Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
28 hatékony házi hajnövesztő praktika
  2017-11-29 20:13:13, szerda
 
  A sűrű, hosszú és fénylő haj a gyönyörű nő egyik legszembetűnőbb ékessége. A hosszú, dús fürtökkel rendelkező nők mindig jó benyomást keltenek az emberekben. Az emberiség évszázadok óta keresi a tökéletes otthoni praktikákat a haj növesztésére: az egyiptomiak a füge- és ricinusolajas kezelésre, míg a görögök és a rómaiak az egzotikus olívaolajra és a rozmaringos pakolásra esküdtek tincseik meghosszabbításához.

Ebben a cikkben különböző természetes, köztük néhány indiai házi praktikáról olvashat, amelyek elősegítik a haj növekedését; többféle hatékony olajról, és elsősorban az ételekről, amelyek segítségével megállíthatja a hajhullást.

Tudja, miért lassul a haj növekedése egy idő után? Minden egyes hajszálunk átesik ezeken a cikluson élete során: az anagén, a katagén és a telogén fázis. A középkorú emberek (kb. 30 éves kortól) hajának növekedése bizonyos hormon működési zavarok, a helytelen étrend és a sok stressz miatt elkezd lassulni.
Hatékony indiai házi hajnövesztő praktikák

Miért dobjunk ki annyi pénzt drága kezelésekre, amikor rengeteg otthon is kipróbálható módszerrel megnöveszthetjük a hajunkat? Ezek a praktikák olcsók, könnyen elkészíthetők és nincsenek mellékhatásaik, azonban rendszeresen kell őket alkalmazni és türelmesnek kell lenni a látványos eredmény eléréséhez.
Konyhai hozzávalók: próbálja ki ezeket a hatékony módszereket a hajnövesztéshez!

Hagymalé

Ez a legrégebbi és a leghatékonyabb házi praktika hajnövesztésre. A hagymalében rengeteg kén van, amely elősegíti a kollagén szövetek termelődését, ezzel elősegítve a haj növekedésének visszaállítását.

Használhatunk vörös- vagy mogyoróhagymát: vágjuk fel kis darabokra és nyomjuk ki a levét, majd kenjük a fejbőrre és hagyjuk száradni 15 percig. Végül enyhe samponnal mossuk le.

Almaecet

Az almaecet gyengéden tisztítja meg a fejbőrt, visszaállítja a haj egészséges pH-értékét, ezzel gyorsítva annak növekedését. Dörzsöljük be a hajunkat almaecettel samponozás után az egészséges és fényes hajért.

Tojásos pakolás

A tojást ősidők óta használják hajhullás kezelésére. Tele van fehérjével, amely elősegíti az új hajszálak növekedését. Emellett tartalmaz ként, cinket, vasat, szelént, foszfort és jódot is.

Adjunk egy teáskanál olíva olajat és mézet egy tojás fehérjéhez, és alaposan keverjük össze. Kenjük fel a hajra és hagyjuk száradni 20 percig. Hideg vízzel és samponnal mossuk le. Ez a pakolás nem csak a hajra alkalmazható: a bőrünk is ragyogó lesz tőle.

Görögszéna

A görögszéna, mivel gyorsítja a haj növekedését és védi a természetes színét, szintén széles körben alkalmazott hajápoló növény. Keverjünk össze egy teáskanál görögszéna krémet és két teáskanál kókusztejet. Hagyjuk a hajon 30 percig, majd samponnal mossuk le.

Burgonyalé

Ez egy titkos recept, hiszen nem sokan ismerik a burgonya hajnövesztő képességeit. Egyszerűen kenjünk burgonyalevet a fejbőrre, és hagyjuk száradni 15 percig. Ez a módszer alopéciás (hajhullástól szenvedő) betegek számára is nagy segítség lehet. A burgonyát használhatjuk arcpakolásként is.

Henna pakolás

A henna a legjobb természetes kondicionáló, amely a megviselt és száraz hajszálakból puha és fényes hajkoronát varázsol, valamint egészséges színt is kölcsönöz a hajnak. Amellett, hogy elősegíti az új hajszálak növekedését, a meglévő hajszálak gyökereit is erősíti.

Keverjünk össze egy csésze száraz hennaport fél csésze joghurttal és kenjük a hajunk teljes felületére. Hagyjuk teljesen megszáradni, majd enyhe samponnal mossuk le.

