Belépés
taltos1.blog.xfree.hu
Bármit tesznek ellenem, az a javamra fordul! Tatiosz: Ne kívánd mások balsorsát, mert a sors közös, és a jövő előre nem látható. Ossian: A ritka tisztes... Gábor Gabriella Táltos
1940.08.08
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 332 
Boldog Új Évet!
  2017-12-31 22:41:37, vasárnap
 
  Kedves Mindenki!



 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Kellemes szivesztert!
  2017-12-31 22:39:55, vasárnap
 
  Kedves Barátaimnak, Látogatóimnak





 
 
0 komment , kategória:  Advent,Karácsony, Újév, Húsvét  
Szilveszteri puncs
  2017-12-31 22:38:21, vasárnap
 
 
Szilveszteri puncs

Hozzávalók:

25 dkg barna kockacukor
1,5 dl jó minőségű, legalább 60%-os barna rum
5 dl testesebb fehérbor
2,5 dl erős gyümölcstea
1 narancs
1 citrom
25 dkg vegyes déligyümölcs /datolya, füge, licsi, narancs stb./ kimagvalva, feldarabolva

Elkészítés:

Tűzálló tál aljára tesszük a gyümölcsöket, majd leöntjük
a forró borral. A tál tetejére rostélyt teszünk, amelyre felhalmozzuk a cukrot, amit 1 deci rummal megöntözünk és meggyújtjuk. Az égő cukor megolvad, és rácsöpög a boros gyümölcsre. Amikor a cukor már lecsöpögött, a rostélyt levesszük, és a puncshoz adjuk a frissen főtt forró teát és a maradék rumot, jól megkeverjük, és forrón kínáljuk.


A téli időszakban hidegen és melegen is kitűnő ital. A rumot helyettesíthetjük erős és semleges ízű pálinkával, amit rumaromával ízesítünk. Rostély helyett szűrőkanálba is tehetjük a cukrot. Krampampuli szetben süvegcukorral készítve látványosabb.





Megjegyzés:

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
7 pofonegyszerű pezsgős koktél szilveszterre
  2017-12-31 22:35:04, vasárnap
 
  7 pofonegyszerű pezsgős koktél szilveszterre

Bár a pezsgő önmagában is tökéletes ünnepi ital,





ha valami igazán különlegessel lepnéd meg a vendégeidet, keverj nekik egy látványos és finom koktélt! Mutatjuk a legjobbakat!

Mimosa

Hozzávalók: 12 cl jégbe hűtött pezsgő, 5 cl friss narancslé, 1,5 cl Orange Curaçao
Pohár: pezsgőskehely
Díszítés: narancsspirál
Elkészítése: A Curaçaót és a narancslét a pohárba öntjük, majd kiegészítjük a pezsgővel. Buck's Fizzhez használjunk egyenlő mennyiségű pezsgőt és narancslét.

Champagne Cocktail

Hozzávalók: 12 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl brandy, egy kockacukor, kb. 6 csepp Angostura keserű
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A kockacukrot a pohár aljára tesszük, és annyi keserűt öntünk rá, amennyit a cukor fölvesz. Ráöntjük a brandyt és kiegészítjük a pezsgővel.

eath in the Afternoon

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl pastis (pl. Ricard vagy Pernod)
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A pastist a pohárba öntjük, majd kiegészítjük a pezsgővel.





Champagne Charlie

Hozzávalók: 14 cl jól lehűtött pezsgő, 5 cl sárgabarack likőr
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A sárgabarack likőrt a pohárba öntjük, és kiegészítjük a pezsgővel.

Kir Royal

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl cassis (francia feketeribizli-likőr)
Pohár: pezsgőskehely
Díszítés: legyező alakúra vágott eper vagy egy ágacska ribizli.
Elkészítése: A cassist a pohárba öntjük, és kiegészítjük a pezsgővel.

Green Bubbles

Hozzávalók: 15 cl jégbe hűtött pezsgő, 3 cl Midori Melon likőr, 3 cl Poire William likőr (körtepálinka)
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: Egy pohárban összekeverjük a Midorit és a Poire Williamet, majd kiegészítjük a pezsgővel.





Blue Bird

Hozzávalók: 14 cl jégbe hűtött pezsgő, 5 cl Blue Curaçao
Pohár: pezsgőskehely
Elkészítése: A Curaçaót a pohárba töltjük, és kiegészítjük a pezsgővel.


