép kép
  2017-10-13 20:44:19, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
almás pite
  2017-10-10 08:41:17, kedd
 
 



hozzávalók / 4 adag

45 dkg finomliszt
2 db házi tojás
15 dkg porcukor
2 ek házi tejföl
1 csomag sütőpor
1 ek zsemlemorzsa (vagy kekszmorzsa, vagy száraz búzacsíra)
1 citromból nyert citromhéj (reszelt)
25 dkg házi vaj
1.5 kg alma (jonatán)

elkészítés

A finomlisztet átszitáljuk, a cukrot a szobahőmérsékletű vajjal jól eldörzsöljük, belereszeljük a citromhéját, hozzákeverjük a sütőport.
A közepébe egy mélyedésbe rakjuk a tejfölt, a tojásokat, kanállal jól eldolgozzuk.
A kész tésztát hűvös helyen pihentetjük (pl. 30 perce hűtőbe tesszük).
Addig az almák magházát kivágjuk, meghámozzuk, durva lyukú reszelőn reszeljük, levét kissé kinyomjuk.
Étolajon megdinszteljük a lereszelt almát.
A citrom levét, 3 evőkanál porcukorral, egy csipet fahéjjal összekeverjük ezzel ízesítjük az almatölteléket, majd hagyjuk kihűlni.
Meglisztezett nyújtódeszkán két közepes tepsi méretű tésztalapot nyújtunk.
A kivajazott lisztezett tepsibe rakjuk az egyik tésztalapot, villával megszurkáljuk, zsemlemorzsával vagy száraz búzacsírával megszórjuk.
Az almatölteléket ráhelyezzük és a másik tésztalappal befedjük.
Ezt a tésztalapot is villával megszurkáljuk.
Előmelegítet sütőbe helyezve 200 C-on kb 45 perc alatt készre sütjük.
A kész almás porlós ha kicsit meghűlt, szeleteljük. Tetejét porcukorral meghintjük, így kínáljuk.

forrás: nosalty.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
ősz
  2017-10-09 21:04:22, hétfő
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/2 oldal   Bejegyzések száma: 16 
2017.09 2017. Október 2017.11
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 16 db bejegyzés
e év: 162 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 218
  • e Hét: 313
  • e Hónap: 1525
  • e Év: 29748
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.