Cayenne-i paprika

Ez a különleges paprika stimulálja a haj növekedését és megelőzi a hajhullást. Keverjünk össze egy teáskanál őrölt paprikát két teáskanál olívaolajjal és kenjük a fejbőrre, különösen a kopaszodó részekre, majd hideg vízzel mossuk le.

Kókusztej

A kókusztej fehérjékben gazdag sok, vasat, káliumot és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Csökkenti a hajhullást és a töredezést. Az egészséges és ép hajszálakért használjunk tehát kókusztejet! Nyerjük ki egy kókusz tejét és kenjük be vele a fejbőrt és a sérült hajszálakat. Hagyjuk a hajon éjszakára, majd másnak mossuk le hideg vízzel. Ez az egyik leghatékonyabb hajnövesztő módszer.

Zöld tea

Köztudott, hogy a zöld tea az antioxidánsok kincsestára, amelyek megelőzik a hajhullást és gyorsítják a haj növekedését. Kenjünk zöld teát a fejbőrre és hagyjuk száradni egy órán keresztül, majd mossuk le hideg vízzel.

Indiai egres (amla)

Sokan tisztában vannak az amla varázslatos hatásaival: rengeteg C-vitamint és antioxidánst tartalmaz. Elősegíti a haj növekedését és javítja a haj színét is. Keverjünk össze két teáskanál őrölt amlát vagy amlalevet két teáskanál limelével. Vigyük fel a fejbőrre és hagyjuk megszáradni, majd mossuk le meleg vízzel.

Köménymag

Áztassunk olíva- vagy ricinusolajba köménymagot egy éjszakára, majd vigyük fel az érintett felületekre. 15 perc elteltével mossuk le enyhe samponnal.

Bors

A fekete borsszemeket előszeretettel használják az ayurvédikus orvoslásban. Keverjünk össze két teáskanál borsszemet fél csésze limelével. Kenjük a hajtövekre és csavarjuk a fejünket meleg törölközőbe, majd félóra elteltével mossuk le.

Hibiszkusz

A hibiszkuszt nem véletlenül használják hajápolásra: ez a virág eltünteti a korpát és elősegíti a haj növekedését. Emellett megvastagítja a hajszálakat és megelőzi a korai öregedést. Készítsünk krémet hibiszkuszvirágból és kókusz- vagy szezámolajból, majd kenjük a hajunkra. Enyhe samponnal mossuk le.

Fokhagyma

A fokhagymát rengetegen használják hajhullás kezelésére. Fellendíti az új hajszálak regenerálódását és javítja a fejbőr vérkeringését. Forraljunk fel olíva- vagy kókuszolajban néhány összetört fokhagymagerezdet és vigyük fel a hajtövekre. Alkalmazzuk heti három alkalommal.

E-vitamin olaj

Az E-vitamin olaj tele van antioxidánsokkal, amelyek felveszik a harcot a szabadgyökökkel. Növeli a test oxigénszintjét, ezzel javítja a fejbőr vérkeringését. Masszírozzunk E-vitamin olajat a fejbőrbe és hagyjuk a bőrön egész éjszakára. Reggel mossuk le samponnal a puha és sima hajért.

Az illóolajok rendszeres használata gyorsítja a haj növekedését, csökkenti a hajhullást és a töredezettséget, valamint puhává és simává varázsolja a hajat. Miután bedörzsöltük az olajjal a fejbőrt, csavarjuk a hajunkat melegvizes törölközőbe, vagy vegyünk fel fürdősapkát, hogy a fejbőr pórusai megnyíljanak és az olaj könnyebben felszívódhasson a bőrbe. Ez stimulálja a fejbőrt és a vérkeringését, ezzel szintén gyorsítva a haj növekedését. Ennek a módszernek a rendszeres alkalmazásával elkerülhetjük a korpát, és gyönyörű, fényes lesz a hajunk.

Otthoni hajnövesztő praktikák nőknek: Illóolajas kezelések

Kókuszolaj

Ez évszázadok óta a legjobb természetes hajkondicionáló. Fehérjékben és káliumban gazdag, így egészségesen tartja a fejbőrt, növeszti a hajat és gyógyítja a sérült hajszálakat. Emellett korpa, töredezettség és hajhullás kezelésére is használják. A kókuszolaj hatékonyan gyógyítja a sérült hajszálakat: hidratálja és erősíti azokat a hajtőtől a végekig, ezzel megakadályozva a további töredezést, valamint táplálva és hidratálva a fejbőrt.