DÖMÖTÖR VIOLA Karácsony

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Szilveszteri bóléságaink
  2017-12-31 22:26:58, vasárnap
 
  Szilveszteri bóléságaink

A bólé a leggyakrabban úgy készül, hogy az otthon található maradék alkohol, gyümölcs és pezsgőkészletek kreatív összeforgatásra kerülnek. Ennek megfelelően több ezer bólérecept kering a neten, mindenki ízlése szerint mixel otthon.

A bólé

Mi van a bóléban? Különféle rövid italok, bor, gyümölcsök, cukor és pezsgő vagy más szénsavas összetevő, melyet a felszolgálás előtt adnak az italhoz. A bólé azért ütős, mert a benne lévő cukor és szénsav hatására az alkohol gyorsabban szívódik fel. Olyan bulikon jó választás, ahol inkább a vendégekkel töltenénk az időt, ahelyett, hogy a konyhában koktélokat kevergetnénk napestig. A bólés tálból mindenki önkiszolgál, így a házigazda is szórakozhat.
A bólé szó eredete az angol bowl (ejtsd: ból), melynek jelentése egyszerűen tál. A bóléról sokunknak a 80-as évek házibulijai és az azokat követő garantált fejfájás jut eszébe, pedig ha megfelelő minőségű alapanyagokat használunk és mértékkel fogyasztjuk, ez elkerülhető.





Szilveszteri bóléságaink

Mibe tegyük?

A bólé alapanyagait egy nagy üvegedényben kell összekeverni. Ez lehet autentikus bólés tál, melyhez lehetőleg igazi bólés poharak tartoznak. Ha nagyon sok a hely a tálalószekrényben, vehetünk antik boltban gyönyörű kristály bólés tálat is, de egy nagyobbacska üveg salátástál bőven megteszi. Kell még hozzá merőkanál és bólés poharak. A tálat feldíszíthetjük citrom, narancs, lime szeletekkel.





B.Ú.É.K!

Mit tegyünk bele?

Nincsen bólé gyümölcs nélkül, ez lehet konzerv és friss gyümölcs is, de vegyesen is csinálhatjuk. Nyáron eper, málna, télen banán, narancs, kiwi, befőttek. Jó, ha többféle gyümölcs kerül bele, melyek lehetőleg különböző színűek, ezek mutatnak istenien együtt. Könnyebben fogyasztható, ha viszonylag apróra kockázzuk őket. A gyümölcsökre szórjunk cukrot, majd következzen a rövid ital vagy likőr, ízlés szerint. Borral felöntjük és mehet a hűtőbe pihenni, akár egy egész napra. Tálalás előtt öntsük fel jéghideg pezsgővel, és várjuk a hatást.





B.Ó.L.É!

Puncs, bólé vagy krampampuli

A puncs és a bólé gyakran szinonimaként használatosak, bár a puncs elsősorban forró ital. A puncs szó eredetileg az ötös szám perzsa elnevezéséből származik, hiszen öt dolog kell hozzá: alkohol, cukor, citrom, víz és tea vagy fűszerek. A krampampuli is forró ital, mégsem puncs, bár német rokona a Feuerzangenbowle (ejtsd: fájerzángenbólé: jelentése lángnyelv bólé) jól mutatja, hogy igazából a bólé, a puncs és a krampampuli erős rokoni szálakat mutatnak.

A krampampuli valószínűleg német közvetítéssel került hazánkba. Egy tűzálló tálba fügét, kimagozott datolyát, mazsolát, malagaszőlőt, cukrozott narancshéjat, dióval bélelt aszaltszilvát , tördelt szentjánoskenyeret kell tenni. Már eddig gyönyörű. A tál tetejére vasrostély kerül, erre pedig egy egykilós süvegcukor (én sem láttam még hazai boltban), amit (cukornád) rummal jól megöntözünk. Ezt a rummal meglocsolt süvegcukrot kell meggyújtani fidibusszal (az öngyújtó őse). Ahogy a szesz ég, a cukor olvad és rácsepeg a tálban lévő finomságokra. Amikor kész, hozzáöntünk két liter, fahéjjal, citromhéjjal, szegfűszeggel fűszerezett fehérbort, 1 liter forró teát, 2 citrom és 2 narancs levét, és már kész is az autentikus krampampuli, melyet alapos keverés után szervírozhatunk is.

