Belépés
faciendum.blog.xfree.hu
"Fordítsd az arcodat a nap felé, és minden árnyék mögéd kerül." HELEN KELLER dr Szűcs Ildikó
1961.01.18
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
buék
  2017-12-31 22:06:20, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
buék
  2017-12-31 21:11:32, vasárnap
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
Boldog újévet
  2017-12-29 21:38:14, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  üdvözlések  
narancslikőr házilag
  2017-12-23 22:08:39, szombat
 
 



HOZZÁVALÓK

1 liter jó minőségű vodka
40 dkg cukor
5 nagy narancs
1 citrom
víz

ELKÉSZÍTÉSE:
A gyümölcsöket kefével alaposan mossuk meg, hogy eltávolítsuk róluk a vegyszermaradványokat. Zöldséghámozóval pucoljuk meg őket, figyelve arra, hogy a héjakon ne maradjon fehér rész, máskülönben a likőr keserű lehet.

A héjakat tegyük egy nagy, tisztára mosott befőttes üvegbe, öntsük rá a vodkát, fedjük le, és sötét, hűvös helyen hagyjuk állni egy hétig, miközben minden nap rázzuk fel.

Az egy hét elteltével főzzünk a cukorból és 5 dl vízből szirupot: a cukrot öntsük a forró vízhez, és kis lángon forraljuk kb. tíz percig. Ha kihűlt, öntsük a leszűrt likőrhöz, és lezárva ismét tegyük el pihenni, ezúttal két-három hétig, naponta felrázva.

Minél tovább érik, annál finomabb lesz.


TIPPEK:
A likőrt feldobhatjuk különféle fűszerekkel, például fahéjjal, kardamommal, vaníliával, szegfűszeggel vagy csillagánizzsal. A likőrkészítés első fázisában adjuk őket a gyümölcshéjhoz.

Az alkoholos héjakat ne dobjuk el, használhatjuk például sütemények, desszertek készítéséhez.
 
 
0 komment , kategória:  receptek  
karácsony
  2017-12-22 22:07:25, péntek
 
 

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézes puszedli
  2017-12-21 19:14:48, csütörtök
 
 



Hozzávalók:

60 dkg liszt
4 tojás
15 dkg porcukor
25 dkg méz
5 dkg zsír
4 evőkanál tejföl
2 teáskanál vaníliás cukor
0,5 teáskanál őrölt gyömbér
0,5 teáskanál őrölt szegfűszeg
2 teáskanál szódabikarbóna

A mázhoz további 25 dkg porcukor.

3 tojás sárgáját és 1 egész tojást kikeverjük a porcukorral. A mézet és zsírt együtt a mikróban meglangyosítjuk, és jól elkeverjük,hogy a zsír teljesen elolvadjon a mézben.
Hozzáadjuk a tojással kikevert porcukorhoz, majd beletesszük a tejfölt és a fűszereket. Végül mehet bele a liszttel elkevert szódabikarbóna.
Alaposan összegyúrjuk, és 1 napra a hűtőbe tesszük. Másnap kivesszük , és a masszából golyócskákat formázunk. Egyformák lesznek, ha egy teáskanállal szedjük ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk.





Nekem 3 tepsin, 60 darab lett belőle. 160-170 °C-ra előmelegített sütőben , 10-12 perc alatt készre sütjük. Amíg sülnek készítsük el a mázat.





Máz: A maradék 3 tojásfehérjéből és pár csepp citromléből habot verünk , hozzáadunk 25 dkg porcukrot kanalanként, és tovább verjük,míg szép fényes és sűrű nem lesz.

A sütőből kivett puszedlikat még forrón belemártogatjuk a mázba, és sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.

Tipp: én nem mártogattam,mert úgy túl sok máz ragadt rá, hanem ecsettel szépen rákentem. A máz felébe kakaóport és rumaromát kevertem.A fele puszedli fehér, a másik fele barna mázat kapott. Csináltam úgy is,hogy mindkettőből raktam rá egy-egy mokkáskanállal, és egy kis villával összevegyítettem,ezek lettek a márványosak. Szórhatunk rá mindenféle dekor cukorkát is.