Rozmaringolaj

A rozmaringolajat a Közel-Keleten sokan használják hajhullás ellen. A rozmaring lepárlásával készítik ezt az olajat, amely gyorsítja a sejtek osztódását és tágítja az ereket, stimulálva a vérkeringést. Elősegíti a haj növekedését és erősíti a hajat.

A rozmaringolajat alkalmazhatjuk samponnal vagy balzsammal keverve, vagy a fejbőrbe masszírozhatjuk - akár más illóolaj, olíva- vagy teafaolaj kíséretében.

Zsályaolaj

A hajhullás csökkentése mellett a zsályát akné, ráncok és emésztési zavarok kezelésére is használják. A zsályaolajat keverhetjük almaecettel vagy más illóolajjal, például rozmaringolajjal is.

Levendulaolaj

A levendulaolajat sokan használják kopaszodás és hajhullás kezelésére. A haj növesztése mellett csökkenti az álmatlanságot és oldja a stresszt, ezért a legtöbb gyógyfürdős kezelésen találkozhatunk vele. Keverjünk össze levendula-, rozmaring-, kakukkfű- és jojobaolajat egyenlő arányban. Vigyük fel a keveréket a fejbőrre és takarjuk le fürdősapkával, majd egy óra elteltével mossuk le.

Jojobaolaj

A jojobaolaj a hidratáló hatásairól ismert. Javítja a vérkeringést és hidratálja a hajtüszőket, ezzel gyorsítva a haj növekedését. A jojoba ezen kívül a száraz és sérült hajat is gyógyítja.

Lenmagolaj

A lenmagban rengeteg esszenciális zsírsav van, amely segít a száraz, sérült és töredezett hajból egészséges és fényes hajat varázsolni. A benne lévő omega-3 zsírsav ráadásul gyorsabban növeszti a hajat. Fogyasszunk naponta lenmagolaj-tablettát étrend-kiegészítőként, vagy alkalmazzuk más olajakkal együtt.

Olívaolaj

Az olívaolaj kozmetikai hatásait mindenki ismeri, aki jártas a szépségápolásban. Gyakran találkozhatunk vele, mint összetevő arcpakolásokban és -maszkokban, bőrradírokban, testolajokban, hajápoló szerekben, stb. Az új hajszálak növekedésének stimulálásával kezeli és megelőzi a hajhullást. Rendszeres használatával megelőzhetjük a DTH hormon termelődését, ezzel is gyorsíthatjuk a haj növekedését. Az olívaolajban sok antioxidáns található, így a haj általános egészségében is nagy szerepet játszik, emellett természetes kondicionáló is, amely selymessé és puhává teszi a hajat.

Építsük be az olívaolajat a mindennapi étrendünkbe, vagy alkalmazzuk samponozás előtt. Keverhetjük levendula-, zsálya- és rozmaringolajjal is meleg olajos kezeléshez.

Hajnövesztő ételek

A haj növekedésének stimulálásához és a hajhullás megelőzéséhez fontos, hogy megfelelően étkezzünk. A gyorséttermi és a feldolgozott ételek, a szénsavas italok, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülésével nagyon jót teszünk nem csak a fejbőr, de az egész testünk egészségének. Próbáljunk sok vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, teljes kiőrlésű gabonákat, szénhidrát-, fehérje- és omega-3 zsírsav-tartalmú ételeket fogyasztani, hiszen az ezekben található fitonutriensek jótékony hatással vannak a haj növekedésére.

Itt olvashat néhány ételről, amelyeket érdemes mindennap fogyasztani.

Fehérjében gazdag ételek
A hajszálak egy speciális fehérjéből, keratinból épülnek fel, ezért fontos, hogy fehérjében gazdag ételeket fogyasszunk. Együnk több tojást, csirkét, tofut, szóját, vesebabot - ezek tartalmazzák a legtöbb fehérjét. Elősegítik az új haj növekedését, fényessé és puhává teszik a hajat.

A-vitamin
Az A-vitamin is elősegíti a haj növekedését, túladagolása azonban hajhulláshoz vezethet. A mangó, a papaya, a narancs, a szilva és a sárgarépa sok A-vitamint tartalmaz.