Dinnyebólé (5 literes)
Felkockázunk 2 sárgadinnyét, 2 narancsot, 2 citromot, 2 lime-ot, 2 banánt és 1 őszibarackkonzervet. Hozzáadunk az őszibarack levét, 10 evőkanál cukrot, 1 üveg vodkát, fél liter dinnyelikőrt, jól megkeverjük és berakjuk a hűtőbe. Szervírozás előtt nyakonöntjük 2 liter ananászlével és 1 üveg száraz pezsgővel.

Narancsbólé

Egy narancsot átdörzsölünk négy kockacukorral. A narancsos kockacukrokat bólésedénybe tesszük, borban feloldjuk, majd hozzáadjuk a meghámozott, szeletelt, majd négy részre vágott narancsot. Megszórjuk cukorral, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Tehetünk bele 1-2 kupica narancslikőrt vagy Grand Marniert. Egy üveg hűtött pezsgő kerül ebbe is tálalás előtt.

Ananászbólé

1 ananászt megtisztítunk

Felszeleteljük és felcsíkozzuk. Cukrozzuk, és annyi bort öntünk rá, hogy ellepje. Néhány órát állni hagyjuk, majd hozzáadjuk a maradék bort. Ebbe is tehetünk ananászlikőrt és persze a pezsgő tálalás előtt.

SB Rövidek, pálinkák

Forrás: Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Pezsgőkoktélok és pezsgős bólék
  2017-12-31 22:15:29, vasárnap
 
  Pezsgőkoktélok és pezsgős bólék

A szilveszteréj elengedhetetlen itala a pezsgő. A gyöngyöző nedű önmagában is eléggé ünnepélyes, de aki idén kipróbálna valami mást, készíthet belőle színes koktélt vagy a legfinomabb gyümölcsökkel kombinálva rafinált bólét.






Pezsgős kivikoktél

Hozzávalók:
2,5 dkg porcukor
2-3 csepp zöld ételfesték
2 kivi
3-4,5 dl pezsgő


Elkészítés: Hámozzuk meg a kivit, pürésítsük, majd szűrőn passzírozzuk át. Adjuk hozzá a porcukrot és az ételfestéket, keverjük alaposan el, majd öntsük fel a pezsgővel.

Végül öntsük poharakba, mentával vagy kiviszeletekkel díszítsük és tálaljuk.





Őszibarackbólé

Hozzávalók

4 db őszibarack
1 db biocitrom
6 dkg cukor
6 cl őszi- vagy sárgabaracklikőr
4 szál rozmaring (+ a díszítéshez)
7,5 dl fehérbor vagy rozé
7,5 dl pezsgő


Elkészítés

A megmosott, kimagozott őszibarackot vékony cikkekre vágjuk. A megmosott citrom sárga héját spirál alakban vagy csíkokban lehámozzuk, a levét kifacsarjuk. Bóléstálban a citromhéjat, a barackot és a cukrot összekeverjük 3 ek citromlével és a likőrrel, majd letakarva a hűtőbe tesszük kb. 5 órára.
A leöblített rozmaringszálakat a barackhoz adjuk, majd az egészet jól átforgatjuk, felöntjük a borral, és letakarva visszatesszük a hűtőbe további kb. 5 órára. Végül fogyasztás előtt felöntjük a jéghideg pezsgővel. Üvegpoharakba szórt jégkockákra töltve, rozmaringgal díszítve kínáljuk.





DÖMÖTÖR VIOLA
Szerkesztő

A sárga húsú őszibarackot fehérborral és fehér pezsgővel vagy habzóborral, a fehér húsút rozé borral és pezsgővel öntsd fel. Még izgalmasabb lesz a bóléd, ha a rozmaringgal együtt 3 szál bazsalikomot is teszel bele.

Kir Royal

Hozzávalók 1 pohárhoz:
9 cl száraz pezsgő
1 cl Creme de Cassis (feketeribizli likőr)

Elkészítés: Pezsgős kehelybe öntjük a likőrt, és felöntjük a
jéghideg pezsgővel. A pohár szélét díszítjük.