A fűszerezése nálam úgy alakult,hogy frissen őrölt gyömbért raktam bele 1 kiskanállal, és őrölt szegfűszeg helyett készen kapható mézesfűszer-keveréket 1 szűk evőkanállal,valamint egy kiskanálnyi fahéjat.

forrás: szemiramisz.blogspot.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
tejszínes diós pontyfilé karácsonyra
  2017-12-21 18:20:58, csütörtök
 
 



Hozzávalók: (4 személyre bőségesen)
1 db 2 kg-os ponty vagy 2 db 1 kg-os
4 gerezd fokhagyma
1- 1,5 dl habtejszín
2-3 evőkanál napraforgóolaj (nem olíva!)
50 g vaj
100 g dió durvára vágva
pár szál petrezselyemzöld


A pontynak levágom a fejét és a farokuszonyát, majd mindkét oldalon bevágom a hátaközépnél végighúzódó gerinccsont mentén, folytatom a vágást a nagy bordák felett, és így a csontvázat eltávolítom. A gerinc mentén és a farokrészen (ahol az Y szálkák vannak) egy vékony pengéjű nagyon éles késsel 1-2 mm-enként a bőrig beirdalom, így elvagdosom a szálkákat. Hallani fogjuk, ahogy a vágáskor ropognak. A bőrt ne vágjuk át! (Ezt a műveletet előző nap, esetleg délelőtt szoktam elvégezni.)
A diót deszkán késsel durvára aprítom, félreteszem.
A fokhagymát nyomóval szétnyomom, 1-2 szál petrezselyemzöldet felaprítok, és 1 dl tejszínbe beáztatom őket 1/2 órára. Ezután a 2 nagy (vagy felezni is lehet őket) halfilét bőrére fektetem, húsát besózom, majd szilikon ecsettel a fokhagymás tejszínnel bekenem a halat. Hűvös helyen sütésig pácolom.
Sütés előtt egy tepsit beolajozok, bőrével lefelé ráfektetem a halfiléket. 50 g olvasztott vajjal meglocsolom, és 200 fokos előmelegített sütőbe tolom. 25 perc sütés után megszórom a durvára vágott dióval, és addig sütöm, amíg a dió megpirul (kb. 10 perc).
Kevés friss petrezselyemzölddel még megszórhatjuk, de csak módjával.

 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
mézes krémes
  2017-12-21 18:16:52, csütörtök
 
 



Hozzávalók: 30x30 cm-es tepsi

A tésztához:
500 g finomliszt
100 g rétesliszt
2 tojás
80 g zsír
180 g porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
4 evőkanál méz (nem szűkösen mérve)
4 púpos evőkanál tejföl

A krémhez:
4 tojássárgája
4 evőkanál cukor
vanília (vagy 1 vaníliáscukor)
4 evőkanál finomliszt
8 dl tej
250 g vaj
250 g porcukor
3-4 evőkanál sütőrum