B-vitamin komplex
Ezek a vitaminok stimulálják többek között a vérképzést, ezzel javítva a vérkeringést a fejbőrben. Építsünk több burgonyát, banánt, csirkét, zabkását, halat és babot az étrendünkbe.

C-vitamin
A C-vitamin elősegíti a kollagéntermelést és közömbösíti a bőrben lévő szabadgyököket. Ne felejtsünk el sok citrust, amlát, narancsot, kivit és guavát enni.

E-vitamin
Az E-vitamin serkenti a fejbőrben lévő hajszálerek működését, ezzel javítja a vérkeringést és növeszti a hajat. Például a gabonapelyhek, a napraforgóolaj, a szójaolaj és a tofu tartalmaz E-vitamint.
Fogyasszunk sok sötétzöld zöldséget, mert tele vannak vassal; halat, mert omega-3 zsírsavat tartalmaznak; valamint csonthéjas gyümölcsöket.
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Természetes gyógymód hajhullásra
  2017-11-29 20:09:59, szerda
 
  Minden hajhagyma három növekedési fázison megy át.

1, Anagén fázis (növekedési fázis)
2, Katagén fázis (átmeneti fázis)
3, Telogén fázis (nyugvó fázis)
A hajhagymák 85%-a mindig az anagén (növekedési) fázisban van. Ez az időtartam hozzávetőlegesen három év. A hajhagymák mintegy 2-3 %-a van a kategén (átmenetin) fázisban, míg 10-15%-a telogén (nyugvó) fázisban van. Ennek a fázisnak a végén az élettelen hajszálak kihullanak és a ciklus újra indul.

A hajhullás okai nagyon sokrétűek lehetnek, ezért univerzális csodaszer nem létezik a hajhullás, kopaszodás megoldására.
Vannak olyan kóros állapotok, amikor a hajhagymák abnormálisan magas mennyisége lép be a nyugvó fázisba (telogén fázis). Pl. a stressz, a terhesség, a gyógyszerek (kemoterápia, Heparin, hormonpótlók, antiepileptikumok, stb.). A folyamat általában 2-6 hónapig tart és a gyógyszer elhagyását követően a haj újra kinő. Az új haj minősége azonban eltérő lehet a régihez képest.

A szenilis vagy időskori kopaszodás a hajsűrűség fokozatos csökkenésével jár, mindig a hajszálak elvékonyodásával kezdődik és nem kóros állapot.

A hegesedő kopaszodás esetében a fejbőr és a hajhagymák gyulladása kimutatható. Járhat hámlással, vagy a nélkül is. A legfőbb okok: TBC, szifilisz, AIDS, Herpes zooster, discoid lupus erythematosus, sarcoidosis, sugárkezelés, a fejbőr égése.

Az alopecia areata a foltosan kialakuló kopaszodás. Autoimmun betegségek, gombásfertőzések, pajzsmirigy betegségek, vitiligo a legfőbb okok. Ilyenkor a hajszálak rövidek, vékonyak, tüske szerűek.

A traumás hajhullás oka a ,,lófarok", a különböző hajdekorációk, göndörítések következtében alakulhat ki, illetve a saját haj tépése is az okok közt található.

Látható, az okok sokrétűek, tehát univerzális csodaszer nincs és nem is lesz soha!
Vitaminokkal és életmódváltással megerősíthetjük hajszálainkat és elibe mehetünk a hajhullásnak. A kopaszodás, illetve annak mértéke alapvetően genetikailag meghatározott dolog, azonban megfelelő étrenddel sokat javíthatunk hajunk állapotán.

1, Fehérjék
Mivel a haj fehérjékből épül fel, a fehérje hiányos táplálkozás okozhat hajhullást. Akik pl. egyáltalán nem fogyasztanak húst és más, állati eredetű fehérjét, figyeljenek arra, hogy a szervezet számára minden szükséges esszenciális aminosavat biztosítsanak.

2, C-vitamin
A C-vitamin szintén fontos részét képezi az egészséges hajnak. A citrusfélék, mint a narancs, lime, citrom, stb. C-vitaminban gazdagok, fogyasszunk minden nap 1000 mg C-vitamint.

3, B-vitaminok
A B-vitaminok elengedhetetlenek a megfelelő hajnövekedéshez. A B3-vitamin javítja a fejbőr vérellátását, segíti a hajnövekedést. Olyan B-vitamin készítményt válasszunk, melyben megfelelő arányban vannak jelen a szükséges B-vitaminok.