Vörös bólé cseresznyével és meggyel

Hozzávalók:
50-50 dkg cseresznye és meggy
5 evőkanál cukor
1 pohárka konyak
3 liter könnyű vörösbor
1 üveg vörös pezsgő
1 narancs
jég

Elkészítés: Megcukrozzuk a kimagozott gyümölcsöt, és konyakkal leöntve érleljük 1 órát.

A behűtött borral és pezsgővel föltöltjük a cukrozott gyümölcsöt, karikára vágott narancsot adunk hozzá, jeget teszünk bele, és azonnal tálaljuk.






Zöld Özvegy (koktél)

Hozzávalók (egy pohárhoz, kb 2 dl):
4 cl Blue Curasso
6 cl narancslé
1 dl édes pezsgő
jégkocka


Elkészítés

A pohár aljára öntjük a likőrt, rátöltjük a narancslevet, végül a pezsgőt. Ízlés szerint jégkockát teszünk bele. Lehetőleg minden összetevő hideg legyen!

Megjegyzés

Igen kellemes, *magát itató* koktél, két-három pohárnyi észrevétlenül elbódít.
MME

Rossini koktél

Hozzávalók

0,5 dl eperpüré
1,5 dl habzóbor (prosecco)
eper a díszítéshez

Elkészítés

A jéghideg eperpürét pohárba kanalazzuk.
Felöntjük a jól behűtött habzóborral (proseccóval), és kissé megkeverjük. Eperrel díszítjük és azonnal felszolgáljuk.





Megjegyzés

Recept: gasztroabc.hu
MME

Forrás: Mindmegette.hu


 
 
0 komment , kategória:  Receptek-ital,szörp,gyümölcs  
Színes lencsesaláta
  2017-12-31 21:47:52, vasárnap
 
  Színes lencsesaláta

galéria megnyitása Hozzávalók:
30 dkg lencse
10 dkg vöröslencse
20 dkg fagyasztott vegyes zöldség
1 fej lilahagyma
2 db babérlevél
2 db citrom leve
1 evőkanál olívaolaj

törött bors
cukor
Elkészítés:

A 30 dkg lencsét előző este beáztatom. Másnap leszűröm, és annyi sós, babérleveles vízben teszem fel főni, amennyi éppen ellepi. Amikor megpuhult, leszűröm. Vígyázzunk, ne főzzük túl!

Közben elkészítem a salátalét, ami víz-citromlé-cukor-só-bors-olaj keveréke.

A vegyes zöldséget és a vöröslencsét forrásban lévő vízben 1-2 percig puhítom, majd leszűröm.

Ezt követően az összes alapanyagot beleteszem a salátalébe, jól összekeverem, tetejére szórom a lilahagyma karikákat. Kicsit pihentetem, hogy összeérjenek az ízek.





Megjegyzés:
A vöröslencsét nem áztatom, mert hamar puhul.
Főtt hússal kinálom.

A receptet és a fotót Buksz39 küldte. Köszönjük!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Körözöttel töltött sajttekercs
  2017-12-31 21:45:33, vasárnap
 
  Körözöttel töltött sajttekercs

Hozzávalók:
60 dkg sajt (edami vagy trappista)
50 dkg túró
2-3 dl tejföl
1 csokor apróra vágott snidling
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál pirospaprika
1 nagy csipet só

A majonézes zöldborsóhoz:
1 üveg zöldborsó konzerv
10 dkg majonéz
2 dl tejföl
2 evőkanál mustár
kevés citromlé
csipet só
1 nagyobb csipet porcukor

Elkészítés:
1.) A sajtot hideg vízbe áztatva a tűzre tesszük egy fazékban, felforraljuk, majd 25 percig a forró vízben hagyjuk. Ezután alufóliával fedett nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk.

2.) A túrót összekeverjük a nagyon pici kockákra vágott hagymával, a snidlinggel, a tejföllel, majd sózzuk, paprikázzuk, és alaposan összekeverjük.

3.) A kinyújtott sajtra (ami úgy fog kinézni, mintha tészta lenne) felkenjük a túrót, majd óvatosan feltekerjük, szorosan belecsavarjuk az alufóliába, és néhány órára a hűtőbe tesszük. Végül, ha letelt az idő, kivesszük, és felszeleteljük, mint egy bejglit.