A mázhoz:
100 g étcsoki (50%-os)
1 teáskanál napraforgóolaj

Elkészítés:
A liszteket összeszitálom, elmorzsolom benne a zsírt. Hozzáadom a porcukrot, a mézet, a tojást és a tejfölt. Összegyúrom. Ne legyen kemény. A tészta elég ragadós, ezért egy villával dolgozom. Ezután hűtőszekrényben 1 órát pihentetem. 4 részre osztom, pontosan kimérem egyformára. A tepsinél 2-2 cm-rel nagyobbra nyújtom a részeket, és egyenként olajjal vékonyan megkent sütőlapon kb. 7 perc alatt megsütöm. Óvatosan, késsel alányúlva és meglazítva lecsúsztatom, és hagyom őket kihűlni. A kihűlt lapokat pontosan méretre szabom (a hulladékot lefagyasztom, mert felhasználom később).
Elkészítem a krémet. A tojássárgákat a cukorral és a vaníliával habosra-fehérre mixelem. Hozzáadom a lisztet, és a tejjel csomómentesen elkeverem. Ezután óvatosan, folytonos keverés mellett felmelegítem forráspont közelébe, míg sűrű krémet kapok. Hideg vízfürdőben, kevergetve kihűtöm. A puha vajat a porcukorral habosra keverem, és a vajas keverékhez adagonként hozzámixelem a kihűlt krémet. Mindig a vajhoz adagoljuk a krémet és nem fordítva. Végül belekeverem a rumot is.
Ezzel a krémmel megkenem a lapokat, a legfelső lap tetejét felmelegített baracklekvárral szilikonecset segítségével vékonyan megkenem. A tepsit folpackkal lefedem, és a süteményt hideg helyen 1 napig pihentetem, hogy megpuhuljon.
Másnap a csokoládét összetördelem egy bögrébe, hozzáadom az olajat, és mikróban, késsel meg-megkevergetve felmelegítem kb. 50 fokra. Ezt a süteményre locsolom, habkártyával elterítem egyenletesen, és egy sütifésűvel megcsíkozom a tetejét. Egy órát hideg helyen dermedni hagyom, majd recés késsel, folytonosan törölgetve, bevágom a csokimázat a szeletelés helyén. Folpack alatt tovább puhulhat még egy napot. A jelek mentén felszeletelem.

forrás: wiselady.hu
 
 
0 komment , kategória:  édes sütik  
mézes puszedli
  2017-12-21 18:07:26, csütörtök
 
 



Ezek a puszedlik finom puhák, omlósak, illatosak. A tésztát azonnal süthetjük, nagyon enyhén lisztezett kézzel könnyen formálható. Én mindig késes robotgépben keverem, pár perc alatt megvan, de fakanállal sem ördöngösség összeállítani. Gyors és finom.
kb. 40-50 db

Hozzávalók:

350 g finomliszt
100 g rétesliszt
100 g porcukor
1 púpos teáskanál szódabikarbóna
2 teáskanál kakaó
1/2 kávéskanál fahéj
1/2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipetnyi őrölt gyömbér - elhagyható
pár csepp citromlé vagy narancslé (szörp is lehet) - elhagyható
1 tojás + 1 sárgája
1 evőkanál tejföl
150 g akácméz (termelői)
80 g vaj vagy zsír (margarin nem jó)

A sütőt 180 fokra begyújtjuk, egy-két sütőlemezre vagy tepsire sütőpapírt vágunk. A liszteket, kakaót, porcukrot, szódabikarbónát és a fűszereket alaposan elkeverjük. A vajat meglágyítjuk, belekeverjük a lisztbe, elmorzsoljuk. A mézet kézmelegnél felmelegítjük (kb. 50-60 fok), hozzákeverjük a lisztes keverékhez. Beleadjuk a tojást és a sárgáját, valamint a tejfölt, majd fakanállal alaposan elkeverjük-dagasztjuk.
Ezután szilikonos sütőlapra borítjuk. Hagyjuk hűlni 5-10 percig. Lisztes kézzel főtt golyókat formázunk és a sütőlemezre tesszük szellősen, mert terülni fognak, kb. duplájára dagadnak.

Sütés: Középső szinten, alsó-felső sütéssel, 180 fokon, légkeverés nélkül., 12 perc.

Egyenes felületre szedjük, és azon forrón szilikonecsettel bekenjük a mázzal a tetejüket. Hagyjuk kihűlni. Zárt fémdobozban, hűvös helyen tároljuk.


Máz:
1 evőkanál tojásfehérjét, pár csepp citromlét 3 adagban villával elkeverünk 100 g porcukorral. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el.



forrás: wiselady.hu
 
 
0 komment , kategória:  karácsony  
tél
  2017-12-20 13:04:11, szerda
 
 

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
     1/3 oldal   Bejegyzések száma: 24 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 24 db bejegyzés
e év: 162 db bejegyzés
Összes: 7620 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 136
  • e Hét: 231
  • e Hónap: 1443
  • e Év: 29666
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.