4, Vas
A vas szintén javítja a fejbőr vérellátását, ami közvetlen hatással van a hajnövekedésre. Vasban gazdag ételek a máj, barack és szőlő.

5, Víz
A hajszálak ¼-e víz, ezért fontos, hogy folyamatosan hidratáljuk szervezetünket, ezáltal hajkoronánkat is.

6, Csökkentsük az alkoholbevitelt
Az alkohol csökkenti a hajnövekedést, ezért figyeljünk arra, hogy minél kevesebb alkoholt fogyasszunk.

7, Hormonok
A hormonok közvetlen hatással vannak a hajnövekedésre. A hormonok szintje az életkor előre haladtával csökken, ami lassítja a hajnövekedést. Bizonyos ételek olyan hormonokat tartalmazhatnak, amik káros hatással lehetnek a haj növekedésére.

8, E-vitamin
A hajnak nagy szüksége van E-vitaminra. Az E-vitamin belsőleg fogyasztva vagy pakolás formájában a fejbőrre kenve, segítheti a hajszálak növekedését.

9, Dohányzás
A dohányzás csökkenti a fejbőr véráramlását, ami a hajszálak növekedésének lassulásához vezet. Az egészséges, szép haj és a dohányzás nem fér össze.

10, A-vitamin
Az A-vitamin gyönyörű, fényes hajat varázsolhat. Vigyázzunk azonban, mert a túlzott A-vitamin bevitel hosszabb távon elősegítheti a hajhullást. A legjobb A-vitamin források: tojás, kelkáposzta, tök, sárgarépa.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Bőr,haj,köröm  
Köszvény gyógyítása
  2017-11-29 20:01:06, szerda
 
  Köszvény gyógyítása - először a tüneteket kezelje, azután az okot

A köszvény régen a királyok betegsége volt, és a túlzott jólétnek tulajdonították megjelenését. Napjainkban azonban akárkinél kifejlődhet, hiszen oka a túlzott húgysavtermelés vagy fogyasztás, és a csökkent veseműködés.

Mi a húgysavat nem tudjuk tovább bontani, mert nincs urikáz enzimünk, mivel fajunk nem ragadozó, hanem mindenevő, és ha a koncentrációja a vérben nagyon megemelkedik, akkor kristályok formájába lerakódik az ízületekben, azok súlyos gyulladását okozva (köszvény), illetve a vesékben húgysavkő képződéshez vezethet.

Emberben a húgysav a vizelettel választódik ki. Ragadozó állatokban létezik egy enzim, az urikáz, ami képes a húgysavat még tovább bontani, ezért ők bármennyi húst, belsőséget is esznek (melyek bontásakor a bennük lévő purin vegyületekből húgysav képződik), ők soha nem lesznek köszvényesek, illetve soha nem lesz húgysavkő a veséikben. Nem így van ez azonban az embernél.
A húgysav apró kristályokká formálódik, és beépül az ízületekbe, általában a nagylábujjal kezdve (podagra). Ez a fájdalmas, gyulladással és dagadással járó betegség 90%-a férfiaknál alakul ki. Nők esetében a menopauza beállta után növekszik meg a betegség gyakorisága.

Ha a szervezetben kiterjedt sejtpusztulás következik be valamilyen ok miatt (pl. kemoterápia, súlyos sérülés, intenzív fogyás), akkor szintén számolnunk kell a húgysavszint jelentős mértékű emelkedésével. A mértéktelen italozás is hajlamosít erre a betegségre. Királyaink nem csak mértéktelenül sok húst fogyasztottak, hanem igen sok alkoholt is ittak (történelmi szentségtörés, de mai szemmel a többségük masszív alkoholista volt, tisztelet a kivételnek, pl. Bethlen Gábor, Könyves Kálmán, de szólni kell a másik végletről is, pl. Apafi Mihály, aki napi 10 liter bornál kevesebbet ritkán ivott - volt is köszvénye).

De mi okozza a fájdalmas tüneteket?

A köszvény az ízületi gyulladások húgysav kristályok által provokált fajtája, amely teljesen hirtelenül megjelenhet. A beteg testrész megdagad, érzékennyé válik, a bőr vöröses lesz és meleg és rettenetesen fájdalmas. Még sokszor a takaró érintését sem bírja elviselni a beteg. A tünetek napokig, néha hetekig elhúzódhatnak.