4.) A zöldborsót lecsepegtetjük, a többi hozzávalót egy mély tálban simára keverjük, majd hozzáadjuk a borsót. Egy lapos tálba simítjuk a zöldborsósalátát, elhelyezzük rajta a felkarikázott sajttekercset, és kígyóuborkával, paradicsommal, majonézzel díszítjük.






Megjegyzés:
A receptet Mirza (Morzsálós) küldte. Köszönjük!

További receptek, fotó és érdekességek a Morzsáló blogban!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sonkás falatkák tojásos uborkatalpon
  2017-12-31 21:43:52, vasárnap
 
  Sonkás falatkák tojásos uborkatalpon

Hozzávalók:
1 db kígyóuborka
6 db főtt tojás
24 szelet füstölt sonka
1 db piros kaliforniai paprika
1 csokor petrezselyem
majonéz a díszítéshez

Elkészítés:
A megmosott kígyóuborkát csíkhámozóval kidíszítjük, majd 24 szeletet vágunk belőle. A megtisztított főtt tojásokat szintén szeletekre vágjuk, majd 1-1 szeletet az uborkákra teszünk. 1-1 kiskanál majonézt kanalazunk rá, majd belefektetjük a félbehajtott és felcsavart füstölt sonka szeleteket. Mindegyik falat közepébe paprikaháromszögeket teszünk, fogvájóval áttűzzük, és friss petrezselyemmel díszítjük. Tálaláskor ízlésesen tányérra rendezve kínáljuk.






Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek:saláta,hidegtál,egyéb  
Sült paprika feta sajttal három ízben
  2017-12-31 21:42:09, vasárnap
 
  Sült paprika feta sajttal három ízben

Hozzávalók 4 személyre:

1. variáció
1 zöld kaliforniai paprika
10 dkg feta sajt
1 csokor petrezselyem
1 szál zöldhagyma
10 szem olívabogyó
1 teáskanál genovai pesztó

2. variáció
1 sárga kaliforniai paprika
10 dkg feta sajt
1 teáskanál dijoni mustár
2 evőkanál majonéz
1 csapott mokkáskanál curry
1 evőkanál olívaolaj
½
gerezd fokhagyma
1 evőkanál fehérborecet
5 dkg sárgarépa (sajtreszelőn lereszerve)

3. variáció
1 piros kaliforniai paprika
10 dkg feta sajt
1 nagy kifilézett paradicsom (héja lehúzva, magok kiszedve, apró kockára vágva)
1 csapott teáskanál paprikakrém
2 db szardellafilé
10 szem fekete magozott olíva
6-8 szál metélőhagyma finomra vágva

Elkészítés:
1. A paprikákat 160 fokos sütőben 40-45 percig sütjük (félidőben megforgatva), majd a sütőből kivéve még forrón tálba rakjuk, és fóliával letakarjuk. A paprika sütésétől nem kell megijedni. Legegyszerűbb talán otthon a gázrózsán vagy a sütőben, alufóliára tenni egy tepsibe, és kivárni, amíg a héja már fekete és hólyagos. Tényleg addig kell sütni, amíg szó szerint fekete lesz. Ez kb. 7-8 perc oldalanként a grillben, de nyilván sütőfüggő. Ekkor kivesszük a sütőből, egy nagy és mély tálba tesszük, és a tálat szorosan, teljesen légmentesre lefedjük (pl. átlátszó fóliával), majd kb. 15 percig békén hagyjuk. Ez idő alatt a paprika összeesik, és a héja teljesen simán lehúzhatóvá válik.

2. Ha a paprika kihűlt, a héját lehúzzuk, és kis kockákra vágjuk, a többi hozzávalót hasonlóképpen, a finomra vágott hozzávalókat összekeverjük a fetával és tálaljuk.







3. Bagettel, pirítóssal, füstölt sonkával, zellerszárral, sültekkel tálaljuk.

Megjegyzés:
Dunszt Zsolt receptje. További érdekességeket és fotókat a Mesterkurzus blogban találsz!

Forrás:Mindmegette.hu
 
 
0 komment , kategória:  Receptek-húsmentes ételek  
     1/34 oldal   Bejegyzések száma: 332 
2017.11 2017. December 2018.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 332 db bejegyzés
e év: 4386 db bejegyzés
Összes: 32631 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 173
  • e Hét: 4687
  • e Hónap: 9725
  • e Év: 139432
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.