|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2017-10-16 14:24:34, hétfő
|
|
|
Bár hála Istennek meleg szép napok köszöntöttek ránk ,
de mégiscsak itt az Ősz , s bizony félünk is egy kicsit
a folytatástól , hogy milyen lesz a Tél , zord , avagy
tűrhető ? Emlékezünk . . . , szép kirándulásokra , az is
megeshet , elszalasztott pillanatokra , véletlen
találkozásokra jóízű egyszeri beszélgetésekre , mert
bizony ez marad meg szívünkben tartósan mindhalálig .
Persze felmerül bennünk a kérdés ugyanakkor , miért
nem is volt merszünk elfogadni a sors által felkínált
boldogságot ?! Esetlegesen magunktól megvonva mindent
ami szép , haladtunk tovább konokul , mélyen magunkba
zárva a felkínált lehetőségeket , egyszerűen elmentünk mellette .
Reménykedve várjuk újra a nyarat , az éltető fuvallatokat , s
talán , ha mi magunk is akarjuk a Nyár szépségeit " visszalophatjuk " .
**********
********** Bédné Marika : 2017 . 10 . 16 . 14 : 22 / Gondolataim / **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
2017-10-16 13:00:48, hétfő
|
|
|
A művészetet és a tudományt támogató , nagy műveltségű
uralkodó reneszánsz életformájához hozzátartozott a
válogatott ételek és italok élvezete is .
A királyi udvarban általában kora délután vacsoráztak .
A 15 . században még nem alakult ki az előétel - főétel - desszert
felosztás , és nem számított ritkaságnak a 6 - 8 fogás sem .
A lakomákon asztalra került a pácolt és sült húsfélék ( vadak ,
szárnyasok , halak ) széles választéka , a ma ismert pitéhez
hasonló fogás , valamint sok zöldség és gyümölcs . A pohárnok
a Mátyást megillető főhelyre aranytálat , a vendégek elé ezüstöt
tétetett . Csak késsel ettek , villát még nem használtak .
A becsináltakat tálalókenyéren szolgálták fel , amely a sokféle
mártás ( sása ) tunkolására is kíválóan megfelelt .
Az ételeket nyitott tűzhelyen , vasháromlábon , nyárson , bográcsban ,
parázson és kemencében sütötték - párolták . Jellemző volt a csípős ,
savanyú és édes ízek vegyítése , valamint a gazdag és erőteljes
fűszerezés . A zöldfűszerek mellett nagy népszerűségnek örvendett
az ételek színét is fokozó sáfrány , továbbá a szerecsendió , a bors
és a gyömbér . A régészeknek és a muzeológusoknak köszönhetően
sikerült rekontsturálni a visegrádi palota fűszerkertjét és a királyi
konyhát . Itt látható például a kulcsra zárható ládika , amelyben az
arannyal vetekedő árú ritka kelet fűszereket tartották , és amelynek
az őrzésével egy külön személyt bíztak meg . A nyári Palotajátékok
idején a Mátyás Király Múzeum munkatársai használat közben mutatják
be a kiállított főzőeszközöket . Zay Orsolya régész - történész vezetésével
2007 óta mintegy 130 - féle ételt főztek meg . Alapvető forrásuk
Mátyás király esküvői menűsora , amelyről részletesen beszámolt
Hans Seybold bajor utazó .
A budai várban rendezett 24 fogatos lakodalmi ebédre több száz szakács
készített többek között töltött tikfit ( csirkét ) , kacsát borban párolt
káposztával , libasültet , makkon perdült erdei disznót borókásan elkészítve ,
rozmaringos berbécset ( herélt kost ) parázson sütve , szarvas , - őz és
nyúlpecsenyét , illetve cukrászati különlegességeket .
A fennmaradt középkori receptek a hozzávalók arányait szinte soha nem
részletezik , csupán az alapanyagokat és az elkészítés módját írják le
- ezeket is csak nagy vonalakban .
********** Bédné Marika : 2017 . 10 . 16 . 12 : 52 **********
********** Lejegyeztem - Családi - Recept - Magazinból **********
|
|
|
1 komment
, kategória: Általános |
|
|
|
|
|
1/1 oldal
|
Bejegyzések száma: 3
|
|
|
|
2017. Október
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
120 db bejegyzés |
e év: |
1628 db bejegyzés |
Összes: |
8518 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 704
- e Hét: 1232
- e Hónap: 13664
- e Év: 59005
|
|
|