A köszvény első tünetei ugyanolyan gyorsan elmúlhatnak, ahogy megjelentek, gyakran évekkel később jelentkezik csak újra. Ilyenkor azonban már gyakrabban jelentkeznek a tünetek, tovább tartanak, más területekre is kiterjedhetnek. Ekkortól már krónikus, ismétlődő ízületi problémáról beszélhetünk, amely ízületi károsodást is okozhat (a podagrából később már chiragra is lesz, mert ekkor már nem csak a láb nagy ujjának az ízülete gyullad be, hanem akár a kéz, a csukló ízületei is begyulladhatnak).

A köszvényt kiváltó húgysav kristályok bizonyos ételek fogyasztásával képződnek, ezért kerülje a purinban gazdag ételek (hús, szardella, spárga, hering, szardínia, élesztő) fogyasztását. A purin csak fehérjével együtt veszélyes, a zöldségekben található purin ezért nem járul hozzá a köszvény kialakulásához. Otthon ez a legfőbb, amit a köszvény kialakulása ellen tehet. A mértéktelen fruktóz fogyasztás (gyümölcscukor) is közvetve okozhatja a betegséget. Ez úgy lehetséges, hogy a szervezet a fruktóz bontás során sok szerves foszfort használ fel, így az adenozin (mely purin vegyület) lebomlik és emeli a húgysav szintet. Ez azonban egy igen ritka oka a betegségnek.

A család betegségtörténete is befolyásoló tényező. A fiatalkori hirtelen, nagymértékű hízás, és az alkoholfogyasztás is hozzájárul kialakulásához, hiszen utóbbi dehidratáltságot okoz, így csökkenti a szervezet méregtelenítő képességét. Ezért köszvény tünetei mellett semmiképp ne fogyasszon alkoholt. A sör ebből a szempontból különösen káros, mert alkohol tartalma mellett még a direkt purin tartalma is magas!

Diéta, folyadékpótlás, megelőzés és gyógyítás

A megfelelő folyadékpótlással rengeteg betegség megelőzhető, mindenképp igyon meg napi 8 pohár vizet, ezzel már sokat tett a köszvény ellen.

Az izsóp tea borókával keverve remek ellenszer. Különféle gyógyteák, mint a cickafark, gyermekláncfű, vagy zeller mag tea különösen hatékony méregtelenítő. Külön-külön, vagy összekeverve is fogyaszthatja őket. Napi 2-3 csésze elfogyasztásával elkerülheti a betegség kialakulását.

A fájdalom csökkentésére a kukoricacsőből főzött tea igen hatékony. Forró vízben 1 órán át főzze a csöveket, majd szűrje le. Minden étkezés után igyon meg egy bögrét a főzetből, amíg a fájdalom nem múlik el.
A leggyakrabban javasolt gyógyszer a cseresznye. A köszvény első jelei észlelésétől nagyon fontos, hogy fogyasszon minden nap friss cseresznyét, vagy természetes cseresznyelevet.

Próbálja ki az eper alapú diétát. Pár napig ne fogyasszon mást, csak epret, joghurtot, és banánt. Az eper gyulladáscsökkentő hatása miatt csökkenti a fájdalmat, a joghurt és a banán pedig megelőzi a hasmenést.

Egy orosz gyógymód a friss fokhagyma fogyasztása. Próbáljon meg minden nap legalább két gerezdet elfogyasztani, ételbe keverve vagy önmagában.

A duzzanat csökkentésére tegyen hideg vizes, semmiképp se jéghideg borogatást az érintett területre.
Masszázs olajat is készíthet fél deciliter olívaolaj és pár csepp borókaolaj összekeverésével. Naponta többször masszírozza az érintett területre. A fájdalom csökkentésére lábfürdőt is készíthet, borókaolaj és rozmaringolaj felhasználásával. Két liter hideg vízhez adjon 10 csepp rozmaringolajat és 10 csepp borókaolajat.

Mikor menjen orvoshoz?

Ha a felsorolt módszerek kipróbálása után sem csökkentek a tünetei, komolyabb betegség okozhatja. Mindenképp keresse fel orvosát, ha:

- visszatérő köszvényes rohamai vannak, amelyek nem javulnak 3-4 nap után sem
- hirtelen sokat fogy
- dehidratáltságtól szenved, melynek tünetei a folyamatos szomjúság, kicserepesedett ajkak, kevés vizelet
- 24 órán át, vagy hosszabb ideig hasmenése volt
- családi betegségek alapján hajlamos a köszvényre, és szalicilát tartalmú gyógyszert, vízhajtót, antibiotikumot, vagy rák ellenes gyógyszert szed
- hajlamos a köszvényre és gyakran fogyaszt alkoholt
Forrás: Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
A köszvényről
  2017-11-29 19:55:51, szerda
 
 



Köszvény során a vér húgysav tartalma megnövekszik, s ennek következtében húgysav tartalmú sók rakódnak le az ízületekbe tűhegyes kristályok formájában.

A leggyakoribb előfordulási mód a nagylábujj gyulladása, mely meglehetősen erős, égő, szúró fájdalommal jár, megkeserítve ezzel a beteg mindennapjait. A húgysavkristályok lerakódása más ízületekben is előfordulhat.

A köszvény leggyakrabban a nagylábujjon jelenik meg, éles, rendkívül erős fájdalmat okozva.
A köszvény előfordulásának leggyakoribb okai:

- genetikai tényezők
- nem megfelelő életmód
- fehérjékben gazdag táplálkozás
- alkoholfogyasztás

Szervezetünk normális esetben úgy tartja fenn vérünk megfelelő húgysavszintjét, hogy a felesleget a vesék segítségével kiválasztja. Ha azonban a vesék nem képesek erre, akkor kialakul a vér emelkedett húgysavszintje.

Milyen esetekben nem képesek a vesék megfelelő mennyiségű húgysavat kiválasztani?

- örökletes betegségek
- leukémiák
- vesebetegségek
- bizonyos gyógyszerek szedése

De nem kell mindjárt a legrosszabbakra gondolni, hiszen mint említettem, a nem megfelelő életmód is eredményezheti a húgysav felgyülemlését a vérben.

Melyek a köszvény leggyakoribb tünetei?

Köszvényes roham során az ízület begyullad, megduzzad, meleggé válik, a bőr kipirosodik és a betegek sokszor rendkívül erős fájdalmat éreznek, annyira, hogy gyakran a takaró nyomását sem tudják elviselni lábukon.

A köszvényes roham általában 1-2 órán keresztül tart, majd a nagyon erős fájdalom megszűnik, de a duzzanat továbbra is fennáll.

A köszvényes rohamot számos tényező kiválthatja: alkoholfogyasztás, nagyobb étkezés, sérülés, stressz, műtét, pszichés problémák, stb.

Szélsőséges esetben a köszvényes roham olyan tünetekkel is járhat, mint pl. láz, hidegrázás, gyorsult szívverés, gyomorpanaszok.

Életmód változtatás nélkül a rohamok egyre gyakrabban és hosszabban jelentkeznek és maradandó változásokat idéznek elő az ízületekben (ízületek, szalagok deformálódása).
A köszvény diagnosztizálásának módja egyrészt a vér laborvizsgálata (húgysavszint), másrészt az ízületi folyadék mikroszkópos vizsgálata (húgysav kristályok).

A legnagyobb problémát nem is feltétlenül a fájdalom vagy az előbb felsorolt problémák jelentik, bár azok sem elhanyagolhatóak. A legnagyobb gond az, hogy a húgysavszint emelkedett értéke igen jelentősen növeli (főleg nőkben) az infarktus kialakulásának valószínűségét.

Köszvény megelőzésének legfontosabb tényezői:

- alkoholfogyasztás kerülése
- alacsony fehérjetartalmú ételek fogyasztása
- ideális testsúly fenntartása
- rendszeres mozgás
- sok folyadékfogyasztás
- kényelmes cipő viselet
- stressz kerülése

A már kialakult köszvény kezelésére rendelkezésünkre állnak különböző gyógyszerek.

A legjobb természetes, alternatív gyógymód a szervezet, illetve a vizelet lúgosítása, a magas purin tartalmú ételek kerülése, s főleg az alacsony purin tartalmú ételek fogyasztása.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
     1/1 oldal   Bejegyzések száma: 4 
2017.10 2017. November 2017.12
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 38 db bejegyzés
e év: 1689 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 268
  • e Hét: 5509
  • e Hónap: 25371
  • e Év: 201246
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.